سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

خواندنی های جالب از بازیهای المپیک:

از میزبانی 18 کشور تا افزایش تدریجی رشته ها

بازیهای المپیک از زمان بازگشایی یعنی 116 سال پیش تا به امروز که بیست و نه دوره از آن می گذرد با اتفاقات و مطالب خواندنی مواجه بوده است.

به گزارش خبرنگار ورزشی باشگاه خبرنگاران طی 116 سال گذشته یعنی از سال 1896 که اولین دوره بازیهای المپیک نوین در زادگاه المپیک یونانیان یعنی آتن برگزار شد، تاکنون 29 دوره بازیهای تابستانی المپیک برگزار شده است که در 18 کشور آمریکایی(آمریکای شمالی)، اروپایی و آسیایی میزبانی آنها را بر عهده داشتند.

میزبانان 29دوره گذشته بازیهای المپیک بعضا بیشتر از یک بار و در شهرهای مختلف برگزار کننده این بازیها بوده اند بازیهای المپیک تابستانی که شمار شرکت کنندگان در آنها به مراتب بیشتر از بازیهای المپیک زمستانی است و از سال 1924 در فرانسه آغاز شد، در طول برگزاری در ادوار مختلف شاهد اتفاقاتی بود که در نوع خود جالب و خواندنی است. از تحریم گرفته تا لغو بازیها، مبارزه با تبعیض نژادی، افزایش رشته ها و مرگ در اثر کشتار مونیخ، انفجار بمب و استفاده از مواد نیرو زا و ..... که در این گزارش نگاهی اجمالی به آنان می پردازیم.

*میزبانی در 21 شهر
یونان برگزار کننده اولین دوره بازیهای المپیک تابستانی در عصر نوین بود که سال 1896 و به میزبانی آتن برگزار شد از آن سال تاکنون آمریکا (چهار میزبانی) بریتانیا و آلمان سه میزبانی، فرانسه و ژاپن دو میزبانی، بلژیک ، هلند، ایتالیا، مکزیک، کانادا ، شوروی، کره جنوبی، اسپانیا،‌یونان، چین یک میزبانی کشورهایی بوده اند که امتیاز برگزاری بازیهای المپیک به انها داده شده است. ضمن اینکه هیچ وقت با پیشنهاد کشورهای آفریقایی و آمریکای جنوبی برای میزبانی المپیک موافقت نشد.

در مجموع 21 شهر تا به امروز برگزار کننده بازیهای المپیک بوده اند در این میان لندن با سه میزبانی بیشتر از دیگر شهرها محل رقابت شرکت کنندگان در المپیک بوده است اگر چه یکی از میزبانی های این شهر به دلیل لغو کل بازیها به سرانجام نرسد. ضمن اینکه برخی از شهرها هم به صورت مشترک میزبان المپیک بوده اند.

دیگر اینکه پس از چند بانی کشورهای آمریکایی و اروپایی ، ژاپن اولین کشور آسیایی بود که به عنوان میزبانی بازیهای المپیک انتخاب شد.

قرار بود ژاپنی ها سال 1940 به صورت متوالی در ساپور و توکیو المپیک زمستانی و تابستانی برگزار کنند اما هر دو بازیها به دلیل جنگ لغو شد. البته 24 سال بعد بالاخره ژاپن موفق شد بازیهای المپیک را برگزار کند. آنها در توکیو هجدهمین دوره این بازیها را برگزار کردند.

*المپيك 1940 و1944 را جنگ كنسل كرد
 بارون پير فردي دركوبرتن كه به همت وي بازيهاي المپيك بازگشايي شد اميد زيادي داشت كه با برگزاري اين بازي هاي مانع از جنگ و خونريزي شود اما چنين نشد.

چرا كه پس از گذشت 5 دوره از بازي ها ي المپيك، سال 1916  بازي هاي المپيك آلمان به دليل جنگ جهاني اول لغو شد و بعد ازآن هم كشور هاي پيروز در اين جنگ مانع از حضور در كشور هاي مغلوب در المپيك آني شدند جنگ جهاني دوم هم باعث شد اين بازي ها دو دوره متوالي در سال هاي 1940 و 1944 برگزار نشود


*كشتار مونيخ
 كشتار مونيخ نام واقعه اي است كه در سال 1972 و درجريان بيستمين دوره بازي هاي المپيك روي داد آلماني ها در مونيخ برگزار كننده اين بازي ها بوند كه طي آن سربازان فلسطيني 11 نفر از اعضاي تيم المپيكي رژيم اشغالگر قدس را به گروگان گرفتند پس از آن و طي يك حمله آزاد سازي كه البته نافرجام بود 9 ورزشكار 5 نفر گروگان و يك پليس  كشته شدند
 
* انفجار بمب در بازي هاي المپيك
 دو نفر و زخمي شدن بيش از 100 نفر در اثر انفجار بمب  از اتفاقات تاريخي در جريان اداره بازي هاي المپيك بود اين اتفاق سال 1996 به هنگام ميزباني آمريكايي ها در آتلانتا روي داد تنودي هاي مختلفي در اين مورد گفته شده كه البته بيشتر آنها از يك رابرت رودلف به بمب گذاري و محكوم شدن وي به بمب گذاري حكايت دارد به اين بهانه از بعداز حملات 11 سپتامبر 2001 تاكنون به منظور جلوگيري از فعاليت هاي تروريستي احتمالي، شرايط امنيتي سختي روي بازي هاي المپيك اعمال مي شود.

* غيبت، محروميت و تعليق
اتحاد جماهير شوروي تا باز هاي المپيك 19852 هلسينكي در اين بازي ها شركت نكرده بود و در مقابل برگزار كننده بازي هاي بين الملللي به نام اسپارتاكايد بود اين بازي ها محل رقابت ورزشكاران و هواداراني بود كه بازي هاي  المپيك را تحريم كرده و يا محروم از حضور در آن بودند.

 آفريقاي جنوبي هم به دليل مخالفت با سياست آپارتايد در اين كشور از سال 1946 به مدت 28  سال از اين باز يها محروم شده بود ورزشكاران افغانستان هم از سال 1999 به مدت سه سال در ميادين  المپيك غيبت داشتند چون حضورشان تعليق شده بود اما آنها پس از سقوط رژيم طالبان از المپيك دو دوره پيش به اين بازي ها بازگشتند.

* سلام نظامي به اخراج منجر شد
 اوزي برانديژ رئيس وقت كميته بين المللي المپيك در بازي هاي 1968 مكزيك دستور به باز گرداندن دو دونده آمريكايي به كشور شان داد وحتي تهديد كرد كه در صورت انجام نشدن پيكار تيم دو و ميداني آمريكا اخراج خواهد شد.

*تحريم المپيك از سوي برخي كشورها
 هلند، اسپانيا و سوئيس به دليل شورش مجارستاني ها و كامبوج، مصر، عراق و لبنان كشور به دليل بحران كانال سوئد بازي هاي المپيك 1956 ملبورن را تحريم  كردند گوانا و 21 كشور آفريقايي نيز المپيك 1976 كانادا را تحريم كرده بودند مسئولان برگزار كننده المپيك 1976 كانادا به جمهوري خلق چين اعلام كردند كه نمي تواند با اين نام در بازي ها شركت كند بر همين اساس تايوان  تا سال 1984 غايب المپيك بولديس از آن هم با نام چين تايپه وارد المپيك شد.

 المپيك 1980 مسكو تنها با حضور 80 كشرو برگزار شد چون اين بازي ها از سوي ايالت متحده 64 كشور غربي ديگر تحريم شده بود المپيك بعدي نيز در غياب اتحاد جماهير شوروي  و 14 عضو بلوك شرقي، به جز روماني برگزار شد كه مدعي بودند امنيت ورزشكارانشان تامين نيست.

 همچنين كره شمالي نيز يكي از كشور هاي تحريم كننده در طول تاريخ بازي هاي المپيك بود اين كشور در المپيك 1988 در اعتراض به اينكه به اتفاق كره ي جنوبي مشتركا میزبان نیست المپیک آن دوره را تحریم کرد.

گرد همایی محیط زیست نیز قبلا المپیک را تحریم کرده بودند چون چینی ها بخشی از جنگل های استوایی در اندونزی را برای این بازی ها خریداری کرده بودند. آتش و مشعل آتشین که یکی از نمادهای المپیک است از سنت های ایرانیان باستان به شمار می رود.

*اولین ورزشکار دوپینکی
ورزشکاران از اوایل قرن بیستم به استفاده از مواد نیروزا روی آوردند. "هانس گونار لیلنیوال" سوئدی اولین ورزشکار در میان المپیکی ها بود که نتیجه آزمایش دوپینگش مثبت اعلام شد و مدال برنز خودرا از دست داد.

"بن جانسون" دونده دو سرعت کانادایی هم یکی از ورزشکارانی بود که در المپیک 1988 کره جنوبی به دلیل دوپینگ رد صلاحیت شد واین در حالی است که او برنده دوی صدمتر شده بود.

استفاده از مواد نیرو زا در المپیک با وجود آنکه از سوی کمیته بین المللی المپیک منع شده بود در ادوار مختلف ادامه داشت تا جائیکه سال 1999 آژانس جهانی مبارزه با دوپینگ به منظور مبارزه جدی تر با این پدیده شوم تاسیس شد.

*اولین و آخرین مرگ دوپینگ در المپیک
استفاده از موادنیرو زا در جریان بازیهای المپیک مرگ هم در پی داشت البته فقط برای یکبار، این اتفاق برای "کنت رنه مارک" دانمارکی درالمپیک 1960 ایتالیا رخ داد. این دوچرخه سوار در حین مسابقه به زمین خورد و فوت کرد. استفاده از آمنتامین دلیل مرگ وی عنوان شد.

*پرچم المپیک با تاخیر برافراشته شد
هجده سال پس از بازگشایی درباره المپیک یعنی از سال 1914 این بازیها صاحب پرچم شد اما این پرچم 6 سال پس از تولدش در المپیک 1920 بلژیک برافراشته شد. پرچم المپیک در برگزیده معروف ترین نماد این بازیها یعنی حلقه های المپیک است. پنج حلقه ای که به نشانه اتحاد 5 قاره به رنگ های قرمز، آبی، سبز از رود ؟ سیاه روی زمینه ای سفید قرار گرفتند.

* اولین حمل کننده مشعل المپیک
آتش المپیک یا همان مشعل که نماد بازی هاست و نقش مهمی در مراسم افتتاحیه دارد، در ادوار مختلف بازیها توسط دوندگاه به صورت امدادی مل می شود.

مشعل المپیک در عصر نوین همزمان با المپیک 1928 هلند وارد بازیها شد اما برای نخستین بار در المپیک برلین و توسط " کارل دیم" با حمایت گوبلز انجام شد.

*افزایش تدریجی رشته های المپیک
اگر مسابقات قایقرانی در نخستین دوره المپیک نوین به دلیل شرایط نامناسب جوی لغو نمی شدند، این رشته در کنار 9 رشته دیگر برگزار شده دراین بازیها یعنی دوومیدانی، دوچرخه سواری، شمشیر بازی، ژیمناستیک، وزنه برداری، تیراندازی، شنا و کشتی قرار گرفت.

پس از برگزاری این دوره از بازیها به تدریج رشته های زیادی به فهرست ورزش های المپیک اضافه شدند و در مقابل برخی هم حذف شدند.

بدمینتون و تکواندو از رشته هایی بودند که ابتدا به صورت نمایشی در المپیک اجرا می شدند و برندگان آنها هم از قهرمان رسمی المپیک محسوب نمی شدند اما درنهایت جزء رشته های رسمی المپیک شدند.

والیبال ساحلی داسنوبور و از رشته های جدید اضافه شده به المپیک هستند. در مقابل مسئولان برگزار کننده المپیک برخی رشته های کم طرفدار یا پر هزینه را از این بازیها کنار گذاشتند. آنها تصمیم دارند از امسال بیسبال و ساقت بال را از برنامه المپیک خارج کنند.

ودر کل ورزش هایی که تحت نظارت فدراسیون های بین المللی هستند فهرست آن در ماده منشورالمپیک آمده است شاهد برنامه های المپیک می شوند./ق
برچسب ها: المپیک ، خواندنی ، بازی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.