گزارش خبرنگار سرويس ورزشي باشگاه خبرنگاران حاکيست؛
دوچرخهسواران (۱۳۴۰-۱۳۲۴)
در روز ۲ مهر ۱۳۲۴، چهار جوان نظامی به نامهای میرزایی، نواب، خشایار و جانانپور در خیابان فردوسی تهران باشگاه دوچرخهسواران را بنیان نهادند.پس از چند ماه قرار شد که در کنار تیم دوچرخه سواری یک تیم فوتبال نیز با همان اسم شروع به کار کند. پس از آن دوچرخه سواران رسماً اعلام موجودیت نمود و در همین بین، چند تن از بازیکنان سرشناس تیم فوتبال نادر از جمله مهندس جاویدان به تیم فوتبال دوچرخه سواران پیوستند و نام این تیم در هیات فوتبال استان تهران ثبت گردید.
در ابتدا باشگاه تنها در رشته دوچرخه سواری فعالیت میکرد اما پس از مدتی در رشتههای والیبال، بسکتبال، وزنه برداری، کشتی، پینگ پنگ، شنا و فوتبال نیز فعالیت خود را آغاز کرد.پس از چهار سال از تشکیل تیم فوتبال دوچرخه سواران پرویز خسروانی در سال ۱۳۲۸ امتیاز باشگاه دوچرخه سواران را خريد و نام آن را با تصويب هيئت مديره ی باشگاه به تاج تغییر داد. طبق مدارک موجود تاریخ تغییر نام باشگاه، اول اسفندماه سال ۱۳۲۸ هجری شمسی میباشد.
تاج، رایکوف و قهرمانی آسیا (۱۳۵۷-۱۳۴۰)
زدراکو رایکوف پرافتخارترین مربی خارجی تاریخ استقلال است.وی در روزهای اول حضورش در استقلال این تیم را به قهرمانی آسیا رساند.رایکوف ۲ بار در سالهای ۴۹ و ۵۳ استقلال را قهرمان لیگ کرد و در سالهای ۵۰ و ۵۱ این تیم را در رقابتهای باشگاهی تهران به قهرمانی رساند. همچنین ۲ مقام قهرمانی در جام میلز یک سومی در آسیا و چند جام دیگر داخلی از افتخارات وی در استقلال است.
دوران لیگ برتر
اولین دوره در این سال استقلال تا هفته پایانی در صدر جدول بود و تنها به یک مساوی در شهر انزلی و مقابل ملوان بندرانزلی نیاز داشت تا به قهرمانی برسد.اما با شکست در آن دیدار و هم زمان پیروزی تیم پرسپولیس تهران در ورزشگاه آزادی، تیم استقلال با تفاوت یک امتیاز و با ۴۸ امتیاز به مقام نایب قهرمانی بسنده نمود.
دومین دوره
در این دوره تیم استقلال تهران با مربیگری رولند کخ آلمانی به مقام نازل نهمی اکتفا کرد. بر خلاف ادوار گذشته بازیهای استقلال و پرسپولیس در ورزشگاه تختی تهران که در شرق تهران است انجام میشد. همچنین در این دوره تغییراتی در کادر فنی و مدیریتی باشگاه صورت گرفت.
سومین دوره
در این دوره از مسابقات لیگ برتر که همزمان با آغاز مربیگری امیر قلعه نویی در استقلال بود استقلال تا هفتههای پایانی در کورس قهرمانی قرار داشت اما در نهایت این تیم پاس بود که توانست قهرمانی را اذان خود کند و استقلال با ۵۱ امتیاز دوم شد.در این دوره از مسابقات استقلال با ۳ باخت همراه با تیم قهرمان یعنی پاس کمترین باخت را داشت.
چهارمین دوره
در این دوره از رقابتها استقلال تهران همچون دوره گذشته تا هفتههای پایانی در کورس قهرمانی قرار داشت، اما در نهایت این تیم فولاد خوزستان بود که توانست به مقام قهرمانی برسد و استقلال تهران با ۵۸ امتیاز و با تفاضل گل کمتر نسبت به تیم ذوب آهن اصفهان به مقام سوم رسید.در این دوره از مسابقات استقلال با زدن ۵۱ گل زده بهترین خط حمله را داشت و رضا عنایتی با زدن ۲۰ گل به آقای گلی رقابتها دست یافت.همچنین استقلال با تنها ۴ باخت همراه تیم قهرمان یعنی فولاد رکورد کمترین باخت را در بین تیمهای لیگ از آن خود نمود.
پنجمین دوره
در این دوره استقلال به اولین قهرمانی خود در لیگ برتر با مربیگری امیر قلعهنویی دست یافت.در این دوره از رقابتها تیم پاس رقیب استقلال تا هفتههای پایانی در رسیدن به قهرمانی بود.اما عاقبت تیم استقلال با ۵۹ امتیاز و با پیروزی ۴ بر ۱ مقابل برق شیراز در بازی پایانی و در حضور ۱۲۰ هزار تماشاگر در ورزشگاه آزادی به قهرمانی این دوره از رقابتها رسید.در این دوره رضا عنایتی با زدن ۲۱ گل ضمن آقایی گلی رکوردار بیشتر گل زده در لیگ ایران شد. وحید طالبلو با مهار ۳ پنالتی بهترین پنالتی گیر و خط دفاعی استقلال به خوردن ۱۷ گل بهترین خط دفاعی لیگ شد.همچنین تیم استقلال همراه با تیم پاس با بردن ۱۶ بازی بیشترین برد را در این دوره از مسابقات داشتند و مجتبی جباری نیز به عنوان بهترین بازیکن لیگ انتخاب گردید.
ششمین دوره
در این دوره از مسابقات که صمد مرفاوی مربیگری استقلال را بر عهده داشت، استقلال مانند ادوار گذشته در کورس قهرمانی قرار داشت.اما این تیم سایپا بود که در نهایت توانست با مربیگری علی دایی بر سایر رفبا پیشی گرفته و به مقام قهرمانی برسد.تیم استقلال نیز در این دوره از رقابتها به مقام چهارمی رسید.
هفتمین دوره
در هفتمین دوره از این رقابتها تیم استقلال با نتایج بسیار بدی روبرو گشت و به مقام پایین سیزدهمی رسید.در این رقابتها مربیگری استقلال تا نیمه فصل بر عهده ناصر حجازی و بعد از آن بر عهده فیروز کریمی بود.
هشتمین دوره
تیم استقلال این دوره از لیگ را بسیار بد شروع کرد و حتی رتبه استقلال در هفته ششم در جدول ردهبندی تا ۱۶ام هم رسیده بود. اما بعد از هفته ششم، تیم استقلال یک سیر صعودی پیدا کرد و توانست به صدر جدول برسد و رقابتی سخت با تیم ذوب آهن برای قهرمانی آغاز کند، اما در اواسط نیم فصل دوم و بعد از دربی ۶۶ام تهران تیم استقلال افت کرد و در هفته ۳۰ام لیگ از صدر جدول یک پله پایین آمد، اما استقلال در بازی هفته پایانی لیگ با توجه به باخت ذوب آهن و برتری در برابر تیم پیام در مشهد و تفاضل گل بهتر نسبت به ذوب آهن قهرمان این دوره از لیگ شد.در این دوره از مسابقات خط حمله استقلال با ثبت رکورد ۷۰ گل زده بهترین خط حمله تاریخ ادوار لیگ برتر، خط دفاع استقلال با کمترین گل خورده، یعنی ۳۴ گل بهترین خط دفاع لیگ هشتم و همچنین آرش برهانی با زدن ۲۱ گل، آقای گل فصل ۱۳۸۷ جام خلیج فارس شدند./م