به گزارش
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از
مشهد، داورزن خراسان رضوی را همه با
فلفلهای تند و آتشین میشناسند، میگویند بیش از ۲۰۰ سال است کشاورزان این منطقه نسل بهنسل فلفل قرمز بومی منطقه را میکارند. شرایط آب و هوایی و اقلیمی داورزن آن را مستعد تولید فلفل تندی کرده که حتی هندیها هم خواهان آن هستند.
اما با همه اینها در دهههای گذشته اقدامی برای برندسازی آن انجام نشده است و سال هاست طبق معمول همان بلایی که سر زعفران و پسته تولیدی ایران میآید گریبان این محصول آتشین را هم گرفته است.
بیشتر بخوانید
دلالان هندی و پاکستانی از تیرماه تا آذر هر سال که فصل برداشت فلفل این منطقه است سروکلهشان در داورزن پیدا میشود و فلفل کشاورزان را با قیمت بسیار پایین خریداری میکنند و فلهای به کشورشان میبرند تا آن را فرآوری کرده و به نام خودشان راهی بازارهای جهانی کنند.
در حال حاضر نیز بخش اعظم فلفل داورزن با قیمت کیلویی ۱۰ هزار تومان در سایه بیتوجهی دست اندرکاران نصیب دلالان کشورهایی به اصطلاح مهد تولید فلفل میشود؛ البته مسئولان میگویند ایجاد شهرک تخصصی فلفل داورزن کلید خورده است و شاید اگر همت و عزم ملی باشد بتوان امیدوار بود در سالهای آتی فلفل داورزن بهنام قطب تولید آن در ایران راهی بازار جهانی شود.
بیشتر بخوانید
فلفل چیلی محصول آتشین داورزن
محمدرضا داورزنی معاون فنی مدیریت جهاد کشاورزی داورزن گفت: شهر ما رتبه نخست تولید فلفل با نام علمی capsicum spp یا نام عمومی فلفل چیلی در کشور را دارد.
او افزود: پیشینه تولید فلفل در داورزن به دو قرن پیش برمیگردد و چون شرایط آب و هوایی مناسب تولید فلفل بوده این محصول تا کنون یکی از سه کشت شاخص داورزن بوده است.
معاون فنی مدیریت جهاد کشاورزی داورزن ادامه داد: تندی و کیفیت بالای فلفل قرمز داورزن موجب شده است هرساله بخشی از فلفل این شهرستان راهی بازارهای هند و پاکستان شود.
داورزنی بیان کرد: البته متأسفانه تاجران هندی و پاکستانی این محصول را فلهای و بدون فرآوری و آن هم با قیمت پایین خریداری می کنند و به دست تاجران فلفل هندی و پاکستانی میرسانند؛ بدین ترتیب ارزش افزوده فلفل تولیدی داورزن به دست هندیها و پاکستانیها میرسد و البته بهنام آنها به بازارهای جهانی میرود.
او با اشاره به اینکه یک دهه پیش سطح زیر کشت فلفل در داورزن بالغ بر ۹۰۰ هکتار بوده است، تصریح کرد: در سالهای گذشته واردات بیرویه و از سوی دیگر مقرون به صرفه نبودن کشت این محصول موجب شده است تا سطح زیر کشت این محصول که میتواند برای ما ارزآوری داشته باشد به ۵۵۰ هکتار در امسال برسد.
معاون فنی مدیریت جهاد کشاورزی داورزن تاکید کرد: این در حالی است که سطح زیر کشت این محصول در سال گذشته حتی کمتر از ۴۰۰ هکتار شده بود اما امسال تولید فلفل داورزن به ۱۲ هزار و ۵۰۰ تن به صورتتر و یا دو هزار و ۵۰۰ تن خشک میرسد.
در حال حاضر هر کیلو فلفلتر داورزن با کیلویی ۱۰ هزار تومان خریداری میشود که موجب دلسردی کشاورزان شده است چرا که دلالان فلفلی را که به این قیمت خریداری میکنند تا پنج برابر این قیمت به هندیها و پاکستانیها تحویل میدهند.
داورزنی اظهار کرد: بررسیها نشان میدهد قیمت تمام شده فلفل برای کشاورزان حداقل ۴چهار هزار و ۵۰۰ تومان است؛ برداشت فلفل قرمز در داورزن بهصورت مکانیزه انجام نمیشود و محصولی است که باید بوسیله نیروی انسانی برداشت شود. در حال حاضر دستمزد کارگر فلفل چین در داورزن روزی ۹۰ هزار تومان است که برای کشاورزان گران تمام میشود.
او افزود: برداشت فلفل در این منطقه از تیرماه آغاز میشود و هم اکنون فصل آخر چیدن فلفل است.
معاون فنی مدیریت جهاد کشاورزی داورزن با اشاره به روند ایجاد شهرک تخصصی فلفل در داورزن ادامه داد: در حال حاضر در مرحله واگذاری زمین به متقاضیان فعالیت در این شهرک هستیم.
داورزنی بیان کرد: در حال حاضر ۷۰ کارگاه فرآوری فلفل بهصورت پراکنده در داورزن فعالیت میکنند که با تجمیع آنها و به روز کردن تجهیزات، میتوان برای برندسازی فلفل داورزن گام برداشت.
او با بیان اینکه برای تولید فلفل نیاز به آب فراوانی است، تصریح کرد: برای برداشتن این چالش از سر راه توسعه کشت فلفل، تجهیز مزارع تولید فلفل به نوار آبیاری قطرهای در دستور کار قرار گرفته و تاکنون ۱۵ هکتار از اراضی به این شیوه آبیاری تجهیز شده است.
معاون فنی مدیریت جهاد کشاورزی داورزن تاکید کرد: داورزن در تولید گیاه دارویی "انسیون" یا "بادران" رتبه نخست کشوری را با ۱۲۰ هکتار سطح زیر کشت دارد که ۱۲۰ تن محصول میدهد.
داورزنی اظهار کرد: این محصول در بازه اسفند تا خرداد هرسال نیاز به رسیدگی دارد و فصل کاشت و برداشت آن کوتاه است. عمده این محصول به کشور ترکیه صادر میشود و امسال نیز با وجود محدودیتهای کرونایی تاکنون چند محموله انسیون به ترکیه رفته است.
داورزن همچنین بیشترین میزان سطح زیر کشت کنجد خراسان رضوی را به خود اختصاص داده است. بیش از ۴۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی داورزن زیر کشت دانه روغنی کنجد است.
انتهای پیام//ف.ش