صندوق بهینه‏‏‌سازی حساب خزانه کمتر از یک ماه آینده افتتاح می شود

معاون برنامه‌ریزی وزیر نفت از ایجاد صندوق بهینه سازی حساب خزانه در کمتر از یک ماه آینده خبر داد.

در میز اقتصاد امروز به موضوع اثرات توسعه میادین نفتی بر اقتصاد کشور با حضور فلاحتیان معاون برنامه‌ریزی وزیر نفت مورد بررسی قرار گرفت.

سوال: چرا طرح امروز با ۱۲ سال به نتیجه رسید؟

فلاحتیان: امروز با حضور رئیس جمهور طرح‌های صنعت نفت و گاز در استان خوزستان افتتاح شد، موضوع امروز به دنبال جلوگیری از حفاظت محیط زیست است. طرح آن جی ال از سال ۹۲ طرح اجرایی آن آغاز شد، یک میلیارد و ۴۰۰ دلار سرمایه گذاری برای این طرح (نیروگاه غرب کارون) استفاده شده است.

اگر گاز‌هایی در مشعل سوزانده می‌شود براساس داده‌ها ۴۰ میلیون مترمکعب بدانیم، مقایسه آن با گاز ترش برداشتی و گاز شیرین تزریقی به شبکه، نشان می‌دهد درصد‌های اعلامی درباره گازسوزی در مشعل صحیح نیست و با این حال همین مقدار نیز بسیار زیاد است و می‌تواند کاهش یابد. قرار است تا سال ۱۴۰۴ جمع‌آوری گاز‌هایی فلر انجام شوند درواقع تا پایان سال آینده انتظار جمع‌آوری ۵۰ درصد گاز‌های مشعل را داریم و در پایان افق ۱۴۰۴، باقی‌مانده این گاز‌ها جمع‌آوری می‌شوند.

سوال:عدم تاخیر در افتتاح میادین چیست؟

فلاحتیان، باید منابع لازم صورت گیرد، برنامه داریم تا افق ۱۴۰۴ این مشعل‌های فلر جمع آوری شوند، امسال ۱۰ میلیون متر مکعب این گاز‌ها جمع آوری می‌شوند.

اکنون پروژه ان‌جی‌ال ۳۱۰۰ یکی از طرح‌های جمع‌آوری گاز‌های مشعل است که ۷۸ درصد پیشرفت دارد و با تکمیل آن ۵.۵ میلیون مترمکعب گاز مشعل حذف می‌شود و ان‌جی‌ال ۳۲۰۰ حدود ۶.۳ میلیون مترمکعب گاز مشعل جمع می‌کند و این طرح ۹۴.۵ درصد پیشرفت دارد، طرح ارسال گاز‌های مشعل به ان‌جی‌ال خارک را داریم که آن هم ۷.۵ میلیون مترمکعب جمع‌آوری می‌کند و در حال حاضر ۶۵ درصد پیشرفت دارد.

سرمایه گذار برای اجرای این طرح و پروژه‌ها انجام شده است، ولی باتوجه به شرایط موجود این گاز‌های فلر تعیین و تکلیف می‌شوند.

سوال:درباره ورود سرمایه‌گذار به طرح‌های جمع‌آوری گاز‌های مشعل میدان‌های نفتی بفرمایید؟

آقای فلاحتیان، برای میدان‌های خشت، مسجدسلیمان و سکوی سلمان مزایده‌هایی از سوی شرکت ملی نفت ایران در حال انجام است که معادل ۵.۶ میلیون مترمکعب جمع‌آوری گاز‌های مشعل را برای آن‌ها متصور هستیم و با اجرای همه این طرح‌ها امیدواریم بتوانیم ۵۰ درصد گاز‌های مشعل مربوط به بخش تولید نفت را در دو سال آینده جمع‌آوری کنیم و ۵۰ درصد دیگر نیز تا افق ۱۴۰۱ حذف می‌شود.

سوال:طرح‌های امروز چه میزان داخلی است؟

آقای فلاحتیان: خوشبختانه بعد از انقلاب درجه خودکفایی در صنعت نفت بسیار بالا است طرح‌های امروز با تکیه بر توانمندی داخلی ساخته شده است، نزدیک ۱۰۰ درصد اقدامات تولید نفت خام، گاز میعانات و ... توسط مهندسین داخلی صورت گرفته است. 

یک میلیارد متر مکعب تولید گاز کشور در شبانه روز است، اراده وزارت نفت در ۳ ساله بعد این است که این عدد به ۱۵۰ میلیارد متر مکعب برسد. هم‌اکنون نزدیک به ۴۰۰ هزار بشکه نفت از میدان‌های مشترک آزادگان، یادآوران، یاران و دیگر میدان‌ها برداشت می‌شود، اما متأسفانه گاز‌های غنی همراه نفت این میدان‌ها با ارسال به مشعل‌ها سوزانده می‌شد.

امروز با بهره‌برداری از پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس، گاز‌های همراه نفت ترش و سمی که محیط زیست خوزستان را تحت تأثیر قرار می‌داد فرآورش و پس از شیرین‌سازی، ترکیبات سبک گاز شیرین تولیدی به خط سراسری تزریق می‌شود که کمک بزرگی به ناترازی گاز خواهد بود. ترکیبات سنگین تولیدی پالایشگاه هویزه خلیج فارس با خط لوله ۱۶ اینچ به طول ۱۸۶ کیلومتر به پتروشیمی بندرامام ارسال و خوراک این مجتمع هم تأمین می‌شود. همچنین، تا به امروز روزانه ۱۹۰ میلیون مترمکعب گاز از سوی کارخانه‌های گاز و گازمایع (ان‌جی‌ال) جمع‌آوری می‌شود که تا پایان امسال کار خانه گاز و گاز مایع ۳۱۰۰ (ان‌جی‌ال ۳۱۰۰) در ایلام نیز آماده افتتاح شود.

سوال: درباره طرح‌های امروز بفرمایید؟

آقای فلاحتیان: این پروژه‌ها همسو با افزایش تولید که امسال هم سال مهار تورم و رشد تولید از سوی مقام معظم رهبری نامیده شده است، اجرا شده‌اند. همچنین به طوریکه ۲۵۰ میلیون فوت مکعب گاز غنی در پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس فرآورش می‌شود و ۴۵ هزار بشکه نفت نیز با حفاری ۴۰ حلقه چاه در میدان آزادگان به ظرفیت تولید نفت افزوده می‌شود.

هم‌اکنون رقم تولید به روزانه ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه رسیده است. برنامه داریم عملیات میدان نفتی سپهر و جفیر را آغاز کنیم، امروز آغاز تولید گاز از فاز جنوبی را اعلام خواهیم کرد. امسال به زودی پالایشگاه بنزین و گازوئیل اصفهان افتتاح می‌شود که این طرح باعث گازوئیل با کیفیت خواهد شد. پس از جمع‌آوری گاز‌های همراه نفت، محصولات با ارزش افزوده بالاتر تولید می‌شود، به‌طوریکه روزانه ۹۷ هزار بشکه ان‌جی‌ال با خط لوله ۱۸۵ کیلومتری به پتروشیمی بندر امام و ۳۶۰ میلیون فوت مکعب گاز شیرین به خط سراسری تزریق می‌شود.

سوال:صندوق بهینه سازی در حساب خزانه به کجا رسید؟

آقای فلاحتیان، ظرف یکماه آینده ایجاد خواهد شد، سرمایه اولیه صندوق مبلغ ۳۰۰‌هزار میلیارد ریال است که از طریق منابع داخلی شرکت‌های تابعه وزارتخانه نفت و وزارتخانه نیرو معادل ۱۰‌درصد منابع سرمایه‌ای هر شرکت اعتبار ردیف مصارف جدول تبصره ۱۴ تامین می‌شود.

برچسب ها: وزارت نفت ، گازر
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار