سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

كارنامه عجيب يك بازيگر + عکس

بازیگری که طی سه دهه گذشته از حضورش در سینما و تلویزیون ایران آنقدر نقش‌های عجیب ایفا کرده که در گوشه گوشه خاطرات سینما دوستان جایگاهی ویژه دارد.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، بدون‌شک پس از آن که آقا ابراهیم‌خان عکاس‌باشی با سینماتوگراف وارد ایران شد، بازیگری خوش قریحه‌تر و ذاتا هنرپیشه در سینمای ایران، بهتر از اکبر عبدی ظهور نکرده است.
 
بازیگری که طی سه دهه گذشته از حضورش در سینما و تلویزیون ایران آنقدر نقش‌های عجیب ایفا کرده که در گوشه گوشه خاطرات سینما دوستان جایگاهی ویژه دارد. اکبر عبدی که درست سی‌سال پیش در چنین روزهایی برای اولین بار حضور در جلوی دوربین را با مجموعه تلویزيونی «محله بروبيا» تجربه کرد.
 
این روزها پس از سه‌دهه با جلوه‌ای دیگر بر سینماها ظاهر شده است. او پس از اینکه تعداد زیادی از مادران سینماي ایران از جمله جمیله شیخی، حمیده خیرآبادی، نیکو خردمند و... جهان فانی را وداع گفتند، جایگزین مادران سینمای ایران شده و اتفاقا از این آزمون نیز سربلند بیرون آمده است. حال نگاهی می‌کنیم به عجیب‌ترین نقش‌های اکبر سینمای ایران در پایان سومین دهه از عمر بازیگری‌اش.


 

وقتی اکبر کودک شد

اکبر عبدی در جوانی وارد دنیای تصویر شد، اما در بدو حضورش در سن 25 سالگی در نقش کودکان در مجموعه تلویزیونی «محله بروبيا» ظاهر شد. او آنقدر در این نقش خوش درخشید که اگر در خاطرات جملگی کودکان و نوجوانان دهه 60 جست‌وجو کنید، اکبر عبدی را به‌خاطر دارند و البته کمتر کسی به‌ياد می‌آورد که در کنار عبدی بازیگران دیگری همچون، محمود جعفری، حمید جبلی و حتی آتیلا پسیانی نیز حضور داشتند.

البته گواهی دیگری بر این مدعا می‌تواند حضور اکبر عبدی در مجموعه سیزده قسمتی «بازهم مدرسه‌ام دیر شد» باشد که از میان تمامی‌بازیگران جوان «محله برو بیا» فقط اکبر عبدی توانست به این مجموعه راه ابد و اتفاقا در همین نقش پسربچه تپل و بازیگوش به مخاطبان معرفی شد.

اما این تمامی‌حضور اکبر عبدی در نقش کودکان نیست، زیرا او زمانی که در میانسالی نیز قرار داشت با بازی در فیلم «سفرجادویی» با کارگردانی ابوالحسن داووی، نقش کودکی و میانسالی اش را بازی کرد. او بارها در نقش کودکان ظاهر شد و هیچ‌گاه این تصور را در ایفای نقش‌هایش ایجاد نکرد که او مردی است در میانسالی و برای همه مخاطبان حضور او در نقش کودکان باور پذیر بود.

وقتی اکبر مرد شد

درخشش اکبر عبدی از «محله برو بیا» خبر از ظهور کمدین جدیدی می‌داد که سینمای تازه پا گرفته، پس از انقلاب اسلامی‌نیازمند آن بود. عبدی خیلی زود به سینما معرفی شد و در فیلم کمدی «جنجال بزرگ» احمد شاکری به ایفای نقش پرداخت. اگرچه این فیلم شش سال بعد از ساخت اکران شد، اما استعداد قابل توجه اکبر عبدی آنچنان در میان سینماگران زمزمه می‌شد که او تا سال 68 حضور در چهار فیلم کمدی، «مردي كه موش شد»، « ماموريت»، «اجاره نشين‌ها» و «گراند سينما» را تجربه کرد.

او در جملگی نقش‌هایی که برعهده گرفت آنقدر درخشان ظاهر شد که به اد آوردن این آثار بدون اکبر عبدی غیرممکن می‌نماید. حضور عبدی در فیلمی‌مانند «اجاره نشين‌ها» در کنار بازیگری همچون عزت الله انتظامی‌و کارگردان مولفی همچون داریوش مهرجویی نقطه عطف این دوران برای او بود و آغازی برای ایفای نقش‌هایی مهم تر در فیلم‌های کارگردانانی با تجربه تر.

این اتفاق با فیلم «مادر» زنده اد علی حاتمی‌افتاد و اکبر عبدی در نقش جوانی با بيماري شیزوفرنی آنقدر خوش درخشید که باعث شد سینمای ایران به داشتن چنین استعدادی ببالد. عبدی پس از این فیلم بسیاری از نقش‌های جدی، کمدی و فانتزی را در سینمای ایران بازی و به ستاره سینمای ایران بدل شد. این موضوع حتی سبب شد که در فیلم «هنرپیشه» نقش خودش «اکبر عبدی» را نیز بازی کند.

وقتی اکبر زن شد

اکبر عبدی در دهه هفتاد با بازی در 25 فیلم سینمایی طی یک دهه و کار کردن با کارگردانی همچون زنده اد علی حاتمی، داریوش مهرجویی، ناصر تقوایی، محمدرضا هنرمند، بهروز افخمی‌و... نقش‌های پیچیده ای را بازی کرد که در جملگی آنها درخشش قابل ملاحظه ای داشت.
 
اما دهه70 اکبر عبدی نیازمند ارائه نقشی بود که بیش از گذشته توانایی‌های او را نشان دهد. نقشی که با فیلم «آدم برفی» به سراغش آمد و اکبر عبدی توانست با ظاهر شدن در نقش یک زن و مرد، در این فیلم مهر تاییدی بر کارنامه هنری خود پس از یک دهه بزند.
 
او در قالب ایفای نقش یک زن آنقدر خوش درخشید که بسیاری از سینماگران را به تحسین وا داشت، اما بی‌مهری‌هایی که به این فیلم در زمان اکران شد؛ باعث دلسردی عوامل و سازندگان این فیلم شد. اما نقطه اوج استعداد اکبر عبدی با «آدم برفی» و درست سرآغاز افول کارنامه هنری‌اش از همین فیلم آغاز شد.
 
تهران امروز نوشت: او طی دودهه پس از شبحی در بیش از 40 فیلم سینمایی و مجموعه تلویزیونی به ایفای نقش پرداخت که تنها شبحی از اکبر عبدی گذشته را به‌همراه داشت، هرچند نمی‌توان به این موضوع اشاره نکرد که در همین آثار اکبر عبدی توانست لحظه‌های درخشانی را نیز ثبت کند ولی هرگز به دوران اوج خود باز نگشت.

وقتی اکبر مادر شد

اما در سرآغاز چهارمین دهه از حضور اکبر عبدی در عرصه بازیگری، او در نقشی ظاهر شده که می‌تواند نوید دهنده دوران جدیدی از درخشش اکبر عبدی در عرصه بازیگری باشد. او این روزها در نقش یک «مادر» در فیلم «خوابم می‌آد» ظاهر شده که آنقدر این نقش را قابل پذیرش ایفا کرده، که نوید این موضوع را می‌دهد که اکبر عبدی دوباره به سطح اول بازیگری سینما بازگردد و دوباره نقش‌های پیچیده با هنرنمایی حسی این بازیگر در پرده نقره‌ای سینما ثبت شود.
 
 
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۱
رها
۱۲:۴۹ ۰۴ تير ۱۳۹۱
بیشتر ازهر چیز در پذیرش نقش و در اجرای آن فداکار هستند.
خدا حفظتون کنه اکبر آقا.
سجاد
۱۱:۴۹ ۰۳ تير ۱۳۹۱
اکبر جان دوستت دارم
الهی صد سال زنده باشی
sheida
۰۹:۰۵ ۰۳ تير ۱۳۹۱
فدات شم مامانی
ناشناس
۲۲:۱۰ ۰۲ تير ۱۳۹۱
باعث افتخار ماست
رامین
۲۱:۳۸ ۰۲ تير ۱۳۹۱
سرزمین ایران مهدفرزندانی است که همیشه براانان بایددرودفرستاد
چوایران مباداتن من مباد.
جای همه انان دراعماق قلب ماست
مهتاب
۲۱:۰۱ ۰۲ تير ۱۳۹۱
امیدوارم زنده باشن و سالیان سال از هنر ایشان بهره مند شویم
ناشناس
۲۰:۳۳ ۰۲ تير ۱۳۹۱
درود بر مرد دوست داشتنی سینما
ناشناس
۲۰:۰۶ ۰۲ تير ۱۳۹۱
واقعا اکبر آقا یه هنرمند و بازیگر تمام عیاره. واقعا باید بحال تهیه کنندگان و کارگردانان طماع تاسف خورد که در حضور بزرگانی همچون آقای عبدی دارن گلزار و امثالش رو میلیاردر میکنند. واقعا ایرانی قدر همه رو بعد از مرگش میفهمن.
رضا
۱۷:۰۴ ۰۲ تير ۱۳۹۱
اکبر عبدی مطمئنا یکی از بزرگترین بازیگران تاریخ سینمای ایران به حساب میاد. فقط ای کاش توی این کارنامه ی هنری اسمی از فیلم اخراجیها نبود و ایشون توی این فیلم بازی نکرده بود تا بیش از پیش در دل هوادارانش جا داشته باشه.
ناشناس
۱۱:۰۴ ۰۲ تير ۱۳۹۱
جا داره از ایشون تقدیربشه. سیمرغ خیلی دیرترازاون چیزی که تصور میشد به ایشون تقدیم شد . گرچه از ایشون بدلیل بازی در فیلم اخراجیها گله مندم.
یاشار
۱۰:۴۰ ۰۲ تير ۱۳۹۱
واقعاً آقای عبدی هنرمند توانمندی است. امیدوارم مسئولان فرهنگی قدرشو حداقل تا زنده است بدانیم.
عابدین
۰۹:۵۷ ۰۲ تير ۱۳۹۱
درود
و درود
فرزانه
۰۹:۳۸ ۰۲ تير ۱۳۹۱
آقای اکبر عبدی یک هنرمند واقعیست و باعث افتخار این مرزوبوم!
درود بر هنرمندان درستکار و دور از حاشیه همچون عبدی، رضا کیانیان ،مرحوم شکیبایی و بسیاری دیگر...
نگار
۰۸:۰۵ ۰۲ تير ۱۳۹۱
واقعا این بزرگوار یکی از بهترین هنرمندان ایران است که گریم های مختلف بر چهره ایشان می نشیند و با هنرمندی خود نقش پذیرترین بازیگر سینما و تلوزیون است
ناشناس
۰۷:۵۶ ۰۲ تير ۱۳۹۱
هنر پیشه ای بی نظیر و فروتن . هنرمندی که سینمای ایران قدرش را هنوز نمی داند.
رسول
۰۶:۴۱ ۰۲ تير ۱۳۹۱
اکبر ماهه