چرا نسل جدید ازدواج را اولویت نمی‌داند؟

به گفته یک روانشناس اجتماعی، نسل امروز به واسطه رفاه نسبی در خانواده‌ها خیلی با مفهوم سختی، دشواری و نداری مواجه نیستند و مهیای زندگی مشترکی که تلفیقی از تلخی‌ها و شیرینی‌هاست نگشته‌اند.

نگرش در مورد اولویت‌های ازدواج به‌طور قابل‌توجهی در دو دهه گذشته تغییر کرده است. در نسل‌های قدیم بزرگ‌ترین ملاک‌ها برای انتخاب همسر و ازدواج داشتن تدین، اخلاق، خانواده اصیل و... بود، ولی در نسل امروز آنقدر توجه به ظواهر و مادیات مهم به نظر می‌رسد که فرصت فکر کردن در خصوص سایر مسائل مهم رنگ‌باخته است.

این روز‌ها دخترانی را می‌بینیم که مادرانشان در سن آن‌ها صاحب چندین فرزند بودند درحالی‌که این دختران حتی حاضر به تن دادن به ازدواج نیستند، چون می‌خواهند از زندگی‌شان لذت ببرند و اگر هم ازدواج کنند تمایلی به بچه‌دار شدن ندارند، زیرا نگرانند که آسایش و رفاهشان به هم بخورد. این تغییر نگرش نسل جدید موجب شده فرایند ازدواج در جامعه ما دچار دست‌انداز‌های تأثیرگذاری شود که افزایش سن ازدواج، تجرد گرایی و افزایش آمار طلاق کمترین خروجی‌های این تغییرات هستند.

عوامل متعددی در رابطه با تغییر نگرش نسل جدید نسبت به ازدواج دخیل هستند که دکتر علیرضا شریفی یزدی، روانشناس اجتماعی ضمن اشاره به این عوامل، ادامه این روند را خطری برای کیان خانواده می‌داند و به ارائه راهکار‌هایی برای اماده‌سازی نسل امروز برای یک ازدواج موفق و آگاهانه می‌پردازد.

تغییر نسل باعث تغییر نگرش نسبت به ازدواج شده است

دکتر شریفی یزدی یکی از علل تغییر نگرش جوانان امروزی نسبت به ازدواج را مربوط به تغییرات نسلی می‌داند و دراین‌باره توضیح می‌دهد: «نسل‌های مختلف، ویژگی‌های متفاوتی دارند. ما با سه نسل X، Y و Z مواجه بوده‌ایم. در دوره نسل X به دلیل کمبود امکانات، سطح توقعات نیز کم بود و افراد معمولاً معیار‌های پایینی برای ازدواج داشتند. در نسل Y، معیار‌های ازدواج کمی متفاوت شد و ازدواج از امر محتوم زندگی بشر خارج و به یک انتخاب تبدیل شد، اما در نسل Z نوع نگاه افراد به زندگی در ابعاد مختلف متفاوت شده است. بنابراین، تغییر نگرش نسل جدید نسبت به ازدواج تا حد زیادی مربوط به تغییر نسلی می‌شود.»

نسل نازپرورده امروز کمتر طعم سختی را چشیده‌اند

 این روانشناس اجتماعی یکی دیگر از دلایل تغییر نگرش نسل جدید نسبت به ازدواج را رفاه نسبی در خانواده‌ها دانست و افزود: «درگذشته افراد در خانواده‌های پرجمعیت، برای حفظ بقا مجبور بودند سختی‌ها را به جان بخرند و از امکانات موجودشان بهره‌مند شوند، اما در نسل امروز، خانواده‌ها معمولاً تک‌فرزندی یا دو فرزندی هستند و ازاین‌رو بیشتر امکانات در اختیار فرزندان است. همچنین خانواده پدرسالار دیروز تبدیل به خانواده فرزند سالاری شده است که همه امکانات را برای فرزندانشان فراهم می‌کنند؛ درنتیجه نسل امروز خیلی با مفهوم سختی، دشواری و نداری مواجه نیستند و مهیای زندگی مشترکی که تلفیقی از تلخی‌ها و شیرینی‌هاست نگشته‌اند.»

به ازدواج به‌عنوان حلال مشکلات نگاه می‌شود

شریفی یزدی با اشاره به رواج یک باور غلط در جامعه می‌گوید ازدواج گره‌گشای مشکلات ما نیست: «متأسفانه یک باور غلطی که نسبت به ازدواج به‌خصوص در میان نسل جدید رواج پیداکرده، این است که به ازدواج به‌عنوان حلال مشکلات نگاه می‌شود، گویی ازدواج قرار است تمام نداشته‌های ما را تأمین کند.»

او ادامه می‌دهد: «به دلیل رواج این باور اشتباه است که معمولاً در مراسم خواستگاری در رابطه با مسائل مالی مثل میزان درامد، خانه، مهریه و... صحبت می‌شود و تمرکز بر روی این مسائل باعث شده تا جوانان نگاه واقع‌بینانه‌ای نسبت به ازدواج نداشته باشند، درحالی‌که در نسل‌های قدیم زن و شوهر باهم زندگی را می‌ساختند.»

میزان امید به آینده در نسل جوان پایین آمده است

شریفی یزدی یکی دیگر از عوامل تغییر نگرش نسل جدید به ازدواج را کاهش میزان امید به زندگی می‌داند و می‌گوید: «در نسل‌های قبل اگرچه افراد با شرایط سخت زندگی می‌کردند، اما امید به این داشتند که چند سال بعد می‌توانند صاحبِ خانه و ماشین شوند، متأسفانه با توجه به وضعیت اقتصادی حاکم بر جامعه، میزان امید به آینده در بین نسل جوان به‌شدت پایین آمده است و این مسئله باعث شده که جوانان یا تمایل به ازدواج نداشته باشند یا به ازدواج به‌عنوان ابزاری برای ارتقاء جایگاه اقتصادی و اجتماعی نگاه کنند؛ بنابراین، تمام این عوامل ازدواج را در یک وضعیت بحرانی قرار داده است.»

ویترین‌های مجازی به جان جوانان ما افتاده است

به عقیده شریفی یزدی، رسانه‌های نوپدید در تغییر نگرش نسل جدید نسبت به ازدواج بی‌تأثیر نیستند: «شبکه‌های اجتماعی مثل اینستاگرام با ارائه دروغین یک زندگی ویترینی خیلی شیک از افراد وزندگی آن‌ها باعث شده‌اند تا ما تصور کنیم که در زندگی خیلی عقب‌مانده‌ایم و درنتیجه به هر وسیله‌ای باید خودمان را در سبک زندگی شبیه آن‌ها کنیم.»

او می‌گوید: «وقتی جوانان در شبکه‌های اجتماعی ویترین زندگی یک بلاگر را می‌بینند، طبیعتاً می‌خواهند که خانه و وسایلی مانند آن بلاگر داشته باشند. بر همین اساس سعی می‌کنند تا با ازدواج‌های آن‌چنانی خودشان را به زندگی ویترینی بلاگرنما‌ها نزدیک کنند، اما با ورود به زندگی مشترک متوجه خواهند شد که بخش زیادی از زندگی‌های لاکچری در فضای مجازی غیرواقعی است.»

بسیاری از طلاق‌ها نتیجه ظاهربینی در ازدواج است

به گفته شریفی یزدی، اگرچه توجه به‌ظاهر و مسائل مادی در ازدواج مهم است، اما مشکل جوانان امروز توجه به‌ظاهر نیست بلکه مسئله اینجاست که نسل امروز بسیار زیاد درگیر ظواهر شده است. توجه به‌ظاهر، چهره، هیکل و حتی مسائل اقتصادی آنقدر برای نسل امروز مهم شده که اصلی‌ترین معیار‌های ازدواج ازجمله تفاهم، اخلاق، تعهد، مسئولیت‌پذیری و سایر شاخص‌های مهم ازدواج به حاشیه رفته است.

این روانشناس اجتماعی با بیان اینکه نتیجه بسیاری از طلاق‌ها، توجه به ظواهر در ازدواج است، می‌گوید: «متأسفانه ما انقدر درگیر ظواهر شده‌ایم که فراموش کرده‌ایم که ازدواج فقط یک کلمه یعنی تفاهم است. ضمن اینکه در طول زندگی مشترک تمام معیار‌های ظاهری در نگاه زوجین کمرنگ و معیار‌های اصلی مثل اخلاق، تعهد و مسئولیت‌پذیری پررنگ می‌شود؛ لذا بی‌توجهی به معیار‌های اصلی باعث واماندگی و سرخوردگی فرد در طول زندگی مشترک و درنهایت جدایی خواهد شد.»

تغییر نگرش غلط نسبت به ازدواج، کیان خانواده را تهدید می‌کند

به گفته شریفی یزدی، خانواده به‌عنوان یکی از پنج نهاد اصلی جامعه همیشه در حفظ، بقا و استمرار فرهنگ و ارزش‌های یک جامعه نقش مستقیم داشته است، اما به خطر افتادن کیان خانواده شاید بزرگ‌ترین معضل اجتماعی باشد که ما با تغییر نگرش نسبت به ازدواج در آینده با آن مواجه خواهیم بود.

او ادامه می‌دهد: «این تغییر نگرش غلط نسبت به ازدواج در آینده باعث می‌شود که از یک‌سو خانواده شکل نگیرد و خیلی از افراد تمایلی به ازدواج نداشته باشند و از سوی دیگر افرادی که ازدواج می‌کنند انتظارت غیرواقع‌بینانه‌ای از ازدواج داشته باشند، درنتیجه سرخورده می‌شوند و این سرخوردگی نهاد مهم اجتماع یعنی خانواده را به خطر می‌اندازند.»

نسل امروز را برای ازدواج موفق و آگاهانه آماده کنید

شریفی یزدی می‌گوید بخش مهمی از آمادگی نسل امروز برای داشتن یک ازدواج موفق و آگاهانه بر عهده نظام آموزش‌وپرورش است: «آموزش‌وپرورش باید درزمینهٔ تغییر نگرش نسل جدید نسبت به ازدواج از دوران ابتدایی به‌مقتضای سن بچه‌ها، معیار‌های مهم و واقعی ازوداج را به آن‌ها آموزش دهد.»

این روانشناس اجتماعی یکی دیگر از زمینه‌های ازدواج موفق و آگاهانه در نسل امروز را رفع مشکلات اقتصادی دانست و افزود: «امیدواریم سیاستمداران و متولیان امر با رفع مشکلات اقتصادی بتوانند امید به آینده که امروزه به‌شدت نزول پیداکرده را اصلاح کنند و با برنامه‌ریزی، در مسیر رشد، توسعه و پویایی کشور حرکت و به ایجاد نشاط و روحیه امیدواری در جامعه کمک نمایند.»

شریفی یزدی بخش مهم دیگری از آمادگی نسل امروز را بر عهده خانواده‌ها می‌داند و می‌گوید: «خانواده‌ها به لحاظ مالی می‌توانند میزان امید به ازدواج در جوانان را افزایش داده و آن‌ها را برای یک ازدواج موفق و آگاهانه آماده کنند. همچنین خانواده‌ها ازلحاظ فکری می‌توانند بسیار حمایت گر باشند و برای فرزندشان توضیح دهند که در هر دوره‌ای از زندگی سختی‌هایی می‌تواند وجود داشته باشد، اما این سختی‌ها مانع ازدواج نیست.»

شریفی یزدی بابیان اینکه اصلی‌ترین نگرش فرزندان نسبت به ازدواج توسط خانواده شکل می‌گیرد، می‌گوید: «رابطه خوب والدین یک الگوی مناسب برای ازدواج فرزندان است. مطالعات نشان داده والدینی که روابط خوبی دارند، فرزندان راحت‌تر ازدواج می‌کنند وزندگی موفق‌تری دارند؛ برعکس، والدینی که دچار اختلاف و درگیری هستند، فرزندان یا تن به ازدواج نمی‌دهند یا ازدواج‌های ناموفقی خواهند داشت.»

مهارت‌های ازدواج را آموزش ببینید

شریفی یزدی در پایان به جوانان در آستانه ازدواج توصیه می‌کند: «ازدواج مثل رانندگی، آشپزی و هر کار دیگری نیاز به کسب مهارت و آموزش دارد لذا جوانان با آموزش مهارت‌های ده‌گانه ازدواج باید با آگاهی بیشتری به مسئله ازدواج ورود پیدا کنند و جوانان باید بدانند که هیچ انسانی به تکامل نخواهد رسید مگر اینکه ازدواج کند و هیچ انسانی به تکامل نخواهد رسید مگر اینکه فرزندی داشته باشد.»

منبع:‌ایرنا

برچسب ها: ازدواج ، روانشناس
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۴ ۱۲ دی ۱۴۰۲
گرانی سکه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۴ ۱۳ خرداد ۱۴۰۲
ولا من که دهه پنجاهی هستم نتوانستم ازدواج کنم از سنین پایین کارکردم والان بازنشسته هستم درآمد حلال پاسخگوی هزینه های زندگی نیست وضعیت اقتصادی وخیم است من باحقوق ده میلیون باید چندسال کارکنم تا صاحب خانه وخودروبشوم ازدواج پیشکش
Iran (Islamic Republic of)
مرتضی
۱۴:۳۳ ۱۱ خرداد ۱۴۰۲
متاسفانه خانم هایی که بعد از چند ماه کوتاه و یا چندین سال طولانی زندگی مشترک، بدون هیچگونه دلیل موجه و عقلانی مهریه خودرا اجرا می گذارند و ثمره سال ها تلاش مردی که در تلاش برای حفظ کانون خانواده و زندگی مشترک است را بر باد می دهند، نقش بسزایی در ایجاد شرایط فعلی و عدم ازدواج جوانان دارند.
کافی است اصحاب رسانه سری به واحد های اجرای اسناد رسمی ثبت و دادگاه های خانواده بزنند تا به عمق فاجعه پی برده و از تبعات اجتماعی حاصل آن اطلاع حاصل کنند.
باتوجه به قیمت وسوسه کننده و بالای سکه بهار آزادی، باید در قوانین اجرای مهریه بازنگری مقتضی توسط مسئولین ذی ربط صورت گیرد و در شرایط فعلی قطعاً با مشاوره خانواده صحیح و کمک خواستن از اساتید جامعه شناسی، روان شناسی و حقوق دانان شریف بسیاری از پرونده های مهریه بسته خواهد شد و کانون بسیاری از خانواده ها از آستانه فروپاشی نجات پیدا خواهند کرد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۴۰ ۱۴ خرداد ۱۴۰۲
چرا حل همه چیز را از مسئولین می خواهید وقتی خانمی مهریه را برخود مرد ترجیح می دهد با وی ازدواج نکنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۷ ۱۱ خرداد ۱۴۰۲
واقعآ از این حرفها خجالت نمیکشید یعنی رفاه زیادی باعث کاهش نرخ ازدواج شده؟!! از تورم و گرانی و بیکاری و مسکن خبری ندارید؟ اصلا" شما ایرانی هستید یا در نروژ زندگی می کنید؟!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۹ ۱۱ خرداد ۱۴۰۲
چون ازدواج مقدماتی داره که از نظر جسمی شاید رسیده باشند ولی از نظر اقتصادی و مذهبی خیلی ها نه توان ونه پایه محکمی دارند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۰۴ ۱۱ خرداد ۱۴۰۲
مگه ميشن ازدواج كرد وقتي تو جامعه هروز با يه قيمّت سركار دارم نميشه
Iran (Islamic Republic of)
الی
۰۱:۴۹ ۱۱ خرداد ۱۴۰۲
برای اینکه خیانت زیاد شده آمار طلاق رفته بالا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۹ ۱۰ خرداد ۱۴۰۲
مشکلات و قوانین دست و پاگیر
برای هر چیزی باید بدوی. دیگه بدن هامون تحمل فشار نداره
تغذیه مناسب باید باشه

ما فامیل های پولدار داریم و بچه هاشون هم به موقع ازدواج می کنند. نمی دونم موفق هستند یا نه ولی در ظاهر ازدواج می کنند در سنین مطلوب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۸ ۱۰ خرداد ۱۴۰۲
چون جوان امروز هرج ومرج پرست وتنبل وبی مسئولیت وخودخواه شده ودوست ندارد وابستگی عاطفی داشته باشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۲۸ ۱۴ خرداد ۱۴۰۲
یکی از دلایلی که ازدواج نمیکنم همین مطلبه که ایشون فرمودند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۷ ۱۰ خرداد ۱۴۰۲
به خاطر بیکاری و بی پولی
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۲۲:۲۴ ۱۰ خرداد ۱۴۰۲
مجرد باش و پادشاهی اگر ازدواج و مجردی را در یک کفه ترازو قرار دهیم می بینیم که یک زندگی معمولی مجردی به 100 زندگی متاهلی می ارزد
Iran (Islamic Republic of)
hoo
۲۰:۰۲ ۱۰ خرداد ۱۴۰۲
ازدواج زمانی مهم می‌شودکه یه مردبتواندمخارج زندگی همسرشوتامین کنه درحال حاضرجامعه ای زندگی میکنیم نه اقصادش خوبه نه محل کارها حقوق خوبی میدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۳ ۱۰ خرداد ۱۴۰۲
بی پولی
مسکن نداریم.
یه وام میخوای بگیری بابد ۱۰ تا ضامت ببری
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۱۸:۵۹ ۱۰ خرداد ۱۴۰۲
رفاه؟!!! کدوم رفاه این بیچاره ها پول ندارن نه اینکه از رفاه بیش از حد ازدواج نمیکنن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۸ ۱۰ خرداد ۱۴۰۲
رفاه؟!!! کدوم رفاه این بیچاره ها پول ندارن نه اینکه از رفاه بیش از حد ازدواج نمیکنن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۲ ۱۰ خرداد ۱۴۰۲
به دو دلیل عمده :
۱_ عدم اعتماد به تداوم وضعیت اقتصادی مناسب تاهل
۲_ عدم اعتقاد و اعتماد به فرهنگ تاهل و شک در درست بودن تاهل

ریشه ها را در آموزش و پرورش دولت باید جستجو کرد ، بچه تا قبل از شروع تحصیل بیشترین تاثیر پذیری را از خانواده و پس از شروع به تحصیل بیشترین تاثیر پذیری را از نظام آموزش و پرورش همگانی دارد.
Iran (Islamic Republic of)
علی
۲۲:۲۷ ۱۰ خرداد ۱۴۰۲
چی؟
عدم اعتماد به تداوم وضعیت اقتصادی مناسب!!!!!

معنی جمله بالاتون اینه که الان وضعیت اقتصادی خوبه بخاطر اینکه مطمئن نیستیم تداوم داره یا نه ازدواج نمی‌کنیم!!!!

آخه چرا سعی می‌کنید قلبه سلمبه حرف بزنید بدون اینکه اینکاره باشید؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۱ ۱۰ خرداد ۱۴۰۲
بادلیل هایت مخالفم دلیل اصلی پر توقع بودن دو طرف وبی مسئولیتی وراحت طلبی است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۵ ۱۰ خرداد ۱۴۰۲
پدر من بدون این که شغلی داشته باش ابتدا ازدواج کرده بود و پدر ما و خودش را به خاطر نداری درآورد . من اشتباه او را تکرار نخواهم کرد الآن هم ۳۵ سال سنم هست.
مشکل اصلی اقتصاد کشور هست که درست بشو نیست پس ازدواجی هم در کار نیست ، حتی اگر بخواهم هم دیگه نمیشه :(
آخرین اخبار