نخستین سخن کلام گهربار ائمه (ع) در این خصوص از حضرت امیرالمومنین است که فرمود: رسول خدا صلى اللَّه عليه و آله فرمودند: از جمله تجلیل خداوند اين است كه از سه نفر تعظيم شود: پيرمردان مسلمان، كسى كه مورد ظلم واقع شده و كسى كه حاوى علوم قرآن باشد و اهل غلو و افراط نباشد.
وباز فرمود: هر جوانى كه به يك پيرمرد احترام بگذارد خداوند در هنگام پيرى او، كسى را مىفرستد كه از او احترام كند.
و باز هم از پیامبر نقل فرمود که: از ما نيست كسى كه به صغير ما رحم نكند و به كبير ما احترام نگذارد.
امام صادق هم فرمود: دو نفر خدمت حضرت رسول صلى اللَّه عليه و آله آمدند يكى پيرمرد و ديگرى جوان بود. جوان قبل از پير به سخن آمد، رسول خدا فرمود: بزرگ بزرگ.
و باز هم از پیامبر در تکریم سالمندان آمده است: هر كس مقام پيرمردى را بشناسد و براى سن و سالش به او احترام بگذارد، خداوند روز قيامت او را در پناه خود نگه مىدارد.
و از امام رضا (ع) نقل است: بزرگان خود را احترام كنيد و با ارحام خود رفت و آمد نمائيد و ناراحتىها را از آنها برطرف سازيد.
حضرت رسول صلى اللَّه عليه و آله فرمودند: هر كس در اسلام شصت سال زندگى كند خداوند او را در آتش عذاب نمىكند، و هر كس هفتاد سال در اسلام زندگى نمايد از عذاب روز قيامت ايمن خواهد بود و هر كس هشتاد سال زندگى كند قلم از او برداشته مىشود و حسابى براى او نيست.
امام صادق عليه السّلام فرمود: روز قيامت پيرمردى را به پاى حساب مىآورند و هنگامى كه نامه اعمال او را بدست وى مىدهند وى همه را سياه مشاهده مىكند و ناراحت مىشود، و مىگويد بار خدايا امر مىكنى مرا به طرف جهنم ببرند؟ در اين جا خداوند فرمان مىدهد او را بطرف بهشت ببرند زيرا مىفرمايد: تو در دنيا نماز مىگزاردى و من از عذاب تو شرم دارم.
امیر المومنین در باره برکت حضور سالمندان اینگونه فرمود: هنگامى كه مردم روى زمين مرتكب گناهان شوند ، خداوند اراده مىكند كه همه را بدون استثنا عذاب كند؛ ولى چون سالخوردگان را مىبيند كه براى نماز به سوى مساجد گام برمىدارند و كودكان قرآن مىآموزند، بر آنان رحمت مىآورد و عذاب را به تأخير مىافكند./ع