خشکسالی‌ها سبب شده است تا فرصت گرانبهایی که معمولا فصل بهار برای تعلیف دام دامداران در اختیار قرار می‌داد از بین برود.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، خشکسالی امسال کلیدواژه‌ای است که این روز‌ها در سراسر کشور دست به دست می‌چرخد و آفات و آثار خود را نیز البته به انحاء مختلف بر حرف و مشاغل می‌گذارد.

در این میان، اما مشاغل وابسته به زمین قاعدتا متحمل بیشترین خسارت می‌شوند و با معضلات متعددی روبرو هستند که در صورتی که برای آن‌ها تمهیداتی اندیشیده نشود ممکن است فعالیت‌ها را به صورت کامل از میان بردارد.

کشاورزان و دامداران هم در این میان به واسطه خشکسالی و کمبود نذورات آسمانی کم مشکل ندارند و بسیاری از آن‌ها مجبور به تغییر اساسی در نوع فعالیت خود نسبت به سال‌های گذشته شده‌اند.


بیشتر بخوانید



دامداران استان هم در این میان کم مشکل ندارند و بخش بزرگی از مشکل آن‌ها ناشی از این است که خوراکی برای دام‌های خود ندارند و در بسیاری از مراتع و زمین‌های استان علوفه‌ای برای چرای دام‌های آنان وجود ندارد.

از سوی دیگر کمبود نهاده‌های دامی نیز قوز بالاقوز شده است و هرچند که مسئولان وعده‌هایی برای تخصیص نهاده‌های دامی داده‌اند، اما تا زمانی که وعده‌ها محقق شود دامداران همچنان در مشکلات خود غوطه ور خواهند بود.

 

افزایش هزینه های نهاده های دامی



احمد داوطلب مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: بسیاری از هزینه‌های مرتبط با تغذیه دام‌های استان بالا رفته و علت آن افزایش هزینه نهاده‌های دامی است.

او با اشاره به اینکه دامداران استان بخش زیادی از هزینه‌ها را از ناحیه همین هزینه‌های مربوط به تغذیه دام خود متحمل می‌شود افزود: خشکسالی‌ها هم سبب شده تا فرصت گرانبهایی که معمولا فصل بهار برای تعلیف دام دامداران در اختیار قرار می‌داد از بین برود.

مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: دام‌های سبک دامداران معمولا از طریق تعلیف دستی تغذیه می‌شدند، اما کمبود علوفه در مراتع سبب شده تا هزینه‌های اضافه از این طریق به دامداران استان وارد شود.

اورانی رئیس جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز گفت: در سال زراعی جاری حدود ۶۲ درصد بارش‌ها کاهش پیدا کرده و به تبع آن تولید محصولات زراعی کاهش داشته و لذا در حال حاضر در اراضی، علوفه‌ای برای چرا نیست و دامدار با کمبود علوفه روبه رو است.

او افزود: با پیگیری‌های صورت گرفته مقرر شده تا به استان‌هایی که بالای ۷۰ درصد کاهش بارندگی داشته‌اند نسبت به سال گذشته ۲ برابر و استان‌هایی مانند خراسان رضوی که بین ۴۰ تا ۷۰ درصد کاهش بارندگی داشته اند ۵۰ درصد نسبت به قبل نهاده بیستری داده شود.

رئیس جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: در سال زراعی جاری در مرحله اول ۱۶۷۰۰ تن جو به عنوان سهمیه خشکسالی وارد استان شده و بین دامداران سبک توزیع و در مرحله دوم ۹۷۱۷ تن جو و ۷۵۷۰ تن ذرت به استان تخصیص یافته که در بین گاوداران غیر صنعتی روستایی توزیع شده است.

محمد نبوی‌فرد مدیرکل امور عشایر خراسان رضوی گفت: عشایر استان نیز از ناحیه خشکسالی بیشترین ضرر و زیان را متحمل شده‌اند و علوفه مرتعی نیز برای دام عشایر بسیار کاهش پیدا کرده است.


او افزود: امسال با فقر کیفی مراتع استان روبرو هستیم و هیچ راهکاری جز تعلیف دستی برای عشایر و دامداران وجود ندارد و درصورت تامین نشدن نهاده مورد نیاز احتمالا تولیدات دامی عشایر با کاهش چشمگیری روبرو خواهیم شد.


تابستانی سخت برای مشهد

حسین اسماعیلیان مدیرعامل آبفای مشهد مقدس گفت: کاهش چشمگیر بارندگی‌ها در سال آبی جاری سبب شده تا چشم انداز سختی برای مشهدمقدس در ایام تابستان پیش‌بینی شود.

او افزود: برآورد‌ها و آمار‌ها حاکی از این است که نسبت به مدت مشابه سال قبل در این سال آبی با کاهش ۶۷ درصدی بارندگی روبرو بوده‌ایم که این مسئله اثرات زیانباری بر تامین آب شرب مشهد مقدس خواهد داشت.

مدیرعامل آبفای مشهد مقدس ادامه داد: برآورد‌ها همچنین حاکی از این است که اینک ۱۱۳ روستای مشهد مقدس در شرایط تنش آبی قرار دارند و البته این در حالی است که در مجموع ۲۶۲ روستا تحت پوشش آبفای شهرستان قرار دارند.

اسماعیلیان بیان کرد: در حوزه مدیریت مصرف نیز با توجه به وضعیت فعلی باید سازوکار‌های اصلاحی در دستور کار قرار بگیرد و این اقدامات را با توجه به شرایط تنش آبی در نظر گرفته‌ایم.

اسماعیلیان بیان کرد: یکی از مهمترین موارد در دستور کار، تعویض کنتور‌های خراب مشترکان است که بعضاً دردسر‌هایی را در حوزه مصرف آب ایجاد می‌کند و از سوی دیگر کاهنده‌های مصرف آب را نیز در میان مشترکان توزیع کرده‌ایم.

او تصریح کرد: قطع انشعابات غیرمجاز نیز یکی دیگر از دستور کار‌های مهمی است که آن را مدنظر قرار داده‌ایم، زیرا از این ناحیه نیز بعضا ضرر‌های جبران ناپذیری به آب شرب شهرستان وارد می‌شود.

مدیرعامل آبفای مشهدمقدس تاکید کرد: برای مثال در اطراف مشهد مقدس شاهد ویلا‌های غیرمجازی هستیم که بعضاً میزان مصرف هر کدام از آن‌ها از مصرف آب یک روستا نیز بیشتر است و تلاش شده سازوکار‌های قانونی برای مقابله با این مهم در نظر گرفته شود.

اسماعیلیان اظهار کرد: نشت‌های زمینه‌ای نیز بعضاً سبب هدررفت واقعی آب می‌شوند و شناسایی این موارد را در دستور کار قرار داده‌ایم.

 

منبع؛ تسنیم

انتهای پیام//م.ج

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.