به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، از سوي پروژه عقايد جهاني مركز پيو نظر سنجی انجام گرفته است، نقش عربستان سعودي در حمايت از دموكراسي در اين شش كشور بسيار بيشتر از امريكا بوده اما به اندازه تركيه نبوده است.
اين مطالعه كه در كشورهاي مصر، اردن، لبنان، پاكستان، تونس و تركيه انجام شد، نشاندهنده وجود تمايل بسيار زيادي در مردم اين شش كشور براي داشتن حكومت دموكراتيك و نيز پياده شدن مفاهيم مربوط به دموكراسي نظير انتخابات آزاد، آزادي مذهب، آزادي بيان و حقوق برابر براي زنان است.
در همين حال، اكثريت پاسخدهندگان در كشورهاي پاكستان (۸۲ درصد)، اردن (۷۲ درصد) و مصر (۶۰ درصد) گفتهاند كه معتقدند قانون كشورشان بايد به طور جدي از آموزههاي قرآن پيروي كند، اما از سوي ديگر، در تونس و تركيه اكثريت اعلام كردهاندكه قانون بايد از اصول و ارزشهاي اسلامي تبعيت كند.
در لبنان كه در بين اين شش كشور بيشترين جمعيت مسيحيان را در خود دارد (اكثريت ۴۲ درصدي)، مردم معتقد هستند كه قانون نبايد تحت تأثير قرآن نوشته شود. بيشترين پاسخدهندگان در مصر كه حزب اخوانالمسلمين پيروز پارلمان و رياست جمهوري شده است و همچنين پاكستان و لبنان گفتند كه اسلام نقش عمدهاي را در زندگي مردم و نسبت به سال گذشته ايفا كرده است. دوسوم از مصريان گفتهاند كه اسلام نقش پررنگي در زندگي مردم دارد كه نسبت به ۴۷ درصد سال گذشته بسيار بيشتر شده است.
۶۲ درصد از پاكستانيها نيز با اين گزينه موافق هستند كه ۱۶ درصد از سال گذشته بيشتر شده است. در تونس كه حزب النهضه در سال گذشته در انتخابات پيروز شد، ۸۴ درصد از مردم با نقش پررنگ اسلام در زندگي خود موافق بودند. پس از مصر و تونس، چهار كشور ديگر نيز اظهار خوشبيني كردهاند كه جنبشهاي سال گذشته باعث گسترش بيشتر دموكراسي در منطقه خواهد شد. نكته جالب توجه در اين نظرسنجيها اين بود كه اكثر اين كشورها امريكا را مخالف تشكيل دموكراسي دانستند (اردن ۶۷ درصد).
اسرائيل به عنوان بزرگترين تهديدكننده دموكراسي در منطقه شناخته شد كه تقريباً به طور متوسط ۷۸ درصد از مردم اين شش كشور چنين نظري داشتند كه شديدترين آن در مصر بود كه از هر ۱۰ نفر ۹ نفر باور دارند كه اسرائيل بزرگترين مخالف حضور دموكراسي در اين كشورهاست.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید