خاچاپوری
خاچاپوری khachapuri یک غذای بسیار رایج گرجی است. رواج آن در حدی است که محال است کسی از گرجستان بازدید کند و خاچاپوری را نبیند یا چیزی در مورد آن نشنود. خاچاپوری نه تنها یک غذا بلکه بخشی از فرهنگ گرجستان به حساب می آید.
مواد اولیه این غذا عبارتند از آرد، تخم مرغ، پنیر و روغن.ترکیبات آن طوری است که نیازی نیست با نان یا برنج خورده شود بلکه به تنهایی انرژی و پروتئین کافی را به بدن می رساند. گرجی ها اغلب عادت ندارند که در طول روز غذای مفصلی بخورند بنابراین بسیاری از مردم به خوردن یک خاچاپوری بسنده می کنند.
در سطح شهر تقریبن همه اغذیه فروشی ها و رستورانها خاپوری عرضه می کنند. محلهایی هم وجود دارند که کارشان فقط عرضه خاچاپوری است. در مقابل جایگاه فروش خاچاپوری معمولن مردمی ایستاده اند که یک خاچاپوری در دست دارند و به خوردن مشغول هستند.
خاچاپوری انواع و اقسام مختلفی دارد. برخی از خاجاپوری ها را می توانید مانند ساندویچ یا پیراشکی سرپایی میل کنید ولی برخی دیگر را باید در بشقاب و با کمک چنگال و چاقو نوش جان کنید.بعضی از انواع رایج خاچاپوری عبارتند از:
ایمرولی
گرد است و احتمالن رایج ترین نوع خاچاپوری است. مواد اولیه برای طبخ آن عبارتند از ماست، تخم مرغ، خمیر آرد و پنیر و کره
مگرولی
شبیه به ایمرولی است با این تفاوت که پنیر بیشتری در آن مورد استفاده قرار می گیرد.
آچارولی یا آجارولی
ظاهر آن خمیر پخته ای است که به شکل قایق درآمد ه است و یک تخم مرغ نیمروی شل در داخل قایق قرار گرفته است. موقع خوردن تخم مرغ را با خمیرهای قایق مخلوط می کنند.آجارولی در گرجستان و بویژه در منطقه آجارا که نام این نوع خاچاپوری هم از این منطقه گرفته شده است، طرفداران زیادی دارد.
پنووانی
از نظر ظاهر شبیه به شیرینی دانمارکی خودمان است ولی از نظر مزه هیچ شباهتی به آن ندارد چون از خمیر و پنیر پرشده است.
اسوری
در تهیه این نوع خاچاپوری از سیب زمینی نیز استفاده میشود.
آچما و سوانوری ، راچولی نیز از انواع دیگر خاچاپوری هستند.
غذاهای سنتی گرجستان
در گرجستان نیز مانند بسیاری از کشورها غذای سنتی متعددی طبخ می شود.
چادی
همان نان غلات است.
چاکاپولی و چاخوخبیلی
هر دو در واقع نوعی تاس کباب هستند. ولی چاکاپولی با گوشت بره درست می شود و چاخوخبیلی با گوشت مرغ
چاناخی
تشکیل شده است از گوجه های درسته پخته، تکه های بادمجان، تکه های گوشت بره، فلفل سبز درشت همراه با سیر و سبزیجات
تاباکا
تکه های مرغ را داخل دوظرف سفالی پرس می کنند و سرخ می نمایند.
خارچو
سوپ برنج و گوشت است که در آن فلفل هم می ریزند.
خینکالی
خمیرهای پخته ای است که در داخل آن گوشت چرخ کرده وجود دارد. فلفل سیاه هم در آن استفاده می شود.
متس وادی
همان شیشلیک است. اگر دیدید که در فضای باز درست می شود.گرجیها در درست کردن شیشلیک استاد هستند.
پخالی
از اسفناج، گردو، سیر و سرکه درست می شود برای تزیین روی آن دانه های انار قرار میدهند.
ساتسیوی
از مرغ یا بوقلمون، آرد غلات و گردو درست می شود.