چرا جزایر سه‌گانه همواره ایرانی خوانده می‌شوند؟ + اسناد

در پی ادعایی بی‌اساس درباره جزایر سه‌گانه ایرانی با بازخوانی یک پژوهش به واکاوی این موضوع می‌پردازیم که چرا این جزایر همواره ایرانی خوانده می‌شوند.

روز‌های اخیر دوباره امارات ادعای بی‌اساس خود را درباره جزایر سه گانه همیشه ایرانی مطرح کرد و کشور‌های عربی خلیج‌فارس هم به حمایت از این ادعای بی‌مایه پرداختند. 

ادعاها درباره جزایر سه گانه از سوی امارات در حالی به اوج رسیده که این کشور توانسته است در ادامه زیاده خواهی‌ها، سایر کشورهای عربی را در قالب سازمان‌های منطقه‌ای همچون شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب را با خود همراه کند. در واقع، امارات متحده عربی بیش از هر زمان دیگری برای همراه کردن دولت‌های عربی جهت تحت فشار قراردادن ایران در موضوع غیرقابل مذاکره جزایر سه گانه، فعال شده است و از همه ابزارهای سیاسی خود در منطقه بهره برداری می‌کند.

در این راستا با بازخوانی یک پژوهش با عنوان «دلایل متقن و محکم در مورد حقانیت حاکمیت ایران بر جزایر سه گانه خلیج فارس»، تلاش خواهیم کرد به زبانی علمی به واکاوی موضوع بپردازیم. نگارنده در این پژوهش در پی آن است تا برای پرسش‌های زیر پاسخ‌های درخوری ارائه کند: دلایل سیاسی و حقوقی ایران برای حاکمیت بر جزایر ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک چیست؟ مستندات امارات در این‌باره کدام است؟ وی در این نوشتار مفصل سعی کرده تا موضوع را با رویکردی تاریخی و حقوقی تبیین کند.

مجتبی رضایی سرچقا پژوهشگر این مقاله در اثبات و پذيرش بي‌قيد و شرط تعلق جزاير سه‌گانه خليج‌فارس به ايران، می‌نویسد: دلایل متقنی وجود دارد که بر اساس آنها حاکميت ايران بر اين جزاير غيرقابل انکار است. در ادامه دلایل و منظرهای مختفلی را مورد بررسی و تحلیل قرار می‌دهد:

الف) حقوق بين‌الملل؛
ب) اسناد تاريخی؛
ج) اصل تقدم تصرف و اثبات اشغالگری انگليس؛
د) اصل استوپل و اعتراف به حق حاکميت ايران؛
هـ) اصل جانشينی در معاهدات و لزوم پايبندی امارات به تفاهم ۱۹۷۱.م.

منطقی و به زبان ساده

به زعم نگارنده یکی از آشکار‌ترین دلایل بر بی‌پایه بودن ادعای امارات بر جزایر همیشه ایرانی تاریخ تاسیس این امیر نشین‌های کوچک کناره خلیج پارس است، مجتبی رضایی سرچقا در این باره می‌گوید:  «با توجه به اعمال حاکمیت دوباره ایران پس از چند دهه اشغالگری انگلیس در این جزایر هنوز کشوری به نام امارات بوجود نیامده بوده که بخواهد ادعایی داشته باشد.» 

به واقع این خود نشانه‌ای روشن بر بی‌اساس بودن ادعای امارات است، بازپس گیری جزایر سه‌گانه ایران در روز ۳۰ نوامبر ۱۹۷۱میلادی رخ داد و این در حالی است که این کشو در ۲ دسامبر ۱۹۷۱ میلادی تأسیس شده است.

جزایر ابوموسی، تنب‌های بزرگ و کوچک در نقشه ایران و توران در دوره قاجاریه

جزایر ابوموسی، تنب‌های بزرگ و کوچک در نقشه ایران و توران در دوره قاجاریه که توسط آدولف اشتیلر ترسیم شده‌است.

رنگ جزایر در نقشه، مالکیت آن‌ها را برای ایران ثابت می‌کند

به قول منطق‌دانان آدم نمی‌تواند پیش از پدرش به جهان آید، بر همین سیاق کشوری نمی‌تواند بر خاکی پیش از شکل‌گیری خود حاکمیت داشته باشد که بخواهد بعدتر مدعی آن شود.

از منظر حقوق بین‌الملل

نخستین قانون برای حق حاکمیت بر دریاها، قانون «تیر رس توپ» بود که در سال ۱۷۰۲ میلادی وضع شد، سپس دو قانون (سه تا شش مایل و دوازده مایل، و برخی کشور‌ها برای بیشترین بهره مدعی حاکمیت تا دویست مایل از ساحل) دیگر وضع شد که به دلیل تفاوت شدید موجب اختلاف و درگیری شدند.

رضایی سرچقا به این نکته اشاره می‌کند که سرانجام برای جلوگیری از اختلاف «سه کنوانسیون، بوسیله سازمان ملل متحد در سال‌های ۱۹۵۸. م و ۱۹۶۰. م در ژنو و در سال ۱۹۸۲ م در شهر مونتیگوبی (جامائیکا) منعقد و عرض دریایی سرزمینی بین حداقل سه و حداکثر دوازده مایل دریایی تعیین شد.»


بیشتربخوانید


موقعیت جزایر سه‌گانه ایران در خلیج فارس

موقعیت جزایر سه‌گانه ایران در خلیج فارس

او با اشاره به این موضوع که هر مایل برابر با ۱.۶۰۹۳ کیلومتر است می‌نویسد: اگر بنا را بر همین کنوانسیون ملل متحد بگذاریم، سه مایل برابر با ۴.۸۲۷ کیلومتر و ۱۲ مایل برابر ۱۹.۳۰۸ کیلومتر می‌شود. براین اساس: «اگر از آخرین حد جزر از جزیره قشم، عرض دریای سرزمینی را تا دوازده مایل ۲۲ کیلومتر) ادامه داده و از طرف تنب بزرگ هم به طرف قشم دوازده مایل ادامه دهیم، متوجه خواهیم شد که در واقع فاصله این دو جزیره، کمتر از ۲۴ مایل است. همین امر در مورد تنب کوچک و ابوموسی نیز صادق است؛ بنابرین، دریای سرزمینی ایران، به صورت یکپارچه تا دوازده مایلی جنوب جزیره ابوموسی ادامه دارد.» این در حالی است که فاصله امارت شارجه که مدعی ابوموسی است تا این جزیره ایرانی ۶۴ کیلومتر است!
پس از منظر حقوق بین‌الملل امارت شارجه و به تبع آن امارات متحده اجازه هیج ادعایی درباره این جزایر همیشه ایرانی را ندارند.

 اصل تاریخ و اسناد

از منظر پژوهش مورد نظر دلیل دیگر بر همیشه ایرانی بودن جزایر سه‌گانه، اصل تاریخ و اسناد است. بر این اساس همچون انسان که شجره‌نامه و شناسنامه دارد که در آن به قولی رد خون او آشکار می‌شود، کشور‌های واقعی و نه جعلی (مانند رژیم غاصب) رد تاریخی دارند.

نقشه خلیج فارس مربوط به سال ۱۸۳۳ میلادی

نقشه خلیج فارس مربوط به سال ۱۸۳۳ میلادی-جزایر بوموسا و جزایر تنب بزرگ و تنب کوچک با رنگ قرمز مشخص شده است

این پژوهشگر می‌نویسد در اسناد تاریخی خارجی نیز همیشه این جزایر به عنوان بخشی از قلمرو ایران آمده‌اند: «جزایر ابوموسی و تنب، در نقشة لرد کرزن ازایران، در تاریخ ۱۸۹۲. م و نقشة ادارة مساحی هندوستان به تاریخ ۱۸۹۷. م، کتابچه‌های راهنمای دریانوردی فارس چاپ ۱۸۶۴. م و گزارش‌های اداری دولت انگلیس، در سال‌های ۱۸۷۶. م-۱۸۷۵ به عنوان قلمرو ایران درج شده‌اند.» هرچند این اسناد دلیل دیگری بر حقانیت تاریخی ایران است، اما اگر نبودند هم هیچ خللی در حقانیت ایران ایجاد نمی‌شد. بر اساس اصل البینه علی من ادعی، غریبه‌ای که ادعای ارث می‌کند باید خویشاوندی خود را ثابت کند، وگرنه تکلیف ورثه شرعی-قانونی آشکار است.

اصل تقدم تصرف و اثبات اشغالگری انگلیس

راه دیگری که کشور انگلستان و سپس امارات خواستند از راه آن به دروغ برای خود حقی در مورد جزایر سه‌گانه ایرانی بسازند، بر این اساس بود که این جزایر بی‌صاحب بودند و انگلستان آن‌ها را تصاحب کرده و نه اشغال و در نتیجه انگلستان بر آن‌ها حق حاکمیت داشته و بعدتر امارات.

نقشه منطقه خلیج فارس متعلق به سال ۱۸۸۶ میلادی

نقشه منطقه خلیج فارس متعلق به سال ۱۸۸۶ میلادی، ترسیم شده توسط اداره اطلاعات وزارت جنگ انگلیس که در آن،‌ جزایر سه‌گانه در قلمرو ایران هستند

اما دو نکته مهم دیگر که پژوهش منتشر شده در مجله مطالعات خلیج فارس بدان‎‌‌ها اشاره دارد: آشکارا به نظر می‌رسد اگر این امکان وجود داشت که از راه قانون و جعل این سه جزیره ایرانی را از دست ایران در بیاورند با این سه جزیره در دوره پهلوی همان می‌شد که با بحرین شد.
نکته دومی که این پژوهش بر آن تاکید دارد این است که خود انگستان هم همچون نگاهش به بحرین، چشم طمع به این جزایر داشته است که به واسطه عدم امکان رسیدن به آن‌ها، توسط متخصصان خودش منع شده: «در دسامبر ۱۹۴۸. م وزارت خارجة انگلیس از مشاور حقوقی خود، سر ای. بکت، خواستار بررسی و اعلام نظر نسبت به وضعیت حقوقی جزایر تنب و ابوموسی شد. وی در این مورد مینویسد: من به این نتیجه رسیده‌ام که ایران طی سال‌های ۱۸۸۷-۱۸۸۰ بر جزایر تنب و ابوموسی و سیری حاکمیت داشته است.»

حرف آخر

رضایی سرچقا در پایان چنین نتیجه می‌گیرد که بر اساس دلایل منطقی، حقوقی، تاریخی و حاکمیت ملی آشکار است که این سه جزیره همیشه ایرانی بوده‌اند، هستند و خواهند بود و ادعای امارت و کشورهای عربی بیش و پیش از هرچیز جنگ رسانه‌ای هستند برای تحت فشار قراردادن ایران، آن هم در اصل از سوی قدرت‌های غربی است.

حرف آخر اینکه نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که: اسنادی درباره جزاير سه‌گانه خليج‌فارس در آرشيو ملی بريتانيا موجود است که در آن پيش‌شرط ايران برای تشکيل دولت امارات متحده عربی، به رسميت شناختن حاکميت ايران بر جزاير سه گانه، قرار داده شده است. اين اسناد مربوط به زمان تصميم قوای بريتانيایی برای خروج از منطقه خليج‌فارس است. 

اسناد تاريخي نشان مي‌دهد، جزاير سه‌گانه خليج‌فارس يا در تملک ايران بوده‌اند يا تحت اشغال بريتانيا و يا بطور موقت تحت اشغال دزدان دريایی و چيزی بنام حاکميت عربی بر جزاير سه‌گانه وجود نداشته است.

منبع: آنا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
جمالی
۰۲:۱۳ ۰۵ دی ۱۴۰۲
اگر واقعآ چنین است چرا دوکشور به دادگاه بین المللی نمیرند وبا ادله نظر خود رابیان نمی کنند وچرا همیشه ایران
امتناع می کند بنظر میرسد دولت ایران چندان به این مدارک
وصحت واصالتش باور ندارد.
Iran (Islamic Republic of)
مسترپلنوببین،گول نخور
۱۴:۰۲ ۰۴ دی ۱۴۰۲
چرا جزیره زرکوه رو پس نمیگیرین ازشون،حالا ک بحث ادعای ارضیه،چرا ما ادعا نداشته باشیم
Iran (Islamic Republic of)
مسترپلنوببین،گول نخور
۱۳:۵۵ ۰۴ دی ۱۴۰۲
واقعا چی توقعی دارین از مسوولین ایران!وقتی بیش از نود درصد اقتصاد رو ب درهم امارات گره زدن و کلی شرکت و پول از الیگارش و آقا زادهاشون تو اماراته!اماراتی ک ادعای ارضی داره نسبت ب وطن ما!
Iran (Islamic Republic of)
مسترپلنوببین،گول نخور
۱۳:۴۹ ۰۴ دی ۱۴۰۲
یکی نیس ب این شیخای امارت بگه،ایران اسمش فقط دخترونه س!به اون سه تا(جزیره)ور نرین کی بلایی سرتون میاد،ک تا عمر دارین شرمسار میشین ها،خخخخخ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۰ ۰۳ دی ۱۴۰۲
روباه از ترس کفتار همیشه کنار شیر راه میره..حالا مورچه چیه تا کله پاچش چه باشه..ببین دادا ما حوصله تو یکی را نداریم اون اربابت که آمریکا باشه در برابر ایران عزیزمون هیچ غلطی نتوانست بکنه..
8 سال جنگ در برابر دنیا نه صدام با دنیا جنگیدیم جان دادیم هزاران شهید.جانباز مفقود و اسیر دادیم ولی چی خاک؟؟؟ ندادیم بس برو تاریخ ملت بزرگ ایران دقیق مطالعه کنید
یا علی مدد.
Iran (Islamic Republic of)
مسترپلنوببین،گول نخور
۱۳:۵۰ ۰۴ دی ۱۴۰۲
فقط احمدی نژاد بود ک ب جزایر ایرانی جنوب رفت!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۸ ۰۳ دی ۱۴۰۲
این وظیفه تک تک ایرانی هاست که حداقل با کاشت درختی جزایر خود را آباد و گلستان کنند و ساختمانهای ویلایی و برجهای تجاری و صنعتی و...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۴ ۰۳ دی ۱۴۰۲
روسیه خود متجاوز است و فقط یک متجاوز میتواند از متجاوزی دیگر دفاع کند
تجاوز به کریمه و تجاوز به اکراین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۱ ۰۳ دی ۱۴۰۲
روسیه بیخود پارس برای اعراب و اعراب هم بیخود پارس برای ایران میکنند این جزایر از باستان تا کنون صاحبشان مشخصه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۳ ۰۳ دی ۱۴۰۲
خوب است. سه نام جدید و اصیل ایرانی برای این سه جزیره انتخاب شود. و با این کار خیال دشمنان راحت شود.
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۲:۴۰ ۰۳ دی ۱۴۰۲
بو در زبان زاگرسیان و جنوبیان کشورمان بمعنای پدر است
Iran (Islamic Republic of)
زاگرسیان
۱۵:۲۵ ۰۳ دی ۱۴۰۲
وای نامهای بهتر و زیادی هم هست
Iran (Islamic Republic of)
مسترپلنوببین،گول نخور
۱۳:۵۱ ۰۴ دی ۱۴۰۲
اسم دارن،اسم ایرانی هم دارن
Iran (Islamic Republic of)
ایرانیزاده
۱۱:۴۱ ۰۳ دی ۱۴۰۲
اگر این جزایر از آنها بودند صدها برج همچون برج میلاد در آنها می‌ساختند و یا به تفرجگاهی بزرگ و ساختمانهایی شیک و ویلایی تبدیلش میکردند ضعف اصلی از همه ماست و تک تک هر ایرانی که کشورهای که زمانی جزو ایران بودند هم به خاک و جزایر و رودهای ایران طمع دارند
Iran (Islamic Republic of)
غفار
۱۱:۱۷ ۰۳ دی ۱۴۰۲
بنظرمن ایران باید این جزایر و خوزستان رو بخاطرمحبت کردن بده به عربستان سعودی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۷ ۰۳ دی ۱۴۰۲
خخخخخخخخخ
فهمت همینقدره مزدور غرب و عرب
Iran (Islamic Republic of)
مسترپلنوببین،گول نخور
۱۳:۵۳ ۰۴ دی ۱۴۰۲
راست میگه خوب،ما هم در محبت متقابل،بحرین و قطر و امارات و کویت رو تحویل میگیریم!عالیه!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۶ ۰۳ دی ۱۴۰۲
خدا بیامرزه اونی رو ک این جزایرو از انگلیس پس گرفت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۵ ۰۳ دی ۱۴۰۲
گیرم که پدرت بود فاضل از فضل پدر ترا چه حاصل ؟!ایرانیها خودشونو بچه حاجی میدونند و احساس برتری دارند درحالیکه دنیا داشت رشد علمی و صنعتی میکرد ایرانیها امیرکبیر را می کشتند و بجاش میرزا آقاخان نوری را می آوردند چون امیر نه خودش دزد بود نه اجازه دزدی میداد و میرزا برعکس بود!!!فرصتها از دست رفت و الان .....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۰ ۰۳ دی ۱۴۰۲
ببینید یک ساختمان اونجا نیست چرا
باید اونجا برج ها و آسمان خراش هایی ایجاد میشد.
تونل های زیر زمینی هیچ فایده ای نداره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۷ ۰۳ دی ۱۴۰۲
نه سایت نه سایبری های کامنت نویس یه بار اسمی از روسیه که به نفع امارات حرف زده حرفی نزدند این یعنی ارباب شما روسیه هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۶ ۰۳ دی ۱۴۰۲
ارباب تو هم انگلیس و امریکاست
Iran (Islamic Republic of)
مسترپلنوببین،گول نخور
۱۳:۵۸ ۰۴ دی ۱۴۰۲
این پیام تو هم یعنی تو اماراتی هستی!اصل گند از اماراته،مدعی اماراته!و البته از ایران،یکم غیرت اگه باشه دندونهای کشوری رو ک چشم داشته باشه ب وطنمون باید تو دهانش خرد کنیم!اما صد حیف ک منافع مسوولیت شرکت دار در امارات با خاک وطنشون در تعارضه
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۰:۲۲ ۰۳ دی ۱۴۰۲
ضعف اصلی از ماست که جزایرمان را آباد نمی‌کنیم که هر بی سروپایی ادعای مالکیت بر آنها کند
ایران ما کجا و این جوجه کشورها کجا
Iran (Islamic Republic of)
امین حقوقدان
۱۰:۱۳ ۰۳ دی ۱۴۰۲
نقشه هخامنشی نگاه کنید کل امارات هم مال ایرانه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۲ ۰۳ دی ۱۴۰۲
اگر قرار باشه جزایر مال امارات باشه ایران هم باید به چندین سال قبل برگرده به ایران بزرگ که امارات هم جزوش هست برگردد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۱ ۰۳ دی ۱۴۰۲
خب ایران ازش استفاده نمیکنه اگر دست امارات بود چه ها میکرد
آبادش میکرد بهشتش میکرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۷ ۰۳ دی ۱۴۰۲
ایران کشوری کهن و با تمدن‌های فراوان و شهرهایی خوب و پر رونق بوده زمانی که اینها بیابان بودند حال امارات که خود فرزند ما خلف انگلیس است اصلا نباید ادعای مالکیت بر جزایر سرزمینی کهن را داشته باشد
این یاوه گویی های امارات جوابش همچون یاوه گویی های صدام برای اروند رود است و باید فتح شود تا دیگر طمع به خاک ایران عزیز ما اصلا نداشته باشد
Iran (Islamic Republic of)
علی اکبر
۱۰:۰۲ ۰۳ دی ۱۴۰۲
امارات فسقل عربی دارد پا را از گلیمش فراتر میگذارد کاری نکند که نیم ساعته فتح شود کشوری نو تاسیس و نوبنیاد ادعای مالکیت بر جزایر و خاک ایران کهن را دارد ایرانی که زمانی همه اطراف مرزهایش هم جزو خاکش بودند
ادعای امارات منفصله غربی یک ادعای پوچ و بی ارزش است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۲ ۰۳ دی ۱۴۰۲
با تشکر از شما، احسنت به آقای رضایی پژوهشگر محترم, خیلی عالی بود. علمی، جامع و کامل
Iran (Islamic Republic of)
ایرانیزاده
۱۹:۰۰ ۰۴ دی ۱۴۰۲
آباد نیست و باید توسط مردم ایران آباد شود و مدعی شأن هم مردم عزیز کشورمانند
Iran (Islamic Republic of)
Bakhtiyari
۰۹:۵۱ ۰۳ دی ۱۴۰۲
ترا به خدا اینقدر کند نباشید و جزایر را هر چه زودتر آباد کنید این جزایر خار چشم بدخواهان ایران عزیز شدند و متجاوزانی که زاده انگلیسند و سابقه استقلال و کشور شدنشان به نیم قرن هم نمی‌رسد برای خاک و جزایر ایران چند ده هزارساله نقشه شوم میکشند جزایری که از باستان تاکنون جز خاک ما بوده و خواهند بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۸ ۰۳ دی ۱۴۰۲
آباد نیست مدعی داره آبادش کنیم ول میکنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۶ ۰۳ دی ۱۴۰۲
آفرین بر سایت خبری خبرنگاران جوان این اطلاعات مفید
جوامع را برای مخاطبان گذاشتند لطفاً این بار گذاری را زود
از روی سایت بر ندارید تا مخاطبان بیشتری ببینند
واگر از روی سایت بر داشتید هر چند مدت بار گذاری کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۹ ۰۳ دی ۱۴۰۲
كشور امارات مگه چند سال هست تاسيس شده قدمتش چند ساله فكر كنم 70 سال نه 100 سال خب اين بيسوادها تاريخ ايران را مطالعه كردن زمان كوروش كبير مگه كشورهاي عرب بودن؟
آخه اين مسئولين ما چكار ميكنن چرا با اينها با تاريخ حرف نميزنن يا اينا هم مثل اونا(ع ر ب) بيسواد هستن چرا اينقدر مماشات ميكنند دليلش چيست محكم حرفشنو نميزنن مگه ملت بزرگ
ايران اجازه ميدن اين سه جزاير از ايران 7 هزار ساله جدا بشه آخه اينا كين تا در مورد ايران عزيزمون حرف بزن من به كشور دوست امارات توصيه ميكنم اول برن تاريخ ايران با دقت تكرار ميكنم
با دقت مطالعه بكنن بعد با احترام از ملت بزرگ ايران عذر خواهي كنن بكشن كنار.و حرف آخر شتر در خواب بيند پنبه دانه گهي لف لف خورد گه دانه دانه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۸ ۰۳ دی ۱۴۰۲
مسولین مواظب زیاده خواهی کشورهای عرب بی خاصیت باشند کشوری که غروب یک روز به دنیا آمده مدعی مطالبات صبحگاهی شده خاک بر سرتان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۴ ۰۳ دی ۱۴۰۲
الان با ورود ده میلیون اتباع افغانی به کشور بصورت چراغ خاموش این جزایر افغانی هم حساب میشن خخخخخ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۹ ۰۳ دی ۱۴۰۲
هی بیانیه بدین تا جونتون در بیاد
جرات دارین بیان سمت جزیره های ایران تا امارات هم جز ایران کنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۳ ۰۳ دی ۱۴۰۲
بیشترحکام عرب ایادی امریکا در منطقه هستند،جزایر از ایران جدا نشده که مثل شبه کریمه انتخابات بشه، استان جلفاوه که همان امارات است جدا شده ازایران است دوست داشتند انتخابات برگزار کنندکه برگرده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۴ ۰۳ دی ۱۴۰۲
به عنوان یک ایرانی حاضر نیستم یک سانتشم واگذار کنم چی برسه به جزیره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۵ ۰۳ دی ۱۴۰۲
به عنوان یه ایرانی برو چند تا درخت بکار اونجا
آخرین اخبار