سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

خوزستان/

تنها راه احیای تالاب هورالعظیم تامین حقابه آن است

مدیركل حفاظت محیط زیست استان خوزستان گفت: تنها راه احیای تالاب هورالعظیم تامین حقابه آن از طریق تدوین و اجرای یك برنامه بین المللی است.

 
'احمدرضا لاهیجان زاده' در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران خوزستان افزود: تالاب هورالعظیم از مجموعه تالابهای باقیمانده بینالنهرین می باشد كه بین ایران و عراق واقع شده و یك مجموعه زیستی در خاورمیانه به شمار می آید و جزو 200 منطقه زیستی كه از سوی صندوق جهان طبیعت مشخص شده است.

وی گفت: در خلال 30 سال گذشته این تالاب دچار آسیب های مختلفی به واسطه فعالیتهای گوناگون از جمله تاثیر طبیعی مانند خشكسالی، كاهش حق آبه، تغییر كاربری، ایجاد زهكش در غرب تالاب شد.

لاهیجان زاده در مورد نیاز آبی تالاب هورالعظیم گفت: نزدیك به 80 درصد آب تالاب باید از طریق كشور عراق و 20 درصد از طریق بخش شرقی تامین گردد،با توجه به سدسازی انجام شده در كشورهای تركیه و سوریه این مقدار حق آبه كاهش یافته است.

وی بزرگترین آسیب وارد شده به تالاب را زهكش های احداث در تالاب عنوان كرد و گفت: این زهكشها در زمان حكومت رژیم بعث صدام عراق احداث و منجر به دوپارچه كردن تالاب از طریق خاكریز و درنتیجه تخلیه آب آن شد و بخشی از بستر آن به زمینهای كشاورزی تبدیل كه این عمل از سوی یكی از محققین تالاب شناس مطرح دنیا به عنوان فاجعه زیست محیطی برشمرده شد.

مدیر كل حفاظت محیط زیست خوزستان بر لزوم تدوین و اجرای یك برنامه بین المللی برای احیای این تالاب تاكید كرد و گفت: در كشور ما نیز به منظور احیاء این تالاب مطالعاتی عنوان ساماندهی هورالعظیم صورت گرفته كه براساس این برنامه تمام زه آب های موجود در منطقه از طریق كانالهایی به بخش جنوبی تالاب هدایت می شوند و از این طریق می توان 30 تا 50 متر مكعب آب برای قسمت جنوبی تالاب تامین كرد.

وی افزود: در بخش شمالی كه بخش شیرین تالاب می باشد با رعایت حق آبه ای كه از سد كرخه رهاسازی می شود می توان تعادل بین بخش شمالی با آب شیرین و بخش جنوبی با آب لب شور را حفظ كرد.

لاهیجان زاده از ساماندهی ساخت و سازها كه بدلیل جنگ تحمیلی در منطقه هورالعظیم از قبیل خاك ریزها و جاده ها به عنوان گام دوم احیای تالاب نام برد و گفت كه با این كار یكپارچگی تالاب به زمان قبل برخواهد گشت تاتالاب بتواند كاربری های اقتصادی و اكوسیستمی خود را بازیابد.

وی ریزگردها را به عنوان پدیده ای كه تاثیر وجود تالاب را بخوبی نمایان می سازد اشاره كرد و افزود: مجموعه تالاب های بین النهرین در دهه 1350 شمسی در حدود یك میلیون و 600 هزار هكتار بود كه در زمان حاضر 300 هزار هكتار آن موجود است ،رطوبت ایجاد شده ناشی از این بخش عظیم در گذشته باعث جلوگیری از تولید ریزگردبود و امروز این سپر حفاظتی نقش خود را به مقدار زیادی از دست داده است.

مدیركل حفاظت محیط زیست خوزستان به اهمیت اقتصادی تالاب هورالعظیم اشاره كرد و گفت: این تالاب با دارا بودن 12 گونه ماهی و 3000 نفر صیاد ماهی كه زندگی خود را از طریق صیادی می گذرانند از نظر اقتصادی برای مردم منطقه بسیار با اهمیت است همچنین گاومیش داری درمنطقه منبع درآمد دیگر وابسته به هور است.

وی ارزش اقتصادی تالاب ها را بر اساس تحقیق محققین این رشته 200 برابر زمین زراعی و 40 برابر مناطق جنگلی اعلام كرد.

لاهیجان زاده خاطرنشان كرد: در طبقه بندی كه برای تالابهای كشور انجام شد در چند سال گذشته تنها تالابی كه در سال 82 نمره 100 گرفت تالاب هورالعظیم بود كه امروز می توان با تامین آب این تالاب موجب احیاء مجدد آن و برقراری منافع اقتصادی اجتماعی و زیست محیطی بسیار ی را فراهم كرد./س

برچسب ها: احیای ، تالاب ، هورالعظیم
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.