بهبود تولید و صادرات خرما با راه اندازی شهرک فناوری/ خرما امنیت غذایی کشور را تامین می‌کند

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی اهواز گفت: بهبود تولید و صادرات خرما با راه اندازی شهرک فناوری خرما میسر می‌شود.

به گزارش گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، سید سلطان حسینی امین رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی اهواز خرما را یکی از صنعت‌های بزرگ کشاورزی در ایران و جهان دانست و گفت: ساخت شهرک فناوری خرما در خوزستان می‌تواند در بهبود تولید و صادرات این محصول با ارزش کشاورزی استان، نقش تاثیرگذاری داشته باشد.

او افزود: این محصول نقش مهمی در تامین امنیت غذایی کشور، اقتصاد ملی، ایجاد اشتغال، توسعه پایدار کشاورزی، حفظ محیط زیست و ارزآوری دارد و سالانه حدود ۸ میلیون تن خرما در جهان تولید می‌شود که سهم ایران از این میزان تولید، سالانه یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن است.

حسینی امین با بیان اینکه ایران ۱۶ درصد تولید و ۲۱ درصد سطح زیر کشت خرمای دنیا را به خود اختصاص داده است و ۱۵ استان کشور در تولید این محصول نقش دارند، اظهار داشت: خوزستان و کرمان عمده تولیدکنندگان خرما در کشور هستند و باتوجه به اینکه پرورش نخل در خوزستان از قدمت چند هزار ساله برخوردار است، سطح زیر کشت محصول خرمای این استان در حال حاضر ۴۱ هزار هکتار برآورد می‌شود.

نائب رئیس اتاق بازرگانی اهواز با بیان اینکه سالانه حدود ۲۳۰ هزار تن خرما در خوزستان تولید می‌شود، تصریح کرد: بر اساس چشم انداز‌های تعیین شده تا سال ۱۴۰۴، کشت درختان خرما باید به ۵۶ هزار هکتار افزایش یابد تا تولید سالانه این محصول به ۳۱۰ هزار تن برسد.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی اهواز ادامه داد: استان خوزستان باید در زمینه خرما زیرساخت‌های خود را به عنوان یکی از قطب‌های تولید این محصول ارتقا دهد که از جمله آن ایجاد سرمایه‌گذاری‌های لازم در زمینه ساخت سردخانه‌ها ویژه نگهداری خرما و همچنین احداث شهرک فناوری خرما است.

این مقام مسئول هدف از ایجاد شهرک فناوری خرما را تمرکز فعالیت‌های مربوط به این محصول در خوزستان عنوان کرد و بیان داشت: استفاده از آخرین تکنولوژی‌های روز در بسته‌بندی، فرآوری و صنایع جانبی در ساخت این پروژه مورد بررسی قرار گرفته است، البته این الگو در کشور امارات متحده عربی استفاده شده که در حال حاضر این کشور در سطح دنیا به‌عنوان یکی از عمده کشور‌های صادرکننده محصولات خرما محسوب می‌شود.

او متولی ایجاد هماهنگی‌های لازم به منظور به سرانجام رسیدن این پروژه را انجمن خرمای استان عنوان‌کرد و گفت: این انجمن طی سال‌های اخیر به دلیل مشکلات پیش آمده امکان فعالیت نداشته و لازم است با فعالیت مجدد آن طی ماه‌های آینده از این ظرفیت تشکیلاتی برای بهبود جایگاه استان در زمینه تولید، فرآوری و صادرات خرما بیش از پیش استفاده شود.

لزوم تکمیل چرخه تولید و صادرات خرما در خوزستان

موسی موسوی مسئول کمیته خرما در کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی اهواز با بیان اینکه اشتغالزایی و افزایش صادرات یکی از دستاورد‌های ایجاد شهرک فناوری خرما در استان خوزستان خواهد بود، اظهار کرد: ایجاد زیرساخت‌های برای تکمیل چرخه تولید تا صادرات خرما در استان ضروری است.

او با بیان اینکه همکاری‌های بین بخشی در دستگاه‌های اجرایی استان بخصوص از سوی جهادکشاورزی خوزستان، زمینه تسریع در فرآیند‌های ساخت این پروژه را فراهم خواهد کرد، افزود: خرمای استان باید به بازار‌های جدید معرفی شود، البته اقدامات و برنامه‌ریزی‌های لازم برای ورود این محصول به کشور هند از طریق تجار و صادرکنندگان خوزستانی آغاز شده است.

موسوی با بیان اینکه بررسی‌ها نشان می‌دهد که خرمای خوزستان به‌صورت فله‌ای خریداری می‌شود و در دیگر استان‌های کشور با بسته‌بندی‌های استاندارد به بازار‌های مختلف در حال عرضه است، ادامه داد: علت خام‌فروشی خرمای خوزستان ضعف موجود در فرآیند تولید این محصول کشاورزی است و تولید آن باید از معیشت محوری برای کشاورزان به تجاری محوری تبدیل گردد تا زمینه ترغیب نسل جدیدی از کشاورزان به‌منظور فعالیت در حوزه خرما فراهم شود.

این عضو پژوهشکده خرما در خوزستان خواستار همکاری اتحادیه نخلداران استان برای ایجاد زمینه فعالیت مجدد انجمن خرما در استان شد و اظهار داشت: در صورت شکل‌گیری این همکاری، قطعا بخش قابل توجهی از مطالبات و دغدغه نخداران استان خوزستان در زمینه‌های مختلف بخصوص در زمینه نرخ‌گذاری خرید محصول خرما با جدیدت مورد پیگیری قرار خواهد گرفت.

فرآیند تولید خرما در خوزستان نیازمند شرایط مساعد

جاسم حزباوی مدیرعامل اتحادیه نخلداران خوزستان با تاکید بر اینکه تولیدکنندگان خرما با مشکلات و تنگنا‌های زیادی روبه‌رو هستند گفت: کارگاه‌های بسته‌بندی به واسطه نبود رقابت در تعیین نرخ خرید محصول، قیمت‌های خود را به کشاورز تحمیل می‌کنند و کشاورزان بالاجبار باید قیمت تحمیلی این کارگاه‌ها را بپذیرند در غیر اینصورت خرمای تولید شده به‌دلیل نبود محل مناسب جهت نگهداری از بین خواهند رفت.

او افزود: به همان اندازه که تولید گندم برای کشور و خوزستان اهمیت دارد، محصولاتی مانند خرما نیز باید مورد توجه قرار گیرند و از تولیدکنندگان آن‌ها حمایت شود، ضمن اینکه فعالیت مجدد انجمن خرما در استان زمینه‌ای برای پیگیری جدی مشکلات حوزه تولید محسوب می‌شود و مشکلات حوزه تولید مستلزم نشست‌های کارشناسی با حضور دستگاه‌های متولی است تا با راهکار‌هایی که ارائه می‌شود، انگیزه از دست رفته کشاورزان برای تولید احیا شود.

انتهای پیام/گ

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.