سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

اوج فلاکت آمریکایی ها در مستند بی بی سی+فیلم

آمریکا بر سر آزاردهنده ترین زخمش یعنی "فقر" دچار دو دستگی عمیقی شده است، به سختی می توان تصور کرد که هر رئیس جمهوری قادر به حل این مشکل باشد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران، دو نامزد انتخاباتی ریاست جمهوری ایالات متحده، سرگرم خرج مبالغ نجومی برای تصرف "کاخ سفید" هستند و در این میان هر دو از "فقر" می گویند.

اما بسیاری از مخالفان محافظه کار باراک اوباما، بحث در باره "فقر" را بیجا می دانند. در نظر آنها، آمریکایی های به اصطلاح فقیر، اصلا "فقیر" نیستند؛ چرا که عبارت "فقر و فقیر" در مورد آنها صدق نمی کند؛ و واقعیت این است که برای بسیاری از آمریکایی ها، فقر به حالت انفجار رسیده است.

 

مستند "پانوراما" شبکه بی بی سی (BBC) که یکشنبه شب از این تلویزیون پخش شد، اوج فلاکت آمریکائی ها را به تصویر کشید.

از کانال های گندیده زیر"لاس وگاس" و بی خانمانی یک و نیم میلیون کودک، تا صف طولانی برای دیدن پزشک در طول شب و بی نصیب بودن 50 میلیون آمریکایی از بیمه درمانی، گوشه ای از صحنه های دردآور این مستند بود.

این روزها در آمریکا بحث شدیدی درباره شکاف عمیق میان پایینی ها و بالایی ها جریان دارد. گزارشگر این مستند می گوید: در حال حاضر 47 میلیون آمریکایی زیر خط فقر قرار دارند که در نیم قرن اخیر بی سابقه است و به همین جهت در سراسر این کشور، مردم خشمگین هستند؛ چون یک پنجم درآمد آمریکا نصیب ثروتمندانی می شود که "یک درصد" جمعیت آمریکا را تشکیل می دهند.

 این روزها درآمد 20 میلیون آمریکایی یا تقریبا نیمی از فقیران آمریکایی، کمتر 11 هزار دلار در سال برای یک خانواده چهار نفره است؛ تعداد کسانی که در فقر مطلق زندگی می کنند در دوران ریاست "باراک اوباما" به حد انفجار رسیده است.

 آمریکا در حال حاضر دچار دو دستگی شدیدی شده که چهار سال پیش انتظار آن نمی رفت. باراک اوباما برای انتخاب شدن به ریاست جمهوری، قول داد با اولویت دادن به توده آمریکایی ها، بیکاری را ریشه کن کند و در آن زمان آمریکایی ها که بلندپروازی شرکت های بزرگ را مسئول سقوط اقتصادی آمریکا می دانستند از او حمایت کردند.

اما یک سال پیش رییس جمهوری اکثریت حزب خود در کنگره را از دست داد و حالا مجبور است با جمهوری خواهان سازش کند، آنها سیاست های پرخرج او و کسری بودجه 3.1 تریلیون دلاری را باعث سقوط اقتصاد می دانند و می گویند پاسخ، "سخت کوشی" است نه پول دادن به مردم.

 وزارت کشاورزی ایالات متحده گفته: 6.4 میلیون خانواده آمریکایی با کمبود مواد غذایی روبرو هستند، یعنی اینکه بعضی اوقات غذای کافی برای خوردن ندارند.

آموزگاران مدارس هم از مشکل یادگیری دانش آموزان فقیر می گویند و اینکه اینها برای بقای خود می جنگند و نمی توانند درس یاد بگیرند چون به فکر یادگیری نیستند بلکه به فکر کفشی هستند که پای آنها را می زند، یا اینکه شب قرار است کجا بخوابند و یا با گرسنگی چه کار کنند.

 باراک اوباما معترف است که نابرابری فعلی در آمریکا از زمان رکود بزرگ تا کنون بی سابقه است و حتی خیلی از هوادارانش می گویند که او شکست خورده است.

اوباما می داند که راهی طولانی پیش رو دارد اما مدعی یک پیروزی بزرگ در مبارزه برای تحرک اجتماعی است؛ او دو سال پیش لایحه خدمات درمانی را به تصویب کنگره رساند که تضمین می کرد آمریکایی های بیشتری بتوانند به پزشک مراجعه کنند.

 این مستند با اشاره به اینکه دیدن بعضی صحنه ها در غرب شگفت آور است، تصویر مردمی را نشان می دهد که شنیده اند صبح قرار است پزشکان و دندان پزشکان برای ویزیت رایگان بیایند و صدها فرد بیمار و ناتوان به محل مورد نظر مراجعه می کنند.

این تنها نگاهی گذرا به این واقعیت است که 50 میلیون آمریکایی بیمه درمانی ندارند یعنی چهار میلیون نفر بیش از زمانی که باراک اوباما رییس جمهوری شد.

هدف قانون جدید اوباما تامین بیمه درمانی ارزان تر و اجباری است اما خیلی از اصلاحات آن تا دو سال دیگری به مرحله عمل در نمی آید.

 در بخش دیگری از مستند پانوراما، "دیترویت" به تصویر در می آید که این روزها از "بیروت" هم خراب تر به نظر می رسد. و مستند اشاره می کند که در بعضی نقاط به سختی می توان باور کرد که آمریکا "قدرت بزرگ اقتصادی" جهان است.

 دراثر کمبود پول و مهاجرت نیمی از جمعیت بسیاری از مدارس دیترویت تعطیل شده اند؛ دیترویت تبدیل به میدان جنگ دو برنامه مختلف برای بازسازی آمریکا شده است، باراک اوباما همچنان معتقد است که موفقیت در هزینه کردن برای خدمات اجتماعی و زیربنایی است اما اینجا اثری از آن دیده نمی شود.

اکنون جمهوری خواهان کنترل دیترویت و چند ایالت دیگر را به دست گرفته اند و می گویند هزینه های گزاف و مالیات زیاد مشکل اصلی است و باید از آنها کاسته شود، البته اگر چیزی برای کاستن مانده باشد.

 حالا دولت ایالتی میشیگان حواس خود را متوجه کاهش خدمات برای فقرا کرده است و در مقابل به کاسبی ها معافیت مالیاتی می دهد چون جمهوری خواهان در اینجا معتقد به ایجاد کار هستند، نه امور خیریه.

با افزایش بیکاری و کاهش خدمات، بسیاری از اردوگاه های بی خانمان ها پر شده اند؛ در شاهراهی به فاصله 45 دقیقه از دیترویت، به چشم دیده می شود که مردم چگونه زندگی می کنند و این یکی از اردوگاه هایی است که در سراسر آمریکا پراکنده است، در داخل جنگل 30 چادر برپا شده که مردم زمستان را در آنها سر می کنند.

 ساکنان این اردوگاه ها می گویند: «ما هر شب مجبوریم صورت خود را روی کپک ها بگذاریم و من چهار ماه است که سرفه می کنم؛ "آنتونی" و "آلانا" زوج آمریکایی بیش از یک سال است که در چنین اردوگاهی هستند، در این اردوگاه هستند چون آنها را به منزلگاه موقت بی خانمان ها راه نداده اند.

 به نظر می آید این اردوگاه تبدیل به زباله دانی نیمه رسمی برای بی خانمان ها شده است و این وضع فقط در دیترویت نیست و گفته می شود در خیلی دیگر از شهرهای آمریکا هم وضع به این منوال است.

 این گزارش می افزاید: آمریکا بر سر آزاردهنده ترین زخمش یعنی "فقر" دچار دو دستگی عمیقی شده است، به سختی می توان تصور کرد که هر رهبری قادر به حل این مشکل باشد اما اگر کسی فرصتش را داشت، آن شخص باراک اوباما بود که وقتی برای نخستین بار انتخاب شد، آن همه طرفدار داشت.

 اخیرا میزان بیکاری کمی کاهش پیدا کرده و در اقتصاد نشانه هایی از رشد دیده می شود اما فقط بعضی ها استفاده آن را می برند و این چیزی نبود که هواداران باراک اوباما انتظارش را داشتند.

 در سال 2012 حدود یک میلیون کودک آمریکایی گاهی اوقات گرسنه می مانند و در سراسر این کشور اردوگاه های بی خانمان ها گسترش می یابد، موتور اقتصاد جهان بیمار شده است، در حالی که دو طرف یکدیگر را مقصر می شناسند، آمریکا نه تنها به فقر خود کاملا معترف نیست که به طور قطع چاره اش هم نمی کند.

البته مطرح نمودن زیرکانه شکست های باراک اوباما در این مستند بی بی سی هم قابل تامل است!

منبع: جام نیوز
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.