موسسه رویال یونایتدسرویسز بررسی کرد؛

چه موانعی سبب شکست احتمالی مذاکرات وین می‌شوند؟

کارشناسان موسسه رویال یونایتدسرویسز با ارائه دلایلی، احتمال موفقیت مذاکرات جدید هسته‌ای برای نجات برجام را کم می‌دانند.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، اندیشکده موسسه رویال یونایتدسرویسز (RUSI) در تحلیل‌های خود احتمال موفقیت مذاکرات جدید هسته‌ای برای نجات برجام را کم می‌داند.

مذاکرات جدید وین با حضور شرکت کنندگان اصلی در توافق هسته‌ای ایران به منظور نجات توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ برگزار می‌شود.

دور قبل مذاکرات نخستین باری بود که این گروه از زمانی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در سال ۲۰۱۸ از توافق هسته‌ای ایران خارج شد، با یکدیگر دیدار کردند و نخستین نشستی بود که پس از چندین تلاش نافرجام برای آغاز مذاکرات پس از ورود جو بایدن به کاخ سفید برگزار شد. بایدن قول داده است برای بازگشت آمریکا به توافق هسته‌ای تلاش کند.

البته موانعی بر سر این راه وجود دارد. ایران به شرطی به مذاکرات پیوست که هیچ گونه گفتگوی مستقیمی با آمریکا نداشته باشد، به این معنی که دیگر شرکت کنندگان یعنی انگلیس، فرانسه، روسیه، چین، آلمان و اتحادیه اروپا باید نقش میانجی را بین آن‌ها بازی کنند.

از همه لحاظ، دور نخست مذاکرات سازنده بود. به سرعت دو کارگروه در سطح کارشناسی برای بررسی تحریم‌ها و موضوعات هسته‌ای تشکیل شد تا برای چگونگی آنچه آمریکا و ایران باید برای بازگشت به پایبندی به توافق هسته‌ای یا همان برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) انجام دهند، برنامه ریزی کنند. علاوه بر آن تمام طرف‌ها توافق کردند تا برای شرکت در گفتگو‌های بیشتر در وین گردهم آیند که این خود نتیجه‌ای مثبت محسوب می‌شود.

آمریکا قصد دارد تحریم های خاص علیه ایران را حفظ کند

اما این موضوع هم بدیهی است که موانع قابل توجهی بر سر راه احیای این توافق وجود دارد. در حالیکه جزئیات دقیق آنچه در وین روی داده است، مشخص نیست، اما اظهارات مقامات ایرانی و آمریکایی کمک کرده است تا مواضع هر طرف و نکات مهم مرتبط تاحدودی مشخص شود.

در زمان برگزاری مذاکرات و در گفتگو‌های رسانه‌ای پس از آن، مقامات آمریکایی همان مطالبی را که تا حد زیادی انتظار می‌رفت، بیان کردند و آن اینکه آمریکا خواهان لغو همه تحریم‌هایی است که مغایر با برجام و مغایر با منافعی که ایران برای پایبندی به برجام انتظار دارد از آن عایدش شود، وضع شده اند. بخش نخست احتمالا به تحریم‌های هسته‌ای باز می‌گردد که ترامپ اعمال آن‌ها را از سر گرفت و آشکارا با تعهدات آمریکا ذیل برجام مغایر است.

بخش دوم هم احتمالا اشاره‌ای است به تحریم‌هایی که دولت ترامپ ضد نهاد‌های مهم ایرانی ازجمله بانک مرکزی ایران، شرکت نفت ایران و شرکت ملی نفتکش ایران تحت موضوعات غیرهسته‌ای مانند ادعای تروریسم وضع کرد. شاید این تحریم‌ها از لحاظ فنی مغایر برجام نباشد، اما اگر به قوت خود باقی بماند، عملا مانع از آن می‌شود که ایران از مزایای توافق بهره‌مند شود و در نتیجه مانع احیای آن می‌شود.

آنچه شفافیت کمتری درباره آن وجود دارد، تحریم‌هایی است که تحت عناوین خاص وضع شده اند و آمریکا می‌گوید با تعهدات این کشور در چارچوب برجام مغایرتی ندارد و در نتیجه قصد دارد آن‌ها را به قوت خود نگاه دارد و این موضوعی است که به طور قطع باعث بروز اختلاف میان واشنگتن و تهران خواهد شد.

لازم به ذکر است که این موضع آمریکا همچنان از خواسته ایران مبنی بر اینکه آمریکا باید تمام تحریم‌های اعمال شده در دوره ریاست جمهوری ترامپ را لغو کند، فاصله دارد.

در گفتگو‌های وین موضوع هسته‌ای در پس موضوع تحریم‌ها قرار گرفته است

در مقایسه با موضوع تحریم‌ها تقریبا هیچ اطلاعاتی درباره گفتگو‌ها درباره موضوع هسته‌ای وجود ندارد و برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که در گفتگو‌های وین موضوع هسته‌ای در پس موضوع تحریم‌ها قرار گرفته است. ایران علاقمند است درباره آنکه هرچه سریعتر برنامه هسته‌ای خود را از سر گیرد، صحبت کند، اما آمریکا احتمالا تاکید خواهد کرد که چنین اقدامی قبل از ایجاد امکان نظارت برای آژانس بین المللی انرژی اتمی میسر نخواهد بود. در نتیجه از نظر واشنگتن عاقلانه خواهد که نخست از ایران بخواهد همانند قبل اقدامات لازم برای شفاف سازی بیشتر براساس توافق را انجام دهد، اقداماتی مانند صدور مجوز برای دسترسی آژانس بین المللی انرژی اتمی به دوربین‌های کار گذاشته شده در تاسیسات هسته‌ای ایران و اجرای پروتکل الحاقی از طرف ایران.

علاوه بر آن برای اطمینان یافتن از اینکه بازگشت هسته‌ای ایران مطابق با برجام است، احتمالا سازش‌های جدیدی بر سر پیشرفت‌های فنی لازم است که راه حل دقیقی در توافق برای آن‌ها ارائه نشده است.

احتمال دارد آمریکا به طور دقیق بررسی کند که آیا پیشرفت‌های هسته‌ای ایران تاثیری بر توانایی آن برای تولید احتمالی تسلیحات هسته‌ای داشته و اگر داشته این تاثیر چگونه بوده است. برخی از فعالیت‌ها که احتمالا باید درباره آن‌ها گفتگو شود عبارتند از افزایش تولید سانتریفوژ‌های پیشرفته و استفاده از آن‌ها در ایران همچنین اقدام اخیر و برنامه ریزی شده این کشور در زمینه تولید فلز اورانیوم.

ایران مواضع کلیدی خود را در مذاکرات تقویت کرده است

نویسنده در بخش دیگری از این تحلیل تاکید کرده است در حالیکه به نظر می‌رسد آمریکا در وین از خود انعطاف نشان داده است، ایران در مدت زمان اجرای گفتگو‌ها و پس از آن مواضع کلیدی خود را در مذاکرات تقویت کرده است. برخی از این مواضع عبارتند از آنکه آمریکا باید تمام تحریم‌های اعمال شده در دوره ریاست جمهوری ترامپ را لغو کند، ایران پس از لغو تحریم‌ها و پیش از ازسرگیری پایبندی به تعهداتش از لغو تحریم‌ها اطمینان خواهد یافت و سوم آنکه همه این موارد باید در یک اقدام انجام شود و نه در نتیجه یک روند مرحله به مرحله.

از طرف دیگر نشانه‌ای وجود ندارد که ایران به گفتگوی مستقیم با آمریکا تمایلی داشته باشد. این مواضع در تضاد مستقیم با مواضع آمریکاست. در نتیجه چالشی جدی برای احیای توافق هسته‌ای ایران محسوب می‌شوند. برطرف کردن این چالش‌ها به خلاقیت، سازش و تلطیف درخواست‌های ایران بستگی دارد.

درباره درخواست نخست ایران، برخی مقامات ایرانی درصدد شفاف سازی بر آمده اند مبنی بر اینکه زمانی که می‌گویند تمام تحریم‌های اعمال شده در دوره ترامپ باید لغو شود، در واقع منظورشان تمام تحریم هاست حتی آن‌هایی که احتمالا بر اساس این توافق منع نشده اند مانند تحریم برنامه موشکی ایران یا فعالیت‌های سایبری و موضوعات حقوق بشر. آمریکا هم تصریح کرده است که همه تحریم‌ها را لغو نخواهد کرد.

پیش بینی اینکه آیا آمریکا با درخواست دوم ایران موافقت خواهد کرد یا نه دشوار است. درخواست دوم ایران لغو همه تحریم‌ها و پس از آن یک دوره راستی آزمایی برای ایران به منظور اطمینان یافتن از لغو آن‌ها و آنگاه آغاز روند به عقب بازگرداندن توافق هسته‌ای است. بعید به نظر می‌رسد تلاش برای گرو نگه داشتن اجرای برجام، عملی باشد. ایران اعلام کرده است که راستی آزمایی لغو تحریم‌ها شامل برداشتن گام‌هایی مانند صادرات موفق نفت، امضای قرارداد‌های نفتی جدید و انجام شدن مبادلات مالی از طریق کانال‌های متفاوت می‌شود. تحویل نمادین نفت یک موضوع است، اما انتظار برای امضای قرارداد‌های جدید موضوع دیگری.

در نهایت اینکه درخواست ایران مبنی بر اینکه همه این اقدامات در یک گام انجام شوند، احتمالا آسانترین خواسته ایران است به شرطی که ایران فهرستی دقیق از این اقدامات و توالی آن‌ها را که طرفین در یک گام اتخاذ خواهند کرد، ارائه کند. اظهارات اخیر مقامات ایران حاکی است که تهران احتمالا با چنین رویکردی موافق خواهد بود.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۵
در انتظار بررسی: ۰
Germany
ناشناس
۰۸:۱۹ ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰
برای مسئولین:
لطفا به روند تاریخی مذاکره ات با کره شمالی توجه کنید
این مذاکرات فقط نمایشیست و هیچ گونه ثمره ای نخواهد داشت.
بعد از شکست در مذاکره با کره شمالی تحریم ها شدت بیشتری بخود
گرفت و وضع بدتر شد.حالا برای ایران همین وضعیت پیش خواهد امد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۹ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
دزدان غارتگران کسانی که ازتحریم همه نوع سود میبرند فکرمیکنید کیند خداازسرشون نگذرد
Iran (Islamic Republic of)
سامان محمدی
۱۳:۵۹ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
خواهشا اگر تحریمها برداشته شد ..قانون اتخاذ شود که دیگر تحریمی نتواند صورت گیرد و آنکه تحرکاتی صورت از سوی ایران صورت نگیرد که باعث ایجاد دوباره تحریم ها شود ..
و اینکه خواهشا مدیران لایق مدیریت اقتصاد ایران رو بر عهده گیرند که فشار حداکثری به مردم وارد نشود...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۴ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
تا زمانیکه کل تحریمها یکجا لغو (نه تعلیق) نشه برجام هیچ فایده‌ای نداره چون تحریمها طوری طراحی شدند که اگه مثلا بعضی از تحریمها که مربوط به فروش نفت بوده برداشته بشه با توجه به اینکه تحت عناوین دیگه یا بخش‌هایی که در فروش نفت و انتقال ارز دخیل هستند به صورت غیر مستقیم تحریم شده‌اند عملا امکان هیچگونه داد و ستدی نیست.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۰ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
هنوز یه موضوع روشن نیست اونم اینه که اصلا چرا داره مذاکره میشه. مذاکرات قبلا انجام و توافق و برجام امضا شده. آمریکا و اروپا زیر قولشون زدند و طبیعیه باید جبران کنند و با برداشتن کامل تحریمها و دادن فرصت راستی‌آزمایی به ایران عملا ثابت کنند به برجام پایبندند. هیچ افزایش محدودیت و برجام جدیدی هم در کار نیست. مکانیزم ماشه هم باید حذف بشه چون ممکنه هدف آمریکا از اومدن به برجام استفاده از همین مکانیزم احمقانه باشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۸ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
از اونجایی که بدعهدی آمریکا نه کم میشه و نه از بین میره زمانی این مذاکرات شکست میخوره که ما تا آخر حقمون رو بخواهیم بگیریم اما اگه ذره ای کوتاه بیاییم این مذاکرات نتیجه بخش خواهد بود . من نمیدونم مسوولین چرا این رو متوجه نمیشن . هنوز دشمنتون رو خوب نشناختید .
United States of America
ناشناس
۱۲:۲۱ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
موازنه قدرت استراتزیهای غیر منطقی و .... از هر دو طرف دو طرف من هستند و میخواهند منیت خود را به اثبات برسانند
Iran (Islamic Republic of)
Vahid
۱۲:۱۹ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
ادمین انگار از شروع مذاکرات راضی نیستید .مگه الان تولید داخل به نفع ملت بوده .همه ما میدونیم تولید داخل ینی ساخت جنس بنجل و تحمیل ان به مردم . این تولید نیست همه تولید کنندگان داخی از رقابت میترسند .و مافیا خوششون نمیاد مردم نفس بکشن .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۰ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
مرگ برآمریکا( شیطان بزرگ)
-
ناشناس
۱۱:۱۷ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
برگردید و بیایید شما جز خسارت محض جیزی بر کشور تحمیل نکردید و نمی کنید بگذارید مردم به درد خودشا بمیرند
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۱:۱۶ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
بزرگترین مانع زیاده خواهی ها و رفع نشدن یکجای همه تحریمهاست و دخالت بعضی از سران عرب و رژیم صهیونیستی در روند مذاکرات و به شکست کشیدن مذاکرات و توافقات است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۹ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
بدبخت مردم ایران.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۸ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
این همه پول صرف کردن و معیشت مردم رو به خطر انداختن اینقدر التماس کردند آخرش هم باید دست از پا دراز تر برگردند. خدا لعنتتون کنه.خدا کنه حداقل کشور رو نفروشند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۰ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
صدا و سیما چه علاقه زیادی پیدا کرده برای شکست مذاکرات
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۳ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
جنگ طلبها اختااس گران و کسانی که از تحریم دارن نون میخورن اینها باعث شکست هر مذاکره ای هستند چون تحریم نون دونی یک عده شده هزینه اش رو سر شکن از مردم مستضعف میگیرن با بی ارزش کردن پولشان چون مستضعف یا پس انداز خواسته یه خودرو بخره یه لوازم خانه بخره برای بچه اش عروسی یگیره برای درمان استفاده کنه مسکن بخره پول پیش مستاجران بدبخت بی ارزش شده واقعا مسولان از خدا نمیترسن ایا به روز قیامت اعتقاد دارند تاریخ نشان داده چه کسانی بیشترین ضربه رو به ایران زده چه کشوری از سرزمینهای ایران کنده جز روسیه.....و جز چین که چند دهه جنسهای بی کیفیتش رو به ما انداخته پس چرا برای این دو کشور غش میکنید کشورهای همسایه خودمان را ببینید دیگر با تمام دنیا رابطه دارن و هر روز در حال پیشرفت هستند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۶ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
تمام اینایی که گفتی رو همونایی که دائم برا مذاکره تو هتلهای اروپایی میچرخند به سر ایران آوردند. همونایی که نونشون هم تو تحریمه هم مذاکره. هسته‌ای رو گل گرفتند و حتی یک تحریم رو محض رضای خدا برنداشتند. بدتر از اون بیشتر بندهای اف.ای.تی.اف رو اجرا کردند و با لو رفتن صرافیها و راههای دور زدن تحریم دلار رو به بالای ۳۰ هزار تومن رسوندند. آزمایشهای موشکی و ارسال ماهواره رو برای چند سال تعلیق کردند بدون اینکه توی برجام ازشون خواسته شده باشه. کالاها رو از گمرک ترخیص نکردند. دلار و سکه رو بدون برنامه به بازار تزریق کردند تا توسط گروههای مافیایی به خارج از کشور منتقل بشه. به خودشون حقوق نجومی دادند. با دلار، طلا و بورس بازی کردند و هر کاری کردند تا ثابت کنند ایران باید قید صنایع دفاعی رو بطور کامل بزنه اونم تو این منطقه بین کفتارهای وحشی. قسمت تلخ ماجرا اینجاست که این کارها رو همچنان ادامه میدند چون روی حماقت بخش قایل توجهی از جامعه حساب باز کردند.
Iran (Islamic Republic of)
اسماعیل نوغانچی صالح
۱۰:۳۲ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
احتمالا این نظریه پردازان منافعی ندارند
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۰:۳۰ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
در جواب سوال شما،
مهمترین مانع تاثیر دروغهای ظریف است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۵ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
تا موقعی که داخل کشور نفوذی باشه ،ما هیچ پیشرفتی نخواهیم کرد و هیچ تحریمی برداشته نخواهد شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۰ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
نتیجه دیپلماسی انفعالی و تبلیغاتی انتخاباتی چیزی جز رفع تحریم های کم اثر نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۲ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
فقط کاسبان تحریم در این شرایط سود می کنند مردم از فقز دارن می میرند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۹ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
با شکست مذاکرات بر اثر جو و شوک به ایران دلار به قینت سرسام اوری خواهد رسید و چون عملا امیدی باقی نخواهد ماند اقتصاد ایران ورشکسته و تورم ۸۰ درصد را تجربه خواهد کرد .واین هدف امریکاست پس توافقی حاصل نخواهد شد .باید این بازی را تمام کنید اقای عراقچی وکم بر سر ملت شیره بمالید.دلار ۵۰۰۰۰هزار تومان خواهد شد.و اروپا با همدستی امریکا به بهانه غنی سازی کل اقتصاد ایران را تحریم خواهند کرد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۴ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
نه دیگه از این خبرها نیست دیگه جز دلالان کسی زورش به قیمتها نمیرسه!!
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۰۹:۴۰ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
فقط وقتی که طلا هست راایرانیهاهدرمیدهندوازغنی سازی شصت درصد به بیست درصدمیرسند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۵ ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰
برجام با نفس مصنوعی وشوک برقی احیا نمی شود ! الفاتحه. بسم الله الرحمن الرحیم الحمدلله رب العالمین.......!
آخرین اخبار