محمدرضا سرشار نويسنده ادبيات داستاني در گفتگو با خبرنگار
حوزه ادبيات باشگاه خبرنگاران با انتقاد از روند اهداي جوايز دولتي تاكيد كرد: متاسفانه در ميان داوران جوايز ادبي ارشاد عده اي راه مي يابند كه چندان به ارزش هاي نظام معتقد نيستند.
وي ادامه داد: اين افراد ظاهري اسلامي دارند و بيشترين ضربه ها را به نظام مي زنند، زيرا هنگامي كه به مسئولان مي رسند، خود را همسو با نظام و ارزش ها نشان ميدهند تا درون جريان هاي دولتي نفود كنند اما در باطن به گونه اي ديگر هستند.
گوينده قصه هاي جمعه راديو با تاكيد بر اينكه هر جشنواره اي با در نظر گرفتن اهداف خاص خود به همفكرانش جايزه ميدهد اضافه كرد:اما متاسفانه، به عكس، اين امر در برخي موارد در مورد جشنواره هاي دولتي يك تهمت بزرگ است، زيرا داوارن جوايز ادبي را عمدتا به آثاري مي دهند كه دغدغه اصلي آنها جامعه امروز، اسلام و نظام جمهوري اسلامي ايران نيست و حتي بعضا محتوايي ضد ارزشي دارند.
سرشار همچنين تعهد اجتماعي و توجه به دغدغه هاي جامعه را دو ويژگي جلال آل احمد نام برد و گفت: جايزه جلال بايد در انتخاب آثار به اين ويژگي ها توجه بيشتري داشته باشد.
وي افزود: به عكس، آل احمد، با تحقيقهاي تكراري و حاشيه نويسي هاي قدمايي بر متون كهن ادبي مخالف بود و كساني را كه به جاي پرداختن خلاق به مسائل و نيازهاي روز ادبيات، عمده وقت و توان خود را بر اين كارهاي كليشه اي متمركز ، و هميشه در گذشته هاي دور سير مي كنند، تحقير و سرزنش مي كرد و به آنها لقب "نقش قبر كن" مي داد. اين در حالي است كه اكثريت هيئت علمي و داوران جايزه اي را كه به نام او و براي ترويج مرام ادبي و انديشه اي وي تاسيس شده است ، كساني با همين طرز تفكر مورد انتقاد و رد وي تشكيل مي دهند و در چند دوره اي كه اين جايزه برگزار شده نيز، انتخابهايشان در بخش نقد و پژوهش ادبي، در همين سمت و سوي مورد انتقادجلال بوده است!
سرشار مشكل ديگر داوران دانشگاهي را گرفتاري در فرمولهاي ارزيابي و داوري متصلب و كليشه اي قديمي و در نتيجه، فقدان قدرت و جرئت اجتهاد در برخورد با آثاري كه داراي نوآوري هايي هستند كه باعث مي شود در اين كليشه ها نگنجند، و به تعبيري خود موسس بوده، نيازمند معيارهايي متفاوت براي ارزيابي هستند دانست و افزود: به اين ترتيب، بسيار بعيد است كه آثار متفاوت بتوانند از دست چنين داوراني، موفق به دريافت جايزه شوند.
وي در ادامه با انتقاد از نحوه انتخاب هيئت داوران جايزه جلال گفت: اكثريت هيئت علمي و در نتيجه داوران جايزه جلال از اساتيد دانشگاهي انتخاب ميشوند در حاليكه ما نويسندگان و منتقدان مجرب و مشهوري داريم كه سمت و سوي انديشه اي آنان با آل احمد همخوان تر ودر نتيجه وجود آنها براي اهداف اين جشنواره ضروري تر است.
اين نويسنده ادبيات داستاني افزود: در واحدهاي درسي دانشگاه به شعر توجه بيشتري مي شود و اساتيد دانشگاه در اين رشته، با ادبيات داستاني آشنايي چنداني ندارند.
سرشار با اشاره به اينكه جايگاه شعر در ادبيات ايران تثبيت شده است خواستار توجه بيشتر به ادبيات داستاني شد و گفت: امروز بايد اهتمام بيشتري به ادبيات انقلاب و دفاع مقدس و نقد و پژوهشهاي مرتبط با اين مقوله ها شود. همچنين لازم است نسل جوان متعهدي كه در اين حوزه از ذوق و قريحه برخوردارند تشويق شوند تا ادبيات ما به سمت و سويي حركت كند كه نياز واقعي جامعه است./م