به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران مشهد، به نقل از روابط عمومی ادارهکل میراث فرهنگی خراسانرضوی، حسین عباسزاده، اظهار کرد: فیروزه یکی از قدیمیترین سنگهای شناخته شده در دنیا محسوب میشود که زیبایی آن در طول تاریخ آن را در زمره کانیهای پر رمز و راز قرار داده و از این حیث افسانه هایی نیز درباره آن نقل گردیده است.
معاون میراث فرهنگی خراسانرضوی افزود: طبق شواهدی که از کاوشهای باستان شناسی تپه برج نیشابور در دست داریم قدمت تراش فیروزه در استان به بیش از 6000 سال پیش میرسد به طوری که بر مبنای بررسیهای به عمل آمده توسط گروه پژوهشی، فیروزه تراش خورده کشف شده از کنار یک اسکلت، متعلق به نقطهای از معدن فیروزه با قدمت پیش از تاریخ به نام غار زاک بوده است.
وی در ادامه بیان داشت: پیش از این، سنگ فیروزه را پس از جداسازی ناخالصیها توسط یک دستگاه چوبی زهی که دارای نیز کمانه بوده میتراشیدند اما امروزه دستگاههای تراش برقی جای آن را گرفته که سرعت کار را بیشتر نموده است.
عباسزاده گفت: با وجود کارگاههای متعدد تراش سنگ فیروزه که از گذشته به این حرفه اشتغال دارند باید مشهد را جایگاه و مرکز تراش این سنگ و حرفه فیروزه تراشی بدانیم.
وی خاطر نشان کرد: فیروزه مرغوب استان که از معدن واقع در شهرستان فیروزه بدست میآید در زمره جواهراتی قرار میگیرد که در انواع عجمی، چغاله، شجری شکوفه، عربی به توفال، توفال سفید رنگ و توفال نیم رنگ شناخته میشود که در حال حاضر به طور گسترده در سطح کشور و خارج از مرزهای ایران عرضه میشود.
عباسزاده در پایان گفت: با توجه به غنای موضوعی و تاریخی،
اقدامات تهیه پرونده ثبت این اثر در فهرست میراث معنوی کشور به انجام رسید که با
تکمیل مدارک در پنجمین شورای عالی سیاستگذاری ثبت آثار تاریخی، طبیعی و معنوی
ارائه میشود./س