به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران یاسوج ؛ این یافتهها حاکی است، انسان بیش از شامپانزه در برابر بیماریهای مرتبط با افزایش سن آسیبپذیر است زیرا طول عمر بیشتری دارد.
این پژوهشگران اعلام کردند طول عمر بیشتر انسان احتمالاً از آثار داشتن مغزی بزرگتر بوده است. نتایج نشان میدهد رسیدن به سنین پیری حاصل روند تکاملی برای پاسخگویی به نیاز به بار آوردن بچههای باهوشتر است.
با پیرترشدن انسان، مغز سبکتر میشود. با رسیدن به سن 80 سالگی، مغز انسان بطور متوسط 15 درصد از وزن اولیهاش را از دست میدهد.
مغز افرادی که از بیماریهایی همچون آلزایمر رنج میبرند حتی انقباض بیشتری دارد. این کاهش وزن به فرسایش ساختارهای ظریفی از نورونها و اتصالات میان آنها مربوط است.به نظر میرسد که همزمان با این فرسایش، توانایی مغز در پردازش افکار و خاطرات و مخابره علائم به سایر بخشهای بدن افت میکند.
محققان معتقدند که بخشهای مشخصی از مغز وضع بدتری از بقیه پیدا میکنند؛ قشر مخ که در فرایند تفکر نقش مهمیدارد، بیش از مخچه که کار آن عمدتاً کنترل اعضای بدن است، منقبض میشود. دانشمندان هنوز بطور کامل علت این مسئله را که چرا مغز ما انسانها این انقباض مستمر را تجربه میکند، درک نکردهاند.
براساس نتایج این تحقیق به نظر نمیرسد مغز شامپانزهها دچار همین کاهش وزن شود واین کاهش وزن برای مغز انسانها پیش میآید. اکنون تیمی از محققان علم اعصاب، انسان شناسان و محققان پستانداران عالی، تخصص و دادههای خود را برای پاسخ به این سؤال یکجا جمع کرده است.
آنها با مقایسه تصاویر ام.آر.آی از 80 انسان سالم در فاصله سنی 22 تا 88 سال با تصاویر همین تعداد شامپانزه که در محیط بسته بزرگ شدهاند، دریافتند که مغز شامپانزهها با افزایش سن منقبض نمیشود.«چت شروود» انسان شناس از دانشگاه جورج واشنگتن که این مطالعه تحت سرپرستی او انجام شده بر این تصور است که انسانها بیشتر زندگی میکنند تا «بهای» فرزندانی با مغز بزرگتر را بپردازند.
انسانها نسبت به سایر میمونهای بزرگ زندگی طولانیتری دارند. بخش اعظم این زندگی طولانی مربوط به بعد از دوران یائسگی است، درحالی که شامپانزهها تا پایان عمر توانایی باروری دارند.اندازه مغز انسان سه برابر مغز شامپانزه است./ب