سایر زبان ها

صفحه نخست

انتخابات

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

اختصاصی/

طرز تهیه انواع سبزه عید به زبان ساده

اسفند ماه، ماه پایانی زمستان، هنگام کاشتن دانه و غله است. کاشتن "سبزه عید" به صورت نمادین وکاشتن "سبزه عید" به صورت نمادین و سبزه هفت سین شگون، از روزگار کهن، در همه ی خانه ها و در بین همه خانواده ها مرسوم بوده است.

به گزارش گروه خواندنی های باشگاه خبرنگاران، با نزدیک شدن به ایام عید نوروز و شروع سال جدید بسیاری از خانواده ها خود به سبز کردن سبزه برای سفره هفت سین خود اقدام می کنند. در این مطلب قصد داریم تا شما را با راه هایی برای سبز کردن عنوان سبزه آشنا کنیم.

به خاطر داشته باشید که از بذر انواع سبزیجات می‏توانید کمک بگیرید؛ هر کدام که در اختیار باشند. مقداری گندم، عدس، ماش در تمامی خانه ها یافت می شود. در مورد سبز کردن سبزه، ارزان بودن بذرهای تهیه شده اهمیت دارد بخصوص موقعی که بخواهیم در چند بشقاب یا در چند سینی سبزه سبز کنیم.

بذر گندم و جو ارزانتر از سایر بذرها هستند. به خاطر داشته باشید  که این گونه بذرها باید سالم و تازه باشند. اگر آنها را چند سال در خانه نگهداری کرده‏اید دیگر قوه رشد خود را از دست داده و سبز نمی‏شوند.

سبز کردن گندم
۱۲ روز مانده به عید، یک لیوان گندم درون کاسه‌ای ریخته و به اندازه ۲ تا ۳ بند انگشت روی آن آب می‌ریزیم و تا ۲ روز صبر می‌کنیم و طی این مدت ۲ بار آب آن را عوض می‌کنیم.

وقتی گندم‌ها شروع به جوانه زدن کردند، آب کاسه را خالی کرده و گندم‌ها را درون یک دستمال نخی می‌ریزیم. سعی کنید دستمال همیشه مرطوب بماند. وقتی گندم‌ها شروع به ریشه زدن کردند آن‌ها را به آرامی از درون دستمال خارج می‌کنیم.

در ته ظرف مورد نظر، لایه‌ای از پنبه را پخش کرده و گندم ریشه زده را درون آن ریخته و پخش می‌کنیم. روی گندم‌ها را پارچه‌ای نخی انداخته و هر روز روی آن‌ها کمی آب اسپری می‌کنیم تا ساقه پیدا کند. وقتی ساقه نقره‌ای رنگ شد پارچه را از روی آن برداشته وظرف را در زیر نور و جای خنک قرار داده، هر روز مقدار کمی آب در حدی که مرطوب بماند روی آن‌ها اسپری می‌کنیم.

طرز سبز کردن عدس
حدوداً ۱۵-۱۸ روز قبل از عید داخل کاسه مقداری عدس ریخته و با آب پر می‌کنیم و می گذاریم چند روز در دمای اتاق بماند. عدس معمولان آب رو به خود جذب می‌کند. گاهی‌ کنترل می‌کنیم و اگر آب عدس کشیده شده بود باز هم به آن آب اضافه می‌کنیم و میگذارم تا عدس‌ها جوانه بزنند( گندم یا عدس داخل آب جوانه نمیزند. فقط باید کاملا خیس بخورند. وقتی عدس های خیس خورده را لای دستمال نم دار منتقل کنیم شروع به جوانه زدن می کنند.)

بهتر هست که آب عدس را هر روز عوض کنیم چون ترشیده و کف می‌کند. بعد از آن که عدس‌هایتان کمی‌ جوانه زدند آنها را آبکش کرده و در ظرفهای مورد نظر ریخته و روی آنها را با دستمال حوله ی پوشانده و روی آن‌ها آب بپاشید و کنار پنجره جای که نه سرد و نه زیاد گرم هست میگذاریم تا رشد کنند.

توجه داشته باشید هر روز باید عدس‌ها را خیس کرده و آب اضافه آنها را بیرون ریخت. و حتما دستمال رویی را مرطوب نگهدارید. هیچوقت عدس‌هایتان را به صورت لایه نازک در ظرفتان نریزید. بهتر هست که کمی‌ به صورت گنبدی شکل در آورید.

بعد از آن که جوانه ها مقداری رشد کرده و کمی‌ سبز شد می توانید دستمال روی آن هارا برداشته و به آب دادن عدس‌ها ادامه دهید و مطمئن باشین که نور طبیعی به آنها بخورد و حتما ظرفتان را گاهی‌ بچرخانید تا سبزه‌ها به صورت کج به طرف نور رشد نکنند.

سبز کردن قره ماش
دو لیوان قره ماش را درون کاسه‌ای ریخته و تا ۲ بند انگشت آب روی آن‌، آب می‌ریزیم. پس از ۴ روز ماش‌ها سفید می‌شوند، پس آن‌ها را درون دستمالی نخی می‌ریزیم . پس از سه روز که ماش‌ها جوانه زدند آن‌ها را درون ظرف مورد نظری کهاز قبل ته آن لایه‌ای از پنبه گذاشته‌ایم ، می‌ریزیم و روی آن‌ها را بادستمال خیس می‌پوشانیم.

پس از سه روز دستمال را از روی قره ‌ماش‌ها برمی‌داریم و در حدی که فقط مرطوب بمانند روی آن‌ها،‌ آب اسپری می‌کنیم و آن‌ها را در آفتاب قرارمی‌دهیم. طی ۲ هفته به شکل زیبایی رشد خواهند کرد و آماده خواهند شد تا سر سفره هفت‌سین قرار گیرند.

سبزه‏های کوزه‏ای
تهیه کوزه سبز نیز بسیار جالب است. با استفاده از یک کوزه سفالی و مقداری بذر تره‏تیزک (شاهی) می‏توانیم سبزه کوزه‏ای درست کنیم.
ابتدا کوزه را از آب پر می‏کنیم و برای مدت یک شبانه ‏روز آن را همان‏طور پر از آب نگه می‏داریم تا جدار کوزه کاملاً خیس شود. سپس یک جوراب نایلونی روی کوزه می‏کشیم.

بذر شاهی را که قبلاً برای مدت بیست و چهار ساعت در آب خیس کرده ‏ایم به آرامی با دست روی نایلون می‏کشیم طوری که بذرها که حالا دیگر بعد از خیس شدن کاملاً ژله‏ ای شده‏ اند به طور یکنواخت همه جا پخش شوند.

بذر شاهی به آسانی به سطح جوراب نایلونی می‏چسبد. کوزه را همواره پر از آب نگه می‏داریم. چون هر روز مقداری از آب کوزه تبخیر می‏شود باید به طور مرتب در آن آب بریزیم. آب از داخل کوزه به جداره آن راه یافته و به بیرون تراوش نموده جوراب را مرطوب می‏کند به این ترتیب بذر شاهی جوانه زده و ریشه‏ ها به سطح بیرونی کوزه می‏چسبند.

کوزه را در محل پر نور قرار دهید و گاهگداری آن را بچرخانید تا نور به همه جای آن برسد. بعد از چند روز کوزه سبز شده و از تماشای آن لذت خواهید برد.

توصیه های کلی برای تهیه سبزه عید
- استفاده از ظروف سفالی و چینی نتیجه بهتری خواهد داشت تا ظروف پلاستیکی.
- هر قدر قطر بستر کمتر باشد عمر سبزه بیشتر می شود.
- آبی که در طی مراحل کشت سبزه عید استفاده می کنید آب ولرم باشد.
– اگر در محیط گرم و خشک زندگی می کنید تا مرحله ای که جوانه ها هنوز به یک سانت نرسیده اند از پارچه مرطوب استفاده کنید./ ق پ
 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۹
در انتظار بررسی: ۰
تینا
۱۹:۳۵ ۲۴ اسفند ۱۳۹۸
چه سبزه ای تا ۵ روز رشد میکنن؟
میشه پاسخ دهید اخه جمعه عید هستش
مرسی
ناشناس
۲۰:۰۸ ۲۲ اسفند ۱۳۹۸
حالا هر چی عید وسبزش
ناشناس
۰۹:۴۵ ۲۱ اسفند ۱۳۹۷
سلام ممنون از راهنمایی تون متشکرم پیشاپیش عیدتون مبارک
ناشناس
۲۰:۰۴ ۰۹ اسفند ۱۳۹۷
عالی بود
تینا
۱۹:۳۷ ۲۴ اسفند ۱۳۹۸
ببخشید سلام میشه بگید چه سبزه ای تا ۵ روز رشد میکند مرسی
ناشناس
۱۰:۴۵ ۲۱ اسفند ۱۳۹۶
ممنون از راهنمای عالیتون
ناشناس
۱۱:۱۳ ۱۷ اسفند ۱۳۹۶
قطع درختان كهنسال را در نظر بگيريد ودر باره ان حرف بزنيد وجلوي ان را بگيريد اي مردم دلسوز
ناشناس
۱۴:۵۶ ۱۶ اسفند ۱۳۹۶
اگه هر خونه یه لیوان گندم سبزه درست کنن چند تن گندم هدر میشه.
ناشناس
۰۲:۱۳ ۱۶ اسفند ۱۳۹۶
خیلی ممنون

عالی بود
بانو
۱۴:۱۷ ۱۳ اسفند ۱۳۹۶
بسیاز عااالی بود ممنون
ناشناس
۱۵:۲۶ ۱۸ بهمن ۱۳۹۶
عالی بود
ناشناس
۱۵:۲۴ ۱۸ بهمن ۱۳۹۶
عالی بود متشکرم از مطالب کامل و جامع
ناشناس
۲۰:۳۷ ۱۴ بهمن ۱۳۹۶
سلام بسیار عالی ولی عکسا اصلا باز نشد دوس داشتم عکساشو ببینم خصوصا قره ماش
ناشناس
۲۰:۰۳ ۰۹ اسفند ۱۳۹۷
عکس ندارن
ناشناس
۱۸:۱۹ ۲۰ مرداد ۱۳۹۶
باتشکر از سایت خوبتان
ناشناس
۱۸:۱۹ ۲۰ مرداد ۱۳۹۶
باتشکر از سایت خوبتان
ناشناس
۱۸:۱۹ ۲۰ مرداد ۱۳۹۶
عالی بود
ناشناس
۱۸:۱۹ ۲۰ مرداد ۱۳۹۶
عالی بود
ناشناس
۱۸:۱۹ ۲۰ مرداد ۱۳۹۶
عالی بود
امیر
۱۹:۱۷ ۲۶ اسفند ۱۳۹۵
خیلی ممنون از اینکه این اطلاعات مفیدتون بسیار عالی و بی نقص بودند
برو بابا چی چی بود این؟
عالی بود!
ناشناس
۱۵:۴۲ ۲۴ اسفند ۱۳۹۵
خیلی ممنون از راهنمایی خوبتون.
اکرم
۰۰:۳۸ ۲۳ اسفند ۱۳۹۵
واقعا عالی بود، ممنون از راهنمای عالیتون
نرجس
۱۰:۱۷ ۲۰ اسفند ۱۳۹۵
عالی بود
محمدرضاترابی کیاسری
۱۹:۲۳ ۱۸ اسفند ۱۳۹۵
ممنون ازمحبت وراهنمایی شما
دنیا نعمتی
۲۰:۱۰ ۱۷ اسفند ۱۳۹۵
ممنون بخاطر اطلاعات مفیدتون.
الهه
۱۷:۲۲ ۱۵ اسفند ۱۳۹۵
ممنون از کمکتون
ناصري
۱۰:۲۹ ۰۶ اسفند ۱۳۹۵
سلام متشكرم از مطالب خوبتان
ناصري
۱۰:۲۹ ۰۶ اسفند ۱۳۹۵
سلام متشكرم از مطالب خوبتان
ناشناس
۱۰:۱۳ ۲۳ اسفند ۱۳۹۴
خیلی ممنون از این مطالب به خوبی استفاده کردم