به گزارش باشگاه خبرنگاران مرکزی
همان طور که میدانید تأخیر یا کاهش رشد قدی خصلتی چند علیتی دارد. بدان معنی که در اغلب موارد هیچ عامل منحصر به فردی را نمیتوان به عنوان تنها دلیل بروز این کوتاهی قد یا تأخیر رشد برشمرد. در بین علل مختلف آن، علل تغذیهای از جایگاه ویژهای برخوردار بوده و توجه بیشتری را در بین والدین به خود جلب نموده است.
مهمترین عوامل تغذیهای که عدم دریافت مقادیر کافی آنها یا عدم تأمین نیاز به آنها میتواند به تأخیر رشد قدی منجر شود، عبارتند از:
پروتئین، کلسیم، فسفر و منیزیم، روی، آهن، ویتامین A، مس و ید.
هر یک از این مواد مغذی دارای تأثیراتی خاص بر رشد قدی میباشند.
عنصر روی
کمبود روی با دریافت ناکافی منابع غذایی آن، افزایش دریافت فیتاتها، دریافت ناکافی پروتئین و آلودگی به کرمهای روده ای مرتبط است. روی نقشی اساسی در رشد سلولی، تمایز سلولی و متابولیسم دارد.
کمبود رشد قدی یکی از اولین و غالبترین علایم کمبود روی در انسان میباشد. همچنین شواهد گواه آن است که حداکثر رشد بالقوهای که فرد میتواند در مراحل رشد خود به آن دست یابد، با کمبود روی دچار اختلال خواهد شد و در چنین شرایطی فرد به حداکثر رشد مورد انتظار خود دست نخواهد یافت.
در یک مطالعه بر روی پسران در سنین رشد، افرادی که رژیم غذایی همراه با مکمل روی مصرف میکردند، رشد قدی بیشتری در مقایسه با گروه دیگر که در برنامه غذایی خود عنصر روی را دریافت نمیکردند، نشان دادند. رشد ناکافی در پی دریافت محدود عنصر روی پدید میآید و پس از اصلاح رژیم غذایی و دریافت مقادیر کافی روی (در صورت مهیا بودن سایر شرایط مرتبط با رشد) جهش رشدی مشاهده میشودع/.