به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، مژده ارشادی در خصوص خشم و علتهای وقوع خشونت در افراد مختلف، اظهار کرد: خشم جزئی از طبیعت انسان است و این خشم در برخی موارد یکی از نیازهای است که به انسان برای ادامه زندگی کمک میکند، به موضوع خشم مقدس در قرآن کریم نیز اشاره شده است.
این روانشناس خانواده افزود: خشم اگر به صورت کنترل شده و معقول باشد در بسیاری از موارد میتواند کمککننده باشد، اما اگر خشم خارج از کنترل باشد میتواند تعادل روحی انسان را برهم بزند.
وی با بیان اینکه خشم و عصبانیت معمولا در پی ناکامی انسان در دستیابی به خواستهها بروز میکند، تاکید کرد: خشم نوعی هیجان روانی است و این هیجان در تمامی افراد وجود دارد، اگر کسی بگوید من هیچ وقت عصبی نمیشوم و یا خشم خود را از دیگران مخفی کند انسان سالمی نیست و باید گفت عصبانیت حق طبیعی افراد است.
ارشادی ادامه داد: معمولا انسانها زمانی که در یک موقعیت ناکامکننده قرار میگیرند خشونت رفتاری خود را به صورت تهدید، داد زدن، اعمال قدرت، ایجاد ترس و وحشت در دیگران و در موقعیت شدیدتر با آسیبرساندن فیزیکی به افراد نشان میدهند، گاهی نیز خشونت با انواع سوءاستفاده جنسی، اقتصادی، طردشدگی، بیارزشی، انزوا و گوشهگیری در افراد بروز پیدا میکند.
عضو انجمن خانوادهدرمانی ایران با تأکید بر اینکه خشم باید سازنده باشد، گفت: خشم سازنده یعنی اینکه ما بتوانیم بدون تحقیر کردن و وارد کردن آسیب جسمی و روحی فرد را متوجه اشتباه خود بکنیم، اما شاهدیم در اجتماع افرادی که خشونت بالایی در مواجه با افراد دارند اشتباه رفتاری خود را قبول نمیکنند و معتقدند شیوه آنها در اعمال خشونت صحیح است.
وی با بیان اینکه علت بروز خشم در افراد بسته به عوامل درونی و بیرونی است، خاطرنشان کرد: در برخی از افراد به علت موارد ارثی زمینههای بروز خشم از جمله ادرنالین خون بالاتر است و تشرح این هورمون و اختلالات روانی دامنه پرخاشگری را در فرد ایجاد میکند، همچنین افسردگی حاد، شخصیت ضداجتماعی و بیش فعالی نیز از عوامل ایجاد خشم است.
ارشادی با اشاره به اینکه نوع نگرش در بروز خشم موثر است، اضافه کرد: برخی از افراد خشونت را رفتار نامناسب نمیدانند و به نوعی پرخاشگری و خشونت را نماد شجاعت تلقی میکنند.
این مدرس دانشگاه یادآور شد: معمولا تبعیض، توهین، تحقیر و بیتوجهی منجر به ناکامی در افراد و بروز خشم میشود و گاهی شاهدیم خشم از سوی برخی از افراد جامعه تقبیح نمیشود، بلکه برخی از والدین فرزند خود را به رفتارهای خشونتآمیز تشویق میکنند و یا در فضای مجازی این رفتارهای نامناسب ترویج میشود و گاها نقاط حساس افراد مانند غیرت در تشویق به خشونت مدنظر قرار میگیرد.
وی بیان کرد: معمولا کودکانی که در معرض خشونت قرار میگیرند یا شاهد خشونت پدر و یا مادر در خانه هستند در آینده نمیتوانند کنترلی بر روی خشم خود داشته باشند، از طرفی امروز شاهد پدیده خشونت خانگی علیه مردان هستیم.
ارشادی حسادت را یکی از عوامل ایجاد خشونت عنوان کرد و توضیح داد: معمولا علاقه شدید و حسادت بیمارگونه موجب میشود فرد طرف مقابل خود را با رفتارهای خشونتآمیز مورد آزار قرار دهد، همچنین برخی با پافشاری بر عقاید غیرمنعطف سنتی معتقدند برای تربیت باید فرزند را کتک زد یا برای مطیع کردن زن بر او تازید.
این روانشانس خانواده با بیان اینکه در حال گذر از دنیای سنتی به مدرنیته هستیم، عنوان کرد: ساختار جامعه تغییر کرده است، شکاف نسلی در بین افراد خانواده منجر به بروز اختلافات عمیق در خانوادهها میشود، امروز شاهد بروز انواع رفتارهای ناهنجار در بین قشر نوجوان و جوان هستیم و این شکاف نسلی موجب بروز خشونت در افراد با دیدگاه سنتی میشود.
وی افزود: مرحله بعد از خشم آرامسازی است، فرد در این مرحله علت بروز خشم را بررسی میکند و اگر با خود فکر کند که رفتار اشتباهی از او سر نزده است، این چرخه خشونت را اصلاح نمیکند و به آن ادامه میدهد، خشم با تعداد دفعات بالا و شدت زیاد نامناسب است و میتواند در زندگی مشکلآفرین باشد.
ارشادی با اشاره به اینکه خشم نامناسب و ناسالم فرد را از رسیدن به هدف دور میکند، خاطرنشان کرد: گاهی افراد احقاق حق و خشونت اشتباه میگیرند، ما باید برای بروز خشم هدف داشته باشیم.
این مدرس دانشگاه در خصوص تبعات کنترل نشدن خشم در افراد، بیان کرد: خشم کنترل نشده موجب افزایش وزن، افزایش فشارخون، ایجاد بیماری قلبی، افسردگی، زخم معده، کاهش مهارت اجتماعی، ایجاد بیماریهای روانی و ... میشود، همچنین موجب بروز انواع بزه، طرد شدن از جمع دوستان و خانواده، اختلالات روانی، اخراج از محیط کار، سرخوردگی نیز خواهد شد.
وی افزود: خشونت آثار زیانباری به همراه دارد، ما با رفتار خود به کودکان آموزش میدهیم که چگونه با سایر افراد جامعه برخورد کنند، اگر رفتار ما حاوی خشونت باشد قطعا کودک این رفتار نامناسب را در جامعه و محیط خانواده بروز میدهد.
ارشادی در پایان با تأکید بر اینکه کنترل خشم نیازمند تمرین و تکرار است، گفت: تمرین آرامش، بازسازی شناختی از خود در زمان خشم، کسب مهارت حل مسئله، تغییر محیط در زمان بروز خشم، طنز و شوخی در مقابله با افراد خشمگین، پیدا کردن جایگزین برای مسائل مختلف، تقویت قدرت پذیرش خشم، داشتن جسارت بدون پرخاشگری، مدیریت افکار و بروز ندان خشم از راهکارهای کنترل خشم است.
منبع: ایسنا
انتهای پیام/