سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

محمد مرسی در قلمرو اژدها چه می خواهد؟

مرسی با آغاز ریاست جمهوری خود طبعا باید تحولی در سیاست خارجی مصر نشان دهد که به نظر می رسد سفر به چین به عنوان اولین سفر خارجی آسیایی ایشان خیلی معنادار است. به اضافه اینکه بعد از آن هم می خواهد به ایران بیاید.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، رئیس جمهور مصر به همراه هفت نفر از وزرای کابینه و 70 سرمایه دار مصری برای گفت وگو با مقام های چینی روز دوشنبه راهی چین  شد. سخنگوی رسمی ریاست جمهوری مصر در این خصوص می گوید: مصر پس از انقلاب 25 ژانویه در راستای ارتباط با همه کشورها  گام خواهد برداشت و تامین منافع و احترام متقابل اصل سیاست خارجی جدید مصر خواهد بود.
 
با نگاهی به گذشته متوجه می شویم که روابط چین و مصر در دوره مبارک هم نسبتا فعال بود. علت این امر هم این بود که مصر در سیاست خارجی چین به ویژه در ارتباط با آفریقا و خاورمیانه جایگاه ویژه ای داشت. تصور چینی ها این بود که مصر به عنوان یک کشور بزرگ حتی در روابط با کشورهای اسلامی هم می توانست برای دولت چین تعیین کننده باشد. لذا در طی دو دهه گذشته فعالیت ها و اقدامات چین در مصر بسیار گسترده شده و حتی بخشی از روابط چین با آفریقا از طریق مصر انجام می گیرد.
 
از سوی دیگر مرسی با آغاز ریاست جمهوری خود طبعا باید تحولی در سیاست خارجی مصر نشان دهد که به نظر می رسد سفر به چین به عنوان اولین سفر خارجی آسیایی ایشان خیلی معنادار است. به اضافه اینکه بعد از آن هم می خواهد به ایران بیاید.
 
از این لحاظ روابط مصر با چین می تواند روی بسیاری از روابط خارجی مصر تاثیرگذار باشد. زیرا مصر نه تنها در بعد اقتصادی، بلکه در بعد همکاری های بین المللی و صنعتی و حتی بحث های استراتژیک نیز تمایل دارد با چین همکاری کند. چینی ها هم از این فرصت حتما استفاده خواهند کرد.
 
مصری ها سعی می کنند به تدریج به این سمت حرکت کنند. یعنی با فاصله گرفتن از آمریکا به نوعی در روابط خود با شرق و غرب تعدیل ایجاد کنند.
 
نکته دیگر این که آمریکا و اسرائیل کلیه تحرکات چین در خاورمیانه و آفریقا را زیر نظر دارند. زیرا به خوبی می دانند این تحرکات در وضعیت روابط این کشورها با اسرائیل و آمریکا به ویژه در بلند مدت تاثیرگذار است.
 
از سوی دیگر چین به دنبال پایگاه ها و جایگاه ویژه خود می باشد و لذا از روابط خود با مصر حتما برای نوعی مقابله با آمریکا استفاده خواهد کرد. متقابلا آمریکا و اسرائیل نیز روابط چین و مصر را زیرنظر خواهند گرفت؛ زیرا همانطور که عرض کردم می دانند این روابط می تواند روی بخشی از روابط آنها با قاره آفریقا و خاورمیانه تاثیرگذار باشد.
 
اسرائیل نیز در این موقعیت تلاش می کند از روابط خود با چین در جهت تاثیرگذاری بر مصر استفاده کند؛ زیرا در سال های گذشته روابط ویژه ای میان چین و اسرائیل وجود داشته اما به دلیل رفتارها و سیاست های خصمانه ای که اسرائیل در منطقه در پی گرفته چینی ها از این روابط ناراضی بودند. لذا ممکن است روابط چین و مصر در تضعیف روابط چین و اسرائیل موثر باشد.
 
به گزارش دیپلماسی ایرانی، باید توجه داشت که هر دولتی در دنیا به عنوان یک وظیفه اولیه بیشترین تلاش را می کند که منافع ملی خود را به حداکثر برساند. در حال حاضر طبعا دولت جدید مصر باید یک ارزیابی جدیدی از وضعیت بین المللی و روابط خود با کشورهای دیگر و دیدگاه دیگران درباره مصر داشته باشد.
 
به همین دلیل است که رئیس جمهور مصر ترجیح می دهد سفرهایی به کشورهای تاثیرگذار داشته باشد. لذا نه تنها به آمریکا بلکه بعد از آن سفرهایی هم به اروپا خواهد داشت. لذا ما باید بدانیم بعد از این سفرها تصمیمات و رفتارها چطور خواهد بود.
 
مرسی سعی می کند در روابط خارجی مصر به نوعی توازن و تعادل را در جهت منافع مصر حفظ کند. یعنی ضمن آنکه استقلال داشته باشد اما در عین حال از ایجاد درگیری و تنش در روابط خارجی حتی المقدور خودداری کند.
 
البته این سیاست مصر است و اینکه آیا غرب به این سیاست رضایت می دهد یا خیر یک مسئله دیگر است. ولی چون معمولا غرب تمامیت خواه و انحصارگرا است ممکن است به این سیاست مصر رضایت ندهد. لذا این موضوع به شرایط آینده بستگی دارد.
برچسب ها: رئیس جمهور ، مصر ، مرسی ، چین
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.