ورود رسانه‌ها لازمه تحقق شعار سال جدید است

اقتصاددان کردستانی می‌گوید: برای تحقق شعار سال جدید همانگونه که مقام معظم رهبری اشاره کردند رسانه‌ها باید پای کار باشند.

دکتر حامد قادرزاده معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان اظهار داشت: سال ۱۴۰۱ از سوی مقام معظم رهبری با عنوان سال «تولید، دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین» نام‌گذاری شد و در این سال تلاش‌های فراوانی صورت گرفت به نحوی که تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان در کشور از ۶ هزار به بیش از ۹ هزار شرکت رسید، اگرچه قرار بود این آمار دو برابر شود.

او با عنوان اینکه رسیدن به اهداف مستلزم ایجاد زمینه و زیرساخت بیشتری است، خاطرنشان کرد: این مسئله در بیانات رهبری در آغاز سال ۱۴۰۲ اشاره شد که اهتمام برای تحقق شعار سال گذشته نسبت به سالیان گذشته بیشتر شده که خود جای امیدواری است.

این اقتصاددان کردستانی با اشاره به افزایش نرخ تورم در روز‌های پایانی سال گذشته، اذعان کرد: در فرایند توسعه و شرایط کشور غیرطبیعی نیست.

قادرزاده افزود: کشور ما با دو بحث تحریم و عدم تقارن اطلاعات بازار مواجه است چراکه همیشه افرادی سعی می‌کنند موفقیت اقتصادی را کند کنند و کسانی هم در اقتصاد ما تلاش می‌کنند از عدم تقارن اطللاعاتی سوءاستفاده فراوانی داشته باشند.

رئیس دانشگاه کردستان گفت: این دو عامل باعث می‌شود برنامه‌های برنامه‌ریزی شده به طور کامل تحقق پیدا نکند.

به گفته وی، از طرف دیگر بحث تورم تنها افزایش قیمت‌ها در بر نمی‌گیرد بلکه به روح و روان اقتصادی و عاملیت اقتصادی اعم از تولیدکنندکان خرد و مصرف‌کنندگان اصابت می‌کند و شاید به همین دلیل است که مقام معظم رهبری در سال ۱۴۰۲ به نحوی حکیمانه این سال را به عنوان «مهار تورم، رشد تولید» نام‌گذاری کردند.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کردستان منشاء‌های تورم را دو مورد خواند و گفت: این دو عامل شامل فشار تقاضا و فشار هزینه است، در جریان توسعه به دلیل وجود کم و کاستی‌ها و کاهش درآمد‌های طبقاتی، دولت با برنامه‌ریزی بازار را به نوعی مورد دخالت قرار می‌دهد، اما به دلیل تفاوت در بازار و سو ءاستفاده‌هایی که در آن ایجاد می‌شود از تحقق هدف اصلی جلوگیری می‌کند.

قادرزاده با بیان اینکه به دنبال تامین حداقل‌های اقتصادی، افرادی هستند که با مسایل بورسی، مسیر اقتصادی را منحرف می‌کنند، افزود: اکنون که اقتصاد در حال شکل‌گیری و وضعیت خاص خود است، این وضعیت باعث می‌شود حتی افرادی که نیازمندی شدید مالی دارند در تله شرایط اقتصادی بیفتند.

او اضافه کرد: فشار هزینه یکی دیگر از مواردی است که با افزایش تقاضای بازار، واحد‌های کوچک وارد سیستم اقتصاد می‌شوند، همین واحد‌ها اگر هزینه‌های بالایی داشته باشند، توان غلبه بر مسایل اقتصادی بازار را ندارند و سوگیری‌های اقتصادی باعث افزایش قیت تمام‌شده در بازار می‌شود و تورم خودنمایی می‌کند.

قادزاده گفت: قیمت بازار بر اساس بالاترین قیمت تمام‌شده صورت می‌گیرد و رانت‌خواران اقتصادی می‌خواهند قیمت‌سازی صورت گیرد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان با اشاره به اینکه در سالیان گذشته رانت‌خواری توسط کسانی که چشم‌اندازی ندارند، شکل گرفته است، خاطرنشان کرد: در علم اقتصاد زمانی به پایداری اقتصادی می‌رسیم که تمام فعالیت‌های جامعه بر اساس برد برد باشد.

او گفت: در سیستم اقتصاد مبدله به منزله تبادل منافع یکسان نیست یعنی هر دو طرف باید منفعت پیدا کنند.

قادرزاده با اشاره به قانون نفی ضرر در قانون اسلام، خاطرنشان کرد: این قانون بیان می‌کند که به هیچ عنوان ضرررسانی در سیستم اقتصادی اسلامی وجود ندارد.

این اقتصاددان گفت: برای تحقق شعار سال جدید همانگونه که مقام معظم رهبری اشاره کردند رسانه‌ها باید پای کار باشند و دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی حتما باید در کنار دستگاه‌های اجرایی و نظارتی به کاهش فاصله اطلاعاتی موجود در بازار کمک کنند، اگر بتوانیم در سال ۱۴۰۲ حباب قیمت را در بخش‌های مختلف برداریم، میزان قابل توجهی از مشکل تورم حل می‌شود.

قادزاده با اشاره به اینکه در اقتصاد هر آنچه ایجاد فایده کند کار تولیدی است، افزود: تولید کالا فقط به صورت فیزیکی نیست بلکه حتما بایستی زنجیره تولید و ارزش در جامعه تکمیل شود، و این فرصت در حال حاضر با توجه به اینکه روابط ایران با دیگر کشور‌ها در جهت خیلی خوبی پیش می‌رود و نگاه بین‌المللی در حال تغییر است، وجود دارد، اگرچه نباید فراموش کرد که تقابل‌های اقتصادی دست از کشور بر نخواهد داشت و سعی در منحرف کردن مسیر اقتصادی کشور دارند.

وی افزود: مخصوصا شروع فصل بهار که تقاضا افزایش پیدا می‌کند و ممکن است سودجویان اقتصادی سوءاستفاده کنند لذا دستگاه‌های نظارتی باید در کنار تبیین رسانه‌ای، ورود پیدا کنند، هم‌چنین باید به گونه‌ای باشد در کنار جریمه برای افراد مخل اقتصادی بازدارنده نیز باشد.

این اقتصاددان کردستانی خاطرنشان کرد: نگاه رهبری به گونه‌ای است که در کنار مهار تورم، رشد تولید نیز دیده‌اند، چراکه اساسا تورم تحریک کننده اقتصادی است و این یک نگاه کارشناسی شده و حکیمانه است.

قادرزاده گفت: در اقتصاد در شرایط تورم تحریک تولید بیشتر و در شرایط رکورد تولید کمتر است و کاهش تولید داریم و اگر بخواهیم تحریک تولید در کوتاه‌مدت به انجام برسد ممکن است اثر منفی داشته باشد چراکه در کوتاه‌مدت نرخ تورم که بالا باشد اشتغال بالا می‌رود و برخلاف نگرانی‌هایی که وجود دارد اشتغال بالا می‌رود.

او افزود: باید الگوی مناسب اقتصادی را در کشور شناسایی، مدیریت و در جهت آن حرکت کرد.

قادرزاده گفت: تورم هر چه بالاتر رود نرخ بیکاری کاهش پیدا می‌کند بنابراین برای کاهش قیمت باید بدانیم که کجا هدف‌گذاری صورت بگیرد.

عضو هیات علمی دانشگاه کردستان با بیان اینکه در بحث بازار کالا و خدمات به دو بخش کشش‌پذیر و کشش‌ناپذیر تقسیم می‌شود، ادامه داد: در حوزه کشش‌پذیر‌ها تحریک قیمتی می‌تواند به شدت تقاضای بازار و در نهایت تولید و رشد را در جهت منفی تحت تاثیر قرار دهد.

وی افزود: در حوزه کم‌کشش‌ها که بیشتر کالا‌های اساسی است، کاهش قیمت باعث افزایش تقاضا نمی‌شود و حتی افزایش قیمت هم موجب کاهش تقاضا نمی‌شود بنابراین اینجاست که به یک کار کارشناسی بیشتری در سال ۱۴۰۲ نیاز داریم.

قادرزاده گفت: تحقق شعار سال به علاوه فعالیت رسانه‌ها باید در کنار آن نظارت دستگاه‌های اجرایی جدی گرفته شود.

او عنوان کرد: برای اینکه مسایل اجرایی کشور به درستی پیش رود به بحث دیگری نیاز داریم، در این خصوص باید به گونه‌ای عمل کرد که در بخشی از اقتصاد ورود کنیم که هم بتوان حباب را در بازار از بین برد و هم بتوان رشد تولید داشته باشیم و این پیامد شعار سال است.

قادرزاده با اشاره به اینکه تحقق شعار سال باید بر اساس مطالعه برآورد شود، گفت: شعار امسال باید بر پایه شعار سال قبل تحقق پیدا کند، لذا برای مهار تورم باید تولید دانش‌بنیان باشد و زمانی می‌توانیم اشتغال‌آفرینی داشته باشیم که رشد تولید داشته باشیم.

واو خاطرنشان کرد: رشد تولید در جا‌هایی است که در بازار با مداخله آگاهانه و جهت‌دار بتوان در کنار شکسته‌شدن حباب و نزولی‌شدن قیمت‌ها، تولید نیز باید تقویت شود.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان در ادامه اظهار کرد: این نیست که قیمت افزایش نخواهد داشت بلکه رشد تورم باید کاهشی باشد اگر که اساسا امکان ندارد در فرآیند توسعه قیمت‌ها افزایش نداشته باشد.

او به لزوم حرکت کشور بیش از گذشته بر اساس اصل مزیت نسبی اشاره کرد و گفت: وزارت جهاد کشاورزی به درستی به سمت معرفی و تعریف الگوی بهینه کشت حرکت کند.

در مرز‌های کشور باید مباحث اقتصادی و خدمات مرزی در راستای افزایش بنیبه اقتصادی مرزنشینلان باشد و در مرکز کشور برنامه‌های تولیدی به سمت استان‌های همجوار منجر به نهادینه‌کردن توزیع عادلانه درآمد برود.

قادرزاده گفت: همگی باید در کنار فعالیت‌های اقتصادی، باید فعالیت‌های اجتماعی، فرهنگی و نگهداری منابع را در راستای توسعه پایدار دنبال کنیم و حتما آگاهان سیاسی باید در سیاست گذاری‌های اقتصادی از اریب‌های اقتصادی خودداری کنند و بدانند هر گونه جهت‌گیری در سیستم اقتصادی در داخل استان‌ها شکل بگیرد، به ویژه در سال جاری که انتخابات مجلس داریم، می‌تواند آسیب جدی به بدنه اقتصادی کشور وارد کند لذا باید برنامه‌های سیاسی و سیاست‌گذاری‌های مجلس هم حتما در جهت تحقق شعار سال با اثرگذاری بالا باشد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.