نورالله مرادی با اشاره به اینکه از یکسال گذشته فعالیت خانههای محیط زیست در کشور آغاز شده است، گفت: تاکنون بیش از ۲ هزار خانه محیطزیست راهاندازی شده است.
معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیطزیست افزود: در سیاستهای کلی نظام در حوزه محیطزیست بر رویکرد مشارکت مردمی و اصلاح شرایط زیستی و ضرورت ترویج و نهادینهسازی فرهنگ و اخلاق محیط زیستی مبتنی بر ارزشها و الگوهای سازندهی ایرانی، اسلامی و بهرهمندی از تجارب سازندهی بومی تاکید شده است.
وی اظهار کرد: در سند تحول دولت مردمی با طرح موضوع مردمیسازی امور دولت به نشانگرهای وضعیت مطلوب در حوزه محیطزیست برای ارتقای شاخصهای عملکرد محیطزیستی کشور و چرخشهای تحولآفرین دولت در جلب مشارکت مردم، بر صیانت در هنگام بهرهبرداری از منابع طبیعی تاکید شده است.
بیشتر بخوانید
مرادی ادامه داد: در نشانگرهای وضعیت مطلوب در حوزه مشارکت اجتماعی نیز بر افزایش سرانه فعالیتهای داوطلبانه، میزان ارتباط دولت و مردم، تعداد نهادهای مردمی و حلقههای میانی، نقش مردم به عنوان محور تحول و میداندار جریانهای حل مساله توجه شده و بر ایجاد زمینههای مشارکت مردم در حوزههای نظارت و مطالبهگری که برای راهبری و پایش مستمر و هوشمندانه لازم است تاکید شده است.
وی با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری به ضرورت ساختارسازی برای مشارکت مردم، گفت: برای ترویج و فرهنگسازی و افزایش نقش و مشارکت مردم در حفاظت و بهرهبرداری اصولی از محیط زیست و پیشبرد امور مردمیسازی دولت در حوزه محیط زیست و شتابدهی به تحقق حکمرانی مردمی، "خانههای محیطزیست" به عنوان بستری برای فراهمسازی زمینه همکاریهای مشترک و انجام اقدامات مردمیسازی، در سطح کشور ایجاد و راهاندازی شده است.
وی افزود: با استفاده از ظرفیتهای اجتماعی و فرهنگی موجود در بخش دولتی و غیردولتی میتوان خدمات قابل تجمیع از جمله آموزش، ترویج و فرهنگسازی در حوزههای مختلف را با استفاده از ظرفیت خانههای محیط زیست ارائه داد و چالشهای پیشروی هر محله و منطقه را با شناسایی ظرفیتهای محیطی، علمی، فرهنگی و اجتماعی با ارائه راهکارهای بومی و سنتی مرتفع کرد.
مرادی اضافه کرد: با تجمیع اقدامات و خدمات آموزشی، فرهنگی دولت در سطح روستاها و شهرها در خانههای محیط زیست، مردم نیز سردرگم نخواهند بود و زمینه همافزایی فعالیتها و صرفهجویی در منابع مالی و انسانی نیز فراهم خواهد شد.
معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیطزیست ادامه داد: خانههای محیطزیست با هدف ارتقای فرهنگ محیطزیست و گسترش مشارکت مردم در راستای راهبردی مردمی سازی دولت انقلابی فعال شدند.
وی اظهار کرد: علاقمندی و انگیزه مشارکت مردم و وجود مطالبه اجتماعی برای گسترش نهادهای مردمی منجر شد تا خانههای محیطزیست به عنوان نهادی از خود مردم برای ارتقای فرهنگ محیطزیستی عموم جامعه و بستری برای مشارکت هدفمند، محلهمحور و موضوعمحور ایجاد شود.
مرادی، بسترسازی و ساختارسازی برای جلب مشارکت همگانی و ایجاد زمینه برای افزایش حضور اقشار در حفاظت از محیط زیست را از مهمترین اهداف تشکیل خانههای محیط زیست است.
وی افزود: افزایش مشارکت و نقش آفرینی دستگاههای دولتی و دیگر نهادهای اجتماعی و گروههای موثر اجتماعی میتواند ظرفیت بسیار بزرگی برای ارتقاء فرهنگ محیطزیستی در جامعه با توجه به میزان تأثیرگذاری آنها ایجاد کند.