به گزارش
سرويس علمي، پزشكي
باشگاه خبرنگاران به نقل از وب دا؛ مهندس منوچهر جوکاران، کارشناس بهداشت محیط معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی فسا گفت: هوا و آنچه انسان و موجودات زنده تنفس مي كنند به طور معمول تركيبي از 08/78درصد ازت، 94/20 درصد اكسيژن و 93/0 درصد آرگن و دي اكسيد كربن 03/0 درصد و بقيه گازهاي بي اثر گزنون، هليوم و كريپتون هستند.
مهندس منوچهر جوکاران افزود: آلودگي هوا شامل هر ماده اي در هوا به آن مقدار و مدت كه بتواند براي سلامتي انسان، گياهان، حيوانات و محيط زيست اثر مضر داشته باشد است و باعث اختلال و كاهش بهداشت و رفاه عمومي انسان شود، مي شود.
وی اظهار داشت: نياز روزانه يك انسان به طور متوسط حدود 5/22 كيلوگرم اكسيژن است كه اين ميزان با افزايش فعاليت ها و كارهاي سبك و سنگين بيشتر مي شود . هواي آلوده مي تواند بهداشت عمومي و سلامت انسان را به خطر اندازد و گرد و غبار ( ريزگردها ) كه شامل ذرات با قطر كمتر از 5/2 pm( كمتر از 5/2 ميكرومتر ) است در بعضي موارد تا قطر 10 ميكرومتر نيز در هوا وجود دارد و به دليل اندازه كم مي تواند در هواي تنفسي انسان تا عمق ريه نفوذ كرده و باعث ايجاد اختلالات جدي شود. ذرات با قطر بيشتر در قسمت هاي فوقاني دستگاه تنفس مانده و با اخلاط بيني، دهان و گلو از بدن خارج مي شوند.
وی گفت: عبور طوفان ازصحرا و كوير كشورهاي همسايه مانند عراق و عربستان باعث ايجاد ريزگردها مي شود و همراه با گرد و غبار غلظت فلزات سمي مثل جيوه، سرب و ارسنيك نيز در هوا افزايش مي يابد كه اين موارد نيز سلامت انسان را تهديد کرده و در دراز مدت باعث عوارض مي شود.
این کارشناس گفت: وجود ريزگردها در هوا همراه با ساير آلوده كننده ها انسان را از تنفس هواي مطلوب محروم مي سازد وعوارض آن را شامل كاهش ظرفيت تنفسي، ايجاد تنگي نفس، تشديد مشكلات زمينه اي براي افرادي كه مشكل تنفسي دارند، كاهش ميزان اكسيژن خون، درد قفسه سينه براي افرادي كه بيماري قلبي عروقي دارند است.
وی اظهار داشت: همچنين ريزگردها باعث تشديد بيماري هاي تنفسي مانند آسم، برونشيت، آمفيزم و بيماري هاي قلبي مي شوند.
سالمندان، کودکان و مادران باردار به عوارض ریزگردها بیشتر توجه کنند
جوکاران در ادامه گفت: قرار گرفتن در معرض هواي آلوده داراي ريزگردها به طور خاص باعث مشكلات تنفسي و ريوي و در مواردي بيماري هاي قلبي عروقي مي شود و باعث كاهش عملكرد ريه و بيماري مزمن آن مي شود.
مسئول فوریت های سلامت محیط و کار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی فسا گفت: با توجه به اثر وجود ريزگردها در هوا افراد سالمند و كودكان، مادران باردار، افرادي كه بيماري قلبي و عروقي و بيماري هاي زمينه اي ريه دارند مثل آسم، آمفيزم و برونشيت دارند بهتر است در زمان آلودگي هوا از منزل خارج نشوند و در صورت نياز از ماسك هاي P1، P2 آمفيزم استفاده کنند.
وی در ادامه افزود: كاهش فعاليت هاي بدني، خودداري از اياب و ذهاب غير ضروري، بستن درب و پنجره اتاق ها،استفاده از سيستم تهويه مطبوع، ظروف غذا را در معرض هواي آلوده قرار ندادن و شستن ظروف و ميوه ها و مواد غذايي که در معرض هواي آلوده بوده اند قبل از استفاده از جمله موارد دیگری است که باید رعایت کرد.
وی ادامه داد: كولرهاي آبي مي توانند با دور تند ريزگردها را وارد اتاق کنند (كولرهاي گازي با سيستم تهويه مطبوع، مطلوب هستند) با توجه به وجود ريزگردها و هواي گرم و ضرورت استفاده از كولرهاي آبي بايد قسمت هاي هواگير كولر كاملاً به وسيله پوشال گرفته شده و مقدار كافي آب داشته باشند. وی گفت: باز بودن قسمتي از هواگير كولر باعث آسان وارد شدن ريزگردها به محوطه كولر و ورود به ساختمان مي شود و باید پس از هر بار افزايش غلظت ريزگردها در هوا در صورت امكان پوشال هاي كولر شستشو و آب محفظه آن تخليه شود.
وی همچنین به خوردن ميوه هاي تازه، شیر و لبنیات و نوشيدن آب فراوان در روزهايي كه ريزگردها در هوا زياد هستند، توصیه کرد و گفت: نوشیدن آب، شیر و لبنیات باعث دفع مواد آلوده از طریق کلیه می شود.
جوکاران در پایان گفت: اگر در محيط باز كار مي كنيد ظروف آب و مواد غذايي در برابرريزگردها با پوشش مناسب باید محافظت شوند، در صورت امكان از ماسك هاي P1، P2 كه مناسب كاهش ريزگردهاست استفاده شود و زیرا ماسك هاي كاغذي و دستمال اثر مطلوبي بر كاهش ريزگردها ندارد. در صورت بروز علائم تنگي نفس و مشكلات تنفسي، درد در ناحيه قفسه سينه، سردرد و سرگيجه نیز افراد باید به مركز بهداشتي درماني مراجعه کنند./ح