قرارداد‌های موقت و عدم مهارت نیروی کار امنیت شغلی را تهدید می‌کند؟

نداشتن امنیت شغلی استرس‌های بسیار زیادی را برای کارگران ایجاد می‌کند، به طوری که کارگر نمی‌داند آیا بعد از اتمام قراردادش باز هم سرکار هست یا نه و نمی‌تواند برای آینده‌اش تصمیم بگیرد.

فرامرز توفیقی رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شورای اسلامی کار در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره ناکارآمدی سامانه جامع کار گفت: وقتی که مشکلی بین کارگر و کارفرما رخ می‌دهد و کار به شکایت می‌رسد، کارگر باید شکایت خود را در سامانه جامع روابط کار طرح کند، اما در اکثر اوقات کارفرما رابطه کارگر و کارفرمایی را در این سامانه ثبت نکرده و کارگر می‌رود و طرح شکایت می‌کند و وقتی که دادگاه تشکیل می‌شود به دلیل عدم وجود مستندات و مدارک لازم شکایت کارگر رد می‌شود.

رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شورای اسلامی کار بیان کرد: این موضوع یکی از خلاء‌های بحرانی است که متاسفانه نعل وارونه زدن دولت های مختلف پیشین بود آن‌ها با این سامانه باید از بالا به پایین الزام ایجاد می‌کردند، اما الان از پایین به بالا الزام ایجاد کرده‌اند که آن پایینی اصلا چیزی در دست ندارد که بخواهد کاری از پیش ببرد.

توفیقی با بیان اینکه کارگران به دلایل مختلفی قرارداد سفید امضاء می‌نویسند و قرارداد شفاهی می‌بندند تصریح کرد: یکی از مهم‌ترین دلایل این است که کارگران نیازمند هستند، چون در شرایط اقتصادی کنونی عرضه و تقاضا یکسان نیست.

او افزود: به خصوص در مشاغل و بنگاه‌های کوچک که کمتر از ۱۵ نفر هستند و درصد وسیعی از جامعه کارگری ما را تشکیل می‌دهند، قطعا و یقینا نداشتن امنیت شغلی می‌تواند آزار برساند و تبعات بسیار ویرانگری بر خانواده‌ها داشته باشد.

نداشتن مهارت کافی به نبود امنیت شغلی منجر می‌شود؟

رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شورای اسلامی کار ادامه داد: مشکل قرارداد‌های موقت الزاما داشتن مهارت یا نداشتن مهارت کارگران نیست به این دلیل که ما همین الان هم می‌بینیم که در خیلی از بنگا‌ه‌ها کارگران تحصیلکرده با سابقه‌های بسیار بالا مثلا موردی که دیدم با تحصیلات فوق لیسانس و سابقه کار ۱۹ سال قرارداد موقت ۳ ماهه با او بسته بودند، لذا با تغییر هر مدیریتی این کارگران باید نگران باشند که شاید شغل خود را از دست بدهند که در این مواقع دیگر نمی‌شود صحبت از نداشتن یا نبود مهارت کرد.

توفیقی با اشاره به وجود خلاء در نظام آموزشی کشور اظهار کرد: مهارت و مهارت آموزی متاسفانه خلاء بزرگی است که در آموزش‌های ما چه در وزارت آموزش و پرورش، چه در آموزش عالی، وزارت علوم و تحقیقات و حتی دانشگاه‌های علوم پزشکی وجود دارد.

او بیان کرد: بزرگترین مشکل در نظام آموزشی این است که فقط یک سری محفوظات ذهنی، تئوری‌ها، فرضیه‌ها و یک‌سری درس‌ها به دانشجویان داده می‌شود، حتی در آزمایشگاه‌هایمان کار‌های آزمایشی را دانشجو نمی‌بیند تا تجربه کسب کند.

رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شورای اسلامی کار گفت: دانشجو بعد از تمام شدن دوران تحصیل فقط یک مدرکی دستش می‌گیرد و می‌خواهد به بازار کار ورود کند، اما صفر کیلومتر است. الان دیگر بحث تجربه و سابقه نیست بلکه بحث ما این است که یک فرد با لیسانس شیمی باید ابتدایی‌ترین مباحث شیمی را بداند، یک فرد با لیسانس مکانیک باید حداقل مباحث دروسی را که خوانده است، بداند و یک فرد با لیسانس عمران هم همین‌طور، اما می‌بینیم که اغلب نمی‌دانند و این مشکل‌ساز است.

توفیقی تصریح کرد: با این شرایط بعد از اتمام تحصیل به دلیل نداشتن مهارت، خانوده‌ها مجبورند هزینه کنند و فرزندان خود را به کلاس‌ها و دوره‌های مختلف بفرستند تا شاید فرزندانشان اندک مهارتی پیدا کنند و حتی گاهی در مکان‌هایی به عنوان دوره‌ کارآموزی مجانی و کاملا رایگان کار کنند تا بتوانند جذب بازار کار شوند.

او درباره راهکار این مشکل افزود: ما باید مثل کشور‌های صنعتی بزرگ و پیشرفته دنیا دانشگاه‌هایمان را به مراکز مهارت آموزی و به قطب آموزش تبدیل کنیم و یا حتی مدارس و هنرستان‌هایمان را به عنوان قطب ایجاد مهارت در کنار درس بدل کنیم، یعنی آموزش با کار و اندیشه اگر یکی از این‌ها وجود نداشته باشد دیگری هم می‌لنگد.


بیشتر بخوانید


رئیس کمیته دستمزد شورای اسلامی کار ادامه داد: جوان‌ها باید وقتی وارد تحصیلات مرحله سوم و دوران آموزش قبل از دانشگاه خود می‌شوند در آن چهار سال آخر همراه با درسی که می‌خوانند مهارت هم پیدا کنند. این کار باید واقعا اجرایی و عملیاتی شود تا به جوان کشور مهارت، علم روز دنیا، کار عملی و اجرایی آموزش دهیم.

توفیقی افزود: در حوزه‌های آموزشی کشور باید بازنگری و شخم اساسی زده شود که زده نمی‌شود و تا زمانی‌که دولت سهم و وظیفه‌ خود را بابت این موضوع نپذیرد یقینا به جایی نخواهیم رسید و فقط یک مشت تحصیلکرده‌ بدون مهارت وارد بازار کار می‌شوند.

او با اشاره به اینکه جوان‌هایی که به دنبال شغل می‌گردند به دلیل تحصیلات عالیه‌ای که دارند ادعای بالایی هم دارند گفت: با این شرایط نمی‌شود به عنوان کارگر ساده به آن‌ها نگاه کرد، اما واقعیت این است که شاید آن‌ها حتی از کارگر ساده هم نیاز بیشتری به یادگیری داشته باشند این برمی‌گردد به وظیفه دولت که باید در نظام آموزش وپرورش بازنگری اساسی انجام شود.

نبود امنیت شغلی بهره‌وری کارگران را کاهش می‌دهد

رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شورای اسلامی کار درباره پیامد‌های نبود امنیت شغلی بیان کرد: نداشتن امنیت شغلی استرس‌هاس وحشتناکی را برای کارگران ایجاد می‌کند، به طوری که کارگری که نمی‌داند آیا بعد از اتمام قراردادش باز هم سرکار هست یا نه نمی‌تواند برای آینده‌اش تصمیم بگیرد.

توفیقی ادامه داد: کارگران به دلیل نداشتن امنیت شغلی نمی‌توانند تصمیم‌گیری کوتاه مدت، بلند مدت و یا حتی میان مدت انجام دهند و نتیجه هم این می‌شود که اگر مجرد باشند هرگز به ازدواج فکر نمی‌کنند و اگر متاهل باشد هرگز به فرزندآوری فکر نمی‌کنند و این موضوع می‌تواند اساس و بنیان خانواده را سست کند.

وی افزود: تاثیر دیگر نبود امنیت شغلی دقیقا در روح و روان کارگر است و استرس‌های شدید روحی و جسمی برایش ایجاد می‌کند، این استرس‌ها باعث می‌شود کارگر نتواند بهره‌وری مناسبی داشته باشد و در محیط کار بتواند فکرش را کاملا روی تولید و کیفیت محصول بگذارد، در این وضعیت قطعا تولید محصول با دوام و با کیفیت نخواهیم داشت.

رئیس کمیته دستمزد شورای عالی اسلامی کار اظهار کرد: سوالی که اینجا معمولا کارفرما‌یان می‌پرسند این است که کشور‌های خارجی هم مگر همین مدل را ندارند، کشور‌های دیگر هم بلافاصله استخدام و بلافاصله اخراج می‌کنند، اما باید گفت یک حلقه‌ مفقوده‌ای را در کشور داریم که کشور‌های خارجی ندارند، آن هم نظام جامع تامین اجتماعی است.

توفیقی با بیان اینکه نظام جامع تامین اجتماعی خیال کارگر را راحت می‌کند تصریح کرد: در کشور‌های دیگر کارگر می‌داند که اگر احیانا کار خود را از دست دهد، سندیکا و آن نظام جامع تامین اجتماعی که توسط دولت به خوبی طراحی شده کارگر را تا زمانی که کار جدید پیدا کند پوشش می‌دهد.

او ادامه داد: این گونه می‌شود که کارگران در کشور‌های دیگر دغدغه‌ اینکه نگران یک لقمه نان باشند که شاید آن را هم نتوانند برای فرزندانشان تامین کنند نیستند و حداقل به این موضوع فکر نمی‌کنند، آن‌ها از ابتدایی‌ترین حقوقی که هر شهروند در زندگی‌اش دارد، برخوردار هستند که ما در کشور متاسفانه این را نداریم، لذا نگرانی وجود دارد.

رئیس کمیته دستمزد شورای عالی اسلامی کار گفت: تا زمانی که امنیت شغلی ایجاد نشود ما نمی‌توانیم به بهره‌وری فکر کنیم، نمی‌توانیم به از بین رفتن استرس‌های روحی و روانی برای خانواده‌ها فکر کنیم و با این شرایط قطعا دچار ناهنجاری‌های خانوادگی، درگیری داخل خانواده ها و با کاهش نرخ ازدواج و کم شدن نرخ فرزندآوری رو به رو می‌شویم، در این شرایط تشنج‌های خانوادگی بالا می‌رود و نزاع‌های خانوادگی افزایش می‌یابد و از هم گسستگی خانوادگی شدت می گیرد و چون تبعات این موضوع هست و نمی‌شود از آن دوری کرد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۱:۳۳ ۲۹ مرداد ۱۴۰۰
سلام همه ی ما کارگران بخاطر نداشتن امنیت شغلی و اجحاف در پرداخت حقوق ومزایا سخت ناراحتیم. از نماینده گان محترم کارگری مصررانه تقاضا مندیم. که در دولت جدید پیگیری قراردادهای موقت در کارنجات دولتی که کار آنها ماهیت مستمر دارد باشند.تا پیمانکاران با عقد قراردادهای یک طرفه با مدت کم به آسانی باعث اخراج کارگر می شوند. وپیگیر طرح نظام جامع تامین اجتماعی مثل کشور های خارجی جهت تامیین امنیت معیشت خانواده کارگران اخراجی باشند. این دو مقوله اگر به حقیقت بپیوند.
الام کارگران وخانواده ی شریف آنها را کم می کند. باتشکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۷ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
التماس دعا
Iran (Islamic Republic of)
محمود
۱۵:۵۱ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
استخدام نبروی رسمی به شدت مخرب و زیان آور است.نیروی رسمی به خاطر امنیت شغلی که دارد بسیار پرتوقع و پر ادعا است.
تمام کشورهای پیشرفته نیروی کار رسمی ندارند. و کارگرهای خوب و باوجدان بصورت قراردادی در آن کار میکنند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۶ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
معلومه خودت رسمی شدی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۱ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
لعنت بر باعث و بانی اش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۸ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
با ازمون نیروی قرار دادکار معین بودم و با روی کار امدن دولت دوم اقای روحانی تبدیل شدم به نیروی شرکتی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۲ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
متاسفانه کارگران با هر میزان تحصیلات یا مهارت اصلا مهم نیست همه چیز بستگی به رانت و فساد کارفرمای اصلی که مدیران شرکت های دولتی هستن و فقط روی کاغذ بخش خصوصی به عنوان کارفرما هستش اونم به خاطر قانون هستش وگرنه مدیر دولتی هرکسی رو که بخواد میاره سر کار هر شرکت خصوصی که بهش پول بیشتری بده تو مناقصات برندش میکنه الان بی سواد هایی هستن که کارشناس هستن تو همین شرکت ها و دکترا هایی که دنبال کار می گردن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۷ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
اینقدر فهمیدم اگه بجای اینکه برای کارفرما عمرم بزارم میرفتم سیب زمینی و پیاز میفروختم وضعم این نبود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۰ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
توی ایران فقط کارمندهای دولت و حقوق بگیر های دولتی هستند که به تمام حق وحق که در قانون مشخص شده و بازنشستگی با خیال راحت میرسند! الان خیلی فاصله ایجاد شده بین کسانی که در بخش دولتی کار میکنند با کسانی که در بخش خصوصی کار میکنند!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۴ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
عزیز بخش خصوصی تو کشور ما وجود نداره با اسم همین بخش خصوصی مدیران دولتی به طور قانونی دارن رانت و فساد می کنن
Germany
امیر
۱۳:۵۹ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
کاملا با این حرف موافقم
من خودم تو بخش خصوصی کار میکنم نه قراردادی نه حقوق درست حسابی جرأت نداریم حتی شکایت کنیم چون صدامون به هیچ جا نمیرسه ‌، یکی به داد کسایی که تو این بخش کار میکنن برسه گناه داریم بخدا!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۶ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
بنده هم با ناشناس موافقم ، مدیران دولتی با رانت و سواستفاده از قانون واسپاری نیرو به بخش خصوصی پشت پرده دارن حق وحقوق کارگران و کارمندان رو بالا می کشند‌
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۲ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
الان ایم مطلب زیبا را که گفتید الان دقیقا واسم پیش امد مدرک تحصیلی داشتم هر جای میرفتم برا کار فقط میگفتند چند سال تجربه کار و سابقه کار دارید متاسفانه فقط در دوران دانشگاه همش حفظیات و درس بود که خیلی از این درسها ربطی به کار اینده شغلی نداره الانم که هر جای بریم سر کار قراردادی هست متاسفانه با حقوق کم خیلی جاها بدون بیمه نمیدونم اینها و مسولان در پیشگاه خدا چه جوابی دارند بدند که عمر و جوانی جوانان کشور را اینطور مایمال میکنند و بازرسان هم اصلا رسیدگی نمیکنند نمونش برید یک سری به پمپ بنزینها بزنیید با کمترین حقوق ۲۵۰۰ بدون بیمه با حقوق روزمزد کارگر مجبوره روی بیاره به قاچاق سوخت به کارت فروشی چرا بازرسان کار دخالت نمیکنند در جاهای دیگه هم به همین منوال شما چه انتظاری دارید اینده ای وجود داشته باشه ازدواج کنند جوانان خودتون مسولان با ۲۵۰۰ میتونید زندگی کنید خودتونا بزارید جا ما تقریبا همه تحصیل کردها به این شکل دارند زندگی میگذرونند منکه واقعا استرس گرفتم نه ازدواج کردم و نه اینده ای میبینم فقط میگم اینم نشد زندگی
Iran (Islamic Republic of)
قرارداد موقت نفت
۱۰:۱۶ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
بیش از ۱۰ سا لد قرارداد موقت در پالایشگاه ابادان هستم وبیشاز ۱۶ سال هم پیمانکار بودم حال که نزدیک به بازنشستگی هستم نمدانیم تا کی بلا تکلیف وبقولی مرده امانای هستیم جالب اینجاست که حقوق کارگری وعیدی کارمندی میگیریم هنوز نمدانیم کا رگریا کارمند هستیم شتر مرغی هستیم که هم ازما تخم مرغ میخواهند هم ازما باربدلیل شتر بودن جابجا میکنیم خداوند مسولینی که حق مارا سالهاست ضایع میکنند نیامرزد حق کارگر خوردنی نیست هزاران نفر در سطح وزارت نفت هستیم که صدای مظلومانه ماکه گوش فلک را کر کرده درگوش مسولین زمزمزه ای ایجاد نکرده بداد ما برسید
Iran (Islamic Republic of)
همشهری ابادانی
۱۵:۱۱ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
حق باشماست دوست عزیز ظلمی که به شما روارفته جای تاسف دارد قرارداد شما یکطرفه ودر واقع همان قراردادسفید زمان پیمانکاریست اگر برای بدترین دول ۲۰ سال کار میکردید رسمی شده بودید ولی حالا از فردای خودتان ناامید وشرمنده خانواده هستید وبا توجه به تسویه هرساله پاداش پایان کار هم ندارید در عجبم وقتی به شخصی در دورترین کشورها ظلم میشود مسیولین ما فریاد عدالت خواهی اورا میشنوند ولی در مملکت خودمان چشم بیدار وصدایی بلند نمیشود که نتیجه این ضلمها اعتصابات صنفی کارگرا ن نفت شد فقط میتوانم بگویم برای شما متاسف هستم وارزو کنم وجدان بخواب رفته اقایان بیدار شود .انشا ا...
United States of America
ناشناس
۱۰:۰۷ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
قرارداد موقت و پیمانکاری شرکتی رو وقتی کاملآ درک می کنی که نزدیک به بازنشستگی میشه .
از سختی کار خبری نیست چون شرکت پیمانکاری برای فرار از پرداخت حق بیمه و کارفرمای اصلی برای فرار از تعهد شمارو با عنوان شغلی غیر از شغل اصلی به بیمه معرفی کرده است .

از تصویه حساب پایان خدمت خبری نیست چون هر سال گرفتی ، در حالی که همکاران رسمی چندین برابر اون رو به عناوین مختلف هرساله باعنوان کارانه گرفتن.

از حقوقی که پس از بازنشستگی بشه سر بلند کرد خبری نیست چون شرکت پیمانکاری برای فرار از پرداخت حق بیمه واقعی حداقل بیمه رو برای شما رد کرده .
حالا کی مقصر اصلی هست و باید پاسخگو باشه ویا رسیدگی کنه معلوم نیست .
Iran (Islamic Republic of)
رسول
۱۰:۰۴ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
فقط نداشتن مهارت نیست
وقتی وارد یه کارگاه میشی که بعضیها حقوق دولتی وکلی مزایا میگیرن
بعضیها قراردادی هستند واونها هم یه رنج حقوقی دیگر با مزایایی البته کمتر دارن
وقتی خودتو میبینی که بصورت پیمانکاری هستی و قابل مقایسه نیستی اما باید بیشترین کار و پاسخگویی رو داشته باشی
دلسرد میشی برای پیشرفت تو کارت واین طبیعی هست
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۰۹:۵۲ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
خا از سر تقصراتشون نگذره // انشا ا...
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۰۹:۴۷ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
کارگران
Czechia
Nasr
۰۸:۴۷ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
باید دعا کرد تا تحریم ها تموم بشه و یا ناکارامد بشه . چون کشوری که تحریمه در ان سرمایه گزاری صورت نمیگیره و اشتغال به سختی ایجاد میشه
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۰۹:۴۸ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
بشین دعا کن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۵ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
تحریم چه ربطی داره الان قانونهایی که خودمون گذاشتیم حمایت از کارگر اصلا نمیشه کی قانون پیمانکاری و قراردادی را دراورد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۶ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
به تحریم های خارجی هیچ ربطی ندارد ، دستگاههای اجرایی برای شانه خالی کردن از تعهد به پرسنل حاضرند چندین برابر حقوق کارگران و کارمندان رو به شرکت ها پرداخت کنند ولی زیر بار جذب مستقیم پرسنل نباشند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۷ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
باسلام لطفا بعد از سالها پی گیر تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی حجمی بشید چراکه با این کار خود به خود امنیت شغلی وبه دنبالش امنیت خانواده وتمایل به فرزند اوری اونها هم بیشتر میشه به خدا بعد از سالها کار کردن خیلی بده هنوز اعتبار نداشته باشی بخاطر وضعیت قرارداد شغلت بانکها بهت وام ندن ونتونی ضامن عزیزانت بشی فرزندانت بخوات وام ازدواج بگیرن وتو نتونی بخاطر شرکتی بودنت ضامنشون بشی چرا؟
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۰:۳۵ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
احسنت .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۸ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
مهارت کافی چ ربطی داره
کارفرما داره از نیاز کارگر سو استفاده میکنه
میگه همینه
میخای بیا
نمیخای ب سلامت
حالا هرچقدر هم مهارت داشته باشی
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۰۹:۱۶ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
وقتی مهارت داشته باشی کارفرماهرطوری هست نگه ت میداره چون جایگزینی بعدازتونداره،وقتی تویه کاری حرفه ای باشی همه جاواست کارهست ،دغدغه بیکاری رونداری
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۷:۱۴ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰
با سلام یکی از راهکار های افزایش امنیت شغلی وبه دنبال اون امنیت خانواده کارگران وهمچنین افزایش فرزند اوری تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی وحجمی هست چراکه با این کار ثبات وامنیت شغلی وخود به خود افزایش سطح مزدی اتفاق می افتد با حذف شرکتهای دلال نیروی انسانی وپیمان کار چیزی که خواسته تمام مردم لطفا بعد از سالهای کش دادن اون بالاخره اجراش کنید به خدا خیلی زشت وعیبه بعد 20 سال کار کردن هنوز شرکتی هستیم وقرار دادهای 3ماهه 6ماهه ویا یه شاهکار یک ساله توش پیدا میشه !!