سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

رئیس مرکز تجارت جهانی ایران:

سردرگمي بانک مرکزي در کلاف خود ساخته

اتفاقات رخ داده در اقتصاد ایران علی الخصوص در بازار طلا و ارز نشان میدهد که مسئولین محترم بانک مرکزی ایران در کلاف خود ساخته، گرفتار و سردرگم شده اند.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران ، محمدرضا سبزعلیپور رئیس مرکز تجارت جهانی ایران گفت: انگیزه تأسیس و فعال شدن بانکهای مرکزی در کشورهای جهان بسیار روشن و شفاف میباشد بطوریکه همه صاحب نظران ارشد اقتصادی از آن آگاهی دارند پس بازگو نمودن آن تکرار مکررات و چه بسا خسته کننده باشد اما ناخواسته مجبورم تا برای بررسی عملکرد بانک مرکزی ایران به چند مورد از اهداف و انگیزه های مشخص این سازمان اشاره نمایم تا بهتر مقصود خود را رسانده و دین مطلب را ادا کنم.

وی افزود: اهداف بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران که در سال 1339 تأسیس شده است حدوداً شامل 13 بند میباشد که مهمترین آنها عبارتند از چاپ و نشر اسکناس، تنظیم بازار پولی و ارزی، هدایت کننده اعتبارات، کنترل کننده بحران پولی کشور، بانک عامل دولت و.... اما درکل مطالعه قوانین مربوط به تأسیس بانکهای مرکزی در کشورهای مختلف جهان یک هدف مشترک را نشان میدهد که وظایفی از قبیل حفظ ارزش پول، حفظ تعادل داخلی و خارجی پول، کنترل تورم، حفظ ثبات قیمتها و کمک به رشد و توسعه اقتصادی جامعه بعنوان اهداف و مسئولیتهای اصلی تأسیس بانکهای مرکزی ذکر شده است. لذا با نگاه اجمالی به فعالیتهای چند سال اخیر بانک مرکزی ایران به این نتیجه میرسیم که نه تنها این اهداف و شرح وظایف تا حدود زیادی در کشور ما رنگ باخته بلکه بنوعی بانک مرکزی ایران از اهداف اصلی خود دور و کارکرد جدیدی برای خود تعریف نموده است.

علیپور اظهار میدارد: بانک مرکزی ایران طی سالهای اخیر به صرافی و طلا فروش بزرگ دولت مبدل شده است. هرچند که مسئولین بانک مرکزی هنوز خود را پایبند به اهداف و شرح وظایف واقعی بانک میدانند اما در عمل هیچ یک بجز چاپ اسکناس انجام نمیشود.

علیپور در ادامه با اشاره به نوسانات شدید قیمت طلا و ارز در کشور تصریح میکند: با توجه به حضور پر رنگ روزانه این بانک در عرصه بازار و دست داشتن در توزیع و فروشهای گسترده طلا و ارز و همچنین ارتباط تنگاتنگ با عاملان بزرگ و معتبر خرید و فروش در بازار، بطور قطع تا حدود زیادی نبض بازار را در دست دارد ولیکن باعنایت به کسری بودجه چهل هزار میلیارد تومانی دولت و وجود نقدینگی بیش از حد در دست مردم که منجربه رشد تورم میگردد، سیاست دولت براین است تا با فروش گرانتر ارز و طلا، با یک تیر دو نشان بزند یعنی هم پول بیشتری استحصال کرده و هم دست مردم را خالی کند.

وي ادامه داد : مثلاً اگر 10 میلیون قطعه سکه از جانب دولت به قیمت هر قطعه400 هزار تومان توزیع شود فقط چهار هزار میلیارد تومان بدست خواهد آمد اما اگر هر قطعه 550 هزار تومان فروخته شود مطمئناً یک هزار پانصد میلیارد تومان بیشتر از نقدینگی مردم کم و نصیب دولت خواهد شد پس هیچ عاقلی از چنین سود هنگفتی که هر هفته نیز تداوم دارد چشم پوششی نمی کند و پس از گذشت مدتی سیاست را طوری تنظیم مینمایند.

رئیس مرکز تجارت جهانی ایران در ادامه افزود: واقعیتها را هم نباید کتمان نمود زیرا با وضع تحریمهای شدید بین المللی که در اوایل سال میلادی جدید شدیدتر نیز خواهد شد و همچنین تحریم بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران از جانب انگلیس و آمریکا و برخی از دولتهای همسو با سیاستهای آنان، حتماً پیچیدگی کار بانک مرکزی از این نیز بیشتر خواهد شد.

وي در پايان خاط نشان کرد : باید طرحی نو و بدور از احساسات در اندازیم و بحران را بخوبی مدیریت نمائیم تا از گرفتاری و سردرگمی در کلاف خود ساخته رها شده و آرامش نسبی را به بازار، مردم و درکل اقتصاد کشور بازگردانیم./ف

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.