به گزارش خبرنگار
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از
مشهد ،به دنبال شیوع کرونا، کشور ترکمنستان محدودیت شدیدی در ترانزیت کالا چه به صورت ریلی و چه از مرزهای جادهای اعمال کرد و اخیرا نیز این محدودیتها را تا زمان نامشخصی تمدید کرده است. این اقدام ترکمنستان ضربه بزرگی به تجار و صادرکنندگان میزند این موضوع امروز محور بحث جلسه
کمیسیون تجارت اتاق مشهد بود.
پیگیری وزارت خارجه برای رفع مشکلات ترانزیت به ترکمنستان
غلامعباس ارباب خالص، سفیر ایران در ترکمنستان در نخستین جلسه کمیسیون تجارت اتاق مشهد گفت: همه وضعیت ترکمنستان و شرایط حاکم بر آن کشور را میدانیم؛ سخت بودن قانون ترکمنستان مبادلات تجاری را با مشکلات زیادی مواجه کرده است و اقدامات محدودسازی این کشور برای مقابله با کرونا از بهمن ماه و قبل از ایران آغاز شد.
او افزود: به رغم اتکای جدی ترکمنستان به بحث واردات، اما موضوع حفظ سلامت عموم برای مسئولان این کشور در اولویت قرار دارد و از این منظر، سیاستهای سختگیرانهای را در بحث مقابله با شیوع بیماری کرونا در کشور خود اتخاذ کرده اند. مرزهای هوایی، زمینی و ریلی ترکمنستان با کشورهای اطراف را به شدت کنترل میشود و در مواردی حتی این مرزها بسته شده اند. البته که سوابق تعاملات دو کشور به تشدید بعضی مسائل منجر شده است.
سفیر ایران در ترکمنستان ادامه داد: هر خبری مبنی بر تشدید بیماری در کشور ما اعلام میشد، اقدامات تشدیدکننده آنها هم برای اعمال محدودیتهای بیشتر افزایش مییافت. با پیگیریهایی که انجام دادیم و طی تماس وزیر راه کشورمان با وزیر ترکمنستان و همچنین پیگیریهای سفارت ایران در این کشور، تماسی تلفنی بین روسای جمهور دو کشور در دهم اردیبهشت ماه انجام گرفت و در نتیجه قرار شد در سطح وزرا مکاتباتی صورت بگیرد.
ارباب خالص بیان کرد: در ملاقاتهایی که صورت گرفت، پیشنهاداتی مطرح شد و در ادامه، اقداماتی در
مرز اینچه برون توسط راه آهن برای تونلهای سم پاشی صورت گرفت و طی مذاکراتی قرار شد، ۹ مرز این کشور باز شود که ۳ مرز آن مربوط به کشور ما است و قرار است عملیات ضدعفونی برای محمولهها و رانندگان صورت بگیرد و تونلهای ضدعفونی نیز ظرف مدت مشخصی ایجاد شوند. قرار است با هماهنگی دستگاههای مسئول، هر چه سریعتر تونل را ایجاد و راه اندازی کنیم تا صادرات به ترکمنستان بار دیگر به جریان بیفتد.
تعلل جایز نیست
مجید محمدنژاد، رئیس اتاق مشترک ایران و ترکمنستان هم در ادامه این نشست گفت: امروز مشتریان بازارهای هدف منتظر تحویل گرفتن کالاهای سفارشی خود هستند که قبل از شیوع کرونا درخواست آنها را به تولیدکنندگان ما داده بودند و اگر آنها بیش از این تعلل مشاهده کنند، ممکن است کالای مورد نیاز خود را از جایی دیگر تامین کنند. امروز تقریبا همه کشورها راهکار لازم را برای صادرات خود یافته اند و تقاضا داریم برای صدور آنی کالاهایی که از قبل سفارش گرفته شده، تدابیر لازم اتخاذ شود.
او ادامه داد: این رویه که در قالب تعاملات دیپلماتیک ارتباطی ایجاد شود و مقرر شده که تونلی ایجاد شود و بعد هم منتظر افتتاح آن باشیم، میتواند مشکلاتی را رقم بزند. به نظر میرسد باید تلاش شود تا حداقل واگنها به این کشور وارد شوند.
زمینه برای افتتاح تونل ضدعفونی فراهم است
موسی صفایی، رئیس بازرگانی راه آهن خراسان نیز در این خصوص بیان کرد: قبل از شیوع کرونا واگنهای ما با رعایت نکات لازم به ترکمنستان وارد میشد و در حال حاضر نیز آمادگی لازم برای هرگونه اقدام جهت اجرای پروتکلهای مورد توافق طرفین را داریم. ما تونل ضدعفونی داشتیم و اگر مذاکرات به سمتی برود که این تونل را توسعه دهیم و یا جانمایی آن را عوض کنیم، حاضریم در این زمینه هر چه سریعتر اقدامات لازم را به انجام برسانیم و حتی میتوان ظرف ۳ تا ۴ روز در مکان نزدیک به مرز، این تونل را ایجاد کرد.
از سیاسی کاری پرهیز کنیم
روشنک، رئیس کمیسیون تجارت اتاق مشهد هم در این نشست گفت: اگر ما اردیبهشت ماه را در صادرات از دست بدهیم و بازگشایی مرز از سوی ترکمنستان یک ماه دیگر طول بکشد، چالشها دوچندان خواهد شد. البته که معتقدیم طرف ترکمنستانی مجبور خواهد بود تا یک ماه دیگر مرز را باز کند.
او بر ضرورت پرهیز از سیاسی نمودن امور تاکید کرد و ادامه داد: به نظر میرسد اگر کار کارشناسی و بهداشتی لازم صورت بگیرد، میتوان این مشکل را حل کرد. نگاه ما به این حوزه باید تخصصی باشد.
انتهای پیام//ف. ح