سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گفتگو با روزنامه اتريشي "در اشتاندارد"؛

صالحي: حقوق ما برسميت شناخته شود؛ نگراني‌ها را رفع مي‌کنيم

علي اکبر صالحي در گفتگو با روزنامه اتريشي "در اشتاندارد" به تشريح موضع ايران در ارتباط با حل و فصل مناقشه اتمي کشورمان پرداخت.

به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران، "گودرون هارر"، مسئول سرويس خارجي اشتاندارد پرسيد: از آخرين مذاکرات نماينده ايران و گروه پنج بعلاوه يک در استانبول که همين چند روز پيش برگزار شد، اطلاع جديدي در دسترس نيست. بفرماييد قرار است دور بعدي مذاکرات سياسي دو طرف کجا و چه وقت برگزار شود؟ 

صالحي در پاسخ با اشاره به اينکه فرآيند مذاکرات استانبول در آوريل گذشته با يک پيشرفت از سر گرفته شد، خاطر نشان کرد: قصد و منظور دو طرف، خير و واقع گرايانه تر بود. در دور اخير مذاکرات در بغداد اين ذهنيت بوجود آمده بود که فشار تحريمها ما را به انعطاف پذيري وادار خواهد کرد. بنابراين اين ذهنيت بار ديگر دستخوش تغيير شد.

*** زمان و مکان مذاکرات بعدي توسط اشتون و جليلي اعلام مي شود

صالحي ادامه داد: در مذاکرات مسکو نيز بايد بگويم که بن بستي وجود نداشت و فقط گامهاي کوچکي برداشته شد‌. در آن مذاکرات در خصوص انجام يک ديدار فني و نيز پي گيري مذاکرات، بدست کارشناسان درجه دو توافق حاصل شد. مساله اصلي و مهم در اين مذاکرات آن بود که سعيد جليلي، مسئول مذاکره کنندگان برنامه اتمي ايران و نيز کاترين اشتون، مسئول دستگاه سياست خارجي اتحاديه اروپا يا تلفني و يا حضوري و شخصي با هم در تماس و ارتباط باشند و اينکه اين دو تصميم بگيرند که مذاکرات بعدي، کجا و کي برگزار شود. 

*** قطع مذاکرات به نفع هيچکس نيست

صالحي در پاسخ به اين سئوال که به نظر شما اصلا مذاکرات بعدي نيز وجود خواهد داشت، خاطر نشان کرد: من نمي توانم با قطعيت در اين خصوص اظهارنظر کنم اما اگر همه چيز به شکل معمولي و عادي خود پيش رود، مذاکرات بعدي را نيز خواهيم داشت؛ چرا که قطع مذاکرات به نفع هيچکس نيست. چون تنها از طريق گفتگو و مذاکره است که مي توان خلاء ها و کمبودها را جبران کرد. 

***‌نگراني ها را رفع مي کنيم؛ حقوق ما برسميت شناخته شود

وزير امور خارجه ايران در واکنش به بي نتيجه بودن مذاکرات ابراز داشت: کليد اصلي در اين راه به رسميت شناختن متقابل دغدغه هاي دو طرف است. وي افزود: ما بايد بپذيريم که هرچند قصد ما اين نيست اما از فعاليتهاي هسته اي ما نگراني وجود دارد. البته بايد با توسل به روشها، ابزارها و ساز و کار هاي به رسميت شناخته شده بين المللي، اين نگراني را از جهان برطرف کنيم. از سوي ديگر اين انتظار را نيز داريم که طرف مقابل نيز به استناد پيمان منع گسترش تسليحات اتمي (ان.پي.تي)، حقوق ما را برسميت شناسد.


*** مساله غني سازي اورانيوم، جزء‌ حقوق اساسي و اصلي است

روزنامه اشتاندارد اتريش در سئوالي ديگر پرسيد: اگر يکي از اين حقوق، انجام غني سازي اورانيوم است آيا فکر نمي کنيد مساله برسميت شناختن اين حق، انجام يک فرآيند مذاکراتي را زير سئوال مي برد؟ صالحي  در پاسخ گفت: به لحاظ منطقي، بحث در اين خصوص بايد سرآغاز مذاکرات قرار گيرد. البته گروه پنج بعلاوه يک، همواره مساله غني سازي را در کانون توجهات خود قرار داده است. البته مساله غني سازي اورانيوم، جزء‌ حقوق اساسي و اصلي است. در واقع اعتقاد و باور ما بر اين اصل استوار است که بدون آنکه به حقوقمان، خدشه اي وارد شود مي توانيم با مذاکره، نگراني هاي گروه پنج بعلاوه يک را برطرف کنيم.

*** از شرايط تحريم نيز تجربه کسب کرده ايم

وي در پاسخ به اين سئوال که ايران تا چه ميزان از تشديد تحريم ها به سختي و زحمت افتاده است، اظهار داشت: ما 33 سال است که در تحريم قرار داريم و اين تحريمها نه تنها کم نشده اند بلکه روز به روز بر شمارشان نيز افزوده شده است. البته هرچند آنها بتازگي فراگيرتر شده اند اما ما از شرايط تحريم نيز تجربه کسب کرده ايم.

*** تحريمها ملتها را هدف قرار مي گيرند

صالحي خاطر نشان کرد: با اينحال ما اين مشکلات را دو سه ماهه حل خواهيم کرد. اينکه در مورد اعمال تحريمها اين ذهنيت وجود دارد که آنها تنها دولت را نشانه رفته اند نه ملت ايران را، اين، باوري اشتباه است. زيرا حقيقت آن است که ملتها تحت فشار قرار مي گيرند. 


*** مساله بستن تنگه هرمز را جدي مي گيريم

وي در پاسخ به اين سئوال که به نظر شما تهران تا چه ميزان در برابر تهديدهاي نظامي از جمله مساله بستن تنگه هرمز جدي است، اظهار داشت: وقتي رئيس جمهور آمريکا مي گويد (در ارتباط با ايران) همه گزينه ها روي ميز قرار دارد و زماني که برخي کشورهاي غربي و نمايندگانشان در منطقه خاورميانه از همين زبان استفاده مي کنند، پس ما اين اظهارات را بسيار جدي مي گيريم؛ هر چند که اينها عملي نشوند. برغم آنکه لزوما اين مواضع به وخيم تر شدن اوضاع منتهي نمي شود اما ما از خودمان دفاع خواهيم کرد و نخواهيم خوابيد.

*** ما منطقي رفتار مي کنيم و نمي خواهيم که اين شاهرگ حياتي را قطع کنيم

وزير امور خارجه ايران که سابق بر اين، سفير ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي نيز بوده است، افزود: ايران، کشور بسيار مهمي براي ثبات و امنيت در منطقه خاورميانه است و در اين ميان خليج فارس نيز شاهرگ حياتي ايران، منطقه و جامعه بين الملل محسوب مي شود. وي تاکيد کرد: ما منطقي رفتار مي کنيم و نمي خواهيم که اين شاهرگ حياتي را قطع کنيم و موجبات ناراحتي را بوجود آوريم. با اينحال چنانچه مجبور شويم تمام توان خود را براي دفاع از تماميت ارضي و منافع ملي امان بکار خواهيم بست. 


*** ايران شريک قابل اعتمادي براي اروپايي ها مي تواند باشد

صالحي با بيان اينکه ما توسعه و پيشرفت را در مسير تقابل و رويارويي برنمي تابيم، ابراز داشت: من همواره به اروپايي ها مي گويم که با ايران، ارتباط داشته باشند. چون ايران، شريک قابل اعتمادي است؛ ضمن آنکه ما نفت و گاز را بعنوان بزرگترين ذخائر و منابع انرژي جهان در اختيار داريم.

*** اکنون در زمينه توليد سلاح به خودکفايي رسيده ايم

او اظهار داشت: ما بعلت تحريم ها نتوانسته ايم سلاح بخريم اما اين مساله موجب شد خودمان توسعه و پيشرفت را براي خود آغاز کنيم. اما اکنون در زمينه توليد سلاح به خودکفايي رسيده ايم و بهترين کشور جهان اسلام و احتمالا در زمره کشورهاي نوظهور اقتصادي قرار داريم و اين در حالي است که به استناد نشريه دفاعي "جِين" ما کمترين مخارج نظامي را داريم. تمام آنچه را که به ما ندادند از قبيل هواپيما، راکت، ماهواره و رادار، خودمان توسعه داديم. در مورد جنگ سايبري نيز مشغوليم و در وضعيت واقعا خوبي قرار داريم. 

*** رژيم صهيونيستي عامل وقوع سونامي را نيز ايران مي داند

وزير امور خارجه ايران بعنوان آخرين سئوال در واکنش به عمليات تروريستي چندي پيش در بلغارستان گفت: من همواره گفته ام که آنها  را نيز ما دانند. به بيان واضح تا زمان اعلام هويت عوامل تروريستي آنها ما را متهم مي کنند و اين در حالي است که آنها براحتي و با دستاني باز به قتل دانشمندان ما مبادرت مي ورزند. 
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.