سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مصاحبه آسيا تايمز با سلطانيه درباره فعاليت هسته‌اي ايران و مذاکرات مسکو

در آستانه مذاکرات ايران و گروه 1+5 در مسکو ، کاوه افراسيابي خبرنگار آسيا تايمز با علي اصغر سلطانيه نماينده ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي درباره آمادگي ايران براي مذاکرات مسکو مصاحبه اي اختصاصي انجام داد که در ذيل آمده است:

به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران،

علي اصغر سلطانيه نماينده ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي پس از اين نشست در مصاحبه اي اختصاصي با کاوه افراسيابي خبرنگار آسيا تايمز  شرکت کرد.

*** در نشست شوراي حکام چه گذشت؟

- کاوه افراسيابي:
آقاي سلطانيه نشست دو روزه شوراي حکام آژانس بين المللي انرژي اتمي پايان يافت. در اين جلسه چه اتفاقاتي افتاد؟

- علي اصغر سلطانيه:
اين نشست يکي از نشست هاي عادي شوراي حکام آژانس بين المللي انرژي اتمي بود که درباره برخي موضوعات از جمله عضويت، تهيه مواد هسته اي، اجراي توافق نامه ها و تعيين برنامه براي نشست هاي آتي بحث و گفتگو شد.
در ارتباط با ايران، يکبار ديگر اعضاي جنبش عدم تعهد در بيانيه اي که توسط نماينده مصر آماده شد، حمايت خود را از ايران و حق ايران در داشتن انرژي هسته اي اعلام کردند. من نيز بيانيه اي آماده کردم که در آن تلاش شد وضعيت موجود از جمله ‌نقايص و مسايل نگران کننده تشريح شود و پيشنهادهايي سازنده نيز در اين ارتباط مطرح شد.
من به ويژه هشدار دادم برخي دولت هاي غربي قصد دارند آژانس بين المللي انرژي اتمي را از مسير اصلي خود منحرف کنند. آنها تلاش مي کنند پادمان‌هاي هسته اي آژانس را به سمت و سوي جاسوسي پيش ببرند. اين در حالي است که آژانس بين المللي انرژي اتمي يک سازمان فني بين المللي است نه يک سرويس جاسوسي. اما بازرسان آژانس بين المللي انرژي اتمي تحت فشار تعدادي از کشورهاي عضو و با دريافت اطلاعاتي جعلي از سوي سازمان هاي جاسوسي برخي کشورها و يا طرح ادعاي انجام فعاليتهايي غير از فعاليت هاي هسته اي ، به انجام فعاليت هاي جاسوسي در ايران وا داشته مي شوند. اين موضوع به هيچ وجه قابل قبول نيست و در نهايت به رابطه براساس اعتماد بين آژانس و اعضا آسيب مي زند.
در ارتباط با ايران بايد بگويم بدنبال ديدار اخير مدير کل آژانس از تهران، ما تلاش مي کنيم فصلي جديد از روابطمان با آژانس را آغاز کنيم و به همين دليل هم نشست ديگري با مقامات آژانس درروز هشتم ژوئن براي بررسي مداليته داشتيم که همه موضوعات در ارتباط با گزارش سال دو هزار و يازده آژانس با ايران را در بر مي گرفت.

**** پاكسازي پارچين براساس اطلاعات نادرست است

- کاوه افزاسيابي:
واکنش شما به گزارش اخير آژانس چيست؟ رسانه هاي غربي ادعا مي کنند ايران يک ساختمان در تأسيسات نظامي پارچين را پاکسازي و سپس نابود کرده است.

- سلطانيه:
متأسفانه ما شاهد نمونه هاي اينچنيني بي اساس بسياري طي ده سال گذشته بوده ايم که بر اساس  ارائه شده اند.
براي مثال در سال 2004، من به همراه بازرسان آژانس به مکاني رفتم که بر اساس گزارشات و تصاوير ماهواره اي گفته مي شد يک معدن مخفي اورانيوم و يک کارخانه غني سازي اورانيوم است . آن خبر در آن زمان سرو صداي زيادي بر پا کرد. و اکنون بازرسان آژانس به وضوح تأييد کرده اند که آن ادعاها اشتباه بود و آن مکان يک کارخانه معمولي است که هيچ چيز مشکوکي درباره آن وجود ندارد.

- افراسيابي :
از آنجايي که درخواست هاي آژانس بين المللي انرژي اتمي فراتر از پادمان هاي توافق شده با ايران است ، آيا مداليته جديد به مثابه اجراي واقعي پروتکل الحاقي توسط ايران محسوب مي شود؟  و اگر اين گونه است شانس ايران براي امضاي رسمي پروتکل الحاقي در آينده چقدر است؟
- سلطانيه :
خب ايران تا زماني که پرونده ايران به صورت ناعادلانه به شوراي امنيت ارجاع داده نشده بود به مدت دو سال و نيم پروتکل الحاقي را اجرا کرد. سپس مجلس از دولت خواست همکاري با آژانس را محدود کند . بنابراين احتمال امضاي دوباره پروتکل الحاقي بستگي به قطعنامه اي دارد که در شوراي امنيت سازمان ملل صادر مي شود.

*** پرونده ايران سياسي و دستكاري شده است

- افراسيابي :
آيا اجراي مداليته جديد احتمالا به رفتار عادي آژانس با پرونده هسته اي ايران منجر خواهد شد؟
- سلطانيه :
ما تصميم گرفته ايم با دبير خانه آژانس به ويژه با مدير کل آژانس در ارتباط تنگاتنگ باشيم و انتظار داريم اين موضوع هر چه سريعتر پايان يابد. همان طور که بارها اعلام کردم متأسفانه پرونده ايران با طرح بسياري از موضوعات نامرتبط و قديمي ،سياسي و دستکاري شده است .
طي سال هاي گذشته ما يک توافق ديگر - برنامه کاري - با آژانس داشته ايم که بر اساس آن و پس از آن که همه موضوعات مهم حل و فصل شد - که تماما به نفع ايران هم حل شد - آژانس بايد برخوردي عادي با پرونده ايران داشته باشد اما متأسفانه به سبب نفوذ برخي دولت ها در آژانس هنوز اين اتفاق نيفتاده است.

آژانس تاکنون بيش از چهار هزار نفر-روز از تأسيسات هسته اي ايران بازرسي انجام داده است که از اين تعداد بيش از صد مورد آن سرزده بوده است که اين در تاريخ آژانس بي سابقه است.
در اين بازرسي ها تأييد شده است که حتي يک گرم از مواد هسته اي ايران در جهت اهداف نظامي نيست و گزارش هاي مختلف  مدير کل فعلي و سابق آژانس نيز آن موضوه را تأييد کرده اند.

صريح بگويم تنها به سبب طرح ادعاهاي با انگيزه هاي سياسي تعدادي از کشورهاي غربي که در آژانس نفوذ دارند پرونده ايران همچنان باز است . اما همچنان اميدواريم آژانس با رويکردي متعادل و حرفه اي و به دور از جنجال هاي رسانه اي و سياسي تنها خودش درباره ايران تصميم بگيرد.


**** "استاکس نت" و "فليم"، ما را در ادامه راهمان مصمم تر مي كند

- افراسيابي:
واکنش شما به گزارش هاي خبري اخير رسانه اي آمريکايي در اين باره که بارک اوباما رئيس جمهور آمريکا دستور حمله سايبري  را به ايران صدر کرده بود ، چيست؟
- سلطانيه :
موضع ما بسيار ساده است: نه استاکس نت و نه فليم - آخرين حمله سايبري - و نه ديگر اقدامات به منظور خرابکاري و يا حمله به دانشمندان ما تأثيري بر عزم ما در دنبال کردن حقوق هسته اي مان در چارچوب ان پي تي - معاهده منع گسترش سلاح هاي هسته اي -  ندارد. در حقيقت چنين اقدامات غير قانوني عليه ايران ما را در ادامه راهمان در انجام برنامه صلح آميز هسته اي مصمم تر خواهد کرد.


****در ارتباط با مداليته جديد انتظار رويکردي بهتر و دوستانه تر آژانس را با ايران داريم

- افراسيابي :
در گذشته شما از غرض ورزي مدير کل آژانس در ارتباط با ايران انتقاد مي کرديد. آيا اميدواريد اکنون آژانس با رويکردي متعادل تر در ارتباط با ايران تصميم گيري کند؟

- سلطانيه :
مطمئنا ما اميدواريم آژانس اينگونه عمل کند. ديدار اخير مديرکل آژانس از ايران گامي مثبت و رو به جلو بود و ما تصميم داريم با آژانس بين المللي انرژي اتمي همکاري کنيم تا آژانس گزارشات با غرض ورزي کمتري درباره ايران ارائه کند از جمله اين که از نتيجه گيري هاي شتاب زده و بدون تکميل بررسي هاي فني خودداري کند مثل غني سازي بيست و هشت درصد اورانيوم در ايران.

اما در ارتباط با مداليته جديد ما انتظار رويکردي بهتر و دوستانه تر آژانس را با ايران داريم.


*** همکاري جامع ايران با آژانس در مذاکرات چند جانبه موازي بين ايران و  1+5 در نظرگرفته شود

- افراسيابي :
چه رابطه اي بين مذاکرات ايران و آژانس با گروه پنج بعلاوه يک که قرار است اواخر همين ماه در مسکو برگزار شود ، وجود دارد؟
- سلطانيه :
موضوع بسيار ساده است. طرف مقابل در مذاکرات بين ايران و پنج بعلاوه سالهاست که بر مذاکره درباره برنامه هسته اي تأکيد داشته است و براي نخستين بار در استانبول ايران در اين خصوص مصالحه کرد و اجازه داد اين موضوع مورد بررسي قرار بگيرد. بنابراين طبيعي است که انتظار داشته باشيم موضوع همکاري جامع ايران با آژانس بين المللي انرژي اتمي در اين نشست ها مورد تأکيد قرار بگيرد.

**** نبايد با تزريق ادعاها و تبليغات غلط و نادرست نشست مسكو را آلوده كرد

- افراسيابي:
آيا شما درباره دورنماي مذاکرات آتي در مسکو خوش بين هستيد؟
- سلطانيه :
همان طور که در بيانيه ام اعلام کردم در آستانه مذاکرات مسکو من به طرف هاي مختلف توصيه کردم از هرگونه اظهار و قضاوت از پيش خودداري کنند زيرا مي تواند سبب ايجاد فضايي منفي شود. براي اين که مذاکرات مسکو سازنده باشد بايد فضاي درستي بر آن حاکم باشد و نبايد با تزريق ادعاها و تبليغات غلط و نادرست آنرا آلوده کرد.

ما بايد بر اساس ايجاد اعتماد گام برداريم . در حال حاضر تلاش ها براي آماده کردن دستور کار مشروط  نشست مسکو و همچنين آماده کردن مقدمات به منظور مفيد بودن اين نشست در جريان است.
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.