به گزارش
سرويس علمي، پزشكي باشگاه خبرنگاران به نقل از وب دا؛ دكتر فرشيد فروزنيا، متخصص كودكان در گفت: بيماري اسهال در فصول گرم سال به خصوص تابستان از شيوع بيشتري برخوردار است و بيشتر از طريق آب و غذاي آلوده منتقل مي شود البته ممكن است در كل فصول سال ديده شود كه در فصلهاي سرد سال بيشتر از نوع عفونت هاي ويروسي است.
وي افزود: با وجود اينكه اين بيماري به راحتي درمان مي شود، مي تواند يكي از علل مرگ و مير بخصوص در كودكان و افراد مسن باشد. به طوري كه سالانه 3 تا 5 ميليون نفر مرگ و مير در جهان بويژه در كودكان به علت ابتلا به اسهال ديده مي شود و بايد مراقبت بيشتري از اين بيماران صورت گيرد.
وي با بيان اينكه مكانيسم انتقال بيماري اسهال به افراد از آب يا غذاها و سبزيجات آلوده و يا شخص آلوده است، در خصوص عواملي كه باعث افزايش ريسك استعداد به عفونت اسهالي مي شود به عواملي مانند سنين كم و يا سنين بالا، مصرف آنتي بيوتيك بخصوص مصرف خودسرانه آن، سوء تغذيه در كودكان، عدم تغذيه با شير مادر، تماس با شرايط غير بهداشتي بخصوص در حين مسافرت شامل استفاده از آب و يا غذاي آلوده، حضور كودك در مراكز مراقبتهاي روزانه مثل مهدكودك اشاره كرد.
دكتر فروزنيا در خصوص تظاهرات اسهال در افراد گفت: يك حمله اسهالي اغلب با تظاهراتي مثل دل درد، استفراغ، تب و بي حالي مريض نمايان مي شود. اين بيماري با توجه به علت آن بين 3 تا 7 روز طول مي كشد و اگر از دو هفته بيشتر طول كشيد اسهال مزمن در نظر گرفته مي شود كه بايد توسط پزشك بررسي شود.
وي ادامه داد: تهوع و استفراغ نشانه درگيري روده اي ناشي از بيماري هاي عفوني است. دل درد بيشتر به صورت دل درد ناشي دل پيچه و اطراف ناف است.
وي در خصوص درمان اسهال گفت: درمان بيماران مبتلا به اسهال بيشتر بايد بر اساس وضعيت آب و مايعات بدن انجام شود و استفاده خودسرانه از آنتي بيوتيك براي درمان اسهال اصلا توصيه نمي شود.
وي تصريح كرد: بيماراني كه دچار اسهال شديد مانند وبا هستند بايد سريعا به بيمارستان مراجعه كنند تا مايع درماني مناسب براي آنها تجويز شود.
وي گفت: استفاده از تغذيه هاي خوراكي بخصوص استفاده از برنج و ماست و يا سيب زميني ممكن است تحمل كودك را نسبت به اسهال بيشتر كند. همچنين از مصرف مواد قندي بخصوص نوشابه و نوشيدني هاي حاوي قند بالا بايد پرهيز شود. استفاده از داروي ضد اسهال (ديفنوكسيلات) بايد با تجويز پزشك در موارد خاصي استفاده مي شود.
وي در خصوص پيشگيري از ابتلا به اسهال گفت: شستشوي مكرر دست ها بخصوص قبل از غذا خوردن، استفاده از مواد غذايي مطمئن بخصوص در مسافرت، مصرف نكردن مواد غذايي از مراكز نامعتبر، تهيه غذا به صورت روزانه از موارد پيشگيري از بروز اسهال است.
اين متخصص كودكان توصيه كرد: در فصل تابستان با بيشتر شدن مسافرتها و تغييراتي كه در عادات غذايي افراد بوجود مي آيد بهتر است از غذاهاي ساده و ميوه جات و سبزيجاتي كه كاملا شسته و ضد عفوني شده است، استفاده كرد.
وي خاطرنشان كرد: در ميان كودكاني كه با شير خشك تغذيه مي شوند با توجه به استفاده از شيشه و پستانك احتمال آلودگي بالا مي رود و مي تواند باعث اسهال شود بنابراين كودك به دليل مصرف شير خشك اسهال نمي گيرد بلكه به دليل استفاده نابجا از وسايل آلوده احتمال ابتلا به اسهال افزایش می یابد و در مواردي منجر به بستري شدن طفل در بيمارستان مي شود./ح