امام جمعه قزوین:

واقفان بر اساس نیاز‌های روز جامعه اقدام به وقف کنند

نماینده ولی فقیه در استان قزوین گفت: باید واقفان را راهنمایی کنیم که در حوزه وقف، نیاز‌های روز جامعه را ببینند، نباید به سراغ وقف‌هایی برویم که خیلی به درد امروز مردم نمی‌خورند.

حجت الاسلام و المسلمین عبدالکریم عابدینی نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه قزوین در دیدار حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید مصطفی مجیدی مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قزوین که به مناسبت هفته وقف انجام شد، گفت: در باب وقف باید گفت اصولاً وقف یک مسئله کاملاً عقلانی و منطبق با فطرت انسانی است، لذا وقتی به تاریخ وقف نگاه می‌کنیم نه تنها در دوران اسلام و ظهور پیامبر خاتم (ص)، بلکه صد‌ها سال قبل از آن هم رد پای وقف را می‌توانیم در اماکن دینی ببینیم.

وی ادامه داد: این‌ها نشان از عقلانی بودن و منطبق با فطرت انسانی بودن وقف است، برای اینکه هر انسانی حتی اگر مسلمان هم نباشد می‌آید حساب می‌کند من یک ثروت، سرمایه، خانه و زمینی دارم، می‌خواهم این سرمایه بماند نه اینکه هدر شود، حس می‌کند اگر می‌خواهم این چنین باشد باید این سرمایه از یک طریقی به خدا وصل شود.

امام جمعه قزوین عنوان کرد: خدا خیلی خوب این چیز‌ها را تحویل می‌گیرد و در آیه ۹۶ سوره نحل می‌فرماید «مَا عِنْدَکُمْ یَنْفَدُ وَمَا عِنْدَ اللَّهِ بَاقٍ»، یعنی (آنچه پیش شماست تمام مى‌‏شود و آنچه پیش خداست پایدار است)، خداوند در این آیه می‌فرماید هر چه نزد شما بماند از بین می‌رود و هر چه به من بسپارید و متصل کنید ماندگار است.

نماینده ولی فقیه در استان قزوین بیان کرد: همچنین خداوند به ما می‌گوید مگر دوست ندارید آنچه که دارید رشد کند؟ یک جا‌هایی مهلکه است، نباید وارد آن جا‌ها شد، برای مثال خداوند می‌گوید ربا مهلکه است، خداوند ربا را نابود می‌کند، این صداقت است که در پیشگاه خدا بالندگی و رشد دارد.

وی خاطرنشان کرد: همچنین خداوند در آیه ۲۰ سوره شوری می‌فرماید «مَنْ کَانَ یُرِیدُ حَرْثَ الْآخِرَةِ نَزِدْ لَهُ فِی حَرْثِهِ وَمَنْ کَانَ یُرِیدُ حَرْثَ الدُّنْیَا نُؤْتِهِ مِنْهَا وَمَا لَهُ فِی الْآخِرَةِ مِنْ نَصِیبٍ»، یعنی (کسى که کشت آخرت بخواهد براى وى در کشته‏‌اش مى‏‌افزاییم و کسى که کشت این دنیا را بخواهد به او از آن مى‏‌دهیم، ولی در آخرت او را نصیبى نیست).

حجت الاسلام و المسلمین عابدینی تاکید کرد: خداوند در این آیه می‌فرماید هر کس می‌خواهد برای آخرت کشت و کار کند و چیزی بکارد، ما حرث او را تحویل می‌گیریم و آن را زیاد و پر بار می‌کنیم، اما کسی که می‌خواهد دار و ندار او در دنیا خرج شود، ما یک چیز‌هایی به او می‌دهیم، ولی او در آخرت چیزی ندارد.

امام جمعه قزوین تصریح کرد: این قبیل آیات است که مؤمنین عاقل را پای کار وقف می‌کشاند، خداوند در آیات ۲۰۰ و ۲۰۱ سوره بقره می‌فرماید «فَمِنَ النَّاسِ مَنْ یَقُولُ رَبَّنَا آتِنَا فِی الدُّنْیَا وَمَا لَهُ فِی الْآخِرَةِ مِنْ خَلَاقٍ، وَمِنْهُمْ مَنْ یَقُولُ رَبَّنَا آتِنَا فِی الدُّنْیَا حَسَنَةً وَفِی الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ»، یعنی (از مردم کسى است که مى‏‌گوید پروردگارا به ما در همین دنیا عطا کن و حال آنکه براى او در آخرت نصیبى نیست، و برخى از آنان مى‏‌گویند پروردگارا در این دنیا به ما نیکى و در آخرت نیز نیکى عطا کن و ما را از عذاب آتش دور نگه دار).

وی یادآور شد: دسته اول می‌گویند خدایا هر چه هست در دنیا به ما بده، فرقی نمی‌کند بیت‌المال باشد یا هر چیز دیگری باشد، اما دسته دوم می‌گویند خدایا در دنیا و آخرت به ما نیکی عطا کن، خداوند می‌فرماید این‌ها هستند که از نیکی‌ها بهره‌مند می‌شوند.

نماینده ولی فقیه در استان قزوین اظهار کرد: بنابراین فطرت و عقل انسان همین را اقتضا می‌کند که شما به دنبال آن هستید، ما در قرآن آیات فراوانی داریم که به صورت عموم می‌توان از آن‌ها در رابطه با وقف استفاده کرد، اما یک جا خیلی خاص از این عبارت استفاده شده است، خداوند در آیه ۶ سوره لیل می‌فرماید «وَصَدَّقَ بِالْحُسْنَى»، یعنی (و پاداش نیکوتر را تصدیق کرد).

حجت الاسلام و المسلمین عابدینی عنوان کرد: در زمان رسول خدا (ص) یک داستانی پیش آمد و شخصی خانه، زندگی و زمین خود را وقف کرد، در پی آن همین آیه سوریه لیل نازل شد، در روایات زیادی هم آمده که وقتی کسی از دنیا می‌رود همه چیزش منقطع می‌شود، مگر صدقه جاریه‌ای که داشته است، برای مثال درختی که کاشته است، مدرسه‌ای که ساخته است، علم و دانشی که از خود بر جا گذاشته است، این‌هایی که جاری هستند در پرونده عمل فرد هم جاری می‌مانند.

وی بیان کرد: هدایت و ارشاد مردم به وقف منطبق با منویات نورانی قرآنی کریم حائز اهمیت است، باید حوزه‌های گسترده وقف را به مردم شناساند، چرا برای علم و فناوری در حوزه سلول‌های بنیادی وقف نکنیم؟

امام جمعه قزوین خاطرنشان کرد: متدینین حوزه وقف شاید آن شناخت لازم را در حوزه‌های وقف نداشته باشند و اولویت‌های امروز را ندانند، روز‌های گذشته در اخبار دیدیم که یک خانواده‌ای یک بیمارستان پیشرفته را برای کودکان وقف کردند، در ایام قدیم زمینه برخی از این مسائل وجود نداشت، اما امروز این چیز‌ها را داریم و باید آن‌ها را به وقف کنندگان عزیز بشناسانیم.

نماینده ولی فقیه در استان قزوین تاکید کرد: نشر معارف دینی حائز اهمیت است، انس و ارتباط با قرآن امروز از گذشته بسیار جدی‌تر است، اگر صدای ما خوش باشد به همه جای عالم می‌رسد، اگر صدای ناخوش و ناهنجار هم باشد به همه جا می‌رسد، بنابراین امروزه ما باید کاری کنیم مملکت ما نشاط قرآنی داشته باشد.

وی تصریح کرد: امام صادق (ع) فرمود خانه‌ای که در آن قرآن قرائت می‌شود و ذکر خدا انجام می‌شود، فرشتگان خدا در این خانه رفت و آمد می‌کنند، شیاطین از آن خانه دور می‌شوند، این خانه برای اهالی آسمان می‌درخشد، همان طور که ستارگان آسمان برای اهالی زمین می‌درخشند.

حجت الاسلام و المسلمین عابدینی یادآور شد: مطابق این حدیث، اگر در یک دل انس به قرآن وجود داشته باشد این دل می‌درخشد، اگر یک محله‌ای قرآنی باشد، آن محله می‌درخشد، اگر یک شهری قرآنی باشد آن شهر می‌درخشد، زیرساخت‌های این معانی را شما در اوقاف می‌توانید فراهم کنید.

امام جمعه قزوین اظهار کرد: اگر یک مملکت قرآنی شود، می‌درخشد، البته این باید با تقوا همراه باشد، برای مثال در عربستان بسیار قرآن قرائت می‌شود، اما در همان جا ضد قرآن عمل می‌کنند، برای مثال خداوند در آیه ۸۲ سوره مائده می‌فرماید «لَتَجِدَنَّ أَشَدَّ النَّاسِ عَدَاوَةً لِلَّذِینَ آمَنُوا الْیَهُودَ وَالَّذِینَ أَشْرَکُوا وَلَتَجِدَنَّ أَقْرَبَهُمْ مَوَدَّةً لِلَّذِینَ آمَنُوا الَّذِینَ قَالُوا إِنَّا نَصَارَى ذَلِکَ بِأَنَّ مِنْهُمْ قِسِّیسِینَ وَرُهْبَانًا وَأَنَّهُمْ لَا یَسْتَکْبِرُونَ»، یعنی (مسلماً یهودیان و کسانى را که شرک ورزیده‏‌اند دشمن‏ترین مردم نسبت به مؤمنان خواهى یافت و قطعاً کسانى را که گفتند ما نصرانى هستیم نزدیک‌ترین مردم در دوستى با مؤمنان خواهى یافت زیرا برخى از آنان دانشمندان و رهبانانى‏‌اند که تکبر نمى‌ورزند).

نماینده ولی فقیه در استان قزوین عنوان کرد: اگر ما بیاییم حقیقتاً کاری کنیم کشورمان قرآنی باشد چقدر پیشرفت می‌کنیم و موفق می‌شویم، خداوند می‌فرماید کسی که آیات قرآن را می‌خواند، اما خلاف آن را انجام می‌دهد، خدا او را لعنت می‌کند، الحمدلله مملکت ما مملکت ایمانی است، باید همه تلاش و کوشش ما این باشد که مملکت را قرآنی کنیم، قسمت زیادی از بار این معنا بر دوش شماست.

حجت الاسلام و المسلمین عابدینی بیان کرد: خداوند ۸۷ سوره حجر می‌فرماید «وَلَقَدْ آتَیْنَاکَ سَبْعًا مِنَ الْمَثَانِی وَالْقُرْآنَ الْعَظِیمَ»، یعنی (و به راستى به تو سبع المثانى (سوره فاتحه) و قرآن بزرگ را عطا کردیم)، خداوند در این آیه به پیامبر (ص) می‌فرماید ما این قرآن با عظمت را به تو دادیم، قرآن قول ثقیل و گران‌بها است، مسئولیت قرآنی کردن مملکت بر عهده ماست، روحانیون، حوزه‌های علمیه، طلاب، اوقاف و همه ما باید کار‌های خیلی جدی‌تری را در حوزه قرآن انجام دهیم.

وی با بیان اینکه واقفان بر اساس نیاز‌های روز جامعه اقدام به وقف کنند، خاطرنشان کرد: کار کردن در حوزه اوقاف دشوار است، اما الحمدلله کار‌های خوبی انجام شده و هوشمندی را ما در عرصه اوقاف بیشتر مشاهده می‌کنیم، اما باید واقفان را راهنمایی کنیم که در حوزه وقف، نیاز‌های روز جامعه را ببینند، نباید به سراغ وقف‌هایی برویم که خیلی به درد امروز مردم نمی‌خورند.

امام جمعه قزوین تاکید کرد: دو تفکر در وقف وجود دارد، یک تفکر جزئی‌نگر است، یعنی برای مثال گرسنگی دو فقیر را برطرف کنیم، یک تفکر حاکمیتی و حکمرانی هم وجود دارد، در این تفکر می‌گویند به جای اینکه به فقرا نان بدهی، بیا کارخانه‌ای تأسیس کن یا مزرعه‌ای راه بینداز تا فقر هزاران فقیر از بین برود و خودشان تولیدکننده شوند، این هوشمندی در عرصه وقف است.

حجت الاسلام و المسلمین عابدینی عنوان کرد: اشتغال، ازدواج و فرزندآوری بسیار حائز اهمیت است، شنیده شده در تهران مؤسساتی آغاز به فعالیت کرده‌اند که به سراغ خانواده‌هایی می‌روند که قصد دارند جنین خود را سقط کنند، به آن‌ها می‌گویند اگر نگران مخارج این بچه هستید ما او را برای شما نگهداری می‌کنیم یا هر مشکل دیگری که وجود دارد ما را آن مرتفع می‌کنیم، این مؤسسه نوپا تا امروز ۲۵۰ نوزاد را از مرگ نجات داده است و ما نیز بایستی به سمت طرح‌های حمایتی برای افزایش جمعیت برویم.

امام جمعه قزوین بیان کرد: این‌ها چیز‌هایی است که کمتر به فکر کسی می‌رسد، امروز ضروری‌ترین و حیاتی‌ترین حوزه برای وقف همین بحث فرزندآوری و جوان کردن جمعیت است، با روح خلاقی که دارید ببینید چه کاری می‌شود در این حوزه کرد که ایده رهبر حکیم انقلاب عملی شود.

وی خاطرنشان کرد: اگر جمعیت سالمند شوند، دیگر کسی حتی پیدا نمی‌شود به داد سالمندان برسد، در این شرایط چه کسی می‌خواهد در مزارع ما کشاورزی کند؟ چه کسی می‌خواهد کارخانه‌های ما را بگرداند؟ امنیت مرز‌های ما را چه کسی می‌خواهد تأمین کند؟

نماینده ولی فقیه در استان قزوین تأکید کرد: اوقاف همه همّ و غمّ خود را روی این مسئله بگذارد، اوقاف قزوین می‌تواند در کشور نمونه باشد و طرح‌های این چنینی را اجرا کند، باید از فرصت وقف برای جوان کردن جمعیت استان‌مان استفاده کنیم، رهبر حکیم انقلاب خیلی روی این موضوع جدی هستند، شما نیز باید آن را با جدیت دنبال کنید.

حجت الاسلام و المسلمین عابدینی تصریح کرد: اکنون شرایط بهبود وقف در استان قزوین با مدیریتی که سراغ داریم و با جمعیت با فکر، مؤمن و متدین وقف‌کنندگان، از هر زمانه دیگری برای آرمان‌های وقفی مهیاتر است، نباید این‌ها را پشت گوش بیندازیم، باید اولویت‌ها را دید و برای آن‌ها برنامه‌ریزی کرد.

در ابتدای این دیدار حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید مصطفی مجیدی، مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قزوین گزارشی از برنامه‌ها و اقدامات انجام شده در حوزه وقف ارائه کرد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار