کارگران چگونه حق خود را از کارفرما بگیرند؟/ قوانین رسیدگی به دعوای حقوقی کارگر و کارفرما

دعوای کارگر و کارفرما یکی از پر شمار ترین پرونده های حقوقی در سال را به خود اختصاص می دهد.

به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، دعوای کارفرما و کارگر که معمول آن با شکایت کارگر همراه است و در برخی پرونده‌ها نیز ماجرا عکس آن اتفاق می‌افتد از پر شمار‌ترین دعوا‌های حقوقی است که گاهی با بی اطلاعی کارگران و هوشیاری کارفرمایان حقوق افراد را نادیده گرفته و در دعوای حقوقی فرد پیروز کارفرماست که به دلیل استناد‌های قانونی و طی مراحل می‌تواند کارگران را مغلوب این دعوا کند.

کارگران ابتدا برای آغاز فعالیت کاری باید با قوانین وزارت کار آشنا باشند و مراحل عقد قرار داد را نکته به نکته اجرا کنند و در صورتی که پس از چند ماه یا چند سال به مشکل خوردند بتوانند از راه‌های قانونی حقوق خود را مطالبه کنند.

در قانون وزارت کار پیش بینی این موارد انجام شده است و مراجع ذیصلاح در دعوا‌های کارفرما و کارگر طی روال زیر به این موضوعات رسیدگی می‌کند.

ماده ۱۵۷- هر گونه اختلاف فردی بین کارفرما و کارگر یا کارآموز که ناشی از اجرای قانون و سایر مقررات کار، قرارداد کارآموزی، موافقت نامه‌های کارگاهی یا پیمان‌های دسته جمعی کار باشد، در مرحله اول از طریق سازش مستقیم بین کارفرما و کارگر یا کارآموز و یا نمایندگان آن‌ها در شورای اسلامی کار و در صورتی که شورای اسلامی کار در واحدی نباشد، از طریق انجمن صنفی کارگران و یا نماینده قانونی کارگران و کارفرما حل و فصل خواهد شد و در صورت عدم سازش، از طریق هیات‌های تشخیص و حل اختلاف به ترتیب آتی رسیدگی و حل و فصل خواهد شد.

ماده ۱۵۸- هیات تشخیص مذکور در این قانون از افراد ذیل تشکیل میشود:
۱- یک نفر نماینده وزارت کار و امور اجتماعی.

۲- یک نفر نماینده کارگران به انتخاب کانون هماهنگی شورا‌های اسلامی کار استان.

۳- یک نفر نماینده مدیران صنایع به انتخاب کانون انجمن‌های صنفی کارفرمایان استان.

در صورت لزوم و با توجه به میزان کار هیاتها، وزارت کار و امور اجتماعی می‌تواند نسبت به تشکیل چند هیات تشخیص در سطح هر استان اقدام نماید.

تبصره- کارگری که مطابق نظر هیات تشخیص باید اخراج شود، حق دارد نسبت به این تصمیم به هیات حل اختلاف مراجعه و اقامه دعوی نماید.

ماده ۱۵۹- رای هیات‌های تشخیص پس از ۱۵ روز از تاریخ ابلاغ آن لازم الاجرا میگردد و در صورتی که ظرف مدت مذکور یکی از طرفین نسبت به رای مزبور اعتراض داشته باشد، اعتراض خود را کتبا" به هیات حل اختلاف تقدیم می‌نماید رای هیات حل اختلاف پس از صدور قطعی و لازم الاجرا خواهد بود. نظرات اعضای هیات بایستی در پرونده درج شود.

ماده ۱۶۰- هیات حل اختلاف استان از سه نفر نماینده کارگران به انتخاب کانون هماهنگی شورا‌های اسلامی کار استان یا کانون انجمن‌های صنفی کارگران و یا مجمع نمایندگان کارگران واحد‌های منطقه و سه نفر نماینده کارفرمایان به انتخاب مدیران واحد‌های منطقه و سه نفر نماینده دولت (مدیر کل کار و امور اجتماعی، فرماندار و رئیس دادگستری محل و یا نمایندگان آنها) برای مدت ۲ سال تشکیل می‌گردد. در صورت لزوم و با توجه به میزان کار هیات‌ها، وزارت کار و امور اجتماعی می‌تواند نسبت به تشکیل چند هیات حل اختلاف در سطح استان اقدام نماید.

ماده ۱۶۱- هیات‌های حل اختلاف با توجه به حجم کار و ضرورت به تعداد لازم در محل واحد‌های کار و امور اجتماعی و حتی الامکان خارج از وقت اداری، تشکیل خواهد شد.

ماده ۱۶۲- هیات‌های حل اختلاف از طرفین اختلاف برای حضور در جلسه رسیدگی، کتبا" دعوت می‌کنند، عدم حضور هر یک از طرفین یا نماینده تام الاختیار آن‌ها مانع رسیدگی و صدور رای توسط هیات نیست: مگر آنکه هیات حضور طرفین را ضروری تشخیص دهد، در این صورت فقط یک نوبت تجدید دعوت می‌نماید. در هر حال هیات حتی الامکان ظرف مدت یکماه پس از وصول پرونده رسیدگی و رای لازم را صادر می‌نماید.

ماده ۱۶۳- هیات‌های حل اختلاف می‌توانند در صورت لزوم از مسئولین و کارشناسان و انجمن‌ها و شورا‌های اسلامی واحد‌های تولیدی، صنعتی، خدمات و کشاورزی دعوت به عمل آورند و نظرات و اطلاعات آنان را در خصوص موضوع، استماع نمایند.

ماده ۱۶۴- مقررات مربوط به انتخاب اعضاء هیات‌های تشخیص و حل اختلاف و چگونگی تشکیل جلسات آن‌ها توسط شورای عالی کار تهیه و به تصویب وزیر کار و امور اجتماعی خواهد رسید.

ماده ۱۶۵- در صورتیکه هیات حل اختلاف اخراج کارگر را غیر موجه تشخیص داد، حکم بازگشت کارگر اخراجی و پرداخت حق السعی اورا از تاریخ اخراج صادر میکند و در غیر اینصورت (موجه بودن اخراج) کارگر، مشمول اخذ حق سنوات به میزان مندرج در ماده ۲۷ این قانون خواهد بود.
تبصره- چنانچه کارگر نخواهد به واحد مربوط بازگردد، کارفرما مکلف است که بر اساس سابقه خدمت کارگر به نسبت هر سال ۴۵ روز مزد و حقوق به وی بپردازد.

ماده ۱۶۶- آراء قطعی صادره از طرف مراجع حل اختلاف کار، لازم الاجرا بوده و به وسیله اجرای احکام دادگستری به مورد اجرا گذارده خواهد شد. ضوابط مربوط به آن به موجب آئین نامه‌ای خواهد بود که به پیشنهاد وزارتین کار و امور اجتماعی و دادگستری به تصویب هیات وزیران می‌رسد.


بیشتر بخوانید

چگونه برای دریافت خدمات تامین اجتماعی از خانه نوبت بگیریم؟


انتهای پیام/

 

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۳ ۰۴ مهر ۱۴۰۰
وزارت کاردورغ گو است به هیچ عنوان طرف کارگر نیست ۱۶سال کارکردم اخراج کرده کارفرمام شکایت کردم هیچ کدام جلسه هارا نیامده رای صادر شده چقدر ۴۷میلیون مگه قانون نمی گه ۴۲۰۰هزارتومان حق سنواتت است واسه هرسالت اونم توافقی ۱۶ تا ۴۲۰۰ میشه نزدیکه ۷۰میلیون میشه توافقی من که اخراج شدم۴۷میلیون رای صادر شده میری حرف توبزنی هیچ کس هم جوابتو نمیده حق کارگر را کار فرما نمی خوره بلکه وزارت کار می خوره هیچ خود کارگر را هم زیرپا له میکنه
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۲۰:۲۴ ۰۲ مهر ۱۴۰۰
سلام
به هیچ طریقی نمیشه گرفت اصولاً کارفرما با اداره کار وابسته هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۵ ۰۲ مهر ۱۴۰۰
باسلام بنده حدود چهار سال سابقه تامین اجتماعی که دارم خراب شده مثلا دو سه ماه اول سال واریز شده بعد دو سه ماه هم آخر سال .پرسیدم تامین اجتماعی میگن فقط شکایت باید بکنی آخه بعد از بیست سال شکایت کنم کاش راهی غیر شکایت داشت البته این مشکل خیلی ها هست.کاش راهی دیگه هم داشته باشه.
Iran (Islamic Republic of)
اریوس
۱۴:۴۴ ۰۲ مهر ۱۴۰۰
وجدانن من 10 ساله دارم کار میکنم داخل یک شرکت لبنیاتی بزرگ ولی تا حالا قراردادها همه سفید امضا واثر انگشت هم میگین نه اجازه تاریخ زیر امضا رو بهت میدان ونه عکس گرفتن قرارداد سفید پس چرا با شرکتها برخورد نمیشه که سامانه ثبت اداره کار باشه.
Iran (Islamic Republic of)
احمد
۱۱:۰۱ ۰۲ مهر ۱۴۰۰
باکارنکردن واززیرکاردررفتن وروزراشب کردن بهترین روش گرفتن حق ازکارفرمااست چون کارنکرده مزدی نداره باعث میشه کارفرماورشکست بشه راهی زندان ویاواگذاری زیرقیمت کارخانه بعدش بخشی رنگی پیدامیشه دادمیزنن حق کارگر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۳۵ ۰۲ مهر ۱۴۰۰
چند ساله دولت به صندوق تامین اجتماعی بدهکاره.رئیس و وزیر و کیل ...حقوقشون رو گرفتن وآب تو دل خودشون و خانوادشون تکون نخورد.در حالی که بازنشستگان تامین اجتماعی که صاحبان این صندوقی که دولت بهش بدهکاره هستن ، برای حداقل معیشت به دریوزگی افتادن.اونوقت شما میگی کارگر چطور حقش رو از کارفرما بگیره؟.ماذافاذا؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۶ ۰۲ مهر ۱۴۰۰
من خودم اخراج شدم یهویی رفتم شکایت کردم، چون کارفرما قرارداد نمیداد بهمون توی اداره کا میگن نباید کار میکردی بدون قرارداد از کجا بدونیم تو راست میگی با اینکه بیمه و صورتحساب واریزی بردم، یعنی ماست مالی که مت حق ام رو نگیرم
France
محسن خواجه
۱۶:۰۳ ۰۲ مهر ۱۴۰۰
بله دقیقاً همین طور هست که میگید یعنی عملا جلوی چشمت با اینکه حق با تو هست ولی چون کارفرما قوی تر و پولدار تر از شما هست علنآ حقوق شما رو به خاک می‌مالند فقط موقع تشکیل جلسه کارگری فقط زبانی حق رو به شما میدند که شما خوشحال میشین که کار داره روی روالش پیش می‌ره بعد که جواب حکم میاد میبینی همه چیز به نفع صاحب کار تموم شده و طبق خواسته اون پیش رفته مال من که عیناً این طور شد بعد دیدم که تمام مدارک من که توی پیج شکایت بار گذاری کرده بودم رو از صفحه من دلیت کرده بودن و با تمام ناعدالتی حقوق من و خانواده‌ام رو پایمال کردن و من حاضرم هر جا وپیش هرکس برم واین ادعا رو ثابت کنم و متاسفانه الان این طور هست که ما که پول و آشنا نداریم باید حقوق مان پایمال بشه
فرشته عدالت در این جا کور هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۹ ۰۲ مهر ۱۴۰۰
اداره کارفرماهسته اداره کارنه کارگریک سال حیرون میکنن بدون هیچ مستندبازگشت به کارموجه اعلام میکنن هیچ چیزشون عادلانه نیست خداازسرخودشون دربیاره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۲ ۰۱ مهر ۱۴۰۰
آخه مگه کارگر میتونه حقش رو طلب کنه یاشکایت کنه اخراج میکنن تلفن رسیدگی بزارید وپیگیری کنید خودتون
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا شیردل
۱۸:۳۹ ۰۱ مهر ۱۴۰۰
سلام اداره کاربایداسمش عوض بشه اداره کارفرما مارا به خاطر کرونا اخراج کردن سنوات روزاخراج حساب کردن بعدازدوسال دادن که پول ارزش امدپایین بازگشت به کاردرکارنیست این قانون مملکت ماهست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۶ ۰۱ مهر ۱۴۰۰
چراپیگیری سهمیه بیمه کارگران ساختمانی تاسال 12\12\97راپیگیری نمی شود لطفن پیگیری شود باتشکر
Iran (Islamic Republic of)
علی سوری
۱۷:۰۵ ۰۱ مهر ۱۴۰۰
سلام اولین مشکل در مراجعه به اداره کار خود هیات حل اختلاف هستن، هر کسی پرونده من را در اداره کار شهریار ببیند از کل سیستم دادرسی پشیمان می‌شود.در یک مورد شکایت ۴ کلاسه پرونده،۵ بار جلسه بدوی، ۲ بار تجدیده نظر .. حل اختلاف کلا در دو جلسه بدوی و تجدیدنظر حالا حساب کنید که چرا بنده ۷ بار جلسه دادرسی رفتم. نماینده کارگر و کارفرما فرمالیته هستن و در بیشتر جلسات حضور ندارند. همه چی در اختیار کارفرما هست. اگر حکمی بسوده کارگر صادر بشه یه چیزی در حد صدقه با منت است در حالی که حق کارگر از نظر قانون چندین برابر آن صدقه است.
آدرس ایمیل من هست و پاسخگو هستم تو ۸ ماه مسائل و تخلفات بسیاری دیدم قابل اثبات بطور علنی ، مخصوصا بعد از الکترونیکی شدن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۲ ۰۱ مهر ۱۴۰۰
کارفرما هزار برابر گیرش می یاد خرده سفرش می ریزه جلوی کارگر تازه بیشتر کارگرها هم لیسانسه هستند خجالت بکشید
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۳:۲۹ ۰۱ مهر ۱۴۰۰
لطفا به وزیر اداره کار بگید جلوی دیجی کالا رو بگیره که کارگراش ۱۰ ساعت سرپا کار میکنن بدون وقفه اصلا صندلی برای استراحت کوتاهم ندارن با حقوق نهایتا ۴۵۰۰ و بعد از مدتی دچار واریس پا میشن و کارفرما هم راحت بیرونشون میکنه شما فک میکنید واقعا مملکت قانون داره اونا نمیان نظارت کنن بلکه میشینن لردی تا شما بری شکایت کنی و با کارفرما در بیوفتی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۰ ۰۲ مهر ۱۴۰۰
فقط دی جی کالا نیست داداش ما ۱۲ ساعت سرپا کار میکنیم کلا تو شرکت ما فقط دوتا صندلی هست یکی ریس کارخونه یکی سرپرست خط تولید نظارت کجا بود برادر من ما برده هستیم پی کی میخایید قبول کنید
آخرین اخبار