به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران مشهد، در مورد ترشی هم شماره پیش در بخش طب مکمل به طور مفصل صحبت کردیم. با این حساب ماست، دوغ و کفیر به عنوان چاشنیهای سالم باقی میمانند.
هیچکدام!
اگر سوءهاضمه دارید، باید حواستان باشد که همراه با غذا هیچکدام از این خوراکیها را میل نکنید. در افراد سالم شیرههای گوارشی آنقدر قوی هستند که کلسیم موجود در ماست را هضم کرده و تداخلی در روند هضم غذا ایجاد نميشود. اما افرادیکه دچار سوءهاضمه و مشکلات گوارشی بوده و شیرههای گوارشی کمتری در سیستم گوارشیشان ترشح میشود، با مصرف زیاد ماست، دوغ و کفیر همراه با غذا مشکلشان دوچندان میشود، زيرا کلسیم موجود در این خوراکیها عملکرد بعضی هورمونها و آنزیمهای گوارشی را مهار میکند؛ بنابراین توصیه کلی این است که این چاشنیها 30 تا 45 دقیقه قبل یا بعد از غذا مصرف شود و مقدار مصرفشان نیر محدود باشد.
البته این نکته را نباید فراموش کرد که ماست با وجود کلسیم بیشتری که نسبت به دوغ و کفیر دارد، هضمش سختتر است، اما بالا بودن حجم آب در دوغ و کفیر و رقیق بودنشان باعث افزایش مدت زمان هضمشان میشود؛ به خصوص اینکه همه ما معمولا این چاشنیها، بهویژه دوغ و کفیر را به صورت سرد مصرف میکنیم و این در حالی است که عمل آنزیمهای گوارشی در دمای 37 درجه آغاز شده و تا دمای 52 درجه به بیشترین حد خود میرسد؛ بنابراین غذاهای گرم بسیار راحتتر و سریعتر از غذاهای سرد هضم و جذب میشود. به همین دليل غذاهای سردی که مصرف میکنیم، به صورت هضم نشده به روده رسيده و در آنجا مورد هجوم باکتریها قرار ميگيرد كه نتیجهاش چیزی جز سنگینی، نفخ و درد شکم نیست/ع.