سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

میرزابیگی اعلام کرد:

تدوین نقشه راه پرستاری و استخدام 10 هزار پرستار در سال جاری

رئیس کل سازمان نظام پرستاری گفت: امسال 10 هزار پرستار برای بیمارستان‌های دولتی استخدام می شوند. همچنین تدوین نقشه راه پرستاری با همكاری سازمان نظام پرستاری، بورد پرستاری و دفتر پرستاری وزارت بهداشت آغاز شده که امیدواریم تا 27 اسفند (روز پرستار) به پایان برسد.

 


به گزارش سرويس علمي پزشکي باشگاه خبرنگاران به نقل از خبرنگار نظام پرستاری، غضنفر میرزابیگی در نشست خبری که روز گذشته در محل سازمان نظام پرستاری كشور برگزار شد؛ با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری و نامگذاری سال 91 به نام سال «تولید ملی، حمایت از كار و سرمایه ایرانی» گفت: در حرفه پرستاری نیز می‌توانیم این شعار را اجرایی كنیم.

وی شعار سازمان نظام پرستاری را در سال ۹۱ "پرستاری ارزشی و بصیرت حرفه‌ای" عنوان کرد و افزود: ما امسال سعی داریم این شعار را در راستای اجرایی كردن فرمایش مقام معظم رهبری در سه روش عملی كنیم.

رئیس کل سازمان نظام پرستاری اظهار کرد: بنا داریم به مدل‌های داخلی پرستاری توجه بیشتری شود و با نهادهای اجرایی، آموزشی،‌علمی و سایر تشكل‌های پرستاری همكاری ‌كنیم كه در این رابطه شورای هماهنگی تشكیل داده‌ایم تا الگوهای خوب و قابل ارائه‌ای برای كشورهای دیگر داشته باشیم.

وی ادامه داد: تدوین منابع درسی و عبور از دستاوردهای ترجمه‌ای به سمت تولید علمی داخلی به طوری كه سرفصل‌های درسی پرستاری بومی و داخلی باشد و استفاده از لوازم و تجهیزات پزشكی داخلی كه ابزار كار پرستاران باشد روشی است كه از این طریق می‌توانیم شعار تولید ملی را تحقق ببخشیم.

میرزابیگی با اشاره به اقدامات انجام شده در زمینه پرستاری در سال 90 اظهار كرد: سال گذشته سال بسیار خوبی بود و قانون ارتقای بهره وری به طور كامل در بخش دولتی اجرا شد البته اجرای این قانون با اشكالات و نواقصی نیز همراه بود. بنابراین برای رفع كاستی‌های موجود كمیته‌ای برای نظارت بر اجرای قانون ارتقای بهره وری متشکل از نمایندگان سازمان نظام پرستاری و وزارت بهداشت تشكیل شد.

وی با بیان اینکه قانون ارتقای بهره وری قانون مترقی است، افزود: کمیته نظارت بر اجرای قانون ارتقای بهره وری می تواند تغییراتی در دستورالعمل این قانون ایجاد کند تا به راحتی اجرا شود.

رئیس کل سازمان نظام پرستاری افزود: متاسفانه قانون ارتقای بهره وری در بخش غیردولتی بیمارستان‌های خصوصی، تامین اجتماعی، نیروهای مسلح، بخش خیریه و دانشگاه آزاد هنوز اجرا نشده است. البته صندوق تامین اجتماعی در روز پرستار اعلام كرد كه قرار است قانون ارتقای بهره وری را اجرا كند.

وی با تاکید بر اینکه در اجرای این قانون هیچ تفاوتی بین بیمارستانهای دولتی و غیردولتی وجود ندارد، تاکید کرد: امسال به شدت پیگیر اجرایی شدن این قانون در بیمارستانهای غیردولتی هستیم.

میرزابیگی با اشاره به استخدام 23 هزار پرستار در سال گذشته، گفت: در روزهای پایانی سال گذشته با معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهوری توافق كردیم كه استاندارد پرستار تا پایان برنامه پنجم توسعه به ازای هر تخت بیمارستانی 5/1 نفر شود. این در حالی است كه این رقم در حال حاضر 4/0 تا نیم نفر پرستار به ازای هر تخت بیمارستانی است.

وی از استخدام حدود 10 هزار پرستار در بیمارستان‌های دولتی در آینده نزدیك خبر داد و گفت:‌ حدود 60 تا 70 درصد استخدامهای جدید در وزارت بهداشت را پرستاران تشکیل می دهند.

رئیس کل سازمان نظام پرستاری با اشاره به حضور پرستاران در هیئت امناهای بیمارستان‌های هیئت امنایی اظهار كرد: در سال 90 ایراداتی به وضع پرستاران در بیمارستان‌های هیئت امنایی وارد شد كه این ایرادات را وزارت بهداشت پذیرفت و در موارد انتقادی اصلاح شد كه یکی از موارد آن حضور نماینده پرستاران در ترکیب هیئت امنای مراكز بهداشتی و درمانی و بیمارستان‌های هیئت امنایی بود.

وی افزود: همچنین در آیین نامه اجرایی بیمارستان های هیئت امنایی اعضای هیئت علمی تمام وقت جغرافیایی هیئت امنای بیمارستان‌ها، به پزشكان محدود شده بود ولی اکنون در این قانون کلمه پزشک به فرد تغییر یافته و به پرستاران‌ هم اختصاص یافت.

میرزابیگی با بیان اینكه اگر جایگاه پرستاران در پازل نظام سلامت به درستی مشخص شود مردم بهره زیادی از آن می‌برند، گفت: زمانی كه حدود 70 درصد جمعیت یك بیمارستان پرستار هستند و بیش از 90 درصد كار بیمارستان را انجام می‌دهند، پس بهترین فرد برای تصمیم سازی در این زمینه به شمار می روند.

وی درباره جایگاه دفاتر پرستاری گفت: جایگاه دفاتر پرستاری در دانشگاه‌های علوم پزشكی تثبیت شده نبود و متناسب با مدیریت و سلیقه روسای دانشگاه‌های علوم پزشكی و معاونان درمان تعریف می‌شد اما با پیگیری‌های صورت گرفته قرار شد كه دفاتر پرستاری به طور مستقیم زیر نظر روسای دانشگاه‌ها فعالیت كنند. با انجام این كار وظیفه پرستاران منحصر به كارهای درمانی نمی‌شود بلكه در زمینه‌های دیگری مانند پیشگیری، درمان و بازتوانی نیز پرستاران می‌توانند فعالیت كنند. از سوی دیگر دفاتر پرستاری می‌توانند درباره مسائل آموزشی نیز اظهارنظر كنند.

رئیس کل سازمان نظام پرستاری پرداخت حق جذب به پرستاران را از دیگر اقدامات انجام شده در سال 90 ذكر و اظهار كرد: این كار در وزارت بهداشت برخلاف وزارت علوم انجام نشده بود اما با پیگیری های پرستاران در سال 90 در وزارت بهداشت نیز برای گروه های مشمول از جمله پرستاران به مرحله اجرا درآمد.

وی با انتقاد از اجرایی نشدن قانون ارتقای بهره وری در بخش غیردولتی گفت: در حال حاضر پرستاران احساس دوگانگی می‌كنند و اگر بخش خصوصی خود را با قانون ارتقای بهره‌وری تطبیق ندهد ممكن است در استخدام‌هایی كه در آینده صورت می‌گیرد نیروهای كیفی خود را از دست بدهد. البته ما تلاش می‌كنیم برای امتیازدهی به بیمارستان‌های خصوصی اجرای قوانین پرستاری از آیتم‌های ارزشیابی و درجه‌بندی باشد.

میرزابیگی از اجرا نشدن قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری به عنوان یکی از ایرادات سال 90 نام برد و گفت: کسانی که از اجرای قانون فقط هزینه را می بینند، به نظر می رسد که از نظام سلامت و اقتصاد بهداشت شناخت کاملی ندارند.

وی افزود: در مورد قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری معتقدیم بیشتر از آنکه نفعش برای پرستاران باشد نفع آن به مردم برمی‌گردد و امیدواریم تا انتهای امسال شاهد اعلام اجرای این قانون باشیم.

رئیس کل سازمان نظام پرستاری با اعلام اینکه در دنیا 16 نوع نظام پرداخت داریم، افزود: نتایج تحقیقات مورد نیاز برای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری نشان داد پرداخت‌ها باید فرآیند‌محور و نتیجه‌نگر باشد در غیر این صورت نتیجه خوبی ندارد. به عنوان مثال باید نتیجه عمل جراحی برای بیمار ارزیابی شود. همچنین باید برای هر خدمتی که انجام می‌دهیم استانداردی داشته باشیم و ببینیم خدمت چگونه ارائه می‌شود تا برآورد هزینه‌ها برای مراکز درمانی قابل پیش‌بینی باشد.

وی تاکید کرد: برای جلوگیری از انجام خدمات القایی و غیرضرور در نظام سلامت در کشورهای پیشرفته فردی مسئول تعیین شده تا هر خدمت بیهوده‌ای برای هر بیماری انجام نشود و هزینه زیادی را هم به بیمار و هم به نظام سلامت تحمیل نکند در حالی که در دنیا یک پزشک معتمد مسئولیت بررسی این موارد را عهده‌دار می‌شود تا خدمات تخصصی غیرضرور به بیمار القا نشود.

میرزابیگی با بیان اینکه تا دو سال قبل ظرفیت دانشگاه‌های دولتی برای جذب دانشجوی پرستاری 80 درصد زن و 20 درصد مرد بود و دانشگاه آزاد نیز فقط زنان را در رشته پرستاری می‌پذیرفت، افزود: اما در حال حاضر این نسبت در دانشگاه‌های دولتی 60 به 40 رسیده است به گونه‌ای كه 60 درصد دانشجویان پذیرفته شده در رشته پرستاری دختر هستند. دانشجویانی كه به این شیوه جذب شده‌اند تا اواخر سال جاری فارغ التحصیل می‌شوند. پیش از این سالانه 6-7 هزار پرستار فارغ التحصیل می‌شدند كه در حال حاضر این آمار به 9 تا 10 هزار فارغ‌التحصیل رسیده است.

وی با اعلام اینکه ایران تنها کشور خاورمیانه است که مجوز مرکز تحقیقات و پژوهش ICN را گرفته است، افزود: همچنین کدهای تعرفه‌های خدمات پرستاری را تعریف کرده‌ایم که در دو بخش به بهره برداری می رسد. یکی طبقه‌بندی بین‌المللی خدمات پرستاری است و در همه کشورها تعرفه‌ها با یک کد شناخته می‌شود و دیگری کاربرد آن برای پرونده الکترونیک سلامت است.

به گفته میرزابیگی، تلاش برای ارتقای جایگاه پرستاران در سطوح سیاستگذاری، افزایش رضایتمندی مردم از خدمات پرستاری و افزایش سلامت پرستاران در حین خدمت، از جمله اهداف و برنامه های سال 91 سازمان نظام پرستاری است.

رئیس کل سازمان نظام پرستاری همچنین از تدوین نقشه جامع پرستاری و آماده شدن آن در اواخر سال جاری خبر داد و گفت: تا کنون بیش از 100 مورد از 527 استاندارد خدمات پرستاری در موسسه ملی استاندارد ایران به ثبت ملی رسیده است.

وی با اشاره به خشونت‌های شغلی نسبت به پرستاران گفت: این خشونت‌ها در ایران نسبت به كشورهای دیگر كمتر است البته باید این میزان با فرهنگسازی كمتر هم بشود. از سوی دیگر پرستاران كمتر از گروه‌های دیگر خشونت‌های اعمال شده علیه خود را پیگیری می‌كنند چرا كه خود را به جای بیماران و همراهان بیماران می‌گذارند.

میرزابیگی با اشاره به صدور پروانه كاری پرستاری گفت: بر اساس امتحاناتی كه از پرستاران گرفته می‌شود پروانه كاری برای پرستاران صادر می‌شود كه این كار در جهت حرفه‌ای شدن پرستاری صورت می‌گیرد.

وی اظهار داشت: سال گذشته در 18 استان کشور برای تأمین مسکن پرستاران اقدام شد که مسکن برخی آماده تحویل است و بقیه نیز در آینده آماده خواهد شد. که گزارش آن در برنامه همت ماندگار در ایام نوروز از تلویزیون پخش شد. همچنین تدوین نقشه راه پرستاری با همکاری وزارت بهداشت و تشکل‌های علمی پرستاری آغاز شده و امیدواریم تا پایان امسال آن را ارائه کنیم.

رئیس کل سازمان نظام پرستاری تربیت کمک پرستار را به عنوان راه حلی موقت برای جبران کمبود پرستار عنوان کرد و گفت: با برگزاری دوره‌های کمک پرستاری در کوتاه مدت سعی می‌کنیم تا سالی 10 هزار نفر کمک بهیار را برای ارائه خدمات اولیه به بیماران تربیت کنیم که این امر با موافقت وزارت بهداشت انجام شده است.

وی افزایش سطح تحصیلات رشته‌های پرستاری را یکی دیگر از اتفاقات مبارک سال 90 عنوان کرد و افزود: در سطح کارشناسی ارشد و دکترای پرستاری هم ظرفیت و هم تنوع رشته‌ها بیشتر شده است.

میرزابیگی افزود: کدهای اخلاقی پرستاری سال گذشته رونمایی شده اما اجرای آن تقریباً روی زمین مانده و از امسال سعی می‌کنیم تا با یک برنامه‌ریزی مشخص در سطوح مختلف آن را به طور جدی عملیاتی کنیم به طوری که در برنامه درسی دانشگاه‌ها، بازآموزی و نیز آیتمی برای ارزیابی پرستاران در بخش‌های درمانی قرار دهیم چرا که افزایش رضایتمندی مردم در اولویت ماست.

وی درباره بیمه پرستاران اظهار كرد: بیمه پیشگامان سلامت را راه اندازی كرده‌ایم و ان شاءالله سازمان بیمه‌ای گسترده‌‌تری را برای ارائه خدمات به پرستاران ایجاد می كنیم./ع



 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.