سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزارش/ با گذشت حدود 3 سال؛

راز سرقت مجسمه‌هاي تهران در هاله‌اي از ابهام

سال 1389 تعدادی از مجسمه های تهران به طرز غیرقابل تصوری سرقت شدند و هر نهادی تحلیلي از اين اتفاق ارائه كرد، اما نكته جالب اين كه با گذشت 3سال از سرقت‌هاي سريالي آثار هنري سطح شهر، هنوز هيچ نهادي از راز نامكشوف اين سرقت‌ها پرده برنداشته است.

به گزارش خبرنگار حقوقی قضایی باشگاه خبرنگاران، تعدادی از مجسمه‌های نصب شده در تهران ظرف مدت کوتاهی در سال 1389 ناپدید شدند و پس از مدتی دادستانی تهران هم از راز مفقود شدن برخي مجسمه هاي شهر، پرده برداشت.

تعداد این مجسمه‌ها تا اردیبهشت ۸۹ به ۱۲ مورد رسید که هركدام بین ۷۰ تا ۷۰۰ کیلو وزن داشتند.

 
محمدباقر قالیباف شهردار تهران امکان سرقت با انگیزه‌های غیر مالی را رد نکرد و پیگیری آن را از مسئولیت‌های نیروی انتظامی اعلام کرد.

 گروه ویژه‌ای هم در پلیس آگاهی مأمور رسیدگی به موضوع شده اما تاکنون خبری در مورد دستگیری یا یافتن نشان سارقان اعلام نشده‌است.

سابقه قدیمی تر این موضوع به سال 1387 برمی‌گردد كه آذرماه سال ۱۳۸۷ برخي از مجسمه‌ها به سرقت رفتند.

 همچنین طی چند سال4 مجسمه از7 مجسمه ساخت پرویز تناولی که در پارک دانشجو قرار داده شده بود به سرقت رفته بودند.

*پیگیری قانونی آغاز و البته بی نتیجه ماند!

براساس اين گزارش؛ بررسي‌هاي پليس آغاز شد و سرهنگ عباسعلی محمدیان، رئیس پلیس آگاهی تهران هم بر اين مساله صحه گذاشت.

رئيس پليس آگاهي تهران بزرگ در اين زمينه گفت: سرقت سريالي مجسمه‌هاي تهران كار افراد عادي نيست و تاكنون تعدادي مظنون شناسايي شده‌اند.

سرهنگ محمديان ‌ادامه داد: " از اولين روزي كه پرونده تعدادي از سرقت‌هاي مربوط به مجسمه‌هاي شهر توسط پليس تكميل و به پليس آگاهي ارجاع شد، اقدامات خوبي صورت گرفته است."

وي افزود: "كارگروهي به سرپرستي سرهنگ كارآگاه مهدي قزلباش، معاون مبارزه با سرقت‌هاي خاص و اداره آگاهي مربوطه تشكيل شد و در اين كارگروه مقرر شد تا تيم‌هايي از بهترين كارآگاهان پليس آگاهي مسئول رسيدگي به اين پرونده باشند."

سرهنگ محمديان افزود:" به نظر مي‌رسد اين سرقت‌ها با توجه به اشياء سرقت شده كار افراد عادي نيست؛ زيرا اين نوع سرقت نيازمند وسايل و تجهيزات خاص است."

وي گفت: "همچنين مجسمه‌هاي سرقت شده هم به درد افراد معمولي نمي‌خورد بلكه قطعاً طالب خاص خود را دارد كه همين امر باعث شده تا تحقيقات در جهت خاصي پيش برود."

رئيس پليس آگاهي تهران بزرگ افزود: "تاكنون تعدادي مظنون و مكان‌هايي كه اين افراد در آن محل دست به سرقت خواهند زد و يا اموال را نگهداري خواهند كرد، هم شناسايي شده‌اند."

وي ادامه داد:" نتيجه اقدامات پليس آگاهي تهران براي دستگيري اعضاي اين باند از طريق رسانه‌ها به اطلاع همه شهروندان خواهد رسيد."

پس از مدتی شوشتری، مدیرعامل سازمان زیباسازی شهر تهران از ضبط فیلم سرقت یکی از مجسمه‌های ربوده شده شهرداری توسط دوربین‌های مرکز کنترل ترافیک خبر داد و گفت:" شکایت شهرداری در مورد این موضوع تنظیم شده و همراه با مستندات از طریق اداره حقوقی در حال پیگیری و تحویل به نیروی انتظامی است."




               *جمع‌آوری مجسمه ها به دلیل مشکلات شرعی!

اما برخی ناپدید شدن این مجسمه‌ها را جمع‌آوری از سوی مسئولان یا گروه‌های خاص به دلیل اشکالات شرعی توصیف می‌کنند. این فرضیه مورد قبول برخی رسانه‌ها هم قرار گرفته، از جمله در یکی از سایت‌های خبری در گزارشی استدلال شده که با توجه به وجود دوربین‌های پلیس به ویژه در مراکزی که سرقت‌ها انجام گرفته، حضور نیروهای حراست و نگهبان مجموعه‌های مذکور، جرثقیل، مدت زمان طولانی جابه‌جایی و تعلل و بی‌اعتنایی مقامات در رسیدگی به موضوع، تردیدی باقی نمانده که این سرقت‌ها با انگیزه اعتقادی از سوی برخی گروه‌های خودسر و در هماهنگی با برخی مقامات صورت گرفته‌است.

*فرضیه دزدیده شدن برای فروش

حجت‌اله ملاصالحی مدیر عامل سابق سازمان زیباسازی شهرداری تهران درباره مجسمه های سرقت شده گفته است: "سرقت ۱۰ مجسمه (با احتساب قیمت حدود ۱۰ تا ۱۲ میلیون) ۱۰۰ میلیون تومان به شهر خسارت وارد کرده‌، به راحتی این مجسمه‌ها را دزدیده‌اند و مشکلی برای بردن آن‌ها نداشته‌اند."

همچنین وی معتقد است که "به عنوان مثال مجسمه مدرس که در کنار خیابان قرار دارد، افراد می‌توانند از تاریکی شب استفاده کرده و آن را بربایند."
 
این در حالی است که رئیس پلیس آگاهی تهران بزرگ از شناسایی تعدادی مظنون خبر داده و گفته: "سرقت سریالی مجسمه‌های تهران کار افراد عادی نیست و تاکنون تعدادی مظنون شناسایی شده‌اند."

*رد فرضیه دزدیده شدن برای فروش

در نهایت مسئولان ناپدید شدن مجسمه‌ها را سرقت توصیف کرده‌اند ولی برخی این فرضیه را غیرقابل قبول می‌دانند. از جمله جعفر نجیبی، مجسمه ساز، می‌گوید: "مجسمه استاد معین ۱۴۰ کیلو وزن داشت و در حال حاضر برنز دست دوم حدود کیلویی 2 تا 4 هزار تومان در بازار قیمت دارد. با توجه به وزن این اثر اگر در بازار فروخته شود، حدود ۳۰۰ هزار تومان به فروش می‌رسد."وي با احتساب هزینه ۱۰۰ هزار تومانی جرثقیل، سرقت با انگیزه مالی را رد می‌کند.

*جمع‌آوری برای مرمت توسط شهرداری تهران

مجتبی موسوی، مدیر اداره حجم سازمان زیباسازی شهرداری تهران در ابتدا از ناپدید شدن مجسمه‌ها اظهار بی‌اطلاعی کرده بود. سازمان زیباسازی شهرداری اعلام کرده بود که ۴ مجسمه شامل تنديس «نواب صفوی»، اثر حسین علی عسگری در منطقه ۱۰ ابتدای بزرگراه نواب، تنديس «دانته» اثر هنرمند ایتالیایی در پارک شهر، تنديس «ابوسعید ابوالخیر» اثر محمد بیگ زاده در میدان منیریه و تنديس «اقبال لاهوری» اثر حمید رضایی واقع در بوستان مشاهیر شهرری به دلیل اجرای پروژه، بازسازی یا اصلاح جمع‌آوری شده‌اند.

 اما سخنگوی شهرداری تهران، خبر برداشته شدن 4مجسمه از مجموع مجسمه‌های سرقت‌شده، توسط ماموران شهرداری را تکذیب کرد و این خبرها را "بازی با افکار عمومی" دانست.

*سرقت ناموفق

در ادامه سرقت مجسمه ها گروهی از سارقان قصد سرقت مجسمه ۷۰۰ کیلو گرمی «عبدالرحمن صوفی رازی» به وسیله جرثقیل را داشتند ولی پس از حضور ماموران شهرداری امکان سرقت آن را نیافتند ولی مجسمه خسارت دید.

*فهرست مجسمه‌هاي ربوده شده

- مجسمه ستارخان، واقع در خیابان ستارخان، سازنده شهریار ضرابی

- مجسمه باقرخان، واقع در خیابان شهرآرا، سازنده شهریار ضرابی

- مجسمه صنیع خاتم، واقع در پارک ملت، سازنده حمید شانس

- مجسمه زندگی، واقع در خانه هنرمندان ایران، سازنده فاطمه امدادیان، تاریخ ساخت ۱۳۸۵

- مجسمه استاد شهریار، واقع در مقابل تئاتر شهر(پارک دانشجو)، سازنده علی قهاری

- مجسمه شریعتی، در پارک شریعتی، سازنده حمید شانس

- مجسمه مادر و فرزند، واقع در شهرک غرب، سازنده هژبر ابراهیمی

- مجسمه ابن سینا، واقع در پارک بهجت‌آباد، سازنده عذرا عبدالنبی، تاریخ ساخت قبل از انقلاب ۱۳۵۷

- مجسمه گوساله، واقع در دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران

- مجسمه برنزی پارک استقلال، واقع در پارک استقلال، سازنده روح‌الله شمسی‌زاده، تاريخ ساخت ۱۳۷۶

*ساخت دوباره و جایگزینی

اما سازمان زیباسازی شهرداری تهران در تیر ماه ۱۳۸۹ از سازندگان مجسمه‌هایی که سرقت شده بود خواست که مجسمه‌ها را دوباره بسازند.

بر اساس اين گزارش؛ تا ابتدای شهریور همان سال، ۸ مجسمه از ۱۲ مجسمه ربوده شده با کمک خالقان آنها مجدداً ساخته و نصب شدند.

بنابر اعلام سازمان زیباسازی شهرداری تهران، می‌بایست ۴ مجسمه باقی مانده نیز تا پایان شهریورماه ساخته و نصب مي‌شدند كه 2 مجسمه از این مجموعه باقی مانده، به دلیل فقدان قالب اصلی برای ساخت نمونه اولیه، با مجسمه‌های دیگری جایگزین می‌شوند.

*راز سرقت مجسمه‌ها در هاله‌اي از ابهام

سرانجام 3 سال گذشت و پيگيري پرونده سرقت‌هاي سريالي مجسمه‌هاي تهران راه به جايي نبرد و هيچ نهادي تاكنون از راز نامكشوف اين سرقت ها پرده برنداشته و  فقط دادستان تهران در آخرین واکنش خود اعلام كرده است که این پرونده همچنان در دست بررسی است.

*گزارش//پروين طالبيان

انتهاي پيام/پ3

برچسب ها: مجسمه ، پلیس ، ربوده شده
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.