جایگاه ایران در جغرافیای سایبر کجاست؟

با توجه به اهمیت حضور فعال در فضای سایبری، به بررسی کشور‌های برتر و همچنین توانمندی‌های کشورمان در این عرصه می‌پردازیم.

عبارت «فضای سایبر» یا همان سایبر اسپیس (Cyberspace) این روز‌ها در رسانه‌ها و مطبوعات بسیار شنیده می‌شود. فضای سایبر به صورت عام به مجموعه‌ای از ارتباطات درونی انسان‌ها از طریق کامپیوتر و مسائل مخابراتی بدون در نظر گرفتن جغرافیای فیزیکی اطلاق می‌شود.

ترکیبات بسیاری با واژه سایبر ساخته شده که هر یک بر مفهومی مجزا دلالت می‌کنند، از جمله شهروند سایبر (Cybercitizen)، پول سایبر (‍Cybercash)، فرهنگ سایبر (Cyberculture)، راهنمای فضای سایبر (CyberCoach)، تجارت سایبر (Cyberbussiness)، کانال سایبر (Cyberchannel) و ترکیباتی از این دست.

اهمیت این فضا در این است که با زندگی انسان‌های امروزی عجین شده و طبیعتا هر امری که با خیل عظیمی از افراد در ارتباط باشد، به ناچار با مسائل اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی نیز گره می‌خورد. فضای سایبر نزد سردمداران سیاسی کشور‌ها از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است و تمامی کشور‌ها ورود و تسلط بر این عرصه را در اولویت‌های خود قرار داده اند. به دلیل نقش پررنگ این فضا در عرصه بین الملل به بررسی ارتش‌های سایبری و قابلیت‌ کشور‌ها در این زمینه می‌پردازیم.

کشورهای حوزه سایبر

۱۰ کشور برتر حوزه سایبر

قدرتمندترین کشور‌ها در فضای سایبر کدامند؟ کدام کشور‌ها بالاترین توانایی را در انجام اهداف ملی خود از طریق ابزار‌های سایبری دارند؟ و چگونه می‌توانیم ۱۰ کشور برتر سایبری را رتبه بندی کنیم؟ گروهی از محققان دانشگاه هاروارد در مطالعه‌ای به منظور یافتن پاسخ این سوالات، به شاخصی با نام شاخص ملی قدرت سایبری دست یافتند. این شاخص در زمینه‌های مختلف به بررسی قدرت سایبری کشور‌های فعال در این عرصه می‌پردازد.

با بررسی معیار‌های مورد نظر، محققان دانشگاه هاروارد اعلام کردند که در زمینه نظارت سایبری، چین مقام نخست را دارد. روسیه در جایگاه دوم و آمریکا سوم است. در زمینه قدرت سایبری در تجارت نیز چین در رتبه اول و آمریکا در جایگاه دوم قرار گرفته اند. چین همچنین در صدر جدول شاخص ملی صلاحیت سایبری و فناوری قرار دارد. در کنار کره شمالی و ایران، چین یکی از سه کشوری است که این هدف را از طریق مجاری قانونی دنبال می‌کند. پکن به دنبال ایجاد انگیزه و رشد تخصص سایبری داخلی خود از طریق تحقیق و توسعه ، مشارکت عمومی و خصوصی است.

در زمینه قدرت دفاع سایبری نیز چین در جایگاه نخست و پس از آن هلند، فرانسه، آمریکا و کانادا قرار دارند. به گفته محققان، آمریکا در تهاجم سایبری و تأثیرگذاری بر هنجار‌های این حوزه در جایگاه نخست قرار گرفته است. معیار‌ها و زمینه‌های مختلفی در رتبه بندی توانایی‌های سایبری وجود دارد که پیشتر به چندین حوزه مهم اشاره شد، اما در حالت کلی می‌توان ۱۰ کشور پیشتاز در این عرصه را به صورت زیر دسته بندی کرد: آمریکا، چین، انگلیس، روسیه، هلند، فرانسه، آلمان، کانادا، ژاپن و استرالیا.

چین و آمریکا در فضای سایبری

آمریکا پشت سر چین و روسیه در عرصه قدرت سایبری

با وجود اینکه آمریکا در مجموع معیار‌ها بالاتر از بقیه کشور‌ها قرار گرفته، اما کماکان در زمینه قدرت سایبری گوی رقابت را به چین و روسیه باخته است. چین با تقویت قدرت سایبری خود در چندین دسته قدرت سایبری، در جهان پیشتاز است که همین امر باعث نگرانی مقامات آمریکایی شده است. روسیه نیز در برخی معیار‌های سنجش قدرت سایبری بالاتر از آمریکا قرار دارد.

محققان دانشگاه هاروارد در بررسی شاخص ملی قدرت سایبری به این نتیجه رسیدند که وقتی صحبت از قابلیت‌های سایبری و توانایی یک کشور برای انجام اهداف ملی از طریق سایبری می‌شود، آمریکا در مجموع پیشتاز است، اما چین با سرعتی خیره کننده در تلاش است تا همین جایگاه را نیز از آمریکا پس بگیرد.

طی سال‌های اخیر، چین با سرمایه گذاری هنگفتی که در زمینه تحقیق و توسعه فناوری انجام داده امکان دستیابی به اهداف متعدد در فضای مجازی را به دست آورده است. نتایج پژوهش محققان دانشگاه هاروارد نشان دهنده موقعیت مسلط چین در فضای سایبری است.

در فهرست کشور‌های برتر سایبری به اسامی کشور‌هایی برمی‌خوریم که وجود آن‌ها در این فهرست کمی دور از ذهن بنظر می‌رسد. برای مثال مالزی تاکنون چهار بار در بین ۱۰ کشور برتر در زمینه کنترل اطلاعات، سود تجاری، هنجار‌ها و قوانین قرار گرفته است. سوئد نیز در زمینه نظارت، دفاع سایبری و کنترل اطلاعات در بین ۱۰ کشور برتر قرار گرفته است. سوئیس نیز از نظر دفاع سایبری و سود تجاری در بین ۱۰ کشور برتر قرار گرفته است. 

حوزه سایبری ایران

وضعیت ایران در زمینه قدرت سایبری چگونه است؟

طبق گزارشی که کانون مطالعات امنیت اسرائیل در سال ۲۰۱۴ انجام داد، جمهوری اسلامی ایران یکی از فعال‌ترین کنش‌گران عرصه فضای سایبری در دنیا لقب گرفت. به گزارش «Defense Tech»، مؤسسه نظامی و امنیتی آمریکا، ایران با استناد به آمار دریافتی از سازمان اطلاعات آمریکا جزء پنج کشور دارای قوی‌ترین نیروی سایبری است. گستردگی و پیچیدگی حملات سایبری ایران که در تلافی تهدید‌های برخی کشور‌ها انجام گرفته، باعث شد هفته‌نامه نیوزویک، هکر‌های ایرانی را بهترین‌های جهان بخواند و ارتش سایبری ایران را تهدیدی بزرگتر از چین، روسیه و کره شمالی برای آمریکا عنوان کند.

در مقاله‌ای که در مرکز مطالعات استراتژیک و بین الملل منتشر شد، آمده است: «ایران به سرعت توانایی‌های سایبری خود را بهبود بخشیده و در استراتژی و سازماندهی جنگ سایبری از بیشتر کشور‌ها جلوتر است. روند رشد ایران در این زمینه نشان می‌دهد که این کشور به قدرت سایبری دست یافته است.»

پایگاه «آیرن نت» نیز در تحلیل قدرت سایبری جمهوری اسلامی ایران نوشت: «ایران اغلب یک استراتژی جنگ نامتقارن را برای دستیابی به اهداف سیاسی و نظامی خود اتخاذ می‌کند و توسعه قابلیت‌های جنگ سایبری به این کشور این امکان را می‌دهد که ابزاری کم‌هزینه برای حمله به دشمنان خود داشته باشد. ایران از آسیب‌پذیری‌های دشمن بهره‌برداری می‌کند و در عین حال خطر تشدید یا تلافی را به حداقل می‌رساند. با افزایش همکاری ایران با روسیه و چین در زمینه سیاست و امنیت و تجارت، احتمال همکاری در زمینه عملیات سایبری تهاجمی و تدافعی وجود خواهد داشت و آمریکا را به عنوان دشمن اصلی هر سه کشور در موقعیتی نامطمئن قرار می‌دهد.»

در پایان به اذعان شرکت «مایکروسافت» درباره قدرت سایبری کشورمان اشاره می‌کنیم. نوامبر ۲۰۲۱، مایکروسافت در تحلیل توانمندی‌های سایبری ایران اعلام کرد که نیرو‌های سایبری ایران از صبر و سماجت زیادی برخوردار هستند. به گفته کارشناسان فنی این شرکت، ایرانی‌ها توانسته‌اند با صرف زمان زیاد، تا حد زیادی اعتماد اهداف خود را جلب کرده و آن‌ها را به دام بیندازند. باید توجه داشت که یک دشمن صبور، عملا دشمنی خطرناک‌تر است.

منابع:


https://www.secureworld.io/industry-news/top-۱۰-most-powerful-countries-in-cyberspace
https://www.ironnet.com/blog/iranian-cyber-attack-updates
https://www.csis.org/analysis/iran-and-cyber-power

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
مصطفی
۱۳:۱۸ ۱۱ تير ۱۴۰۱
واقعا ایران داره به سمت یک ابرقدرت سایبری با سرعت پیش میره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۶ ۲۸ خرداد ۱۴۰۱
ایرانی در زبانباری وچاخان ایران در دنیا اول است در عمل عرب کوفه است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۵۹ ۲۸ خرداد ۱۴۰۱
هرکشوری باید در هر حوضه ای قدرت داشته باشد تا بتواند از خود دفاع کند و در صورت لزوم پاسخ مناسب را بدهد برای بازدارندگی.ایران هم یکی از این کشور ها.اگه ما در حوضه سایبری قدرت نداشته باشیم بسیار اسیب پذیر خواهیم بود و دشمن میتونه با اسیب زدن به زیرساخت های حساس کشور .از کشور باج خواهی کنه که خیلی خطرناک هست.یکی از پایه های بزرگ کشور در امر سایبری ( ایجاد شبکه ملی اطلاعات هست ) شبکه ملی اطلاعات شامل سیستم عامل بوی ، پیام رسان ها ، درگاه ایمیل توانمند،شبکه های اجتماعی ، سرویس های پرداخت الکترونیک ، سیستم های سخت افزاری و نرم افزاری و خیلی چیزهای دگه.و این موارد منفی که توی فضای مجازی بر علیه شبکه ملی اطلاعات گفته میشه ،همش از سمت افراد بدخواه داخلی و خارجیست که منافع خودشونو در راستای نبود این شبکه بزرگ میبینن.این گذارش عالی بود من خودم چندین مقاله از سایت های معتبر خارجی و داخلی خوندم .ما واقعا در زمینه امنیت سایبری کشور قدرت مندی هستیم‌.در امریکا یه عده گروه هکری خط لوله ای انتقال گاز رو قطع کردن و مقامات امریکا مجبور به پرداخت یک و نیم میلیون دلار کردند تا به حالت عادی برگشتند اما در مورد مشکل جایگاه های سوخت به همت متخصصان داخلی مشکل بعد چند روز حل شد.حال ایا باز ما نمیتوانیم. ؟؟؟؟!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۴ ۲۸ خرداد ۱۴۰۱
بگید جایگاه ایران در رفاه و شادی کجاست؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۰ ۲۷ خرداد ۱۴۰۱
لطفا مقاله ای درباره تفاوت سایبر و سایبرنتیک بنویسید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۷ ۲۷ خرداد ۱۴۰۱
مارو عربها هم قبول ندارندچه برسه کشورهای دیگه خخخخخخ
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۶:۵۵ ۲۷ خرداد ۱۴۰۱
تو دچار بیماریه خود تحقیری هستی...دارو هم نداره....
Iran (Islamic Republic of)
محمدی
۱۷:۲۴ ۲۷ خرداد ۱۴۰۱
شمارونگفت، راجع به ایران وایرانی ها نوشته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۰ ۲۷ خرداد ۱۴۰۱
چطورب خودبخاته
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۱۴:۲۰ ۲۸ خرداد ۱۴۰۱
وطن فروش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۱ ۲۸ خرداد ۱۴۰۱
تا خودت خودت را قبول نداشته باشی کسی تو را قبول نخواهد داشت. یکی از مشکلات اصلی پیرامون ما کوچک جلوه دادن داشته ها و بزرگنمایی نداشته هاست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۲ ۲۷ خرداد ۱۴۰۱
علی [قا یکمی چشات بمال بلکه خوابت بپرت!.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۶ ۲۷ خرداد ۱۴۰۱
رتبه ایران در فساد اول ودر سایر زمینه ها آخر هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۷ ۲۸ خرداد ۱۴۰۱
یکی از اون مفسدها هم قطعا تویی
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۱۴:۲۲ ۲۸ خرداد ۱۴۰۱
فساد همه جا هست و وطن فروشان هم همه جا هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۵ ۲۷ خرداد ۱۴۰۱
عالی عالی عالی با کمک جوانان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۷ ۲۷ خرداد ۱۴۰۱
دمتون گرم به امید پیروزی همیشگی ایران
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۱۲:۲۸ ۲۷ خرداد ۱۴۰۱
جایگاهش زیر زیر زیر خط فقر است .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۲ ۲۷ خرداد ۱۴۰۱
دمتون گرم بابت این بازار گرمی ... حالا یه محبتی میکنید بگید تو حوزه ی تولیدات خودرو کجا قرار داره؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۲ ۲۷ خرداد ۱۴۰۱
متاسفانه جایگاه ما کلا در اینترنت و به طبع در سایبر در لبه آن هست که یعنی همه شرکت ها دارند از زیرساخت امکانات ارتباطی میگیرند در نتیجه یک نقطه قوت کوچک و یک نقطه ضعف بزرگ در کشور ما بوجود میاد نقطه قوت در مورد حملات اینترنتی است که با شدت گرفتن حملات میتوان شبکه کشور را از اتصال به دنیا قطع کرد و در نتیجه هر چقدر هم حمله خطرناک باشه اونو متوقف کرد! اما خطر بزرگی هم داره اونم تحریم و مسدودسازی دسترسی ما توسط امریکا در هر لحظه به شبکه اینترنت هست کافیه زیرساخت تحریم بشه آن وقت زمان زیادی لازمه تا تحریم ها را دور بزنیم و شبکه کشور را برای برقراری دوباره ارتباط از نو برنامه ریزی کنیم به صورتی که توسط امریکا قابل شناسایی نباشد(در نتیجه این اقدام دیگر هیچ سایتی آی پی ایرانی نخواهد دید و به نوعی ایران از جغرافیای فضای مجازی حذف خواهد شد!)
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۱ ۲۷ خرداد ۱۴۰۱
عالی بود عالی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۶ ۲۷ خرداد ۱۴۰۱
ایران هزاران نفر استخدام کرده به عنوان ارتش سایبری و تو مجازی ازش حمایت میکنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۳ ۲۷ خرداد ۱۴۰۱
منبع؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۷ ۲۷ خرداد ۱۴۰۱
خوب کاری کرده تا کور شود آنکه نتواند دید
Iran (Islamic Republic of)
7891
۱۰:۴۲ ۲۷ خرداد ۱۴۰۱
سایبر خوب اصلا طی الارض باشد. و مکروا و مکر الله والله خیر الماکرین. سایبر وهم و خیالیست ویرانگر عقلهای کم. نقل شیخ بهاییست که سندان پیر پالاندوز را طلا کرد. پیر اعتراض کرد. شیخ گفت چه کنم تا راضی شوی؟ پاسخ داد سندان را به آهن برگردان. شیخ گفت این را بلد نیستم. پیر دستی بر سندان کشید سندان آهن شد. شیخ در شگفتی فرو رفت. ارزو بر جوانان عیب نیست. 1500 سال پیش یکی از شهر های ایران لوله کشی اب داشته. یعنی هر کس در خانه حمام خصوصی داشته. ان موقع امریکا در شکم مادرش هم نبود که نبود. حدود بیست نسل قبل از کرستف کلمب.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۷ ۲۷ خرداد ۱۴۰۱
خب قدیم بوده حالا نیست
به جای تفاخر به گذشته بهتر نیست امروز تلاش کنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۴ ۲۷ خرداد ۱۴۰۱
چرا روسیه را بزرگ میکنی روسیه کشوری با خیانت های فراوان به ایران بوده قابل اعتماد نیست
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۱:۳۹ ۲۷ خرداد ۱۴۰۱
اتفاقا باز امریکا و انگلیس مهد اعتماد و تعهد هستن
آخرین اخبار