به گزارش
سرويس بين الملل باشگاه
خبرنگاران ، در اين مقاله آمده است، بحران فعلي در سوریه، رژیم اسرائیل را بر اين داشته است كه برای ترمیم و بازنگري روابط خود با ترکیه گام هايي را بردارد. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژيم اسرائيل شخصا ابتکار عمل را در اين مورد به دست گرفته است.
در حال حاضر با توجه به اوضاع حساس منطقه بويژه مسئله سوريه و رويكرد تركيه با مناقشات منطقه،چنين احساس مي شود كه ابتكار عمل در حال حاضر در سمت ترکیه قرار دارد.
روز دوشنبه، نتانیاهو در دفتر خود با یک تیم هشت نفره از روزنامه نگاران برجسته ترکیه ملاقات کرد تا گامي موثر برای شکستن سردي روابط بین اسرائیل و ترکیه برداشته باشد. این اولین جلسه مشترك پس از حادثه ماه مي سال 2010 مي باشد.در حادثه كشتي مرمره 9 فعال حقوق بشر ترك،توسط کماندوهای اسرائیلی كه در ماموريت كمك به مردم غزه و شكستن محاصره غزه عازم منطقه شده بودند،كشته شدند و همين امر به سردي روابط بين دو كشور نيز منجر گرديد.
ترکیه پس از امتناع تل آویو برای پاسخگویی به مطالبات اش،از جمله عذرخواهی رسمی برای حادثه مذكور، پرداخت غرامت برای خانواده های قربانیان و پایان دادن به محاصره غزه،سفير اسرائيل را اخراج نمود. آنکارا متعاقبا تمام همكاري هاي نظامی و امنیتی خود با اسرائیل را يكطرفه متوقف نمود و اتهاماتي را علیه سران نیروهای مسلح اسرائیل در اين مسئله متوجه ساخت.
واشنگتن نيز نتوانست براي عادي سازي روابط بين اين دو كشور و رسيدن به يك توافق دوجانبه مورد قبول، كاري كند.
يكي از تندروهای صهیونیست آویگدور لیبرمن، وزیر امور خارجه این رژیم بود كه از معذرت خواهی امتناع كرد و در مورد مسئله محاصره غزه حق را به تركيه نداد.
رژیم اسرائیل امروز در یک حالت مصالحه و جبران گذشته قدم بر مي دارد.
نتانیاهو خود هرگز براين باور نبوده است كه ایجاد روابط حسنه و تنش زدایی با ترکیه روزي به منافع اسرائیل باشد. اما در حال حاضر شايد براي مديريت بهتر مشاجرات منطقه آنهم به نفع خود-از ديد رژيم اسرائيل- همکاری نزدیک با ترکیه در سطح نظامی و اطلاعاتی مي تواند مفيد باشد.
پس از دیدار نتانیاهو با شخصیت های رسانه های ترکیه آمده است:
مردم ترکیه و یهودیان یک رابطه طولانی مدت دارند. ترکیه و رژيم اسرائیل نيز یک رابطه طولانی داشته اند.
ما باید به دنبال راه هایی برای بازنگري مجدد رابطه مان باشيم،چون فکر می کنم اين امر براي هر دو طرف مهم است، و هم اکنون برای ثبات این منطقه در این زمان لازم مي باشد".
نتانیاهو به روزنامه نگاران ترکیه گفت: "از آنجا که من بر منافع مشترک طرفين تاكيد دارم، اسرائیل و ترکیه هر دو باید تا آنجا مي توانند براي برقراري مجدد اين رابطه تلاش كنند. ما خواهان بازگرداندن روابط خود به شكل سابق مي باشيم و هر دو طرف به دنبال ايجاد فرصت هایی برای انجام این کار هستند. "
متحدان طبیعی سوال مهم اين است كه بحران سوریه می تواند به خلق یک اتحاد اسرائیل و ترکیه منجر گردد يا نه! مقاله های اخیر منتشر شده در نیویورک تایمز به قلم مایکل هرزوگ (رئیس سابق کارکنان وزیر دفاع اسرائیل) و آقاي سونر كاگاپتي از موسسه سیاست خاور نزدیک واشنگتن ، به اين سوال مهم پرداخته است.
اين دو صاحب نظر برجسته چنين استدلال می کنند که "در حال حاضر يك پذيرش دوجانبه بين تل آويو و آنكارا براي آشتي سياسي وجود دارد، اما ایجاد روابط حسنه هنوز هم احتمالا به میانجیگری طرف سوم،آمریکا نياز دارد.
به باور آنها، اوباما به دنبال یک فرصت منحصر به فرد برای کمک به بازسازی رابطه استراتژیک حیاتی بین این دو متحد آمریکا است.
از زماني که احتمال بازگشت رابطه به سطح همکاری های استراتژیک گذشته مي رود، عادي سازي آن می تواند منافع مهم آمریکا در سوریه، ایران و شرق مدیترانه را تسريع بخشد."
به نظر آنها استقرار امنیت ملی رژیم اسرائیل "بصورتی پایدار و محکم به طرح آشتی" و مشارکت آنهم در سطح عملیاتی بین ترکیه و اسرائیل می تواند در مورد تغییر نظام سوریه بسیار سازنده باشد.
سابقا در سیاست ترکیه،و در ميان احزاب جریان اصلی سکولار، از اسرائیل به عنوان متحد طبیعی ترکیه در خاور میانه، نام برده مي شد.
با این حال، همه چیز پس از روي كار آمدن حزب اسلامگراي عدالت و توسعه،شروع به تغییر كرد. با نگاهی به گذشته، گرایش به سوی "حاشیه راندن" روابط با اسرائیل،خیلی قبل تر از حادثه كشتي صلح تركيه آغاز شده بود.
رجب طیب اردوغان، نخست وزیر با توجه به برنامه از پیش تعیین شده به تنظیم مجدد روابط ترکیه در خاور ميانه كه در آن روابط با اسرائیل محدود مي شد،سياست تركيه را پيش مي راند. در اين بين حادثه كشتي صلح تركيه، به بازنگري سياست تركيه شتاب بخشيد.
قطعا اسرائیل از اين واقعیت که سردي عمیق در روابط ترکیه با اسرائیل كه خود علامتی است از تحولات عظیم در جامعه و سیاست تركيه در طول هشت سال گذشته،خبر دارد.
واقعیت اين است که نتانیاهو بجاي اينكه پيشقدمي خود را به تعامل در سطح سياسي و يا از طريق كانال هاي ديپلماتيك به اجرا گذارد، با گروهی از روزنامه نگاران به اجرا گذاشته است كه همين امر بر اين موضوع تاكيد دارد كه اسرائیل امیدوار است که از اين طريق بر افکار عمومی ترکیه تاثير بگذارد.
يگال پالمور، سخنگوی وزارت امور خارجه اسرائیل، در حالی که جلسه روزنامه نگاران را تشريح مي كرد، اذعان داشت: يك نوع احساس بی اعتمادی میان مقامات ارشد ترکیه و اسرائیل وجود دارد.
در ادامه افزود: "ما می خواهیم روابط قوی با ترکیه داشته باشيم، و در روابط خود با ترکیه،خواهان قطع آن نيستيم.
ما باید بر روی اين موضوع بيشتر کار كنيم. خواهان حضور فعال در تعاملات در كنار تركيه هستيم. در اين راستا نيازمند رسيدن به يك درك متقابل از مسائل مناقشه آميز بين اين دو كشور هستيم. همچنان فرصت ها براي اين كار موجود مي باشند."
مسئله مهم نوع نگرش و تعامل تركيه با بحران فعلي سوريه مي باشد.
چنين برآورد مي شود که ترکیه تصميم دارد اقدامات مهمي در آينده در مورد بحران داخلي سوريه انجام دهد.
مفسر برجسته محمد علی برياند معتقد است: یکی از عوامل مهم كه ما نباید از آن چشم پوشی كنيم این است که،"كشور ترکیه که گفت و گويي با اسرائیل نداشته است،از ديد کشورهای منطقه ،كشوري است كه خواهان برقراري ارتباط با اسرائيل نخواهد بود... تغییر در جهان عرب نیز ترکیه را تحت تاثير قرار داده است. و ترکیه، بطور غیر ارادی ، نفوذ سابق خود را از دست داده است.
اما از قضا، یکی از شرایط اصلی ترکیه برای آشتی با اسرائیل - پایان دادن به محاصره غزه - تا حدی برآورده شده است. روز دوشنبه، قاهره اعلام کرد محدودیت های اعمال شده برای فلسطینی ها ي ساكن غزه از مرز مصر را لغو كرده است.
این اقدام بی سابقه به دنبال نشست هفته گذشته قاهره بین محمد مرسي و اسماعیل هنیه اتخاذ گرديد.
در پايان اينكه چنين احساس مي شود اتفاقات منطقه طوري رقم مي خورد كه تركيه و اسرائيل را در مسير آشتي سياسي قرار مي دهد.