خسرو خسروی کارشناس سازمان انرژی های نو ایران در گفتگو با
خبرنگار نجوم باشگاه خبرنگاران گفت: ایران یکی از کشورهایی است که بر روی کمربند جهانی انرژی کره زمین واقع شده و دارای پتانسیل بالایی از نظر انرژی زمین گرمایی است.
وی افزود: اکتشافات اولیه انرژی زمین گرمایی در منطقه سبلان در سال 1975 توسط شرکت برق ایتالیا و وزارت نیرو آغاز گردید.
خسروی اظهار داشت: بعد از گذشته 15 سال از نتایج اولیه این مطالعات ، معاونت انرژی وزارت نیرو فعالیتهای تازه ای را در ارتباط با اکتشافات انرژی زمین گرمایی در ایران آغاز کرد.
وی تصریح کرد: شاخص ترین فعالیت انجام شده در این ارتباط عقد قرار داد با یک شرکت نیوزلندی به جهت مطالعات ژئو فیزیکی تملیکی در منطقه سبلان بوده است.
*سبلان در ایران منبع غنی از انرژی خسروی عنوان کرد: پردازش اولیه داده های به دست آمده و بررسی مقاومت الکتریکی در اعماق مختلف حاکی از وجود ناهنجاری های مقاومت الکتریکی بوده که این خود نشانه وجود آبهای گرم در اعماق این منطقه است.
وی تاکید کرد: براساس مطالعات انجام شده قبلی و داده های موجود می توان یک مدل اولیه از سیستم زمین گرمایی سبلان را ارائه داد.
خسروی یادآور شد: مشخصه اصلی این مدل وجود یک توده نفوذی بزرگ در زیر کوه سبلان است که شامل دو بخش می باشد.
وی اظهار داشت: یکی از بخش های این توده نفوذی قبل از ریزش کالدرا منجمد گشته ، که نسبت به بخش دوم جوان تر است.
خسروی خاطر نشان کرد: این بخش جوان غنی از گاز و مواد فرار است که در اثر این انجماد مواد مذاب، مقادیر زیادی گاز متصاعد و در سفره های آبهای زمینی سرد شده اند.
*خصوصیات منطقه سبلان به وسیله پردازش داده های ماهواره ای مشخص شده است وی وجود دگرسانی های هیدروترمال در منطقه را به دلیل این فعالیت ها در گذشته دانست و افزود: در قسمت شمالی سبلان که جوان ترین توده های آتشفشانی جای گرفته اند این فرآیند هنوز انجام می شود.
خسروی تصریح کرد: در برخی از مناطق سبلان هنوز گازهای آتشفشانی متصاعد می شوند و احتمالا از ایده نفوذ اصلی نشعت می گیرد.
وی تاکید کرد: قدیمی ترین نوع این توده در جنوب سبلان و جوان ترین نوع آن در شمال این منطقه واقع شده و دارای فعالیت های که به توده نفوذی نزدیکتر است می باشد.
خسروی یادآور شد: در بخش شمالی سبلان گرم ترین چشمه منطقه در امتداد گسلی با امتداد غرب و شمال غربی قرار گرفته است.
وی گفت: پردازش داده های ماهواره ای مربوط به منطقه سبلان ساختار و خصوصیات این منطقه را به خوبی روشن می سازد./عط