ترفند‌های مقابله با ماشین‌گرفتگی

شاید برایتان اتفاق افتاده‌باشد دقایقی پس از صرف وعده غذایی یا هنگام حرکت وسایل نقلیه‌ دچار علائمی همچون تهوع، سرگیجه یا سردرد شده باشید. اما علت بروز این علائم چیست و چه راهکار و تدابیر تغذیه‌ای برای کنترل و پیشگیری آن وجود دارد؟

از دیدگاه طب سنتی، شایع‌ترین علتی که برخی افراد در مسافرت با وسایل نقلیه به محض گذشت دقایقی، دچار تهوع، سرگیجه و حتی استفراغ می‌شوند، مشکلات گوارشی و البته مواردی، چون مشکلات احتمالی گوش میانی، مغز و حتی کم‌خونی است. همچنین علت بروز این علائم پس از خوردن وعده غذایی هم ضعف معده به ویژه ناپایداری دهانه بالایی آن است که با اصلاح برنامه غذایی، می‌توان به کنترل و التیام آن کمک کرد. 
 
راهکار رفع تهوع هنگام حرکت
به عقیده متخصصان طب سنتی، در حرکت وسایل نقلیه مشابه مشکل دریازدگی، وقتی فرد تکان‌های زیادی را تجربه می‌کند، محتویات غذای خورده‌شده همراه با بلغم اضافه و انباشته شده در معده به حرکت درمی‌آید و در واکنش، طبیعت هوشمند بدن، تلاش می‌کند با ایجاد تهوع سپس استفراغ، این مواد را بیرون بریزد.

بهترین درمان در مکتب طب سنتی برای این بیماری که به آن بیماری حرکتی هم گفته می‌شود، کمک به ایجاد تهوع و استفراغ است. با وضعیتی شبیه تاب‌سواری یا مشابه آن، حالت تهوع را ایجاد سپس با نوشیدن آب‌گرم، سکنجبین گرم یا با تحریک انگشت، به بالاآمدن مواد نامناسب کمک کنید. اگر تمایلی به استفراغ ندارید بهتر است قبل از سفر، معده‌تان را از غذا انباشته نکنید و اگر مبتلا به پرفشاری خون نیستید، می‌توانید طی سفر، پیش از هر وعده غذا، مقدار کمی نمک بدون ید را حدود ۱۵دقیقه در دهان مضمضه سپس میل کنید و حدود نیم‌ساعت پس از هر وعده نیز دمنوش زنجبیل با اندکی نبات یا عسل بنوشید. در صورت بهبود نیافتن با تدابیر گفته شده، بهتر است به متخصص مراجعه شود. گاهی مصرف دارو‌های شیمیایی برای کنترل این مشکل موثرتر خواهدبود.

تدابیر غذایی برای رفع علائم
اگر پس از مصرف مواد غذایی مکرر دچار حالت تهوع، سرگیجه و سردرد می‌شوید، باید از پرخوری و درهم خوری اجتناب کرده و همراه غذا از سالاد، ماست، ترشی و نوشیدنی استفاده نکنید و از خوردن غذا‌های خیلی داغ، چرب، سنگین، نفاخ و خیلی شیرین نیز بپرهیزید. غذا را خوب بجوید و تا دو ساعت پس از صرف غذا نخوابید و از سبزی‌های مقوی گوارش مانند جعفری و ریحان استفاده و تا مدتی برنج را به صورت چلو و همراه با گشنیز میل کنید.

همچنین بهتر است نیم‌ساعت پس از هر وعده غذایی یک قاشق مرباخوری رب یا مربای به یا گشنیز خشک بخورید. نکته قابل توجه این‌که مبتلایان از عرق نعنا به عنوان ضد نفخ کمتر استفاده کنند؛ چون نعنا می‌تواند سبب تحریک و تشدید این علائم شود. البته بهتر است برای رفع کامل مشکل ابتدا از مشورت متخصص باتجربه بهره بگیرید تا عامل اصلی بروز این علائم شناسایی و مشکل به صورت اصولی درمان شود.

منبع: جام جم

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار