سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

چرا ایران بازرسان را به پارچین راه نداد؟

پس از پایان دور دوم مذاکرات ایران و آژانس، مهم ترین محوری که ابتدا مقامات آژانس و سپس رسانه های غربی به تبلیغات روی آن پرداختند، این بود که ایران در هر دو دور مذاکرات درخواست تیم آژانس برای دسترسی به سایت پارچین را رد کرده است.

به گزارش حوزه سياست خارجي باشگاه خبرنگاران به نقل از ايران هسته‌اي، یوکیا آمانو در روز 2 اسفند (21 فوریه) در بیانیه از ایران به سبب نپذیرفتن دسترسی تیم آژانس به پارچین انتقاد کرد.

هرمن ناکارتس معاون وی هم که سرپرستی هیئت مذاکره کننده با ایران را بر عهده داشت، همان روز در وین به خبرنگاران گفت ایران یکی از مهم ترین درخواست های آژانس را که بازدید از پارچین بوده نپذیرفته است.

آمانو در پاراگراف های 6 و 8 از گزارش فوریه 2012 هم به این موضوع اشاره کرده و نوشته است که تیم آژانس در هر دو دور مذاکرات با ایران درخواست بازدید از پارچین را مطرح کرده ولی ایران اعلام کرده است که نمی تواند این درخواست را بپذیرد.

پس از این اتفاق برخی رسانه های غربی شروع به القای این موضوع کردند که ایران به این دلیل از راه دادن بازرسان به پارچین خودداری می کند که در حال تغییر دادن وضعیت این تاسیسات به منظور از بین بردن نشانه های فعالیت هسته ای است.

این در حالی است که دیپلمات ها در تهران می گویند هم گزارش آژانس و هم تحلیل های رسانه های غربی در این باره کاملا گمراه کننده است.

یک دیپلمات در این باره به «ایران هسته ای» گفت: «در واقع قضیه بسیار ساده است. قصه از این قرار است که ایران تاکید دارد و منطقی هم این است که ابتدا یک مدالیته شامل جدول زمانی و اقدامات طرفین، باید مورد توافق قرار گیرد و بعد اگر قرار است دسترسی هم به پارچین داده شود، در چارچوب آن مدالیته باشد».

وی ادامه داد: بنابراین دسترسی به پارچین منتفی نیست اما ابتدا باید مدالیته نهایی شود تا روشن باشد در چه چارچوبی و در ازای چه چیزی و با چه هدفی تیم آژانس به پارچین می رود.

دکتر علی اصغر سلطانیه نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی در این باره گفته است: «هر نوع بازديد و دسترسي به سايت پارچين پس از مذاكره و موافقت بر سر يك چارچوب مشخص عملي خواهد بود».

این دیپلمات مطلع درباره این شبهه که تاخیر در دسترسی به پارچین ممکن است علاوت تلاش ایران برای محو کردن ردپای فعالیت ها باشد، گفت: ژاپن اظهار نظر به لحاظ فنی خنده دارد است. اولا ما می دانیم ماهواره های امریکایی دائما در حال تصویر برداری از پارچین هستند و هرگونه تغییری را رصد می کنند و دوما فعالیت هسته ای به گونه ای است که نمونه ذرات آن تا ده ها سال باقی می ماند و به هیچ وجه قابل محو کردن نیست.

لازم به ذکر است ایران پیش از این هم دو بار در سال های 83 و 84 اجازه بازرسی آژانس از پارچین را داده اما هرگز نشانه ای از فعالیت های هسته ای نظامی در آن دیده نشده است./پ2

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.