ثبت ملی آیین های عاشورایی کرمانشاه

کارشناس میراث ناملموس میراث فرهنگی استان کرمانشاه گفت : خاص بودن برخی از آیین‌های عاشورایی در این استان باعث شده تا در فهرست آثار ناملموس کشور قرار گیرند.

عزیز مصطفایی کارشناس میراث ناملموس میراث فرهنگی استان کرمانشاه با بیان اینکه تاکنون سه آیین مربوط به ایام محرم در استان کرمانشاه به ثبت ملی رسیده، گفت : چمری، تعزیه خوانی روستا‌های فش و کرم‌بست و تعزیه خوانی ظهر عاشورا در تکیه معاون الملک سه آیین عاشورایی ثبت ملی شده در کرمانشاه هستند.

وی در خصوص چرایی خاص بودن آیین‌های عاشورایی بویژه تعزیه در کرمانشاه گفت: تعزیه، نوعی آیین مذهبی مختص شیعیان در ایران است که هرساله در ایام محرم در کرمانشاه هم برگزار می‌شود، اما در اینجا با آئین‌های سوگواری محلی ترکیب شده است.

 کارشناس میراث ناملموس استان کرمانشاه تصریح کرد: نوحه‌ها و نوا‌هایی که در این آئین‌ها خوانده می‌شود و یا اینکه عزاداران خود را گِل مالی می‌کنند، از آیین‌های سوگواری محلی کرمانشاه است که با آیین اصلی آن ترکیب شده و آن را خاص کرده است.

وی اضافه کرد: ترکیب شدن آیین‌های سوگواری که در کشورمان رایج است با آیین‌های سوگواری محلی در کرمانشاه باعث شده تا نه تنها شیعیان، بلکه اقوام و مذاهب مختلفی هم که در این استان زندگی می‌کنند، با دیدن این آیین‌ها با آن ارتباط برقرار می‌کنند.

مصطفایی خاطرنشان کرد: برخی آیین‌های محلی سوگواری در کرمانشاه، آیین‌هایی هستند که حتی قبل از اسلام هم در بین مردم این منطقه رواج داشته و پس از ورود اسلام و رواج مراسم مذهبی و عاشورایی، با این آیین‌ها ترکیب شده‌اند.

وی ادامه داد: چمری هم نوعی آئین سوگواری است که بیشتر در مناطق لک نشین یعنی مناطق غرب استان رواج دارد و با ابزاری همچون طبل، دهل و سورنا برای عزیزی که از دست رفته، آهنگی غمگین می‌نوازند.

به گفته این مسئول، هرساله در ایام محرم، در این مناطق از استان کرمانشاه این آیین برگزار می‌شود.

وی تاکید کرد: در سال‌های اخیر برخی ابزار‌های سوگواری همچون سنج و دمام از سایر مناطق کشور وارد آیین سوگواری محلی کرمانشاه شده که باید در این زمینه یک بازخوانی انجام دهیم تا آیین‌های اصیل این استان را حفظ کنیم.

مصطفایی با بیان اینکه غنای آیین‌های سوگواری عاشورایی در کرمانشاه به گونه‌ای است که می‌توان برخی دیگر از این آیین‌ها را هم به ثبت ملی رساند، اظهار کرد: نوحه "شیرین شمامه نوبرم" و نیز آیین "تعزیه کندوله " هم از دیگر آیین‌های موجود در استان هستند که قابلیت ثبت ملی شدن را دارند، اما برای تدوین پرونده آن‌ها نیازمند همکاری پیشکسوتان فعال در برگزاری این دو آیین هستیم .

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.