سرپرست خدمات بازرگانی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی در پاسخ به این پرسش که؛ «عمده مشکلات مطروحه از سوی فعالان حوزه تجارت خارجی بر چه مسائلی تمرکز دارد؟»، ادامه داد: بیشترین مشکل بحث عدمارتباط استانها با بانک مرکزی به صورت برخط و آنلاین است؛ یعنی اطلاعات از سوی این بانک به استان با تاخیر اعلام میشود و گاهی با اختلاف۲ الی ۳ ماهه به طول میانجامد. همین امر باعث میشود تا تجار بیشتر سردرگم شوند و سازمانهای متولی نیز نتوانند برای ماهها تصمیم درستی اتخاذ کنند.
عزیزی بیان کرد: درخواست اتاق بازرگانی، سازمان صمت، گمرک و همچنین شورای هماهنگی بانکها این است که در سامانه نیما به آنها دسترسی داده شود تا به صورت برخط بدانند تعهدات ارزی فعال اقتصادی در چه زمینهای است و چه مقدار از آن را پاس کرده و چه مقدار دیگر باقی مانده است؟
او از کم بودن اطلاعات و ضعف در تسلط فعالان اقتصادی به بخشنامهها نیز سخن به میان آورد و تصریح کرد: این عدم آگاهی گاه موجب تعلل بازرگانان و تولیدکنندگان ما در بحث پرداخت تعهدات ارزی و متضرر شدن آنها میشود.
سرپرست خدمات بازرگانی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی اشارهای هم دارد به تصمیمات دولت در باب تعلیق کارتهای بازرگانی که تعهدات خود را پاس نکرده اند و در تشریح بخشنامه مربوطه، تاکید کرد: آن گروه از فعالان اقتصادی که میزان رفع تعهدات ارزیشان تا اول مرداد صفر بوده، تعلیق شدهاند. البته کمیته پایش خراسان رضوی از سال ۹۷، تمام کارتهای بازرگانی فعالان حقیقی یا حقوقی "متعلق به این استان" که تعهدات خود را پاس نکرده بودند، تعلیق نموده و در این رابطه معطل نامه بانک مرکزی نمانده است. به همین واسطه در لیستی که بانک مرکزی به این کمیته ارائه کرد، بخشی از کارتهای حقیقی و حقوقی، از پیشتر تعلیق شده بود.
عزیزی اظهار کرد: در مرحله بعدی اقدام دولت، کارتهای واحدهای تولیدی صادرات محور عمدتا با بحث تعلیق مواجه میشوند. فعلا به آنها اجازه داده شده تا چنانچه ۷۰ درصد تعهدات خود را تا آخر شهریور پاس کنند، تعلیق نشوند؛ در غیر این صورت براساس آخرین بخشنامه سازمان توسعه تجارت و در پایان مهلت مذکور، کارت آنها تعلیق خواهد شد. البته در کمیته پایش تعهدات ارزی خراسان رضوی، پیشنهادی را جمع بندی کردیم تا چنانچه از صادرات افرادی که تعهدات خود را پاس نکرده اند جلوگیری شد، لااقل بتوانند ۳۰ درصد تعهداتشان را در سامانه جامع تجارت کالا وارد کرده و پس از پاس کردن این درصد، قادر به ایفای بقیه تعهدات بعد از آن تاریخ باشند و به بیان بهتر، برای عمل به تعهداتشان بهانه تعلیق کارت را نداشته باشند. امیدواریم این موضوع از سوی نهادهای متولی در تهران بررسی و مورد موافقت قرار بگیرد.
او با اشاره به پیگیریهایی که تا به امروز از سوی این کمیتهها به عمل آمده و تصریح کرد: مشکلات و موانعی که از سوی فعالان اقتصادی مطرح میشود را از چند مسیر پیگیری میکنیم. اول از طریق معاونت امور استانهای اتاق بازرگانی ایران، مسیر بعدی شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی است و از ظرفیت سازمانهای مرتبط نظیر صمت، گمرک و شورای هماهنگی امور بانکها نیز بهره میجوییم. با بانک مرکزی و سازمان توسعه تجارت نیز مکاتباتی داشتهایم، اما با توجه با اینکه عمده تصمیمگیریها در تهران انجام میشود و روند اصلاح یا اثرگذاری بر آنها زمانبر است؛ کارآمدی لازم را برای این بازه کوتاه ایجاد نمیکند.
سرپرست خدمات بازرگانی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: معتقدیم که بسیاری از تصمیمگیریها باید به حوزه استانی محول شوند و هر استان بعد از بررسی موردی پروندهها بتواند برای واحدهایی که تمایل به پاس کردن تعهدات خود دارند، اما روشهای آن را نمیداند و یا با مشکلی برخورد کرده که سهم و تقصیری در آن ندارند، راحتتر مشگلگشایی کند و اختیارات استانی در این زمینه بیشتر باشد.
انتهای پیام//ف. ح