اینستاگرام آفت سبک زندگی زنان ایرانی

مقاله‌ای روی حساب‌های کاربری ۵۳زن طی شش ماه متمرکز شد تا به چگونگی بازنمایی تجارب روزمره و نقش‌های گوناگون آنان همچون خانوادگی، شغلی، تحصیلی و... درفضای عمومی اینستاگرام دست یابد.

مقاله‌ای درسال۱۳۹۸ در مجله انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات چاپ شد که موضوع آن درباره نمایش سبک زندگی زنان جوان ایرانی در اینستاگرام بود. این مقاله روی حساب‌های کاربری ۵۳زن طی شش ماه متمرکز شد تا به چگونگی بازنمایی تجارب روزمره و نقش‌های گوناگون آنان همچون خانوادگی، شغلی، تحصیلی و... درفضای عمومی اینستاگرام دست یابد.

بازنمایی، معنا بخشیدن به واقعیت است که امروزه با اینستاگرام به دلیل ابزار‌های تصویرسازی بسیار گسترش یافت. به‌قول راجرز، استاد رسانه، فقط از طریق تصویرسازی است که می‌توان سبک‌های جدید زندگی رابه مخاطب معرفی کرد. حالا ازطریق اینستاگرام محققان متوجه شدند که زنان ایرانی در قالب مؤلفه‌های چهارگانه به تبلیغ سبک زندگی خود می‌پردازند: اول، امکانات و دارایی‌ها؛ دوم، فعالیت‌ها؛ سوم، ارزش‌ها، نگرش‌ها و اهداف و چهارم، روابط انسانی. 

امکانات و دارایی‌ها

امکانات و دارایی‌ها شامل خانه و خانه‌داری، تغذیه، پوشش، مصرف کالا‌ها واشیاست که بیشترمنظوربه‌رخ کشیدن وسایل خانه، دکوراسیون و اثاثیه خانه است. دراینجا زنان ودختران مجرد هرکدام به فراخور نقش خود درخانه به اعمال مدیریت و سلیقه خود می‌پردازند. برای مثال زنان می‌توانند درتمام خانه خود چیدمان خودشان را پیاده کنند و دختران تنها دراتاق‌های خود. اما موضوع تغذیه و آشپزی بیشتر برای زنان متأهل است که تأکید زیادی بر معرفی کردن آن به‌عنوان یک هنر یا مهارت لذت‌بخش دارند. در قضیه پوشاک هم بیشتر توجه برتنوع رنگ، طراحی ومعرفی یک استایل خاص است وهمین درمصرف کالاهاهم‌دیده می‌شود. نمایش کالا‌هایی که بیشتر جنبه تزئینی و ثانوی دارند و در حقیقت بیان یک زندگی تجملاتی است. 

فعالیت‌ها

گروه فعالیت‌ها شامل مجموعه گسترده‌ای از اعمال و رفتار‌های روزمره زنان طبقه متوسط ا‌ست که این مجموعه گسترده در نگاه مقاله «بازنمود سبک زندگی زنان جوانان‌ایرانی دراینستاگرام» به۱۰دسته کردار‌های فراغتی، کردار‌های مصرف فرهنگی روزآمد، کردار‌های خودمحورانه، کردارهای‌غذایی، مدیریت بدن، آموزشی، سیاسی واجتماعی، شغلی، خرید ومصرف واطوار تقسیم‌بندی می‌شوند. در اینجا ما به پنج مورد از آنان که بنابرگسترش دراینستاگرام زنان ایرانی دیده شده‌اند، تعریف مختصری را ارائه می‌دهیم:

الف) کردار‌های خودمحورانه: رفتار‌هایی که تاکید برشخصیت خود فرد دارند و از اومی‌خواهند که به‌دنبال علایق و آرزوهایش برود واساسا برای خودش وقت بگذارد. دراین زیرمجموعه زنان ودختران به هم‌جنسان‌شان توصیه به اولویت قرار دادن خواسته‌های خود وسپس همسر و فرزند دارند. دراین زمینه توصیه می‌کنند که ازبرداشت‌های دیگران ترسی نداشته باشند.

ب) مدیریت بدن: به معنای نظارت، مراقبت و دستکاری مستمر ویژگی‌های ظاهری و مرئی بدن است که از مهم‌ترین مصادیق آنان تغذیه و رعایت رژیم غذایی، ورزش به‌صورت حرفه‌ای و غیرحرفه‌ای، توجه به آراستگی ظاهری، آرایش و عطر و تتو و... است.

پ) کردار‌های آموزشی: این مسائل عمدتا به‌صورت یادگیری تحصیلات آکادمیک مثل کلاس‌های زبان یا برنامه‌نویسی دیده می‌شود یا در قالب آموزش مهارت‌هایی مانند نواختن ساز، خیاطی و‌... وجود دارد. هدف هم بر تجربه یادگیری مجازی در فضای آکادمیک و هم ایجاد انگیزه جهت افزایش مهارت‌های زنان است.

ج) کردار‌های سیاسی و اجتماعی: مطمئنا در بسیاری از اینستاگرام‌های زنان ایرانی به مسائلی با محوریت رخداد‌های سیاسی و اجتماعی مثل انتخابات و زنان کارگر روبه‌رو شده‌اید که بیشتر هدف‌شان جلب توجه سایر زنان به این موضوعات و ایجاد انگیزه در آنان جهت مشارکت یا اصلاح آنان هست.

د) اطوار: گاهی اوقات در برخی از حساب‌های کاربران زنان ایرانی شاهد رفتار‌هایی حاکی از نجیب‌زادگی، طنزآمیز، نحوه ادای کلمات و لهجه هستیم که تاحدی عرف یا معمول جامعه نیستند مانند زندگی با حیوانات خانگی، سیگار کشیدن، آفتاب گرفتن و‌....

ارزش‌های اینستاگرامی زنان ایرانی

سوم، ارزش‌ها، نگرش‌ها و اهداف دسته‌ای هستند که در آن شاهد بیان دغدغه‌ها، دیدگاه‌ها، بازنمایی نگرش و ارزش‌های شخصی زنان ایرانی در اینستاگرام هستیم. این مؤلفه بیشتر جهت ترغیب به اقدام یا تاثیرگذاری بر زنان دیگر است تا مباحث انتزاعی را با استفاده از ابزار‌های تصویری اینستاگرام در قالب عکس یا کلیپ دربیاورند. موضوعاتی که عمدتا در این زمینه بیان می‌شود شامل دیدگاه‌های موجود در جامعه درباره زن مانند حقوق شهروندی و ساختن یک تصویر ایده‌آل از آن مثل لذت بردن از اتفاقات کوچک یا تاکید بر مثبت‌اندیشی است. به این دلیل هم در برخی از حساب‌های کاربری دختران جوان شاهد اعلان برنامه یا جدول زمانی برای رسیدن به خواسته‌های‌شان هستیم. علاوه بر آن، تعدادی دیگر از دختران جوان هم به بیان تجارب‌شان در مسیر علایق خود می‌پردازند که بایست آنان را به‌عنوان اهداف محسوب کرد. 

روابط انسانی

آخرین مؤلفه از عناصر چهارگانه، روابط انسانی است که در دو دسته کوچک‌تر الگوی روابط خانوادگی و الگوی روابط بین فردی و اجتماعی تقسیم‌بندی می‌شود. درخود الگوی روابط خانوادگی هم دو بخش فرزندان و روابط با همسر است که موضوعاتی مثل تربیت فرزند، روابط با همسر وحقوق زن در خانواده و اشتغال بانوان و‌... است. درالگوی روابط بین فردی واجتماعی، دختران ایرانی بیشتر مطرح هستند وآنان معمولا ازارتباط خود با دوستان‌شان عکس‌هایی منتشرمی‌کنند که برای مهمانی‌ها یا دورهمی‌ها است؛ بنابراین با تکیه بر تحقیق پژوهشگران ایرانی درسال۹۸ متوجه شدیم که فعالیت زنان ایرانی در اینستاگرام در چهار قالب خلاصه می‌شود؛ چهار قالبی که هدف بیشتر آن نمایش سبک زندگی است وقصد آموزش این موارد به سایرزنان ایرانی در فعالیت‌های اینستاگرامی‌شان را دارد. این مضامین مجازی کم‌کم تبدیل به هنجار‌هایی مثبت دراجتماع می‌شود وهمین مسأله علاوه بر تغییر مضامین خانواده، جامعه را به سمت مصرف‌گرایی نیز می‌کشاند.

منبع: جام جم

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۷ ۰۴ اسفند ۱۴۰۲
حق وباطل دراینستاگرام آمیخته شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۷ ۰۳ اسفند ۱۴۰۲
دخترای امروزی باید ننه های قدیم رو الگو خود قرار بدهند اونها حواسشون به بچه و زندگیشون بود تمام تلاششون برای حفظ زندگی و خوشبختی خانواده بود
Iran (Islamic Republic of)
غفار
۱۶:۵۵ ۰۲ اسفند ۱۴۰۲
یکی ازآفتهای مهم زنان ودختران ایرانی که باعث آفتهای بسیاردیگری میشودخودبرتربینی زیادوغرورزنان ایرانی است این غرورباعث بیماری های روانی نیزمیشودکه درنهایت آرامش راازآنهامیگیردوباعث خودکشی میشود""
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۵ ۰۲ اسفند ۱۴۰۲
آیا میدانید با فیلترینگ اینستا چه میزان از حضور ملت در پای صندوقهای رای کاسته شده است؟؟؟
با رفع فیلتر اینستا حداقل۳۰درصد مشارکت را بالا خواهید برد قطعا
چون اینستا خیلی محبوب و کاربردی است و بخاطرفیلترینگ آن خیلی هزینه و جنگ اعصاب به مردم بار شده است متاسفانه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۸ ۰۲ اسفند ۱۴۰۲
فیلتر اینستا مشکل همه نیست ولی ناامنی و بی فرهنگی اینستا دامن همه را میگیره
Iran (Islamic Republic of)
کامبیز
۰۹:۵۵ ۰۵ اسفند ۱۴۰۲
استفاده از اینستاگرام باعث میشه شیاطین روح مارو تسخیر کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۰ ۰۲ اسفند ۱۴۰۲
به نظر اکثریت مردم احترام بگزارید و اینستاگرام را رفع فیلتر کنید و اینهمه هزینه اضافه و البته جنگ اعصاب تحمیل نکنید به ملت که قطعا باعث از دست رفتنِ بیشترِ سرمایه اجتماعیِ نظام میشود
Iran (Islamic Republic of)
آشتیانی
۲۳:۰۸ ۰۳ اسفند ۱۴۰۲
از كجا فهميدى اكثريت طرفدار اينستا هستند؟
حتى سلبريتى هاى خارجى هم معتقدند اينستا باعث افزايش استرس در جوانان ميشود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۷ ۰۲ اسفند ۱۴۰۲
آمریکا به زنا و دخترای دنیا حمله کرده و تا اونا رو مثل زنا و دخترای فاسد خودش نکنه ولشون نمیکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۹ ۰۲ اسفند ۱۴۰۲
افت! بگو ویروس بگو یک بیماری غیر درمان، بیچاره کردن زندگی مردم رو،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۹ ۰۲ اسفند ۱۴۰۲
حالا چرا فقط در مورد زنان میگید؟
چرا اصرار دارید زن رو جدا جامعه بدونید؟همه تو اینستا فعالیت دارن چه زن چه مرد چه بچه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۰ ۰۲ اسفند ۱۴۰۲
زنها زود باور تر هستن و حساس تر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۱ ۰۲ اسفند ۱۴۰۲
مثبت دادم چون اینستا عالیه و برای همس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۲ ۰۲ اسفند ۱۴۰۲
بهترین تیتر 10 سال اخیر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۰ ۰۲ اسفند ۱۴۰۲
امان از فضای مجازی و زنان کم جنبه و بی حیا و بی حجاب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۴ ۰۲ اسفند ۱۴۰۲
واقعاً اگه توان دارید ، اینستاگرام رو تمام فیلتر کنید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۸ ۰۲ اسفند ۱۴۰۲
دیگه خیلی دیره واسه این حرفها !!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۴ ۰۲ اسفند ۱۴۰۲
باید این (اینستا) کلاً داخل کشور بسته بشود تا جوانها آرامش داشته باشند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۶ ۰۲ اسفند ۱۴۰۲
نمیتونن جلوی خواسته مردم بایستن
مردم میخوان
اینام فیلتر کردن ولی نمیتونن جلوشون وایسن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۱ ۰۲ اسفند ۱۴۰۲
آفت زندگی اینا نیست مردم خودشون فهم دارند چرا فکر میکنید از مردم بهتر میفهمید در صورتی که فهم و شعورتون خیلی کمتره از مردم و نتیجه این تصمیمات احمقانتونو تو جامعه میبینیم هر روز
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۵ ۰۲ اسفند ۱۴۰۲
دمت گرم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۱ ۰۲ اسفند ۱۴۰۲
همه مثل شما فهیم نیستن
Iran (Islamic Republic of)
الهه
۱۴:۵۷ ۰۲ اسفند ۱۴۰۲
واقعیت اینه که مردم دقیقا جایی آسیب می‌بینند که فکر میکنن خیلی فهم و شعورشون زیاده، بعد می‌فهمن چه اشتباهی کردن! شما اگه اینجوری فکر میکنی هم آماده سواری دادن های متعدد باش، اکثر مردم فقط دهن بین و سطحی نگر و کم سواد هستن که البته این به تحصیلات دانشگاهی ربطی نداره، وگرنه هیچوقت این همه مشکلات به وجود نمی اومد!!!
Iran (Islamic Republic of)
اللھم عجل لولیک الفرج
۱۵:۱۸ ۰۲ اسفند ۱۴۰۲
فھم! ھمہ از اول ھمچی بلدن! پس قرآن خدا نازل کرد چون شما از اول علامہ بودید! ھمہ نیاز ب ھدایت دارند! فھم کیلو چند! انسان ربات نیست نیاز ب تفکر و راھنما دارہ