سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تقویم روز/از خرید نیو مکزیکو تا تأسیس بنیاد نوبل

قیام عراق علیه استعمار انگلیس، درگذشت «سید احمد پیشاوری»، آغاز جنگ دوم بالکان، تشکیل بنیاد نوبل و آغاز عملیات بزرگ کربلای 1 از مهمترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز جمعه 9تیر 1391، 9شعبان 1433، 29 ژوئن2012 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:


قیام عراق به رهبری «آیت‌اللَّه شیرازی» علیه استعمار انگلیس (1299 ش)

با شروع جنگ جهانی اول، انگلیس به بهانه جلوگیری از نفوذ آلمان از دهانه شط العرب به عراق که جزو قلمرو عثمانی بود، حمله کرد. مردم مسلمان عراق که در این اشغال تحت سلطه اجانب قرار گرفته بودند، با رهبری علمای دین دست به جهاد علیه اشغالگران انگلیس زدند. از جمله این رهبران دینی میرزا محمدتقی شیرازی است که حکم جهادی وی نیروی مقاومت را در برابر مهاجمان تزریق کرد و همگان را وارد عرصه جهاد نمود.

وی روح مبارزه با انگلستان را در کالبد مسلمانان دمید و خود شجاعانه برای به دست آوردن حقوق پایمال شده عراقیان قیام کرد. ایشان، فتوای تاریخی و حماسی خویش را در نهم تیرماه 1299 صادر کرد و مردم عراق را برای جهاد مقدس در مقابل بریتانیای تجاوزگر مهیا ساخت. در پی صدور این فتوا، انقلاب ملی و اسلامی معروف به انقلاب 1920 عراق تبلور یافت که سرانجام به رهایی عراق از تسلط انگلستان منجر شد.

درگذشت «سید احمد پیشاوری» ادیب و شاعر (1309 ش)

سید احمد پیشاوری در سال 1223 ش در پیشاور پاکستان چشم به جهان گشود. مدتی در افغانستان و خراسان مشغول تحصیل علوم معقول و منقول شد. ادیب دو سال در سبزوار از محضر فیلسوف کبیر حاج ملاهادی سبزواری و نیز آخوند ملامحمد، فرزند وی، و آخوند ملا اسماعیل استفاده کرد و سپس در مشهد ساکن شد. در مشهد به ادیب پیشاوری یا ادیب هندی مشهور گشت. وی در چهل سالگی به تهران هجرت کرد و تا پایان عمر، در آنجا ماند. در سخن، روش استادان قدیم را با موفقیت تمام دنبال می‌کرد و کثرت اطلاع او از فرهنگ اسلامی و علوم مختلف قدیم و تبحرش در لغت پارسی و تازی، باعث شد که شعرش بیش از حد معمول با اطلاعات وسیعش آمیخته شود و به همان نسبت از الطاف و حال و اشتغال بر عواطف رقیق شاعرانه دور افتد.

ادیب پیشاوری، تمامی عمر خود را وقف تحصیل فضایل و تزکیه نفس کرد و از زخارف دنیوی و علایق مادی آزاد بود و از مال دنیا، جز چند جلد کتاب نداشت. از ادیب آثاری به جای مانده که دیوان اشعار، تصحیح دیوان ناصرخسرو و تعلیقات بر تاریخ بیهقی از آن جمله‌اند. ادیب پیشاوری سرانجام در نهم تیرماه 1309 ش در 86 سالگی در تهران درگذشت و در امامزاده عبداللَّه تهران مدفون شد.

آغاز جنگ دوم بالکان بین کشورهای اروپایی در بالکان (1913 م)

در سال 1912 م در جنگ اول بالکان، بلغارستان، صربستان، یونان و مونته نگرو که جزو قلمرو عثمانی بودند، علیه این امپراتوری شورش کردند و به علت ضعف عثمانی‌ها، موفق به کسب استقلال شدند. به این ترتیب، حدود هشتاد درصد از متصرفات عثمانی در اروپا از کنترل این امپراتوری خارج گردید. اما فاتحین جنگ اول بالکان نتوانستند در مورد تقسیم سرزمین‌های به دست آمده، به توافق برسند و به همین دلیل، در 29 ژوئن 1913 م جنگ دوم بالکان نیز آغاز شد. در این جنگ، بلغارستان با مجموعه کشورهای صربستان، یونان، مونته نگرو، رومانی و عثمانی وارد جنگ شد و چون خود را تنها دید، پیشنهاد صلح داد. سرانجام پیمان صلح منعقد شد و بر اساس قرارداد صلحِ بخارست، بلغارستان، قسمت‌هایی از سرزمین‌های عثمانی را که تصرف کرده بود به صربستان، رومانی، یونان و مونته‌نگرو واگذار کرد. جنگ‌های بالکان در واقع زمینه‌ساز جنگ جهانی اول بود که از سال 1914 آغاز شد.

ترور «محمد بوضیاف» رئیس شورای حکومتی الجزایر (1992 م)

محمد بوضیاف، چهارمین رئیس جمهور بعد از استقلال الجزایر، در 23 ژوئن 1919 م در شهر مسیله الجزایر به دنیا آمد. او از سنین جوانی به شبکه‌های مخفی مبارزه علیه استعمار فرانسه پیوست و در دهه 1940، مراحل رشد و ترقی را در حزب الشعب الجزایر که یک تشکیلات زیرزمینی ضد فرانسه بود، طی کرد. بوضیاف پس از پیروزی انقلاب در سال 1962 م با همکاری احمدبن بلا، حکومت سوسیالیستی دموکراتیک الجزایر را پایه‌ریزی کرد. با وقوع کودتای هواری بومِدیَن علیه ریاست جمهوری احمد بن بلا، بوضیاف در سال 1965 از کشور گریخت و در دولت بومدین، به طور غیابی محکوم به اعدام شد. وی پس از 27 سال دوری از وطن به الجزایر بازگشت و پس از استعفای شاذْلی بن جدید در سال 1992 م به ریاست شورای حکومتی رسید.

بوضیاف نیز مانند اکثر رهبران بعد از استقلال الجزایر، سرسختانه با افکار اسلامی مردم مخالفت می‌کرد. الجزایر در پی استعفای شاذلی بن جدید و قدرت گرفتن نظامیان، دچار موجی از تشنج و ناامنی شده بود. بوضیاف پس از تصدی ریاست شورای حکومت، تشکیلات بنیادگرایان اسلامی را که در انتخابات پارلمانی پیروز شده بودند، منحل کرد و آراء حدود 400 شهر و آبادی را که اسلام‌گرایان در آنها به پیروزی رسیده بودند باطل نمود. این امر دامنه اختلافات بین دولت و اسلام‌گرایان را هر چه بیشتر گسترش داد و زد و خوردهای خیابانی را شدت بخشید. بوضیاف در نهایت پس از کمتر از شش ماه حکومت، در 29 ژوئن 1992 م توسط یکی از محافظین خود در 73 سالگی ترور شد.

انحلال شورای همیاری اقتصادی بلوک شرق در پی فروپاشی شوروی (1991 م)

شورای همیاری اقتصادی کشورهای بلوک شرق موسوم به کومْکون در سال 1949 م با هدف یکپارچه کردن اقتصاد کشورهای بلوک شرق، تحت رهبری شوروی تأسیس شده بود. کومکون در دوران فعالیت خود، در رقابت با بازار مشترک اروپا موفقیت چشم‌گیری نداشت و بیشتر به صورت یک دفتر برنامه‌ریزی برای اقتصاد کشورهای کمونیستی عمل می‌کرد. کشورهای عضو کومکون، لهستان، رومانی، مجارستان، چکسلواکی، بلغارستان، ویتنام، کوبا، مغولستان و شوروی بودند. این شورا سرانجام با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، بیست و نهم ژوئن 1991 م در جریان گردهمایی نمایندگان کشورهای عضو این شورا در بوداپست، انحلال خود را اعلام کرد. اعضای کومکون به هنگام اعلام انحلال آن با امضای پروتکلی به اعتبار کلیه اسناد آن خاتمه دادند.

تشکیل بنیاد نوبل جهت نحوه تقسیم و اعطاء جوایز نوبل (1900 م)

آلفرد نوبل، شیمی‌دان و مخترع سوئدی در 21 اکتبر 1833 م به دنیا آمد. وی تحصیلات ابتدایی را در استکهلم و تعلیمات عالی را در سن‌پطِرِزْبورگ گذرانید و پس از سفری به کشورهای اروپایی، در سال 1863 م به سوئد بازگشت و سال بعد از آن در پی آزمایش‌های مکرر موفق شد دینامیت را اختراع نماید. این ماده انفجاری گرچه انقلاب بزرگی در کارهای امر کشف معادن، راه‌سازی و حفر تونل به وجود آورد ولی علی‌رغم میل نوبل، در راه تهیه سلاح‌های جنگی و کشتار و تخریب نیز به کار گرفته شد.

کسب درآمدهای فراوان و گسترش سرمایه نوبل از یک طرف و بهره برداری از اختراع اصلی وی، دینامیت، در جنگ و خون‌ریزی باعث شد تا وی در وصیت نامه‌ای که به تاریخ 27 نوامبر 1895 م تدوین نمود و پس از مرگ وی باز شد سود ناشی از سرمایه‌گذاری دارایی‌هایش، به افراد و دانشمندان رشته‌های فیزیک، شیمی، پزشکی، ادبیات و صلح اختصاص دهد. سرانجام در 29 ژوئن 1900 م، پادشاه سوئد تأسیس بنیاد نوبل را اعلام نمود.

در نهایت، جایزه نوبل که مبلغ آن، یک میلیون دلار است، از سال 1905 م به فیزیک‌دانان، شیمی‌دانان، پزشکان، نویسندگان برجسته و ادیبان و منادیان صلح در سراسر جهان اهداء شد و از کارهای علمی، ادبی و انسان‌دوستانه آنان، بدین وسیله تقدیر به عمل آمده است. هرچند که جوایز نوبل در طی یک‌صد سال گذشته، در برخی موارد، آلت دست سیاست‌مداران و گروه‌های فشار بین‌المللی قرارگرفته و اعتبار آن زیر سؤال رفته است.

درگذشت فقیه عالی قدر «قاضی ابوالقاسم ابن برّاج» (481 ق)

شیخ سعدالدین ابوالقاسم، عبدالعزیز بن برّاج طرابلسی معروف به قاضی در حدود سال 400 ق در مصر به دنیا آمد. تحصیلات خود را در زادگاه و سپس در بغداد ادامه داد تا این که یکی از فقهای نامدار و معتبر شیعه در عصر خویش شد. او از شاگردان خاص سید مرتضی و شیخ طوسی بود و مورد توجه آنان قرارگرفت. شیخ ابوالقاسم بن بَرّاج بعدها نمایندهٔ شیخ طوسی در شام گردید. ابن برّاج در طی حدود سی سال قضاوت در طرابلس به «قاضی» مشهور گشت. نوشته‌های به جای مانده از او، شامل مجموعه‌ای از فتواهای فقهی است که در آن‌جا، استدلال‌های فقهی و نقد نظرهای دیگر فقیهان، بسیار کم به چشم می‌خورد. جواهر الفقه، عِمادُ المُحتاج فی مناسک الحاجّ و... از تالیفات اوست. این عالم ربانی در حدود هشتادسالگی در شهر طرابلس لبنان بدرود حیات گفت.

درگذشت «ابن انباری» فقیه و لغت شناس مسلمان (577 ق)

کمال الدین عبدالرحمن ابن محمد، مشهور به ابن انباری، تحصیلات خود را در مدرسهٔ نظامیهٔ بغداد به پایان رساند و به علّت کسب مدارج عالی در علوم فقهی و ادبی، در همان مدرسه به تدریس مشغول شد و در نهایت شیخ زمانه گردید. آنگاه آثارش شهرت یافت و طلاب علم از هرسو به محضرش شتافتند. ابن انباری مردی دیندار و پارسا و زاهدی مخلص و بی‌پیرایه بود. از ابن انباری کتب و رساله‌های بسیار بر جای مانده است که کتاب اسرارُ العربیَّه شهرتی بیشتر دارد.

آغاز عملیات بزرگ کربلای 1(1365 ش)


رژیم عراق پس از ناکامی در باز پس‌گیری فاو و برای جلوگیری از حملات گسترده ایران، طی یک استراتژی جدید، اقدام به انجام چند حمله کرد و در این میان، شهر مهران را به تصرف درآوَرَد و با هیاهو، آن را به رخ جهانیان کشید. شش هفته پس از اشغال مهران توسط دشمن، عملیات بزرگ کربلای یک در ساعات اولیه نهم تیر 1365 با رمز یا اباالفضل العباس ادرکنی در منطقه جبهه میانی در مهران و با هدف آزاد سازی این شهر و ارتفاعات مهم منطقه در مساحتی به وسعت 320 کیلومتر مربع آغاز و تا 19 تیر ماه ادامه یافت.

نتایج عملیات بزرگ کربلای 1: تلفات نیروی انسانی دشمن: اسیر 1400 نفر؛ کشته و زخمی بیش از 9000 نفر؛ آزاد شدن شهر مهران و ارتفاعات اطراف و خطوط مرزی آن؛ تجهیزات و امکانات: تانک و نفربر: 110 دستگاه انهدامی و 69 دستگاه اغتنامی؛ خودرو: صدها دستگاه انهدامی و 100 دستگاه غنیمتی، سلاح نیمه سنگین: مقدار زیادی انهدامی و 61 دستگاه غنیمتی، وسایل مهندسی: 10 دستگاه غنیمتی. عملیات موفق کربلای یک، پایانی بود بر استراتژی دفاع متحرک عراق و نیز نقطه شروع امیدوار کننده‌ای برای نیروهای خودی جهت انجام عملیات‌های محدود ایذایی. سرعت عمل، اعتقاد یگان‌ها، حفاظت عملیات، فریب دشمن، تناسب سازمان رزم با طرح مانور و انجام کارهای مهندسی لازم، از جمله عوامل بارز و مؤثر در این عملیات بود.

9تیر درهشت سال دفاع مقدس

ورود 78 كامیون حامل تجهیزات نظامی از مرز كویت و 11 كامیون از مرز اردن به عراق در سال 61

كشته و مجروح شدن چهل تن از مردم خرمشهر و آبادان براثر آتش سنگین توپخانه های عراق 61

حركت 2 ناوشكن انگلیسی برای پیوستن به ناوگان انگلستان در خلیج فارس67

برخی از رویدادهای 29 ژوئن

1858: دولت وقت چین طبق قرارداد «الگون Treaty of Algun» شمال رود آمور را به روسیه داد.

1830: قیام تاریخی پارسی‌ها برای سرنگون کردن شارل دهم آخرین شاه خاندان بوربون با پیروزی به پایان رسید. وی از سلسله دوم بوربون بود و قصد برقراری مجدد استبداد را در فرانسه داشت. اما با انقلاب ژوئیه 1830 میلادی مردم آزادیخواه و انقلابی پاریس او را سرنگون کردند و اونباچار استعفاء کرد، و بوربون‌ها برای همیشه مقام سلطنت را از دست دادند. 

1854 : خریداری 200 هزار مایل مربع از اراضی مکزیک توسط امریکا

امریکا 45 هزار مایل مربع دیگر از اراضی مکزیک را از دولت وقت این کشور به ده میلیون دلار! خریداری و ضمیمه قلمرو خود ساخت که اینک قسمتی از دو ایالت نیو مکزیکو و آریزونا را تشکیل می‌دهند. امریکا دوم فوریه سال 1848 نیز 200 هزار مایل مربع زمین از دولت مکزیک خریداری کرده بود که شش ایالت آمریکا از جمله یوتا، نوادا و ... را به وجود آورده‌اند.

1923: ژنرال گومز J.C. Gomez معاون رئیس جمهوری ونزوئلا ترور شد.

1940: قانون اجباری شدن ثبت مشخصات خارجیان مقیم ایالات متحده و نشانی آنان به تصویب کنگره این کشور رسید.

1941: با پیاده شدن سپاهیان ژاپنی در سواحل جنوبی هند و چین، جنگهای خونین میان نیروهای ژاپنی و قوای مستقر در این منطقه درگرفت و نیروهای ژاپنی موفق شدند بسیاری از جزایر و بنادر اقیانوس آرام و آسیای جنوب شرقی را تصرف کنند. این مناطق تا پایان جنگ جهانی دوم یعنی تا سال 1945 میلادی و شکست قطعی ژاپن از متفقین در اشغا ل ژاپنی‌ها باقی ماند.

1949: در اجرای قانون اپارتاید در جمهوری فدرال آفریقای جنوبی، ازدواج زن و مرد از دو نژاد مختلف ممنوع شد.

1950: در جریان جنگ کره، شمالی‌ها شهر سئول را متصرف شدند.

1976: جزایر سیشل در اقیانوس هند به صورت یک کشور استقلال یافت.

2004 : 25 درصد زندانیان جهان در آمریکا!

29ژوئن 2004 اداره آمار ایالات متحده اعلام کرد که شمار زندانیان این فدراسیون بازهم افزایش یافته و رقم دو میلیون را شکسته است. این آمار نشان داد که زندانهای آمریکا در آن سال 25 درصد همه زندانیان جهان را در خود جای داده بودند.


برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید


برچسب ها: تقویم روز ، تاریخ ، رخداد
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.