در واقع می‌توان گفت طرح به‌روزشده کالابرگ الکترونیک، طرح کوپنی است که در سال‌های اول انقلاب اجرا میشده است.

با وجود اینکه دولت به منظور حذف فساد و تقویت تولید مسیر سخت اصلاح ارز ۴۲۰۰ را پیموده است، اما به نظر می‌رسد اجرای سیاست کالابرگ الکترونیک در ماه‌های آینده مشکلات متعدد دیگری را بوجود آورد.
کد خبر: ۱۳۷۰۶۵۲

کالابرگ الکترونیک چیست؟ آیا کالابرگ الکترونیک جایگزین یارانه نقدی می‌شود؟. ساز و کار اجرای کالابرگ الکترونیک چگونه است؟. کالابرگ الکترونیک از چه زمانی اجرایی می‌شود؟ آیا کالابرگ الکترونیک فسادزاست؟.

 پس از فراز و فرود‌های بسیار نهایتاً دولت سیزدهم به دلیل مفاسد شکل گرفته و تضعیف زنجیره تولید، تصمیم به حذف ارز ترجیحی و تخصیص آن به شکل دیگری گرفت. با این وجود کارشناسان و مسئولین به اتفاق بر این باورند در پس این سیاست باید سیاست‌های حمایتی به نحوی اعمال شود تا معیشت خانوار تضعیف و سفره آن‌ها کوچک‌تر از قبل نشود.

به همین منظور دولت تصمیم گرفت در ماه‌های ابتدایی حذف ارز ترجیحی یارانه نقدی را به ۹ دهک درآمدی بدهد و پس از چند ماه زیرساخت اعطای کالابرگ الکترونیک را فراهم آورد و جایگزین یارانه نقدی کند. البته موضوع کالابرگ از سال ۹۷ مطرح است و در جز ۱ از بند «ص» تبصره ۱ قانون بودجه ۱۴۰۱ هم به آن الزام شده است.


بیشتربخوانید


در رابطه با ساز و کار اجرای کالابرگ الکترونیک، سید محمد رضا فاطمی امین، وزیر صمت می‌گوید: فرد با هر کارت بانکی که دارد و می‌خواهد خریدی انجام دهد، وقتی کارت را می‌کشد بخشی از هزینه از کارت فرد و بخشی دیگر از یارانه کسر می‌شود.

همچنین محمدرضا میرتاج الدینی، نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: میزان شارژ اعتبار در کارت بانکی یا کارت یارانه‌ای به اندازه‌ی مابه‌التفاوت قیمت شهریور سال گذشته با قیمت جدید است. مثلاً اگر کالایی ۳۰ هزار تومان بوده و با برداشته شدن ارز ترجیحی به ۵۰ هزار تومان می‌رسد، ۲۰ هزار تومان به اندازه‌ی مابه‌التفاوت آن کالا در قالب یارانه به حساب فرد واریز شده و آن فرد ۳۰ هزار تومان را از جیب می‌دهد و ۲۰ هزار تومان مابه التفاوت از اعتبارش هزینه می‌شود. منتها تأکید بر این است که ابتدا باید اعتبار در کارت شارژ شده و سپس ارز ترجیحی حذف شود.

وی تأکید کرد که به محض اجرایی شدن طرح کالابرگ الکترونیک قیمت کالا‌های ضروری معیشتی، به شهریور ۱۴۰۰ باز می‌گردد.

در واقع می‌توان گفت این طرح به‌روزشده طرح کوپنی است که در سال‌های اول انقلاب اجرا میشده است. از سال‌های گذشته که این موضوع مطرح شد مورد انتقاد بسیاری از کارشناسان قرار گرفت و وعده دولت برای اجرای آن در این شرایط خاص دغدغه‌ها را بیش از پیش کرده است. در ادامه به برخی ابهاماتی که این طرح دارد و می‌تواند موجب مشکلات متعدد دیگری برای مردم شود اشاره می‌شود:

۱) زمینه سازی برای احتکار و ایجاد بازار سیاه: آنچه در اقتصاد اثبات شده است این سیاست دولت هاست که می‌تواند انگیزه سفته بازی، احتکار و ایجاد بازار سیاه را تقویت کند و در صورت سیاستگذاری اشتباه هرقدر هم که نظارت تشدید شود باز هم مشکلاتی بوجو میایند. مشابه تجربه‌ای که در مسأله ارز ۴۲۰۰ بوجود آمد.

در موضوع کالابرگ الکترونیک اولین مسئله این است که خود سیستم کالابرگ فسادآفرین و ایجادکننده بازار سیاه خواهد بود. حتماً فعالان اقتصادی دهه‌های گذشته موضوع شکلگیری بازار‌های سیاه و ایجاد فضای مناسب جهت دلالی را به یاد دارند. همچنین جدای از تشدید وزود دلالان به بازار کالا‌های اساسی، از آنجا که امکان انتخاب و جایگزینی کالا‌ها از مردم گرفته شده است، خود مردم نیز اقدام به خرید و فروش کالا‌ها می‌کنند که آثار مخربی دارد.

تخلفات شکل گرفته از کوپن تا حدی بالا گرفت که در سال ۶۷ قانون منع خرید و فروش کوپن تصویب شد و در آن مجازات‌هایی برای جعل و دخل و تصرف و دزدی و خرید و فروش و سو استفاده از کوپن‌ها در نظر گرفته شد.

سید محمد غرضی عضو کابینه دولت سوم دراین باره می‌گوید: «در سال ۶۸ که ما در دولت بودیم جمعیت کشور ۴۸ میلیون بود، ولی کوپن در دست مردم ۶۸ میلیون بود؛ یعنی ۲۰ میلیون اضافه چاپ شده بود. اکنون که کالا برگ به تعداد بسیار زیادی توزیع می‌شود، این کار اصلاً از عهده دولت بر نمی‌آید.»

همچنین کامران ندری، عضو هیأت علمی پژوهشکده پولی و بانکی و دانشگاه امام صادق در این باره می‌گوید: نظام کوپنی در سطح ملی که ما هم آن را ابتدای انقلاب طی دوران جنگ تجربه کردی، مشکلات فراوانی به همراه دارد. مهم‌ترینش این است که فسادزاست. به هر حال در این سیستم باید دستگاه نظارتی خیلی قوی‌ای وجود داشته باشد که بسیار هزینه‌بر است. اگر همان مبلغ به صورت نقدی حتی به افراد دهک‌های پردرآمد هم پرداخت شود، به‌صرفه‌تر است تا بخواهید چنین سیستم نظارتی‌ای راه بیندازید.

وی اضافه می‌گوید: سیستم کوپنی یک نظام نظارتی خیلی قوی می‌خواهد که اگر نداشته باشید اصلاً به هدف اصابت نمی‌کند. اگر هم بخواهید این سیستم نظارتی خیلی قوی را ایجاد کنید، باید یک بوروکراسی عریض و طویل با هزینه‌های خیلی کلان ایجاد کنید. به جای اینکه این هزینه‌ها ایجاد شود، اگر به همه یکسان پرداخت کنیم به‌صرفه‌تر است.

همچنین هادی حق شناس، کارشناس اقتصادی و نماینده اسبق مجلس با تأکید بر اینکه کالابرگ مناسب شرایط فعلی نیست، خاطرنشان کرد: کوپن برای شرایط بسیار خاص و جنگی کاربرد دارد. امروز اگر گفته می‌شود در شرایط جنگ اقتصادی قرار داریم یعنی انضباط‌های پولی، مالی و مدیریتی کشور باید مدیریت شود.

وی ادامه داد: در حال حاضر بخش عمده کالا‌های موردنیاز کشور را در داخل تولید می‌کنیم و برای اینکه اهمیت این موضوع مشخص شود کافی است ارزش واردات کشور را با ارزش ناخالص کشور مقایسه کنیم، در ۱۱ ماهه امسال کل واردات کشور حدود ۴۰ میلیارد دلار بوده و تولید ناخالص ملی کشور حدود ۴۴۰ میلیارد دلار، یعنی ۱۰ درصد نیاز کشور بستگی به واردات دارد.

حق شناس گفت: به نظر می‌رسد اگر کوپن مجدداً رایج شود در کنار آن عارضه بزرگ‌تری به نام بازار سیاه ایجاد و قیمت‌های غیر واقعی شکل می‌گیرد و دهک‌های پردرآمد می‌توانند با هر قیمتی نیاز‌های خود را تأمین کنند و مجدداً دهک‌های پایین دچار مشکل خواهند شد و قاچاق افزایش می‌یابد.

وی با بیان اینکه عوارضی که کوپن دارد از مزایای آن بیشتر است، تصریح کرد: قیمت واقعی کالا بر اساس کوپن تعیین نخواهد شد هرچند کالا با کوپن به مردم داده خواهد شد، اما قیمت واقعی در بازار سیاه یا دوم تعیین خواهد کرد و تورم نیز بر اساس این بازار خواهد بود، مانند ارز ۴۲۰۰ تومانی که پرداخت شد، اما مردم گوشت ۱۰۰ هزار تومانی خریداری کردند و تورم بر اساس گوشت ۱۰۰ هزار تومانی شکل گرفت.

این کارشناس اقتصادی اظهار کرد: دولت باید به جای این قبیل کارها، قیمت‌ها را واقعی کند و برای خانواده‌های جامعه هدف، سبد کالا به جای کوپن بدهد به دلیل اینکه عوارض اینکار کمتر از کوپن است که کل اقتصاد را عوارض آن تحت شعاع قرار می‌دهد.

۲) ایجاد اختلال در توزیع: دولت در بحث توزیع نان نظام متفاوتی را در پیش گرفته است که مجری آن بر خلاف کالابرگ وزارت اقتصاد است. در این مدل کارتخوان تمام نانوایی‌ها به سیستم بانک مرکزی متصل می‌شوند و مابه التفاوت قیمت نان با قیمت قدیم مستقیماً به حساب نانوا واریز می‌شود. در این مورد باید توجه داشت نان کالایی همگن است، یعنی میان نان نانوایی‌های مختلف تفاوت چندانی نیست و برای مردم تفاوتی نمی‌کند. اما در مورد کالا‌های اساسی اینگونه نیست. مثلاً تنها در مورد روغن ده‌ها عنوان برند تأیید شده وجود دارد که قیمت و کیفیت آن‌ها متفاوت است و به میزان یکسانی هم در بازار وجود ندارند.

با اجرایی شدن کالابرگ این مشکل ممکن است بوجود بیاید که اجناسی که کیفیت کمتری دارند توسط کالابرگ توزیع شوند و برای اجناس با کیفیت بالاتر صفوف طولانی تشکیل شود.

همچنین کارشناسان معتقدند باید مدیریت منابع و مخارج به دست خود خانوار سپرده شود، زیرا هوشمند‌تر از هر سیستم از پیش تعیین شده‌ای می‌تواند عمل کند. ضمن آنکه نظام کالابرگی برای برخی افراد می‌تواند مشکلاتی را ایجاد کند.

محمد صالح جوکار، رئیس کمیسیون شورا‌ها و امور داخلی مجلس در این باره می‌گوید: در بحث اختصاص کالابرگ این انتقاد جدی وجود دارد که برخی از افراد مثلاً روستاییان خودشان مرغ دارند و تولیدکننده تخم مرغ هستند، بنابراین نیازی به این کالابرگ ندارند و اعطای کالابرگ به آن‌ها عملاً مفید نخواهد بود. به همین دلیل، بهتر است یارانه به صورت نقدی در اختیار مردم قرار بگیر، د تجربه‌های تلخ قبلی کالابرگ کاغذی (کوپن) نیز تکرار نشود. در ارتباط با همین مثال، نباید به گونه‌ای عمل کنیم که روستاییان به سمت استفاده از مرغ ماشینی بروند و تولیدات خودشان را مصرف نکنند و مشکلات دیگری برای کشور به وجود بیاید.

۳) عدم تأثیر کالابرگ بر کاهش اختلاف طبقاتی: در زمان دولت هاشمی‌رفسنجانی با وجود تداوم پرداخت کوپن به مردم، ضریب جینی هیچ‌گاه پایین‌تر از ۰.۴ نیامد؛ این در حالی است که با اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها در سال ۸۹ و پرداخت یارانه نقدی به مردم، ضریب جینی از ۰.۴۱ به زیر ۰.۳۷ آمد و به پایین‌ترین میزان پس از انقلاب اسلامی رسید.

۴) وابستگی به واردات: کالابرگ ضمن اینکه تقاضای کاذب ایجاد می‌کند (همانطور که بالاتر گفته شد) امکان جایگزینی کالا‌های جانشین و مکمل را دشوار می‌کند و در نتیجه مصرف برخی کالا‌های اساسی به طور فزاینده‌ای رشد پیدا می‌کند. در نتیجه باید انتظار داشت که نیاز به واردات مستمر برخی کالا‌ها ایجاد شود.

۵) زیرساخت پیچیده: با توجه به کالا‌های مختلف موجود در سبد کالایی کالابرگ، باید همه سوپرمارکت‌ها، مغازه‌ها و فروشگاه‌ها به این سازوکار مجهز باشند، ولی با توجه به مشکلات زیرساختی موجود در دستگاه‌های پوز، به هیچ وجه سازوکار کالابرگ برای تمام محل‌های فوق آماده نیست و نتیجتاً مردم تنها در فروشگاه‌های بزرگ باید این کالا‌ها را خریداری کنند که ثمره آن، صف‌های طولانی خرید کالا‌های اساسی و ایجاد انحصار برای فروشگاه‌های بزرگ در مقابل دیگر مغازه‌ها است که این امر نیز موجب ایجاد مشکلات وسیع در اقتصاد خواهد شد. در این بین نزدیک‌ترین تجربه، سبد کالای اعطایی به مردم در دولت روحانی است که موجب از بین رفتن عزت مردم شد.

لازم به ذکر است تا پیش از این به منظور تأمین سبد غذایی خانواده‌های تحت پوشش کمیته امداد حدود ۲ میلیون خانواده از نظامی نزدیک به کالابرگ بهره گرفته می‌شد، ولی باید در نظر داشت اجرا کردن این سیاست به صورت کلان و برای تمام جامعه پیچیدگی و تبعات به شدت بالاتری دارد.

از طرف دیگر به منظور دسترسی به کالابرگ الکترونیک برای همه باید دسترسی مردم به تلفن‌های هوشمند و امکان کاربری آن برای همه اقشار در نظر گرفته شود.

علی سعدوندی، کارشناس اقتصادی در این باره با تأکید بر اینکه سیاست کوپن در دهه شصت به اهداف خود نرسید، می‌گوید: حال با پیشرفت تکنولوژی به جای کوپن کاغذی می‌خواهند کوپن الکترونیک بیاورند که اتفاقاً معایب بیشتری نسبت به کوپن کاغذی دارد، چون همه اقشار جامعه با این مسائل الکترونیک آشنا نیستند.

وی ادامه می‌دهد: بهترین سیاستی که ما برای جبران داریم همان پرداخت سیاست یارانه نقدی مستقیم است که در دنیا هم تحت عنوان UBI شناخته می‌شود. همان سیاستی که یکبار در هدفمندی یارانه‌ها اجرا شده، ولی متأسفانه در ادامه کار متوقف شد و ادامه پیدا نکرد چرا که این سیاست بی اعتبار شد. این دولت هم دقیقاً دارد راه دولت تدبیر و امید را می‌رود و در سیاست‌های اقتصادی شکست خواهد خورد.

۶) تبعات اجتماعی: هرچند اجرای سیاست کوپن در سال‌های پس از جنگ و در شرایطی که کشور با مشکلات متعددی از جمله ممنوعیت یا بالابودن ریسک واردات و کاهش سرمایه گذاری دست و پنجه نرم می‌کرد سیاست ضروری و عادلانه‌ای بود، ولی این نوستالژی شیرینی برای آن نسل نبوده و نیست. هرچقدر هم که تفاوت‌های کالابرگ الکترونیک با کوپن تشریح شود، باز هم اذهان به خاطرات تلخ می‌رود و موجب سرخوردگی و تقویت گزاره عدم توسعه برای نسل جوان می‌شود؛ بنابراین سیاتگذار نباید از این جنبه مهم اجتماعی غافل شود.

کالابرگ الکترونیک دوربرگردانی در مسیر حذف رانت و فساد می‌شود؟
موارد بالا ابهامات و مشکلات انتظاری بود که در پس اجرای سیاست کالابرگ الکترونیک به وجود خواهد آمد. لازم به تأکید است این سیاست‌های دولت‌ها است که می‌تواند زمینه ساز ایجاد رانت و فساد باشد یا برعکس.

منبع: مهر

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۳
در انتظار بررسی: ۱
Iran (Islamic Republic of)
یک هموطن
۰۹:۵۲ ۱۳ آذر ۱۴۰۱
من تحت پوشش کمیته امداد هستم . من بیشتر از اینکه به کالابرگ نیاز داشته باشم به یارانه پول نقد نیاز دارم تا با ان بتوانم تمامی درامدم را جمع کنم و اجاره منزل را بدهم . اگر این پول نقد حذف شود واقعا من به عنوان یک زن سرپرست خانوار به مشکل اساسی برخورد می کنم . پول نقد را بهتر می شود برنامه ریزی کرد و خرج نمود . لطفا صدای من را به مسئولان برسانید . ممنون
Iran (Islamic Republic of)
مسعود هوشمند
۱۰:۳۶ ۱۸ آبان ۱۴۰۱
اگه نظر مردمو میخوای بزارید یارانه باشه کالا برگ یعنی فساد بیشتر زندگی بدتر
Iran (Islamic Republic of)
محمدرضااربابی
۱۸:۰۰ ۲۲ شهريور ۱۴۰۱
سلام سوالم درباره ی یارانه ی الکترونیک هست اگر من بروم بقالی خرید کنم دولت از کجا متوجه میشود که من چه کالایی خریدم که یارانه ان را به من پرداخت کند
Iran (Islamic Republic of)
شهرام
۲۰:۱۰ ۲۱ شهريور ۱۴۰۱
حق ندارین یارانه نقدی بردارین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۰ ۱۷ شهريور ۱۴۰۱
میخوان کالا برگ بدن که نصف پولو هم بدزدن میگن هر خانواده ی ۴نفره خرجشون ماهانه ۹۵۰ تومنه یعنی بقیه ی یارانه هم میره تو جیب دولت دزد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۸ ۰۷ شهريور ۱۴۰۱
خجالت بکشید دیگه چقدر ظلم چقدر بدبختی ب خدا نمیدونم چرا صدامون هم در نمیاد این پول بی ارزش ما داریم میدیم کرایه خونه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۵ ۰۴ شهريور ۱۴۰۱
چرا دولت به حرف اقتصاد دانان گوش نمیدهد؟؟؟
کوپن با اسم جدید کالا برگ کاملا فساد زا و به ضرر قشر ضعیف جامعه است.
الان ی رقمی را میگیرد و کم و بیش خرج میکند ولی با کالا برگ باید کالا را بگیرید و با قیمت پایین تر بفروشد نا تبدیل به پول شود و مخارج زندگی را تامین کند . این ظلم واقعی است....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۱ ۲۲ مرداد ۱۴۰۱
اگر برای مردم کاری میکنیدحداقل به نظرشون اهمییییت بدید که مردم با کدوم روش بیشتر مشکلشون حل میشه، هیچکس کالابرگ نمیخواد همه یارانه نقدی میخوان اجازه بدید مردم خودشون برای زندگیشون تصمیم بگیرن که با این یارانه چی میخوان بخرن اینقد مردم ایران رو تحقیر نکنید در دنیا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۶ ۱۶ مرداد ۱۴۰۱
ما کالا برگ نمی‌خواهیم وقتی بچه داریم شوهر نداریم هزینه اجاره با برخی از هزینها رو چطور بدیم دیگه ما رو از این بدبخت تر نکنین کالابرگ چه ارزشی داره مگه همه چیز شکمه
Iran (Islamic Republic of)
مریم
۱۷:۳۹ ۰۵ مرداد ۱۴۰۱
ما با کالا برگ مخالف هستم میخواهیم چرا نمی‌فهمید ما کالابرگ دلبخواه خودمون رو میخواهیم بخریم نه جنس بنجول میخواهیم دارو یا چیزی دیگر بخریم برای جیب خودتون نقشه نکشید
Iran (Islamic Republic of)
نازنین
۱۷:۳۲ ۰۵ مرداد ۱۴۰۱
بابا به کی بگیم کالابرگ نخواهیم به پول نقد ما بیشتر نیاز داریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۶ ۱۱ تير ۱۴۰۱
تورو خدا يارانه بهتره مانمی تونیم زندگی کنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۳ ۰۲ تير ۱۴۰۱
به نظر من یارانه نقدی خیلی بهتره شهرستان ما کالا برگ الکترونیک دوروزه اجرا شده خیلی هاشون که گوشی هوشمند ندارن این ی مشگل است بعضی ها پول نداشتن که تاخرید کنن در هر صورت ما مردم ضرر میکنیم ما باید دو برابر یارانه پول بدیم تا کالای رو بخریم حالا فکر اینو نکردن که اونی پول نداره یارانش چی میشه چرا فکر مردم بدبخت نمیکنن شما رو خدا یارانه نقدی بدین انقد این مردم نجیب رو عذاب ندین
Iran (Islamic Republic of)
خلیلی
۰۹:۲۳ ۰۱ تير ۱۴۰۱
در مردمی سازی یارانه باید اختیار عمل را به مردم بدهیم که میخواهند یارانه را نقدی دریافت کنند یا بصورت کالابرگ و غریب به اتفاق بیش از 80 درصد مردم یارانه نقدی را میخواهند یا از مردم نظر سنجی ونظر جمع که بیشترین آراء را داشته باشد اجراشود دراینجا نظر مردم مهم است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۵ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
کشور ما که تجربه ی با کوپن و بی کوپن را داره و از همه مهمتر تجربه ی جهانی هم هست کارشناسان فن بهترین راه که بنظرم پرداخت نقدی آقای احمدی نژاد هست را اجرا کنند. دردسر دوباره درست نکنید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۳ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
دیگه وضع از این که هست بدتر نکنید مردم اعصاب صف گرفتن وشلوغی ندارن خلق وخو مردم الان با اون زمان خیلی فرق کرده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۸ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
زمانی که کوپن میدادن به خانواده ها چهل کیلو برنج وشکر وروغن وقند به روستایی آرد دوتا میدادن الان به روستایی دو ماه یک آرد میدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۸ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
کوپن به درد نمیخوره کلی مشکل ایجاد میکنه یه بار شکست خورده پولشو میدادین بهتر بود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۰ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
شما دارین میگین فقط از فروشگاهای نامبرده میتوان کالا گرفت خب این خودش فسادی میاره چرا چون همون فروشگاها هر طور که دلشون بخاد مدیریت میکنن و شلوغی جماعت هم میاد روش باز حالا میگفتین هر مغازه ایی به میاد یه چیز دیگست ولی اگه فقط فروشگاهای زنجیره ایی مشکل ساز میشه من دیروز یه مربای هویچ گرفتم از فروشگاه جانبو پنجاه سه تومن بعد تصادفی رفتم یه سوپر مارکت محلمون به خدا همونو میداد سی تومن اول فکر میکردم این فروشگاهای زنجیره ایی ارزونتر از همه جاست ولی اشتباه میکردم شما خودتون امتحان کنین ببینین درسته یا نه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۰ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
توزیع کوپنی اقدام خوبی است چون درکشورمااسراف زیاد هست ولی درکناراین کار مانندکشورهای توسعه یافته درمدارس ورسانه ها فرهنگ درست مصرف کردن آموزش داده شودتافرهنگ اصلاح نشود چیزی درست نخواهدشدتوزیع کوپنی را دهک بندی نکنید وبه همه بدهید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۷ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
فکری برای دهک ده بکنید که با بهانه های مختلف یارانه را براشون قطع کردین اخه پنج ملیون خرج کرد در یکسال باید یارانش قطع بشه بی انصاف خودت در رفاهی وخبر از دهک ده نداری!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۳ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
آیا تویه این طرح میتوان از هر مغازه ای خرید کرد؟ اگر نه خب امکانات لازم را کی به خرده فروش ها میدهد اگر آنها نتوانن یارانه ای بفروشن برشکست میشن و موجب بیکاری کلی آدم میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۹ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
وقتی با کوپن جنس بنجل بدهید چه فایده هم یارانه نقدی ۳ملیونی باید بدهید هم هرماه ۱۰ کیلو برنج خوب درجه یک روغن ۳لیتری یک کیلو شکر یک کیلو قند تاید ۵ عدد مایع ظرف شوئی ۴ لیتری شامپو یک لیتری یک کیلو ماکارانی ربع گرجه مرغ دوعدد گوشت یک کیلو پنیر ماست شیر و...به هر خانوار هر ماه این میشود عدالت مبارزه با فقر نام نهاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۵ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
سردیت نشه یه وقت؟!
یه اجاره خونه هم میزاشتی تنگش که دیگه سرکار هم نری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۶ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
مسول محترم که یارانه ما رو قطع کردی لطفاً یارانه ما رو برگردون خوردن نداره بخدا ضررشو میکشی به کسانی که صاحب خونه ویا چندتا خونه دارن یارانه دادی اونوقت یارانه من که فقط یک ماشین دارم باهاش مسافر کشی میکنم قط کردی اگه راضی نیستی بیا این ماشین هم بدم بهت برم با چهار چرخ کار کنم که راضی باشی .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۹ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
این کالا برگ ببرید توفوتبال تون که بعضی ها را که چهل میلیارد قراردادشون را کنترل کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۰ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
همه چیز گران میشه صددرصد تجربه ثابت شده .پولش رو به خودمان بدهید بهتره تا کوپن الکترونیکی .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۸ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
مشکل اینه که نمیدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۲ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
یارانه رو بیشتر کنید مثلاً از 300 به 600 برسونید چون همه چیز گرون شده
و اینکه برای افراد مجرد که سنشون بالا رفته، یارانه شون رو به خودشون بدید
شماها که همه چیز دستتون هست و کاری براتون نداره. پس لطفاً تغییرات درست رو اعمال کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۸ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
یعنی ماهایی که یارانه می گیریم با هر کارتی که الان داریم (به غیر از کارت یارانه سرپرست خانوار) می تونیم خرید کنیم و از یارانه مون کم می شه؟ یا اینکه منظورتون همون کارت یارانه سرپرست خانوار است؟
اگر همونجوری باشه که اولش گفتم خوب می شه چون اینجوری یارانه برای هر کسی جداگانه محاسبه می شه و نیاز نیست که کارت یارانه سرپرست خانوار رو برداریم برای خرید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۴ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
دوباره بساط کوپن فروشی و احتکار کالاهای کوپنی و بز خری کوپنای مردم شروع شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۶ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
توراخدا پول مردم راخرج طرحهاتون نکنین صدتومن به یارانه اضافه کنید نون را هم آزاد کنید اخرش که گرون می کنید،پول این ایده پردازیهاتون راهم بدین به چند تابدبخت بیچاره.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۹ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
ما نانوایی داریم به ضدمردم کار نکردن این بار
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۱ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
باید قبل حذف کالابرگ می دادند انتظار تورم ورفتن مردم به مغازه کمتر می شد ازهمون قیمت پایین مغازها قبل اعلام جمع می کردن وپخش می کردن دوم برای کالا برگ باید برا ماه اول بیش از نیاز مردم بهشون کالا بدن که بازار بهم نریزه بعد ازیک ماه متعادل شود وبه جای پول کالا بدهند وسعی کنند حداقل پنجاه تاصد هزارتومان اجناس ک۶ میدن بیشتر ازنقدی باشد که مردم احساس ضرر نکنند
Iran (Islamic Republic of)
گیله مرد
۱۰:۲۲ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
اول که گفتن فقط 4 کالا گرون میشه روغن،مرغ،تخم مرغ و لبنیات این پولی که قراره واریز هم بشه به عنوان یارانه جدید برای همین محصولات هست. بعد دیدیم همه چیز گرون شد حتی چند مرحله هم گرون شد. خوب بزرگوار روغن گرون بشه چیپس هم گرون میشه هرکدوم از این 4 محصول روی قیمت پفک، کیک، بیسکوییت، شیرینی،بستنی ... تاثیر داره و همه چیز گرون میشه پنیر پیتزایی که کیلویی 50 هزار تونان بوده شده کیلویی 200 هزار اسمارتیس 7 هزار تومنی شده 20 هزار تو ساخت کیف سنتور هم مرغو تخم مرغو روغنو لبنیات بکار میره که قیمتش از 120 هزار رسیده به 350 هزار? خوب خیلی ها از این پول برای خرید دارو یا لباس یا ... استفاده میکنن فقط همین 4 قلم کالا نیست که. پرداخت نقدی از کالابرگ الکترونیکی خیلی بهتره . هرچند وقتی محاسبه میکنیم قیمت جدید کالاهارو ، نرخ یارانه های جدید با همون 45 هزار تومن قبلی فرقی نداره.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۳ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
اجزا تشکیل دهنده کیک و بسکویت (آرد روغن تخم مرغ شکر)
اجزا تشکیل دهنده سس (روغن تخم مرغ)
پفک (روغن بلغور ذرت پودر پنیر)
تقریبا تمامی اجناس همینجورن و گرون شدن و به حق هم گرون شدن
حالا شما میخوان مابه تفاوت گرون شدن روغن و پنیر رو فقط به مردم بدید؟
Iran (Islamic Republic of)
سلیمانی
۰۸:۵۶ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
خانواده های تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی با همین یارانه زندگی می کنند اگر یارانه هم قطع شود خرجی ندارند کوپن که یارانه نمی شود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۷ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
استاد پول حروم کردنن معلوم نیست چقدر هزینه کوپن الکترونیک شده،فکرشو نمی کنن اینطوری اولا باید پول داشته باشی که خرید کنی تا بعد کسر بشه ثانیا هر که بیشتر خرید کنه از یارانه بیشتری برخوردار میشه یعنی باز به زیان اوناست که ندارن!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۲ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
ای ول نقدی بهتره نمی‌دونم این مجلسیها چرامیخوان عوض اینکه لقمه رومستقیم به دهنشون بذارن دورسر شوم میچرخونن بعد بگن نمی‌رسه آیا زانتی پشت کالا برگ وجود دارد یاسهمی دارن؟!!بهترین کار نقدی هست که خودخانواده مدیریت کنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۵ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
ماکه چیزی ازین بازی مسئولین نفهمیدیم فقط میدونم مردم ایران درگیر یه مسخره بازی شدن که عین توپ فوتبال اینور واونور پاس داده میشن خیلیها بااین پول یارانه لباس چیزای دیگه که غیر از خوردنیها هستن میخرن اگه یارانه حذف شه تکلیف این مردم چی میشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۳ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
یارانه نقدی بهتره.
یارانه نقدی مردم ایران را به تشویق جهت تولیدات مواد غذایی میکند.
اینجوری روستاییان در تولید محصولات کشاورزی خود کفا میشوند.
من خانمی را میشناسم که از ۵۰ متر مربع زمینِ کنار خانه خود که قبلاً بلا استفاده بود، اکنون آن را تبدیل به پرورشِ چند تا مرغ کرده و از ته مانده غذاهای همسایه ها به عنوان غذای مرغ استفاده میکند و از هیچ "دان مرغ" یا خوراک طیور استفاده نمی کند و بقیه همسایه ها نیز از تخم مرغ و گوشت این مرغ ها، بهره می برند.
Iran (Islamic Republic of)
حمار دولتی
۰۹:۱۰ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
بنده دوتا گاو اوردم خواستم پرورش بدم در مشاعات دو هزار متری برج باغ آپارتمانم در زعفرانیه متاسفانه همسایه ها اجازه ندادن ، لطفا راهنمایی کنید چکار کنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۵ ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
بی مزه
آخرین اخبار