به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اردبیل / گوجهفرنگی به خانواده سیبزمینی تعلق دارد و با وجود اینكه در علم گیاهشناسی یك میوه تلقی میشود، اغلب به عنوان تره باره شناخته می شود.
تاریخچه: گوجهفرنگی، گیاه بومی آمریكایجنوبی است كه بنا به شواهد ژنتیكی خاستگاه ابتدایی آن نقاط مرتفع و كوهستانی پرو بوده است. نوشتههای
برجامانده از تمدن آزتكها نشان میدهد كه آنها اولین پرورشدهندگان
گوجهفرنگی بودند و
آن را همراه با ذرت، فلفل و نمك
مصرف میكردهاند.در مورد انتقال
گوجهفرنگی به اروپا دو نظریه
وجود دارد. عدهای ار نان كورتز كاشف
اسپانیایی و گروهی دیگر كریستف
كلمب را نخستین فردی میدانند كه این گیاه را به اروپاییان
معرفی كرد.
93 تا 95 درصد گوجهفرنگی از آب تشكیلشده و یكی
از مهمترین تركیبات موجود در آن لیكوپن است كه از قویترین آنتیاكسیدانهای
طبیعی و ضدسرطان است.
خواص دارویی
گوجهفرنگی به دلیل دارا بودن ویتامینهای مختلف لیكوپن دارای خاصیت ضدسرطانی بسیار بالایی است و در پیشگیری از سرطان سینه و پروستات بسیار موثر است. لیكوپن در عین حال از روند پیر شدن سلولها جلوگیری میكند و به دلیل دارا بودن انواع ویتامین برای مقابله با سرماخوردگی بسیار موثر است. علاوه بر این گوجهفرنگی برای مبتلایان به درد مفاصل، نقرس و روماتیسم نیز توصیه میشود. استفاده از گوجهفرنگی برای تسكین دردهای عصبی، رفع بیاشتهایی و افزایش شیر مادر نیز تاثیر گذار است.
تنوع: امروزه نزدیك به 7500 نوع گوجهفرنگی در سراسر جهان، به اندازهها، اشكال، رنگها و طعمهای مختلف كشت میشود. قطر انواع گوجهفرهنگی از یك سانتیمتر (گوجهفرنگی گیلاسی) تا 10 سانتیمتری (گوجهفرنگی گوشت گاوی) متغیر است. رنگ گوجهفرنگی نیز بسیار متنوع است و به رنگهای قرمز، زرد، نارنجی، صورتی، بنفش سیاه، سبز و سفید دیده میشود.
اما گوجهفرنگی موجود در بازار ایران قرمزرنگ
بوده و در این اواخر گوجهفرنگی گیلاسی زرد نیز به بازار
عرضه شده است. گوجهفرنگی موجود
در بازار ایران محدود به انواع
گوجهفرنگی تخممرغی، آلویی، گلخانهای و گیلاسی است.
گوجهفرنگی در ایران: گوجهفرنگی
در اوایل قرن نوزدهم
با نام بادمجان ارمنی یا رومی از
طریق سفرهای مكرر خاندان قاجار به اروپا، وارد ایران شد و
در ابتدا گیاهی درباری بود و تنها به صورت پخته مصرف میشد. چون تصور
بر آن بود كه گوجهفرنگی خام زهرآگین و كشنده است. در حال حاضر ایران پس
از چین، ایالات متحده، تركیه، هند و ایتالیا ، ششمین تولید کننده گوجه فرنگی است.
مصرف:
گوجهفرنگی جزو معدود گیاهانی است كه به صورت خام. در سالاد، كبابی، پخته، سس، رب
و حتی به عنوان نوشیدنی استفاده میشد.
گوجهفرنگی به دلیل دارا
بودن خاصیت اسیدی، ذخیرهسازی و نگهداری آن در انبار به صورت خام، سس و رب
آسان است و در كشورهای حوزه مدیترانه به صورت ورقههای نازك خشك شده و در
روغن زیتون نیز نگهداری و مصرف میشود. در ایران نیز در استان كرمان گوجهفرنگی خشك آماده، عرضه و مصرف میشود./س