آسمان تهران يك هفته پرتردد را پشت سر گذاشت. فرودگاه هاي مهرآباد و امام خميني )ره) هفته پيش شاهد رفت و آمد سران، وزراي خارجه، معاونان، كارشناسان و نمايندگان ويژه 120 كشور جهان بودند. كشورهايي كه وجه اشتراكشان عضويت در يك جنبش است؛ جنبش عدم تعهد. بعد از مصر كه سه سال متمادي رياست اين جنبش را بر عهده داشت، سران كشورهاي عضو، راهي تهران شده بودند تا رياست اين اجلاس را به ايران بسپارند.
به زعم كارشناسان، برگزاري شانزدهمين اجلاس سران كشورهاي عضو جنبش عدم تعهد بزرگترين رخداد سياسي در حوزه بين الملل در طول سي سال گذشته در ايران بوده است. همين موضوع، چرايي حساسيت ها و برنامه ريزي هاي دقيق براي برگزاري اجلاس را مشخص مي كند. به گفته مسئولين و متوليان، از يك سال پيش تدابير لازم براي نشست سران جنبش عدم تعهد انديشيده شده بود و بخش هاي مختلفِ دخيل در برگزاري نشست خود را آماده كرده بودند تا در روزهاي برگزاري اجلاس به بهترين شكل ممكن از مهمانان پذيرايي كنند.
آمادگي كامل فرودگاه ها
فرودگاه تنها راه ورود سران كشورها به ايران بود؛ پس فرودگاه هاي كشور نيز مانند ساير بخش ها و بلكه با حساسيتي بيشتر، خود را براي اين واقعه مهم آماده كرده بودند. كميته فرودگاهي و پروازي شانزدهمين اجلاس سران جنبش غيرمتعهدها تشكيل و محمود رسولي نژاد، رئيس هيات مديره و مديرعامل شركت فرودگاه هاي كشور به عنوان رييس اين كميته معرفي شد.
با تشكيل اين كميته بود كه جلسات منظم و مكرري به منظور تامين امنيت، تشريفات، امور عملياتي پروازها، هندلينگ، كترينگ و رفع نواقص احتمالي برگزار شد. ايجاد هشت كارگروه تخصصي براي پيشبرد اهداف كميته از اقداماتي بود كه در اولين جلسه كميته فرودگاهي شانزدهمين اجلاس جنبش غيرمتعهدها مصوب شد.
كارگروه زمانبندي نشست و برخاست، كارگروه تخصيص محل پارك هواپيما، كارگروه تعيين مسيرهاي ورود وخروج و محل استقرار خودروهاي ميهمانان، كارگروه تسهيلات پاويون، كارگروه هندلينگ ، كترينگ وسوخت گيري، كارگروه امنيت و تسهيلات ترددي كاركنان وخدمه پروازي، كارگروه فرودگاه بين المللي امام خميني (ره) و كارگروه حفاظتي هشت كارگروهي بودند كه بلافاصله اقدام به برگزاري جلسات و اخذ تصميمات لازم كردند.
نتيجه اين جلسات كه قريب به 850 نفر ساعت جلسه در سطح مديران عالي (برگزاري 8 جلسه كميته فرودگاهي و پروازي) و 1200 نفر ساعت جلسات كارشناسي كارگروههاي 8 گانه تخصصي (37 جلسه كارشناسي) را شامل مي شد آمادگي كامل فرودگاه هاي امام خميني (ره) و مهرآباد براي پذيرش سران جنبش عدم تعهد بود.در اين ميان نبايد از نقش تك تك افراد و اجزاء تاثير گذار در اين رويداد بزرگ غافل بود ،پليس فرودگاه ،سپاه حفاظت ،پايگاه يكم شكاري ،آشيانه جمهوري اسلامي ايران ، نمايندگان پاويون و گذرنامه ، پرسنل گمرك ، شركت هواپيمايي ايران ،شركت خدمات فرودگاهي سامان ،سوختگيري هواپيمايي ،شركت خدمات كترينگ آرمان ،نمايندگي واجا ، وزارت كشور و ستاد برگزاري اجلاس سران ، پرسنل حراست فرودگاه ، نيروهاي مراقبت پرواز و ايمني زميني ، نيروهاي آتش نشاني فرودگاه و كليه نيروهاي ستادي و عملياتي ، همچنين ارگانها و سازمانهاي دخيل در ماموريت اجلاس "نم ".
پوشالي و كذب بودن تبليغات رسانه هاي بيگانه و برخي معاندان در راستاي ناامن جلوه دادن ايران با همان اولين پرواز به مقصد تهران نمايان شد. چندين مانور شبيه سازي پذيرش پروازهاي VIP ويژه اجلاس برگزار شده بود و تمام بخش هاي فرودگاهي به منظور بررسي نقاط ضعف و قوت امور اجرايي و عملياتي در آمادگي كامل به سر مي بردند. به غير از موارد ايمني و امنيتي، مسئولين فرودگاهي، زيباسازي و بهسازي محوطه هاي فرودگاه ها را نيز در دستور كار قرار دادند تا ميهمانان خارجي در بدو ورود به تهران با فضايي مناسب روبه رو شوند.
شهرداري تهران نيز همراه با فرودگاه هاي مهرآباد به ساماندهي و زيباسازي محدوده فرودگاه و محل عبور و مرور مهمانان پرداخت. مديرعامل شركت فرودگاه هاي كشور در اين خصوص به اقدامات گسترده صورت گرفته اشاره كرده و گفته بود: « در دو فرودگاه بين المللي مهرآباد و امام خميني (ره) اقدامات گسترده اي در زمينه بهسازي و زيباسازي محيط هاي داخلي و پيراموني انجام شد كه از آن جمله مي توان به بهسازي سطح پروازي و بهبود كيفيت نور و روشنايي و همچنين رنگ آميزي مسيرهاي منتهي به فرودگاه ها و زيباسازي فضاي سبز اشاره كرد.»
كاستن از حجم ترافيك و تردد ساير پروازها از اقدامات ديگري بود كه در دستور كار كميته فرودگاهي و پروازي شانزدهمين اجلاس سران جنبش غيرمتعهدها قرار گرفته بود. رسولي نژاد در اين زمينه گفته بود: «در روزهاي برگزاري اجلاس به طور ميانگين در شبانه روز 50 درصد از پروازهاي فرودگاه مهرآباد كاهش يافت.» كاهش پروازها به گونه اي بود كه كمترين خللي در پروازهاي مسافران ايجاد نشود و با تقسيم پروازها در دو فرودگاه پايتخت، مشكلات احتمالي مرتفع شوند. در حقيقت دو ماه پيش از برگزاري اجلاس هماهنگي هاي لازم با شركت هاي هواپيمايي صورت گرفته بود تا با توجه به ظرفيت پروازهاي داخلي اقدام به فروش بليت كنند.
فرودگاه امام خميني (ره) اما بدون هيچ تاخير و تغييري به ارائه خدمات به مسافرين پرداخت. دهقان مدير كل فرودگاه امام تاكيد كرده بود: «برنامه ريزي ها به شكلي است كه در زمان برگزاری اجلاس سران کشورهای عدم تعهد در تهران، پروازهای فرودگاه امام (ره) در زمان مقرر و بدون تاخیر انجام شوند و مسافرین با مشکلی مواجه نشوند.» اين مهم اتفاق افتاد و مسافرين با كمترين ميزان نارضايتي توانستند كه به مقصد خود پرواز كنند.
كار كردن در شهر تعطيل
هرچند در زمان برگزاري اجلاس كشورهاي عضو جنبش عدم تعهد، تهران پنج روزِ تعطيلي را تجربه مي كرد اما كاركنان مجموعه فرودگاه هاي پايتخت و نيز افراد فعال ستادي در شركت فرودگاه هاي كشور روزهاي پركاري را پشت سر گذاشتند.
درست چند روز مانده به آغاز نشست بود كه سفراي 120 كشور شركت كننده در اجلاس از ساختمان جايگاه تشريفات اختصاصي CIP فرودگاه امام خميني (ره) بازديد كردند. سفرا و كارداران سفارتخانه هايي كه در اين بازديد حضور داشتند جملگي از امكانات موجود و سطح ايمني و امنيت برقرار شده اعلام رضايت كردند. رضايتي كه بعدها توسط وزرا و نمايندگان و كارشناسان حاضر در اجلاس نيز از آن ياد شد. بخش عمده اي از اين رضايت نشات گرفته از تلاشي است كه در بخش فرودگاهي صورت گرفته، چرا كه كمترين بي توجهي يا عدم دقت در اين حوزه مي توانست نتايج جبران ناپذيري را در پي داشته باشد. هم از اين رو بود كه محمود رسولي نژاد در تشويق همكاران خود در دو فرودگاه پايتخت گفت: «نمره من به همکاران در این دو فرودگاه ۲۰ است و از آنها رضایت کامل دارم.»
تنها در فرودگاه بين المللي مهرآباد در طول 5 روز برگزاري اجلاس، بيش از 120 پرواز اختصاصي صورت گرفت كه اين عدد با توجه به سطح مهمانان و ضرايب ايمني و امنيتي در نظر گرفته شده، عددي است قابل توجه. فرودگاه بين المللي امام خميني (ره) نيز با 73 پرواز توسط 11 شركت هواپيمايي، 202 هيات را با 1260 مهمان پذيرا بود. با برگزاري چندين مانور و انجام شبيه سازي هاي متعدد، تمام پروازهاي مربوط به اجلاس به شكل روان و بدون مشكل انجام شد كه قدرمسلم اين مهم بدون تلاش شبانه روزي بخش فرودگاهي كشور ميسر نمي شد.
خروج از وضعيت آماده باش
بعد از ظهر روز شنبه يازدهم شهريور ماه با خروج آخرين گروه از سران كشورهاي عضو جنبش از فرودگاه مهرآباد، فرودگاه هاي پايتخت به وضعيت عادي برگشتند. بعد از گذشت ماه ها برنامه ريزي و انجام امور ستادي و قريب به دو ماه فعاليت هاي عملي و اجرايي، ميهمانان نشست غيرمتعهدها با لبخند رضايت ايران را ترك كردند. هرچند فرودگاه هاي سراسر كشور آمادگي لازم براي استقبال از مسئولين و سران كشورهاي مهمان را داشتند تا آنها از نزديك با توانمندي هاي ايران اسلامي در عرصه اي مختلف علمي، اقتصادي، فرهنگي و... آشنا شوند.
نشست و برخاست هواپيماي روساي كشورها بدون تاخير و مشكلي در فرودگاهي كشور و پذيرش و اعزام نمايندگان ويژه سران اجلاس نشان داد شركت فرودگاههاي كشور توان و ظرفيت لازم را براي انجام چنين ماموريت مهمي داراست. تقدير دست اندركاران ستاد برگزاري شانزدهمين اجلاس از مهندس محمود رسولي نژاد رئيس هيات مديره و مديرعامل شركت فرودگاه هاي كشور و رئيس كميته فرودگاهي و پروازي اجلاس بيانگر مديريت شايسته ايشان و همكاران وي در فرودگاه هاي كشور براي اين كار ملي و به ياد ماندني است. اين مهم ميسر نبود مگر با همدلي و همراهي همه اعضاء كميته فرودگاهي و پروازي.