سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

اراک/دانشنامه/ فرهنگی

شهرستان شازند کجاست؟

شهرستان شازند در جنوب غربی استان مرکزی واقع شده است، از جنوب و جنوب غربی به استان لرستان و از غرب به شهرستان ملایر (استان همدان) محدود می شود.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک؛قدمت شهر شازند (مرکز شهرستان) به دوره قاجاریه می رسد.این شهر در زمان قاجار به نام ادریس آباد شناخته شده است.بعد از عبور راه آهن سراسری از این ده و احداث ایستگاه به علت وجود کوهی که در کنار ایستگاه قرار داشت به شازند نام گذاری شد و پس از مدتی ادریس آباد و مناطق همجوار به نام شازند خوانده شدند.

در 6 کیلومتری جنوب شازند شهری قرار دارد که یکی از قدیمی ترین سکونت گاه های انسانی منطقه است، این شهر در دوران درگیری بین امین و مامون عباسی اعلام بی طرفی کرد و همین سبب ویرانی آن گردید و بقایای آن در زمان حمله مغول ویران شد.

بنای این شهر به همت عیسی بن ادریس و پسرش بودلف قاسم مجدا بنا شد، بنای این شهر در زمان صفویه مجددا تعمیر و نوسازی شد و به سبب وجود مقبره امامزاده سهل بن علی(س) و امامزاده های دیگر در زمان صفویه به نام آستانه نام گذاری شد.

این شهرستان اکنون دارای سه بخش به نام های مرکزی، سربند، زالیان و پنج شهر به نام های شازند، آستانه، مهاجران، هندودر و توره و 8 دهستان به نام های قره کهریز، کوهسار، آستانه، هندودر، مالمیر، زالیان، نهرمیان، پل دو آب است.

جمعیت این شهرستان بالغ بر 124 هزار و 100 نفر و فاصله آن از اراک 35 کیلومتر است، ارتفاع شهرستان از سطح دریای آزاد هزار و 920 متر است ، به سبب کوهستانی بودن و ارتفاع زیاد دارای آب و هوای کوهستانی با زمستان های سرد و تابستان های معتدل است.

دامنه های کوهستانی سبب به وجود آمدن آب های روان و چشمه های پر آب شده است به حدی که شهرستان سراب های پر آب لقب گرفته و در دور دوم سفر ریاست محترم جمهوری به عنوان منطقه نمونه طبیعت گردشگری به تصویب رسیده است.

پالایشگاه بزرگ، نیروگاه حرارتی و کارخانه قند از جمله مهمترین صنایع این شهرستان استف علاوه بر وجود صنایع بزرگ اقتصاد اهالی شهرستان بر پایه کشاورزی است و سوغات آن عبارتند از انگور، کشمش، سنجد و گردو و اهالی آن به زبان فارسی با لهجه نزدیک به لری و ترکی صحبت می کنند.

جاذبه های گردشگری:

شهرستان شازند به لحاظ موقعیت طبیعی و آب و هوای خنک و مطبوع، چشمه های پر آب فراوان، کوه های مرتفع و دامنه های سرسبز، غرها، تپه ها و بناهای تاریخی به عنوان مهم ترین قطب طبیعت گردی استان شناخته شده است.

جاذبه های طبیعت گردی:

روستا و چشمه دو خواهران: در شمال شرقی شهر آستانه و در دامنه کوه دو خواهران از رشته کوه راستوند در ارتفاع 2 هزار و 360 متری آب بسیار سرد و گوارایی از دل صخره بیرون می آید که به چشمه دو خواهران معروف است.از ابتدای چشمه آب تا پایین روستای دوخوهران انواع درختان تنومند و کهنسال چنار ، صنوبر، بید و گردو خود نمایی می کند.

راه دسترسی:جاده شازند به آستانه – کیلومتر 6 جاده شازند به نورآباد- جاده .

چشمه بلاغ حک: در شمال غربی شازند در دامنه جنوبی رشته کوه راسوند و کوه بلاغ چشمه پر آب از دل کوه بیرون می جهد، علاوه بر ایجاد چشم انداز بسیار زیبا و چشم نواز ، آب مورد نیاز روستاهایی حک بالا، حک پایین و تخت محل را تامین می کند، مردم منطقه معتقدندکیخسرو قبل از آنکه در غار معروف کیخسرو و از نظرها پنهان شود دراین چشمه غسل کرده است.

راه دسترسی: شازند، جاده اراک به بروجرد، دو راهی روستای تحت محل، روستای حک پایین.

سراب پنجعلی: در این محل اردوگاه تابستانی دانش آموزی توسط آموزش و پرورش ایجاده شده است، راه دسترسی: جاده اصلی اراک به بروجرد 2 کیلومتر شهر توره.

پیست اسکی پاکل: گردونه روستای پاکل واقع در جنبو شهر شازند محل پیست پاکل می باشد، این پیست از شازند 20 کیلومتر و از اراک 50 کیلومتر فاصله دارد و درکنار جاده آسفالته شازند به هندودر واقع شده است.

ارتفاع این نقطه از سطح دریا 1200 متر از سطح دریای آزاد و طول آن 5 کیلومتر می باشد، در فصل بهار و زمستان بسیار مورد توجه قرار میگیرد.

سراب عباس آباد: در شرق شازند و در دامنه شمالی کوه راسوند و جنوب دشت شازند قرار دارد، این چشمه به سمت روستاهای عباس آباد و اکبر آباد جریان دارد، در سرچشمه آن با مساعدت سازمان میراث فرهنگی و اجرای شهرداری پارک بزرگی احداث شده است.

چشمه عمارت: روستای عمارت در جنوب شرقی دشت شازند و در داومنه کوه بر آفتاب و کوه رازان واقع شده است، در این روستا چشمه پرآبی به نام عمارت با آبدهی حدود 800 لیتر در ثانیه وجود داردکه سرچشمه اصلی رودخانه قره چای می باشد، حجم بالای آب مزارع و باغات کشاورزی روستاهای عمارت را در بر میگیرد که بر روی یکی از این دهانه ها مسجد باب الحوائج ساخته شده که جلوه زیبای بی نظیری را به این محل داده است.

راه دسترسی:جاده ارتباطی شازند به خمین روستای هفته عمارت

سراب اسکان: در دامنه لجور، در شمال غرب شهر شازند و در نزدیکی روستای اسکان این جشمه واقع شده است، متوسط آبدهی 200 لیتر در ثانیه است که مورد استفاده کشاورزی روستای اسکان و مناطق اطراف قرار می گیرد.

راه دسترسی: جاده اراک بروجرد، 19 کیلومتری شمال غربی شهر شازند روستای اسکان، بین لجور و رودخانه شراء.

غارکیخسرو: غار کیخسرو و گواره زار در 35 کیلومتری جنوب غربی اراک و در سمت غربی رودخانه شراء و در رشته کوه شازند به ارتفاع 2 هزار و 900 متر از سطح دریا قرار دارد.ویژگی غار کیخسرو تقدس و اهمیت آن نزد مردم محلی زردتشتیان ایران و سراسر جهان می باشد که از دیر باز برای زیارت به این محل می آمدند.بر دیوارهای غار اسامی ایرانی و زرتشتی حک شده است.

جاذبه های تاریخی و فرهنگی:

امامزاده سهل بن علی(ع)-(قدمت:صفوی)،شهرستان شازند، بخش مرکزی، شهر آستانه: شهر آسانه که در قدیم به نام کرج ابودلف نامیده می شده است از جمله سکونت گاه های باستانی شهرستان شازند است.

این شهر پس از اسلام مورد اقبال خلفا و همچنین اولاد ائمه اطهار (ع) قرار گرفت. به همین دلیل درمعادلات سیاسی منطقه ای نقش موثری داشت و در قبض و بسط سیاسی دچار آسیب های ناگهانی گردید.

پس هجرت تعدادی از اولا ائمه معصوم به این منطقه و شهادت آن بزرگواران به دست دشمنان اهل بیت(ع) به نام آستانه شهرت یافت و به شدت مورد توجه مسلمانان به خصوص شیعیان قرار گرفت به حدی که در بعضی از روزهای عزاداری یا اعیاد اسلامی جمعیت کثیری از استان های همدان، لرستان، مرکزی وسایر بلاد به این شهر می آیند.

مشاهیر و مفاخر شازند: آیت الله علی بن کربلایی غلام، آیت الله اسمعیل هفته ای، آیت الله سید محمد هفته ای؛ آیت الله حاج شیخ عباس ادریسی، آیت الله قاضی، ملا حبیب الله عبدی.

صنایع دستی شهرستان: صنایع دستی شهرستان شازند عبارتنداز دست بافت های سنتی(قالی بافی و گلیم بافی)، رودوزی های سنتی، آثار چوبی و منبت، کنده کاری روی چوب، معرق کاری، پیکره تراشی، خراطی، سفالگری و گیوه بافی./س
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۲۲:۲۲ ۱۹ بهمن ۱۳۹۷
زنده بادشهرتاریخی وبااصالت آستانه
احسان
۱۱:۲۴ ۲۵ خرداد ۱۳۹۷
زنده باد شازند

شهرستان سراب ها
قدرت رمضی
۱۴:۵۵ ۰۹ فروردين ۱۳۹۶
سلام
ارتفاع آستانه مد نظر بود که ارایه نشده است ولی ارتفاع پاکل نمیتواند 1200 متر باشد
حدس من بر این است 2200 درست است
ناشناس
۰۱:۰۱ ۲۸ مهر ۱۳۹۵
مطالب مفیدبودوقابل استفاده