اصلاح سبک زندگی مهمترین اقدام در درمان دیابت

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل گفت: نخستین قدم در درمان دیابت، اصلاح سبک زندگی است.

دکتر محمدعلی بیانی با اشاره به اینکه به مجموعه بیماری‌هایی که با افزایش قند خون بروز دهد دیابت گفته می‌شود، گفت: نوشیدن زیاد مایعات و تشنگی بیش‌ازحد، پرخوری، تکرر ادرار، خستگی بیش از حد، مشکلات بینایی، کاهش وزن، عدم بهبود زخم و عفونت عودکننده می‌تواند از علائم و نشانه‌های دیابت باشد.

او می‌گوید: افراد کم‌تحرک، سابقه دیابت در بستگان درجه‌یک، سابقه دیابت بارداری یا تولد نوزادان با وزن بالا، فشارخون بالا، زنان با تخمدان پلی کیستیک، سابقه بیماری قلبی و عروقی، چربی خون بالا، اختلال تحمل قند، اختلال قند ناشتا جز افراد پرخطر مبتلا به دیابت خواهند بود.

به گفته بیانی دیابت نوع اول غالبا قبل از ۳۰ سالگی بروز پیدا می‌کند که از ابتدا نیاز به انسولین دارند.

او می‌گوید: دیابت نوع دو که به آن دیابت غیر وابسته به انسولین می‌گویند، بیشتر در بزرگ‌سالان دیده می‌شود و ابتدا با دارو کنترل می‌شود، اما ممکن است به تزریق انسولین نیاز پیدا کنند که در این نوع سابقه خانوادگی نقش مهمی دارد.

به گفته بیانی دیابت حاملگی اولین بار در بارداری تشخیص داده می‌شود وعلائم و نشانه‌های آن معمولاً پس از زایمان از بین می‌رود، اما این بانوان در آینده مستعد ابتلا به دیابت نوع دو خواهند بود.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل با توجه به اینکه قبل از ایجاد دیابت، بسیاری از افراد مبتلا به‌پیش دیابت می‌شوند، گفت: میزان قند خون این افراد بالاتر از حد طبیعی است، ولی نه به اندازه‌ای که در تعریف دیابت بگنجد و برای کنترل آن توصیه به کاهش وزن، ورزش مداوم ۵ روز در هفته ۳۰ دقیقه و تغذیه مناسب، سالم و کنترل استرس می‌باشد.

او می‌گوید: افرادی که قند خون آن‌ها کمتر از ۱۰۰ باشد و یا قند خون دو ساعت بعد از مصرف کمتر از ۱۴۰ باشد در محدوده نرمال قرار می‌گیرند، اما افرادی که قند خون ناشتا بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ باشد و یا قند ۲ ساعت بعد از مصرف بین ۱۴۰ تا ۱۹۹ باشد و یا قند ۳ ماهه (Hb A۱C) بین ۷/۵ تا ۴/۶ باشد، بیمار پیش دیابت محسوب می‌شوند.

به گفته دکتر بیانی قند خون ناشتای مساوی یا بالاتر از ۱۲۶ و یا قند خون بعد از مصرف مساوی یا بالاتر از ۲۰۰ و همراه با علائم پرنوشی و پر ادراری و کاهش وزن باشد و یا قند خون ۳ ماهه مساوی یا بالاتر از ۵/۶ باشد، دیابت گفته می‌شود.

او می‌گوید: افراد بالای ۴۵ سالی که هیچ‌گونه ریسک فاکتور خطری ندارند، حداقل هر ۳ سال یکبار قند خود را چک نمایند و افرادی که فاکتور‌های خطری مثل چاقی، سابقه فامیلی دیابت، سابقه دیابت بارداری، بیماری پلی کیستیک تخمدان و چربی خون بالا دارند، زودتر اقدام به انجام آزمایش قند خون نمایند.

به گفته فوق تخصص غدد دانشگاه علوم پزشکی بابل نخستین قدم در درمان دیابت، اصلاح سبک زندگی، رژیم غذایی، ورزش، قطع سیگار و کاهش استرس می‌باشد.
او می‌گوید: برای پیشگیری از دیابت تغییر در سبک زندگی شامل رژیم غذایی و ورزش حداقل ۳۰ دقیقه در روز و ۵ بار در هفته و افرادی که پیش دیابت هستند و سابقه‌ی خانوادگی قوی دیابت دارند، باید وزن خود را کاهش دهند و فعالیت ورزشی خود را افزایش دهند.

به گفته دکتر بیانی دیابت نوع اول با انسولین به‌صورت تزریقی درمان می‌شود و در دیابت نوع دو، علاوه بر انسولین، دسته‌های مختلفی از دارو‌های خوراکی یا تزریقی ضد دیابت نوع دو نیز وجود دارد که هرکدام با مکانیسم‌های متفاوتی باعث کاهش قند خون می‌شود.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.